De Sims 3 Levensweg eerste impressie in Londen

Click here to read the English version of this impression

Nog geen 2 weken geleden werd De Sims 3 Levensweg, of Generations in het Engels, aangekondigd. En nu, op donderdag 14 April, mocht ik het spel al spelen in Londen. De Sims 3 Levensweg is toch een iets ander uitbreidingspakket dan normaal en ik moet ook zeggen dat ik gewoon niet zo goed wist wat ik ervan moest verwachten. In deze impressie zal ik uitgebreid beschrijven wat mijn ervaringen zijn met deze uitbreiding en wat ik er van vind, tot nu toe.

Wat is De Sims 3 Levensweg?

Als eerste moet ik zeggen dat ik toch met vrij gemende gevoelens naar dit evenement ben gegaan. Wat kon ik nou precies verwachten? Ik wist dat nog niet helemaal. Er zitten een aantal hele gave nieuwe objecten in deze uitbreiding, waar ik later op terug zal komen, maar wat kan ik verder met deze uitbreiding? Natuurlijk had ik al erg veel gelezen en vragen verzameld via het forum, en daardoor was ik ook al wat wijzer geworden. Maar nog steeds vond ik het nog een beetje vaag wat dit uitbreidingspakket precies is. Op de site en het forum heb ik ook signalen opgevangen dat bezoekers niet helemaal weten wat ze met Levensweg aanmoeten. In de ongeveer 4 uur die ik had om De Sims 3 Levensweg te spelen ben ik daar proberen achter te komen. Ik heb nog niet alles kunnen ontdekken, maar wel een redelijk deel.

screenshot

Om het gewoon kort samen te vatten, maakt De Sims 3 Levensweg het spel gewoon een stuk completer. Het spel voegt vele nieuwe interacties toe, die er voor zorgen dat je gewoon veel meer kan doen met je Sims familie waar je op dat moment mee speelt. Vooral de kinderen en tiener krijgen tientallen nieuwe opties. Het leven van je kinderen wordt leuker gemaakt doordat ze buiten kunnen spelen in de speeltuin of in een boomhut kunnen spelen met hun vrienden. Terwijl het leven van je tieners verbreed wordt met onder andere het geven van slaap en tiener feestjes en de mogelijkheid om buiten de stad te studeren.. Andere generaties, zoals volwassen en ouderen zijn gelukkig ook niet vergeten en hebben ook tal van nieuwe opties.

Feestjes

Een belangrijk element waarop gefocust is bij De Sims 3 Levensweg zijn feestjes. Er zijn 4 nieuwe type feestjes bij gekomen. Hieronder een lijstje en een korte omschrijving:

  • Huwelijksfeest: Je Sims kunnen weer een trouwfeest houden, ze kunnen elkaar onder de trouwboog de eeuwige trouw beloven. Dit is een feestje wat ik zelf er gemist heb, wat wel gewoon in De Sims 2 zat. Ik ben blij dat het er nu inzit. Een leuke toevoeging is dat er nu ook de bruiloftstaart aangesneden wordt nadat je Sims getrouwd zijn, waar vervolgens iedereen een stukje van zal nemen.
  • Slaapfeest: Ben je een kind of een tiener? Dan kan je een slaapfeestje houden. Het is eigenlijk hetzelfde als een normaal feest, maar iedereen blijft ’s avonds slapen. Ze zullen met slaapzak en al de nacht doorbrengen in het huis.
  • Vrijgezellenfeest: Als je Sim wel verloofd is, maar nog niet getrouwd, dan kan die een vrijgezellenfeest geven. Het is verstandig dat niet thuis te doen, want het kan nog wel eens bond worden! Het feest duurt tot in de late uurtjes en er wordt veel gedronken. En er komt ook een roze limousine voorbij, met wel hele speciale gasten.
  • Tiener feest: Soms gebeurt het dat de ouders van tieners op vakantie gestuurd worden. Als dat gebeurt kunnen tieners een speciaal feest geven. Zoals je wel begrijpt kunnen tieners behoorlijk de bloementjes buiten zetten. Dit feest duurt dan ook tot in de late uurtjes en kan een behoorlijke troep opleveren. Ouders kunnen vroeg thuiskomen, dus daar moet je voor oppassen. Ook voor klagende buren trouwens, want de kans bestaat dat die de politie bellen wegens overlast. Oei, probeer dat maar eens aan je ouders uit te leggen…. Grote kans op huisarrest.

Zelf vind ik vooral de tiener en vrijgezellen feestjes erg leuk, want die gaan tot in de late uurtjes door. Tenminste, als het niet verstoord wordt door de politie. Dat gebeurde bij mij toen ik een tiener feestje hield, dus ik heb helaas niet kunnen zien wat er zou gebeuren als het feestje langer door gegaan had. Volgens de aanwezige Sims Producer schijnt het echt een puinhoop te kunnen worden en dat is natuurlijk gewoon tof. Dat maakt het gewoon realistisch en daar ben ik wel een voorstander van.

screenshot screenshot screenshot

Kinderen

De leeftijd waar het meeste aandacht aan is geschonken zijn toch wel de kinderen. Er zijn behoorlijk wat nieuwe interacties en objecten voor hen in De Sims 3 Levensweg. De grootste toevoeging is toch wel de boomhut en de verkleedkist. Er zijn 3 verschillende soorten boomhutten, een UFO, een soort kasteel en een klassieke boomhut met een glijbaan. En de verkleedkist bevat 4 kostuums, het T-Rex pak, prinsen kleding, een prinsessen jurk en een astronauten pak.

screenshot

In de boomhut zullen jou Sims kinderen vele leuke dingen kunnen doen. Door middel van de verkleedkist kunnen ze zich als Astronaut verkleden en net doen alsof ze in hun UFO-hut opstijgen en op weg gaan naar een andere planeet. De fantasie van de kinderen is enorm groot. Maar wat eigenlijk toch wel het leukste is (vind ik dan…, zou het zelf in het echt maar al te graag doen), is er voor te kiezen om alleen jongens of meisjes toe te laten in je boomhut. Ik zou dan uiteraard alleen maar jongens toelaten. En dan komt het beste nog! Je kan een emmer water gooien op je zusje als die je hut probeert in te klimmen.

Al met al zijn er dus erg leuke interacties mogelijk met de boomhut. Niet alleen voor kinderen trouwens, ook de wat oudere Sim. De volwassen kunnen namelijk O-Jaa! doen in de boomhut.

screenshot

De boomhut is niet het enige object dat nieuw is voor de kinderen. Ook zijn er een aantal speeltuin objecten toegevoegd, zoals de wip en de zandbak. In de zandbak kunnen je kinderen ook objecten verstoppen. Waarschijnlijk kunnen die objecten dan later, bij toeval, weer opgegraven worden door jou Sim, of zelfs door een ander.

Verder is het voor kinderen nu ook mogelijk zich in te schrijven voor naschoolse activiteiten. Dit zijn verschillende activiteiten, ik ben ze helaas vergeten op te schrijven. Door het doen van deze activiteiten kunnen je kinderen objecten krijgen. Die schijnen speciaal te kunnen zijn, ik kreeg echter alleen normale meubels. De kinderen van mijn Sims gingen bijvoorbeeld naar het theater toe en die kwamen thuis met een spiegel. Deze activiteiten hebben voor de rest volgens mij geen voordeel, behalve dat het leuk tijdverdrijf is voor je Sims.

Tieners

Zoals gezegd zijn ook de tieners onder handen genomen. Ze zijn in De Sims 3 Levensweg nu echt pubers. Ze halen kattenkwaad uit en houden feestjes als de ouders van huis weg zijn. Wat ik zelf een erg leuke toevoeging vind is dat tieners eerst hun rijbewijs moeten halen voordat ze een auto kunnen besturen. De rijlessen kunnen gegeven worden door de ouders.

screenshot

Het is ook wel gaaf om grappen uit te halen met je tiener Sims. Wil je vader een goed laten schrikken? Zorg er dan voor dat je een booby-trap in zijn douche installeert, waardoor zijn haar pimpelpaars wordt als hij het gaat wassen. Of zorg er voor dat er scheetkussen op de bank ligt als hij erop gaat zitten. Er zijn tientallen grappen beschikbaar, met vele verschillende objecten. Het is leuk om deze grappen uit te halen, maar je moet wel oppassen voor de politie. Als je gepakt wordt terwijl je eieren op de deur van de buren aan het gooien bent, ben je voorlopig nog niet jarig. De kans is groot dat je ouders dan boos worden en je voor enkele dagen huisarrest geven.

Gelukkig ben je een tiener, en weet je overal wel een oplossing op. Je sluipt gewoon het huis uit! Maar kom je vervolgens een politie agent tegen, of je eigen ouders… dan ben je toch wel de pineut en kunnen je ouders behoorlijk boos worden. Dat is toch niet zo heel erg goed voor de onderlinge relatie.

Als je tiener Sim het thuis helemaal gehad heeft, door die vervelende ouders, kan je Sim ook uit huis gaan studeren. Helaas is dit niet zoals in studenten leven van De Sims 2. Je Sim gaat weliswaar naar een campus toe, maar dat is niets meer dan dat je Sim een paar dagen/weken uit huis geplaatst wordt. Je kan niks meer met je tiener doen totdat die terugkomt, of zelfs besluit om eerder naar huis te komen omdat het op de campus niet leuk is. Als je Sim uiteindelijk terugkomt is de kans groot dat hij/zij er wat voordeeltjes uitgesleept heeft. Welke precies werd me niet duidelijk. Ik denk dat deze voordeeltjes gerelateerd zijn aan welke opleiding je Sim gedaan heeft. Als die naar de militaire school is gegaan, zal die misschien de fysieke vaardigheden sneller ontwikkelen. Wat in ieder geval wel zeker is, is dat er een huldiging gehouden wordt voor alle afgestudeerde Sims zodra je Sim terugkomt van de campus en dat je Sim en paar hele toffe verhalen kan vertellen aan zijn vrienden.

Volwassenen en oudere.

De generaties waar iets minder mee gedaan is, zijn de peuters, volwassenen en oudere. Ze hebben allemaal wel wat nieuws en ik moet ook zeggen dat ik bij deze generaties ook minder gekeken heb wat ze nieuw kunnen doen, de focus ligt namelijk gewoon op kinderen en tieners.

screenshot

Volwassen letten nu wat meer op hun kinderen, als ze zich misdragen gaan de ouders er op af en zullen ze bijvoorbeeld huisarrest geven. Maar ook ontzegging tot bijvoorbeeld het gebruik van de computer, zou wat ik begrepen heb tot de mogelijkheden moeten behoren. Wat ook nieuw is, en nog nooit eerder in een De Sims spel gezeten heeft, is de buggy. Volwassen kunnen hun peuters oppakken en die in de buggy plaatsen. Ze kunnen vervolgens naar het park wandelen. Dat is natuurlijk een geweldige toevoeging voor iedereen die dit altijd al had willen doen.

Het gebeurt in het echte leven wel eens dat volwassen in een Midlifecrisis terecht komen. Dan zijn ze een beetje in de war en willen ze bijvoorbeeld extreem dure auto’s kopen. In De Sims 3 Levensweg is dat ook mogelijk. Een volwassen Sim in de midlifecrisis zal speciale wensen hebben, zoals een extreem dure auto aanschaffen. Zodra je die wens toekent (vastzet), zal je die wens ook niet meer weg kunnen krijgen. Dan moet je die wens eerst vervullen. Je kan echter wel naar de therapeut gaan om je van de midlifecrisis, en dus ook de wens, af te helpen.

screenshot

De oudere Sims zijn een stelletje zeurende Sims geworden in De Sims 3 Levensweg. Ze kunnen naar andere Sims toestappen en zeuren over van alles en nog wat. Ook kan je ze nu een loopstok geven. Deze loopstop zullen ze dan standaard gebruiken om mee te lopen. Door op de loopstok te klikken kan je aangeven op wat voor manier ze moeten lopen. Ik zag daar 2 manieren van lopen staan, maar misschien zijn er meer. Ik kon uit een loopje kiezen waar ze helemaal kreupel waren. Of een heel trots loopje met een opgeheven hoofd. Ik vond vooral het kreupele loopje erg tof, dat is namelijk gewoon echt typisch zoals je het zou willen zien.

Verder kon ik weinig nieuwe interacties bespeuren bij de volwassenen en oudere Sims.

Het nieuwe monster

Zoals met iedere uitbreiding van De Sims 3, komt er ook nu weer een nieuw monster. Alhoewel, monster? Ik vond het meer een schattige levende knuffel.
Als een baby een peuter wordt, kunnen de ouders via de brievenbus een speciaal cadeau krijgen. Een ‘honing-pop’. Deze pop is bedoeld voor de peuter. Als de peuter genoeg aandacht geeft aan de pop, dan zal de pop groeien tot een denkbeeldige vriend zodra de peuter een kind wordt. Deze vriend is alleen zichtbaar voor het kind zelf, dus als je naar een ander persoon in het huishouden gaat zal je daar deze denkbeeldige vriend niet mee zien.

screenshot screenshot

Met de denkbeeldige vriend zijn eigenlijk alle interacties mogelijk die ook mogelijk zijn met andere kinderen. Maar ook een paar extra interacties, zoals kamer opruimen en een hapje eten halen. Of het echter zo’n verstandig idee zo’n denkbeeldige vriend een hapje eten voor je te laten halen weet ik niet. Doordat deze vriend namelijk een speciale animatie heeft, is deze vriend erg langzaam met lopen. Dus tegen de tijd dat je denkbeeldige vriend terug is met een hapje eten, ben je zelf al 3x op en neer gelopen. Deze animatie is wel erg leuk om naar te kijken.

Nu zul je misschien zeggen, dit is toch geen echt monster? Het is denkbeeldig en slechts voor één Sim zichtbaar. Dan heb ik goed nieuws voor je. Je kan het denkbeeldige vriendje ook echt maken. Dan zal het dus voor iedereen zichtbaar zijn. Dit kan je doen wanneer je Sims kind een kans krijgt bij het onderzoekscentrum. Je Sim zal dan een speciale steen moeten vinden en die af moeten leveren.
Of een echt denkbeeldig vriendje speciale interacties of behoeftes heeft weet ik niet, ik kreeg het helaas niet voor elkaar mijn denkbeeldige vriendje echt te maken.

Zoals met elk nieuw monster zal dit ook weer een leuke toevoeging zijn, maar vooral gewoon schattig in dit geval.

Chemie Tafel

screenshot

Een redelijk belangrijk nieuw object is de Chemie tafel. Hiermee kan je drankjes maken die allemaal hun eigen effecten hebben. Met het maken van drankjes ontwikkelt je Sim zijn inzicht. Waarschijnlijk is het dus ook zo, dat hoe hoger het inzichtniveau, des te meer verschillende drankjes je Sim kan maken. En als je helemaal niet zo veel inzicht hebt, kan je misschien beter eerst leren schaken. Dat is een stuk veiliger. Als je de verkeerde stoffen mengt kan er zich een kleine explosie plaatsvinden. Levensgevaarlijk dus! Alhoewel je er volgens mij niet echt aan dood kan gaan.

Hieronder heb ik een klein lijstje met de drankjes die ik gevonden heb. Er zullen er ongetwijfeld meer zijn:

  • Ninja: Gebruik dit drankje om jezelf naar huis te teleporteren. Je gooit een rookscherm neer en je bent verdwenen. Veilig uit handen van de boze buurman gebleven, waar je zojuist een grap uitgehaald hebt.
  • Spook drankje: Heeft je Sim zich altijd al afgevraagd hoe het is om een spook te zijn? Nu kan je Sim dat uitproberen zonder dood te hoeven gaan. Een stuk veiligere manier dus om een spook te zijn.
  • Stemming verbeteraar: De naam zegt het al, hiervoor zal je Sim in één klap een stuk vrolijker worden.
  • Denkbeeldige vriend vervormer: De functie van dit drankje weet ik niet precies, heb enkel de naam zien staan. Maar volgens mij is dit nog een extra manier om je denkbeeldige vriend tot leven te wekken.

Videocamera en herinneringen systeem

Wat weer terug van weggeweest is, als je kijkt naar De Sims 2, is het herinneringen systeem. Speciale gebeurtenissen zullen nu automatisch opgeslagen worden in een soort fotoboek. Je kan dus precies terugkijken wat de belangrijkste moment waren uit het leven van je Sim, met een bijbehorende screenshot. Ook kan je zelf herinneringen toevoegen.

Deze herinneringen kunnen ook gedeeld worden op facebook, met een enkele druk op de knop. Ikzelf zal dit niet gaan gebruiken, maar kan me zo voorstellen dat vele dit een leuke toevoeging vinden. Ik vind in ieder geval de toevoeging van de herinneringen erg leuk, vooral dat ze opgeslagen worden in een fotoboek vind ik erg fijn. Dan kan je tenminste ook aan de hand van de plaatjes de afgelopen gebeurtenissen terugzien.

screenshot

De Sims kunnen ook hun eigen herinneringen op video vastleggen. Ze kunnen een camera oppakken en daar hun belangrijkste gebeurtenissen zelf mee filmen. Je zal dan zelf met je Sim rondlopen en dingen kunnen filmen. Wat mij opviel is dat je zelf geblokkeerd wordt als er andere Sims in de weg staan en dat je niet door deuren heen kan lopen (bogen kan wel). Het zou mooi zijn als je die deuren zelf open zou kunnen duwen terwijl je aan het filmen bent.

De gemaakte filmpjes kunnen samen met het hele gezin op de TV in de huiskamer van je Sims teruggekeken worden. De filmpjes kunnen bewaard worden in een speciale videocassette-houder. Helaas kunnen die filmpjes niet geplaatst worden op YouTube of iets dergelijks. Ze zijn alleen toegankelijk binnen je spel. Zelf denk ik niet dat het zo’n probleem is, want er zijn genoeg andere methodes om op een betere manier filmpjes op te nemen en die te publiceren.

Kinderopvang beroep

In De Sims 3 Levensweg zit ook een nieuw beroep. Het is een ambities-beroep zoals dat door vele genoemd wordt. Dat houdt in dat je Sim gewoon zelf al het werk doet en je hem/haar kan besturen bij het doen van zijn werk.

Je Sim kan in De Sims 3 Levensweg een kinderopvang starten. Andere Sims zullen dan peuters naar jou huis toe brengen en die zul je dan moeten gaan verzorgen. Je kan zien wat de peuter nodig heeft door er met je muis overheen te gaan, dan kan je bijvoorbeeld zien dat die hongerig is en zal je de peuter dus wat eten moeten geven.

Als de ouders aan het eind van de dag hun peuters weer op komen halen, dan zal je ervaring krijgen. Hoe beter je de kinderen verzorgd hebt, des te meer ervaring je ontvangt. Ook krijg je bonus ervaring als de ouders later komen en je die extra tijd ook nog goed voor hun peuters zorgt.

Als je een niveau stijgt zal je behalve meer loon, ook extra verantwoordelijkheden krijgen. Je Sim zal dan voor extra peuters tegelijk moeten zorgen. Op niveau 1 moest ik voor 2 peuters zorgen en op niveau 2 voor 3. Dus ik neem aan dat dit er wellicht op niveau 10 wel 11 zijn. Of misschien kreeg je ook nog andere nieuwe mogelijkheden? Dat zullen we de komende maanden nog wel horen.

Voor diegene die graag voor peuters zorgen is dit een leuke baan. Het is ook een best makkelijke baan. Als je met meerdere Sims in een huishouden bent, kunnen die ook meehelpen. Zelf zal ik deze baan waarschijnlijk niet gaan doen, ik vind het namelijk al meer dan genoeg om één lastige peuter in mijn huishouden te hebben. Ik moet er niet aan denken er straks voor een stuk of 6 te moeten zorgen. Mijn Sim zou gillend het huis ontvluchten! Ik ben altijd weer blij als peuters opgroeien tot kinderen.

Nieuwe Objecten en CAS spullen.

In De Sims 3 Levensweg zitten niet bijzonder veel nieuwe objecten. Er zijn wat nieuwe dingen voor in de speeltuin bijgekomen. Ook zijn er eindelijk stapelbedden beschikbaar. Er zijn ook nog wat andere dingen bijgekomen, zoals de lava lampen, een aantal nieuwe auto’s en een soort water/zeep baan waar je met het gezin op kan spelen. Ook zijn de wenteltrappen toegevoegd aan De Sims 3. Verder zijn het de dingen die ik al eerder in de preview genoemd heb, zoals de boomhut, chemie tafel en de wandelstok.

screenshot

Ik had eigenlijk geen tijd meer om in de CAS rond te kijken, dus ik weet helaas niet echt wat daar toegevoegd is. Ik zag wel een paar nieuwe kapsels en kledingstukken voor mannen, maar bij vrouwen heb ik niet gekeken. Vrouwen schijnen wel wat meer nieuwe CAS dingen te krijgen dan mannen. Wat dan nog wel helemaal nieuw is in de CAS en wat ik wel bekeken heb, is lichaamsbeharing. Dit werkt een beetje zoals het zetten van tatoo’s, je kan zelf de plaats aangeven waar wat beharing moet komen en hoeveel. Een erg leuke toevoeging vind ik zelf.

Wat dan nog wel een hele goede toevoeging is aan de catalogus en de CAS, is dat je een nieuw filter aan kan zetten. Je kan er nu voor zorgen dat je alleen objecten of kleding van een bepaalde uitbreiding of accessoires pakket ziet. Erg handig als je iets specifieks zoekt.

Voorlopige Conclusie

Ik vind het lastig hier nu een voorlopige conclusie te geven over De Sims 3 Levensweg. Ik weet dat ik nog lang niet alles gezien heb. Maar toch heb ik wel het idee dat er minder grote uitbreiding is dan we gewend zijn. Dit kan ook komen doordat er gewoon veel dingen ‘verborgen’ zijn. Nieuwe interacties zijn niet echt dingen die je makkelijk opvallen en je kijkt er dus makkelijk overheen.

De dingen die ik gezien heb, zijn allemaal wel erg leuk. De feestjes, en dan vooral de vrijgezellen en tiener feestjes, vind ik er erg leuk. Ook aan het uithalen van grappen zal ik veel plezier gaan beleven. Ook de nieuwe opties voor kinderen zijn tof, zoals het spelen in de boomhut.

Het leukste vind ik tot nu toe, dat deze uitbreiding het spel gewoon een stuk completer maakt. Je kan veel meer met een Sims leven doen buiten het werk en TV-kijken om. Voor dagboek makers gaat deze uitbreiding in ieder geval een hele leuke toevoeging zijn, daar ben ik van overtuigd.

Voor de bouwers onder ons zijn er helaas weinig nieuwe opties, behalve een aantal nieuwe objecten. De hoogslaap- en stapelbedden en de wenteltrappen zitten eindelijk in het spel, en dat geeft natuurlijk wel weer nieuwe opties voor het bouwen.

Al met al hoop en verwacht ik dat het uitbreidingspakket toch groter uit gaat vallen dan ik nu denk. Nu voelt het voor mij nog wat klein aan, maar ik denk en hoop dus dat ik het mis heb. De dingen die ik gezien heb vind ik in ieder geval wel erg tof! Ik kan in ieder geval niet wachten tot ik hem geïnstalleerd heb!

screenshot screenshot screenshot

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *