Sims Nieuws

Je kunt gewoon niet zonder!

De Sims 3 in de klas: interview met Kyta

Inleiding

Bijna een jaar lang zijn 4 Nederlandse De Sims 3 Custom Content maaksters (Angela, AnoeskaB, Kyta en Mutske) voor EA Nederland en Codename Future bezig geweest met het maken van allerlei objecten voor in De Sims 3.

En het resultaat mag er zijn: vanaf 1 december 2010 kunnen leerlingen in leerjaar 2 en 3 van VMBO, HAVO en VWO een lessenserie volgen over duurzaamheid op basis van De Sims 3. Dit allemaal met het landelijke programma Natuur en Milieu Educatie; in die lessen kom je de objecten die gemaakt zijn dus tegen. Het is voor de eerste keer dat in Nederland een bekende videogame wordt gebruikt in het onderwijs.

De grote set objecten die Angela, AnoeskaB, Kyta en Mutske hebben gemaakt zullen gratis te downloaden zijn. In totaal zijn het ongeveer 65 downloads: een deel ervan zal hier op Sims 3 Nieuws te downloaden zijn en een ander deel op The Sims Resource. Net als in de lessen op de scholen zullen de thema’s (water, energie, groen, afval, CO2 en de samenhang daartussen) terug te vinden zijn in de gemaakte downloads. Dus ook als je niet meer op school zit is dit wel interessant genoeg om eens allemaal te lezen en natuurlijk je De Sims 3 game een ‘groener’ tintje te geven.


S3N: Kunnen je jezelf even voorstellen? En hoelang speel je De Sims al?

Kyta: Mijn naam is Kyta, ja ook in het dagelijks leven. Ik ben in 2001 begonnen met de Sims spelen. Die hobby is gruwelijk uit de hand gelopen, maar dat vind ik niet erg hoor. Met De Sims 3 ben ik meer met mijn hobby gaan doen.

S3N: Je bent dus een Custom Content maakster? Alleen voor De Sims 3 of maken je al langer spullen, bijvoorbeeld ook voor De Sims 2?

Kyta: Ja, ik maak nu ruim een jaar Custom Content voor De Sims 3. Met De Sims 2 heb ik het ooit geprobeerd, maar te snel opgegeven. Toen ik bij S3N kwam heb ik doorgezet, nu met dit project is het in een behoorlijke vaart gekomen en ben ik inmiddels Featured Artist bij The Sims Resource geworden.

S3N: Dus je maakt voor zowel S3N als TSR downloads voor in De Sims 3. Is er niet ergens een overzicht van te vinden?

Kyta: Ja dat klopt, sinds 3 maanden kun je mij ook op TSR vinden. Sinds Augustus dit jaar heb ik ook een eigen blog Simline-design daar hou ik alles bij wat ik maak aan Custom Content.

S3N: Klopt het dat spullen maken voor De Sims 3 veel lastiger is dan spullen maken voor De Sims 2? En wat zijn in het algemeen de makkelijkste spullen om te maken en wat de lastigste?

Kyta: Eigenlijk heb ik geen idee, met De Sims 2 had ik het echt snel opgeven. Maar om me heen hoor ik wel dat het Custom Content maken voor De Sims 3 moeilijker is. Ik vind het makkelijkst een tafel, dat is simpel en recht toe recht aan, het moeilijkste vind ik planten maken, daar moet ik nog hard aan werken.

S3N: Wat is de mooiste download die je gemaakt hebt en op welke download was je het meest trots, bijvoorbeeld omdat het lastig te maken was?

(Dit is de FLUX badkamer set (15 items) die Kyta voor Sims 3 Nieuws heeft gemaakt)

Kyta: Tja daar vraag je wat.. Ik ben eigenlijk nog niets tegen gekomen wat ik echt mooi vind, ik heb nog steeds bij items ..oh had ik dat maar zo gedaan, of jeetje dat had ik ook wel anders kunnen doen. Ik denk wel dat dat nog gaat komen hoor, ik ben nog steeds aan het leren en aan het ontdekken.

S3N: Heb je nog wel tijd om echt De Sims te spelen of ben je toch meer bezig met dingen maken?

Kyta: Uhh.. ja hoor als ik mezelf dwing ..lol.. om eerlijk te zijn veel te weinig. Ik ben erg druk met S3N bezig, iets wat ik met hart en ziel doe, daarnaast mesh ik veel en ga ook naar evenementen toe in binnen en buitenland, Ook heb ik een groot en druk gezin.. Tja dan word het soms wel erg moeilijk om even lekker De Sims te spelen.

S3N: Zijn er eigenlijk veel Nederlandstalige Custom Content makers? Ik denk dat de meeste daarvan dan actief zijn op Engelstalige sites en forums?

Kyta: In de eerste instantie verbaasde ik me dat er zoveel Nederlandse Custom Content makers waren, dat wist ik echt niet. Als ik kijk naar hoeveel er zijn dan denk ik dat er in Nederland toch wel een gemiddeld aantal Custom Content makers wonen. Voor alle Custom Content maker geldt: wij zijn wel een beetje zeldzaam.

S3N: Het Sims team in Amerika schijnt te werken aan weer(somstandigheden) voor in De Sims 3, een soort Sims 3 Seizoenen dus. En ook voor De Sims middeleeuwen kan er waarschijnlijk Custom Content gemaakt gaan worden. Ik kan me voorstellen dat dat wel werkt op je fantasie voor het maken van spullen voor in het spel?

Kyta: Ja zeker weten, “het weer” dat is iets wat ik verschrikkelijk mis in De Sims 3. Ik hoop echt dat ze er niet te lang meer over gaan doen, want de ideetjes die ik heb zijn te veel om op te noemen. Toen ik De Sims Middeleeuwen zag in Keulen, had ik meteen de hoop Custom Content te kunnen maken, maar dat is wel ver van mijn bed show, geef mij De Sims 3 maar.


S3N: Nederlandse Custom Content makers konden in december 2009 (ja ja alweer bijna een jaar geleden) reageren op een oproep van EA Nederland. Jullie zijn uiteindelijk uitgekozen om mee te gaan werken aan een Custom Content project. Hoe is dat allemaal begonnen eigenlijk?

Kyta: Eigenlijk deed ik het voor de lol, ik bedoel ik had echt niet het idee dat ik er tussen zou zitten, ik heb die stap gewoon genomen. Het heeft erg lang geduurd voor we iets hoorden van EA Nederland. Ik was ook zeer verbaast dat ik erbij zat, zeker toen ik hoorde met wie ik ging samen werken.

S3N: Wisten jullie meteen wat voor spullen er gemaakt moesten worden? Konden jullie zelf veel bepalen of had EA Nederland al van te voren bedacht dat ze die en die spullen wilden hebben?

Kyta: Toen we daar waren voor overleg hadden ze al een lijst klaar met Custom Content die ze nodig hadden, dat scheelde een hoop. Alles was al duidelijk zoals ze het wilde hebben. Het was aan ons om de Custom Content te realiseren. We werkten via prioriteiten dus de belangrijkste objecten moesten we eerst maken zo hadden we 3 groepen zeg maar.

S3N: 3 groepen? Wat bedoel je daar mee?

Kyta: We werkten met prioriteiten: 3 groepen. Groep 1 was het belangrijkste dat moest af hoe dan ook . Groep 2 was wat minder belangrijk en groep 3 niet zo belangrijk. We zijn dus begonnen met groep 1 en zo verder. We hebben alle groepen af kunnen maken. Dus alle objecten die ze graag zouden gebruiken voor het project zijn af.

S3N: Wat voor tools hebben jullie gebruikt om de spullen te maken? Waar jullie altijd mee werken of waren er speciale tools waar EA ook mee werkt?

Kyta: We hebben gewerkt met onze eigen Tools. Ik en de andere zijn erg benieuwd waar EA zelf mee werkt. Dus we hadden een kleine hoop dat we ook een Tool kregen om mee te werken. Persoonlijk is dat een grote wens van mij, om ooit te mogen kijken waar ze zelf mee werken en hoe ze dat nu doen.

S3N: Misschien zou het Amerikaanse De Sims 3 team eens een Custom Content makers meeting kunnen organiseren? Van elkaar leer je toch het meest en wie weet wat jullie van het Sims 3 team kunnen leren en andersom?

Kyta: Oh Ja!! dat zou te gek zijn, mijn koffers staan al gepakt. Het klopt inderdaad dat je van elkaar leert, zelfs al is het bijna onmogelijk alles te leren en uit te vinden. Ik zou graag van EA zelf tips en tricks leren, ik denk dat ik voor elke Custom Content maker spreek. Wel weet ik dat EA de Custom Content makers goed in de gaten houd, dat ook omdat ze van ons weer leren en ideetjes op doen.

S3N: Hoe was de samenwerking met EA Nederland, hebben jullie op hun kantoor spullen gemaakt of gewoon lekker thuis?

Kyta: De samenwerking was erg leuk, We hebben alles thuis kunnen maken, dus geen op het EA Nederland kantoor. We hebben veel via mail overlegt en de Custom Content club via Skype. Bijna dagelijks deden we dat.


De promotie screen van de spullen die Kyta heeft gemaakt voor ‘De Sims 3 in de klas’.

De 18 Items die Kyta gemaakt heeft voor ‘De Sims 3 in de klas’:

– Oplader voor mobiele telefoon op zonne-energie.
– Regenton.
– Mok.
– Standby killer.
– Douchecoach zandloper.
– Spaarlamp lamp.
– Therm-O-mok.
– Moestuin.
– Waterbesparende douchekop.
– Navulbaar drinkflesje.
– OV jaarkaart.
– Gerecyclede schoenen.
– Diepvrieskist.
– Deluxe Printer.
– Composthoop.
– Douchecoach Deluxe (duwt je onder de douche uit).
– Tijdschakelaar verlichting.
– Zonnepaneel.

Je kunt de items gratis downloaden op ons forum en je hoeft geen lid te zijn van ons forum:

| De Sims 3 in de klas – Codename Future set van Kyta op S3N – 18 items |


S3N: Klopt het dat alle spullen door het Amerikaanse Sims 3 team zijn bekeken en goedgekeurd? En hoeveel uur hebben jullie wel niet besteed aan het maken van alle spullen?

Kyta: Ja, we hoorden dat via de mail, ik dacht dat het alleen vanuit Nederland was. Toch wel erg stimulerend een compliment uit Amerika, dat was erg tof om te horen. De tijd.. phoe.. ik heb ook erg veel geleerd in die tijd, daar kan ik echt geen inschatting van maken. Ik heb erg veel plezier gehad met het maken van deze Custom Content. Op mijn eerste object na dan, die wilde echt niet lukken. Nee. moeilijk te zeggen.

S3N: Scholieren kunnen dus vanaf 1 december 2010 jullie spullen op school gebruiken in het De Sims 3 in de Klas project. Is dat geen gek idee, we hebben het hier vast over duizenden scholieren!

Kyta: Momenteel hebben 5 scholen dit project in gebruik, die hebben ons inmiddels al laten weten dat het een erg leuk project is en dat de leerlingen erg enthousiast zijn. Toch denk ik realistisch gezien dat dit wel de toekomst gaat worden, digitaal leren, mijn kinderen hebben alle drie een digitaal schoolbord op school. Dus echt een gek idee nee dat vind ik niet. Dat het met De Sims 3 gebeurt ja dat is wel gek.

S3N: Alles draait hier om natuur en milieu: ga jij daar zelf bewust mee om? En de Sims waarmee je altijd speelt?

Kyta: Ja Ik ben erg milieu bewust, ik let op stroom, water en afval. Dat leer ik mijn kinderen ook. Dat is iets wat ik erg belangrijk vind. Ik heb nog nooit met een mileu vriendelijke Sim gespeeld, misschien moet ik dat inderdaad maar eens gaan doen.

S3N: Jullie hebben flink wat spullen gemaakt: jullie mogen er allemaal 1 uitkiezen waar je het meest trots op bent of waarvan je vind dat die het meest geslaagd is.

(Douche couch deluxe en gerecyclde schoenen)

Kyta: Uhh.. jeetje dat heb ik niet echt. Wel vind ik de douche couch deluxe erg grappig, al zeg ik het zelf. Oh ja de gerecyclde schoenen, zoiets kan alleen in De Sims 3 vind ik.

S3N: Alle spullen mogen jullie delen met al die andere Simfans: die zijn toch wel gratis hoop ik?

Kyta: Ja die zijn allemaal gratis te downloaden, hier bij S3N en bij TSR.

S3N: Willen je nog iets kwijt aan onze lezers waarvan je vind dat ze dat echt moeten weten?

Kyta: Veel Simplezier!


klik hier om terug te gaan naar ‘De Sims 3 in de klas’ informatie pagina.

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt ook inloggen om een reactie te plaatsen.

Je kunt de volgende HTML elementen en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>