Mijn eerste uren met De Sims 4 Jaargetijden

Sneeuwballengevecht

EA Game Changers

Met dank aan EA voor het verlenen van vervroegde toegang.

Zojuist iedereen inmiddels wel weet komt De Sims 4 Jaargetijden aankomende vrijdag al uit. Ik heb het geluk gehad dat ik als EA Game Changer alvast aan de slag kon gaan met het pakket en mag er nu, nu het embargo inmiddels al iets meer dan een uurtje is verlopen, ook alles over delen.

Omdat ik momenteel (nog twee weken) redelijk druk ben met mijn bachelor afstudeerproject op de universiteit, heb ik nog niet heel lang kunnen spelen en ook lang nog niet alles kunnen uitproberen. Gisteravond is immers pas de update gekomen en daarbij heb ik gewoon geen tijd om hier de hele nacht voor door te halen. In tegenstelling tot De Sims 4 Honden en Katten gaat het me bovendien ook niet lukken om binnen een paar dagen een hele review te schrijven, dus vandaar dat ik deze post wat wil delen over mijn eerste paar uur met het uitbreidingspakket. Omdat ik nogmaals niet al te veel tijd had, zijn het vooral wat snelle screenshots en mis ik vast nog details. Als er echter vragen zijn, dan kan ik ze altijd (proberen te) beantwoorden.

Morgen en vrijdag ga ik eerst nog een begin maken aan de gidsen en de cheats proberen te vinden. De uiteindelijke review volgt dan over een paar weken nog wel als ik er zelf wat meer tijd voor heb.

Creëer-een-Sim

Aangezien ik niet heel veel tijd had, ben ik maar vlug door Creëer-een-Sim heen gescrold. Wat me hier vooral ‘opvalt’, is dat je hier (logischerwijs) een duidelijke tweedeling hebt tussen zomer- en winterkleding. Er is – zelfs bij de zomerkleding – nog genoeg nieuws te kiezen, al is het wel weer zo’n typisch pakket waarbij je meteen al ziet dat vrouwen meer en betere content krijgen dan de mannen. Het zal voornamelijk wel komen doordat je met een leuke zomerjurk wat makkelijker kunt uitblinken dan met een simpel hemdje voor mannen, al is de algemene kwaliteit ook gewoon minder. Winterkleding is desondanks over het algemeen wel redelijk goed verdeeld.

Zie ook de galerij hieronder voor een impressie. Klik op de thumbnails om grotere afbeeldingen te zien.

Seizoenen

Seizoen selecteren

Bouwen heb ik eigenlijk volledig overgeslagen en ben meteen gaan spelen met de seizoenen. Ik ben met spel begonnen in de lente en dat begon eigenlijk met de hele week lang zon. Die week was dus eigenlijk zo goed als hetzelfde als je zonder Jaargetijden zou hebben. Toch heb ik mijn tijd gebruikt om eens wat verder rond te kijken. De werelden hebben bijvoorbeeld allemaal een update gekregen met voedselkraampjes en in de lente of winter respectievelijk een skate- of schaatsbaan.

Ondanks de rustige eerste periode heb ik het per ongeluk toch al voor elkaar gekregen een van mijn Sims te laten sterven door kou. Nachten en combinatie met de nieuwe sproeier kunnen namelijk nog wel eens koud zijn en daar had ik meteen al me enigszins in vergist; ik was snel aan het doorspoelen omdat ik alle seizoenen even snel wilde meemaken en toen ik mijn Sim binnen warme kleding aan liet doen, was het eigenlijk al te laat. Voor binnen heb je overigens een thermostaat die de temperatuur binnen kan beïnvloeden en die had ik op dat moment nog uitstaan – achteraf gezien waarschijnlijk een fatale keuze.

De week eindigde met iets nieuws: onweer. Toen werd het ook meteen een stuk interessanter. Onweer laat je namelijk oprecht de eerste keren schrikken omdat het vaak gewoon erg dichtbij en vooral ook erg vaak inslaat. Sims worden daar evengoed ook automatisch bang van – zelfs als ze binnen zijn. Buiten is die angst overigens nog niet eens zo vreemd. De bliksem slaat namelijk vaak in, dus geraakt worden heb ik – al dan niet ietwat uitgelokt – al meteen meegemaakt in mijn eerste dag met onweer. Overigens zal je Sim er nooit meteen aan overlijden: net zoals bij het repareren van elektrische apparaten moet het twee keer misgaan binnen korte tijd.

In de zomer krijg je dan juist weer te maken met het tegengestelde van kou: hittegolven. Daar kun je uiteraard wat gemakkelijk iets aan doen door simpelweg in het zwembad te springen, maar het kan net zo goed in de dood resulteren. Tussendoor kun je waterballonnengevechten houden of genieten van je mini-peuterzwembadje.

Waterballonnengevecht
Een waterballonnengevecht houden in de zomer is een goede manier om af te koelen. (En ja, ook geesten kunnen geraakt worden.)

Dan op naar de herfst. De bladeren worden bruin en vallen langzaamaan van de boom. Als een soort grondverf – ietwat té simpel naar mijn mening – komen die op de grond terecht, dus zul je ze van tijd tot tijd een keertje moeten opharken. In de bladerberg die dan ontstaat, kun je gezellig spelen of er o jaa in bedrijven.

Na verloop van tijd verrotten de bladeren echten en gaat de hoop stinken. En ja, hoe kom je van die bladeren af? Door ze te verbranden natuurlijk! (Op je eigen kavel gooi je ze ‘helaas’ wel netjes weg.)

Bladeren verbranden

En dan volgt uiteindelijk ook de winter, het seizoen waar de meeste Simmers toch het meest naar zullen uitkijken. Gelukkig valt dat niet tegen, want het ziet er over het algemeen gewoon super uit! Helaas krijgen alleen de voorwerpen die specifiek voor buiten zijn bedoeld ook echt een laagje sneeuw, al is dat over het algemeen niet heel storend. In de sneeuw is genoeg te doen, net zoals dat in eerdere delen ook al kon.

Sneeuw in Willow Creek

Iedere wereld heeft overigens net wat ander weer: Willow Creek is redelijk gebalanceerd terwijl het in Oasis Springs bijvoorbeeld een stuk minder regent. Het weer zelf kun je overigens ook altijd veranderen met de speciale weermachine. Heel duur is ‘ie niet, al krijg je zo ook niet altijd wat je wil. Een sneeuwstorm zul je bijvoorbeeld niet zomaar krijgen als het geen winter is, dus zul je het apparaat eerst maar eens moeten upgraden met een van zijn vele upgrade.

Dr. Harma's Weerbesturing
Met Dr. Harma’s Weerbesturing krijg je de controle over het weer (inclusief gemeen lachje).

De kalender en feestdagen

De kalender is een van de handigste toevoegingen van De Sims 4 Jaargetijden en laat in één oogopslag zien wat je de komende periode kunt verwachten. Het laat bijvoorbeeld alle feestdagen en geplande evenementen zien, en geeft voor de komende week ook aan wat voor weer het wordt. Tegelijkertijd zie je ook de werktijden en verjaardagen van alle familieleden.

Overigens is het weer niet altijd voorspelbaar: sommige dagen zijn een verrassing en, voor zover ik heb kunnen meemaken, wisselt het weer dan vrijwel constant. Op normale dagen volgt het weer overigens wel vrij goed de verwachtingen: al geeft de weersvoorspelling aan dat het gaat onweren, dan gaat het ook echt de helft van de dag onweren. Dat betekent soms ook dat het weer ineens omslaat van zonnig naar een flinke stortbui.

Kalender

Feestdagen vormen het andere grote gameplay-onderdeel van De Sims 4 Jaargetijden en zijn (uiteraard) dagen waarop gefeest wordt door je Sims. In totaal zijn er vier verschillende feestdagen die ook allemaal corresponderen met een bepaalde feestdag uit het echte leven: liefdesdag (Valentijnsdag), oogstfeest, winterfeest (Kerstmis) en oudejaarsavond. Die eerste valt dan ook in de lente, de tweede in de herfst en de overige twee in de winter; de zomer heeft geen feestdagen. Iedere feestdag heeft tot wel vijf verschillende tradities: activiteiten die je op die dag moet doen om de feestdag tot een succes te maken.

Tradities
De verschillende tradities van liefdesdag: met iemand flirten, iemand een bloem cadeau geven, en op een afspraakje gaan. Het hartje achter alle tradities betekent dat deze Sim een karaktereigenschap heeft (flirterig in dit geval) wat ervoor zorgt dat ze deze tradities graag uitvoert.

Op liefdesdag is een van de tradities bijvoorbeeld om op een afspraakje met iemand te gaan en zo zijn er nog genoeg andere mogelijkheden. Mocht je willen, dan kun je ook altijd zelf feestdagen maken; Halloween bijvoorbeeld. Iedere feestdag heeft namelijk ook een bepaalde decoratiestijl voor je huis, en griezelig is bijvoorbeeld nog een van de ongebruikte stijlen.

Liefdesdag
Alle kavels worden mooi aangekleed rondom liefdesdag.

Het oogstfeest is dan weer iets compleet anders dan liefdesdag. Het draait daar namelijk grotendeels om het behagen van tuinkabouters: ze blijven steeds op willekeurige plekken op je kavel verschijnen en zorg je er niet voor dat ze het fijn hebben, dan wacht je vaak een berg afval. Aan de andere kant geeft het behagen van tuinkabouters je ook weer eens kans om gratis bruikbare verzamelobjecten te krijgen. Het oogstfeest draait overigens niet alleen om de kabouters: het draait bijvoorbeeld ook nog om groots eten en het decoreren van je huis.

Oogstfeest

Tussendoor komen er af en toe ook ‘speciale feestdagen’ langs. Dat zijn een soort eenmalige evenementen met steeds maar één ‘traditie’. Het eerste wat ik daarvan tegenkwam was bijvoorbeeld Buurtschermutseling: een dag waarop vechten met je buren centraal staat. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld een dag waarop je wordt aangemoedigd aan een nieuwe vaardigheid te beginnen. Zo zijn er in totaal acht mogelijke speciale feestdagen.

Overige gameplay

Zoals gezegd heb ik vooral even door alle seizoenen geprobeerd heen te lopen. Ik heb dus niet al te veel aandacht kunnen besteden aan alle overige gameplay, maar hier volgt nog een kort lijstje met wat enigszins losstaat van de seizoenen.

Scout

Een van die toevoegingen is de scouting voor kinderen en tieners. Ik denk niet dat iemand dit had verwacht bij zo’n soort uitbreidingspakket en eerlijk gezegd had het ook een stuk beter gepast bij De Sims 4 Ouderschap, al heeft het nog altijd wel iets unieks. Het is namelijk de eerste ‘carrière’ voor kinderen (ondanks dat het voor kinderen een buitenschoolse activiteit wordt genoemd), al is het onbetaald. Als scout maak je promotie door insignes te verzamelen. Er zijn in totaal negen verschillende insignes waarvan je er een, drie, zes of negen nodig hebt voor promotie. Ieder insigne correspondeert met een bepaalde verantwoordelijkheid voor kinderen: geld doneren bijvoorbeeld of juist aardig tegen andere doen.

Planten
Gebruik een sproeier om je planten nat te houden. Overigens is een regenbuitje af en toe ook al voldoende.

Planten hebben allemaal een of twee eigen seizoenen waarin ze bloeien. Dat maakt het wat moeilijker om wilde planten te verzamelen af en toe, maar daartegenover staat wel dat het spel met genoeg andere handigheidjes komt om je daarbij tegemoet te komen. Natuurlijk hadden we al de update deze week die bij iedereen al de wijziging doorvoerde dat je planten voortaan meteen kunt verkopen, en Jaargetijden voegt daar nog een sproeier aan toe om te zorgen dat planten geen water meer hoeft te geven. Regen geeft planten overigens ook al water.

Bloemschikken
Bloemschikken levert gemakkelijk leuke decoratie voor je huis op.

Verder is bloemschikken de nieuwe vaardigheid uit het pakket. Het past goed bij de upgrade voor tuinieren van het uitbreidingspakket en laat je eigen bloemstukken samenstellen. Ondanks dat ik nog niet veel met de vaardigheid heb gedaan, geeft het me in ieder geval wat meer motivatie om bepaalde bloemen te verzamelen. Net zoals bij recepten zorgt het hebben van bepaalde bloemen er namelijk voor dat je bloemstuk goedkoper wordt, en je dus meer winst kunt maken.

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!

5 reacties

    1. Nog maar een paar dagen! In tegenstelling tot game packs komen uitbreidingspakketten bovendien altijd al om middernacht uit

  1. Bedankt Rudy dat je ondanks je afstudeerproject de tijd hebt genomen om deze (vroege) review te schrijven! Ik vond wat je allemaal beschreef erg interessant klinken, dus heb hem van het weekend direct aangeschaft.
    Ik heb tot nu toe alleen wat in CAS en de bouwmodus gerommeld en nog niet verder gespeeld, maar het lijkt me een leuk pakket.

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *