Gamescom 2013 – De Sims 4 Bouw en Koop

SimsCampLogo_Mon5Aug-500x500

Lang mocht ik er niks over kwijt omdat we op Gamescom een embargo hadden gekregen maar nu eindelijk is de tijd daar dat ik jullie meer mag vertellen over de bouwmode in De Sims 4! Van tevoren moet ik jullie wel waarschuwen, er mochten geen foto’s gemaakt worden van de presentatie, enkel wat foto’s van huizen die al door de producers gemaakt waren. Deze zul je dan ook in het verslag vinden. Verder hebben we een kijkje gekregen in de bouwmodus die nog niet af was, het kan dus zijn dat er nog dingen zullen veranderen.


Wat opvalt aan de hele bouwmodus is dat het een stuk intuïtiever er uitziet. Natuurlijk zijn er nog wel de bekende dingen zoals losse muren die recht en diagonaal kunnen maar door kleine verbeteringen is het veel makkelijker om een huis te maken en dat was het hele doel. Iedereen moet huizen kunnen bouwen. Dit is ook de reden waarom het veel makkelijker is om een kamer te maken en te verplaatsen. Wanneer je muren aan elkaar maakt en dus een ruimte creëert, vult het spel deze ruimte direct in met een behangetje en een vloer. Dit is een standaard setting waardoor je ziet dat het spel de ruimte nu ziet als kamer waardoor je er verschillende nieuwe dingen mee kan doen. Één van deze dingen kennen we, het groter en kleiner maken door middel van het trekken aan de pijlen bij de muren. Maar ook is het mogelijk om een hele kamer op de tillen en te verplaatsen. Je kan de kamer heel netjes naast een andere kamer zetten maar je kan ook de kamers in elkaar over laten lopen, dus dat je de ene kamer een soort van in een andere kamer plaatst. Het verwijderen van muren kan je of per stukje doen zoals we nu al gewend zijn of je kunt hele stukken muur die gelijk zijn aan elkaar weghalen met één simpele klik. Een innovatief detail is, is dat de hoogte van de muren aan te passen zijn, ook per verdieping. Er zijn in totaal drie verschillende hoogtes die zelfs aan te passen zijn wanneer er al een verdieping bovenop is geplaatst.

Maar een huis bestaat uit meer dan alleen muren. Ramen plaatsen is voor veel beginners vaak een probleem, want hoe vaak en waar plaatst je ze? Met één simpele klik is het mogelijk om voor een gehele verdieping ramen op een logische plek te plaatsen, dit doet het spel voor je. De ramen zijn nog steeds wel individueel te verwijderen maar ook te plaatsen. Fundering is ook altijd een lastige, want wil je dat wel of niet en past het uiteindelijk wel bij je huis? Soms besluit je op het laatst dat het toch niet is wat je wil, of juist wel! Maar dan is het al te laat want bij De Sims 3 moest je dan altijd je hele huis weer opnieuw maken, maar met De Sims 4 hoeft dit niet meer. Met een simpele slider kan je alsnog fundering laten verschijnen onder je huis en deze met de pijlen uitrekken om het ook om je huis te laten verschijnen. Op dit moment is het mogelijk om 3 verdiepingen te hebben, een fundering en een dak. Of dit uitgebreid gaat worden is onbekend.

Een dak kan je nog steeds heel simple plaatsen door op een knopje te drukken maar de meer ervaren bouwer wil natuurlijk meer vrijheid en dat is er. Je kan de daken nog steeds per stuk plaatsen maar ze zijn nu ook per stuk aan te passen ondanks dat ze elkaar aanraken! De daken zijn natuurlijk ook weer uitrekbaar maar ook makkelijk hol/bol te maken. Zo kan je ze zo bol maken dat ze helemaal de grond aanraken! Dit hol en bol maken kan je per los dakstuk dat je hebt geplaats toepassen maar ook kan je de kleuren per dakdeel aanpassen. Veel vrijheid dus met de daken, maar er is ook ruimte voor details. Doordat daken altijd wat uitsteken, krijg je zo’n vreemd randje en wanneer je je hier echt heel erg aan stoort kan je hier een afgewerkt randje op plaatsen. Dit klinkt heel erg vreemd maar wanneer je het ziet maakt het je huis wel echt af.

Voor een echt ‘af’ huis heb je natuurlijk nog meer dingetjes nodig en dat zit hem echt in de details. Zo kan je ‘friesen’, een decoratief randje, hangen aan de rand van een plafond waardoor je je huis een bepaalde sfeer kan geven. Maar ook zijn er natuurlijk weer hekjes en pilaren, deze laatste zijn trouwens op elk moment ook in/tussen de hekken te plaatsen zonder de hekken eerst weg te moeten halen.

Over de binnenkant van het huis en dus de koopmodus hebben we niet veel gezien maar een nieuwe feature waar ik helemaal lyrisch om ben kan ik wel delen. Er is nog geen officiele naam voor maar het lijkt verdacht veel op een magazine met koopmogelijkheden! Er zijn verschillende thema’s voor verschillende kamers, je kan een thema aanklikken en dan op een kamer die je zo wil hebben en alles van dat plaatje staat dan ook in jouw kamer! Een soort blauwdrukmodus maar dan hoef je niet meer de kamer erbij te plaatsen. Ook is het filter systeem geüpdate, zo kan je instellen dat je bepaalde meubels of juist bepaalde kleuren wil zien waardoor het nog makkelijker is om je huis in te richten.

Ik hoop dat jullie wat wijzer zijn geworden door deze informatie, nogmaals sorry dat er geen plaatjes zijn om de uitleg te ondersteunen maar wellicht zullen er snel meer screens van De Sims 4 komen. Nogmaals de disclaimer: Wat wij hebben gezien is nog niet de uiteindelijke versie, het kan dus zijn dat er alsnog dingen veranderen.

.

| Meer lezen over Gamescom en De Sims 4? Klik dan hier |

12 reacties

 1. Heel mooi verteld Fransor. Ik was altijd een leek op het gebied van huizen bouwen en liep altijd stuk op de daken 😉 Zo te zien wordt het nu een stuk makkelijker. Toch zal ik ‘create a style’ missen. Maar ben zeker blij met deze informatie.

  1. Het is toch nog niet zeker dat ‘Create a Style’ niet terug zal komen in De Sims 4? Zou het inderdaad erg jammer vinden als dat weg gaat.

    1. Vind het toch best belachelijk. 1 en 2 voelden echt beperkt zonder CAS, en met alle vernieuwingen in 4 zal het gebrek eraan echt een enorm gemis zijn. Volge ns SimsNetwerk is het maximum aantal verdiepingen teruggebracht naar 3. Serieus?! Ik had eigenlijk 8 verwacht, en alleen de terugkomst van de ‘onbeperkte’ verdiepingen cheat kan het nog redden. Best wel een dikke vinger een grote groep spelers.

 2. Wauw, de mogelijkheden zien er echt super uit!
  Zeker die afbeelding waarin de bovenste verdieping uitkijkt geeft over de verdieping eronder, er is namelijk een ronde rand!:D Hopelijk kunt je ook ronde muren maken, maar dat zal wel niet?

 3. Dank jullie wel. 🙂 Ik vind het zo jammer dat er niet meer plaatjes zijn die het allemaal duidelijk kan maken! Door de nieuwe stijl ziet alles er supersimpel uit waardoor meer ervaren spelers het idee hebben dat ze niet meer hun volledige vrijheid kwijt kunnen. Maar niets is minder waar! De Sims 4 geeft je misschien nog wel meer vrijheid omdat je echt heel makkelijk dingen kan aanpassen en je huis nog meer details kan geven.

 4. er bestaat toch al dat er een sim (tijdens het eten) zijn lepel weglegd en klets, alleen reageert de rest er niet op (eet gewoon door) (dit heb ik gezien in De Sims 3)?

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *