SN Gids voor De Sims 4: Bowling (Bowlingavond Accessoires)

Bowling
Bowling is een welkome toevoeging en goed geïntegreerd in wat we nu al hebben,

Bowlingvaardigheid

Bowling begint met de bowlingvaardigheid zelf en die in principe is niet heel spannend. Met vijf niveaus en enkel wat esthetische stijlen voor je bowlingbal om vrij te spelen, draait de vaardigheid eigenlijk vooral om het verbeteren van je gooivaardigheid en het simpelweg even bezig zijn. Je kunt de bowlingvaardigheid enkel verbeteren door te bowlen op de bowlingbaan, er zijn dus bijvoorbeeld geen speciale vaardigheidsboeken om te lezen. Bowling is tevens een van de vaardigheden zonder specifieke emotie om het te aanleren te boosten, dus is blij (of zelfverzekerd) de beste emotie met een boost van 20 tot 40 procent. In het begin zal je Sim nog best vaak in de goot gooien of vallen tijdens het gooien van ballen (en daar ook nog wel eens negatieve gemoedstoestanden van krijgen), maar dat wordt langzaamaan beter wanneer hij of zij vordert in de vaardigheid. Kinderen gooien daarentegen altijd met rekjes zodat bij hun de bal nog niet in de goot kan komen.

Bowling is een vaardigheid die door zowel volwassenen als kinderen kan worden aangeleerd. Kinderen behouden de vaardigheid en hun progressie wanneer ze opgroeien. De vaardigheid is overigens nog niet voor peuters aangezien zij sowieso nog niet mogen bowlen.

Bowling
Bowlen is een compleet nieuwe vaardigheid uit het accessoirespakket De Sims 4 Bowlingavond Accessoires.

Niveaus

De bowlingvaardigheid kent vijf verschillende niveaus waarbij je op ieder niveau een nieuw soort bal vrij speelt. Als je op het ballenrek klikt, kun je kiezen met welke bal je Sim moet gooien.

Niveau 1
  • Hemelsblauwe Bal
Niveau 2
  • Rode Gewervelde Bal
  • Ballen komen minder vaak in de goot
Niveau 3
  • Gouden Glitterbal
  • Minder vaak stuntelen bij het loslaten van de bal
Niveau 4
  • Gemarmerde Blauwe Bal
  • Minder bunderen en vaker strikes gooien
Niveau 5
  • Doorzichtige Schedelbal
  • Kans om een Perfecte Lama te gooien

Perfecte Lama

Voor de echte bowlingfanaten is er ook een nieuwe in-game prestatie te behalen: de Perfecte Lama. Om die prestatie behalen zal je Sim tien strikes achter mekaar moeten gooien tijdens een potje bowlen. Naast de prestatie levert het je Sim ook de “Peggy’s Kampioenschapsbal”-trofee op om zijn kunsten aan alle omstanders te kunnen tonen. Zodra je deze trofee hebt ontvangen, kun je ‘m tevens zelf aanschaffen in bouwen (KoopmodusVoorwerpen of functieDecoratiesRommel) voor §100.

Bowlingbaan

Bowlen kan natuurlijk niet zonder een bowlingbaan en die zit dan ook in het pakket. Je kunt ‘m vinden onder de naam “Tien Kegels Adrenaline” in bouwen (KoopmodusVoorwerpen of functieActiviteiten en vaardigheden › Recreatie) voor §545. De bowlingbaan is 15 bij 3 hokjes groot, dus is het aan te raden de bowlingbaan zo vroeg mogelijk te plaatsen als je er speciaal een kavel omheen an het bouwen bent. Het is namelijk lastig om naderhand nog ergens plek te vinden als je werkt met zo’n grote voorwerpen.

Je kunt de bowlingbaan op alle kavels plaatsen en gebruiken – zowel openbaar als privé -, maar het krijgt pas een extra functionaliteit als het op kavels met de kaveltypes bars, nachtclubs of lounges wordt geplaatst. Op dat moment ‘upgrade’ het de huidige functie van die kavel namelijk tot een combinatie van een bowlingbaan en zijn oorspronkelijke functie. Dat houdt in dat Sims er gewoon nog zullen komen om uit te gaan, maar daarnaast ook speciaal aangetrokken zullen worden voor het bowlen. Families zullen zo vaak gezamelijk komen bowlen en zijn dan te herkennen aan hun gezamelijke bowlingshirts. Dit is zo gedaan omdat de kavels al veel overeenstemming vertonen en het combineren ervan dus wat plaats bespaart.

Bowling

Bowlen zelf kan alleen of in een groep tot vier Sims. Een potje duurt de gebruikelijke tien beurten, alleen bestaat ditmaal iedere beurt maar uit één worp en is de maximum score daarmee beperkt tot 100. (Volgens de in-game beschrijving is dat bedoeld om de snelheid in het spel te houden.) Op het scorebord achteraan de baan verschijnt steeds een animatie op basis van de score die je Sim op dat moment heeft gescoord en aan het eind krijg je de totaalscore van de winnaar te zien. Scores van overige Sim worden niet getoond en zijn enkel te bepalen door de scores met de hand bij te houden.

Oasis Springs Kegelclub
Om meteen aan te slag te kunnen met bowling is er de standaard Oasis Springs Kegelclub.

Gemoedstoestanden

De winnaar of winnares van een potje zal na afloop altijd de “Kegelkoning(in)”-gemoedstoestand (Zelfverzekerd +3 – 2 uur) krijgen. Verliezende Sims met de “Heethoofd”-karaktereigenschap hebben kans of de “Valsgespeeld!”-gemoedstoestand (Boos +2 – 2 uur) en Sims die te vaak bowlen de gemoedstoestanden “Stramme Armen” (Ongemakkelijk +2 – 2 uur) en “Kegelbelast” (Ongemakkelijk +2 – 2 uur) waarbij de laatste negatief inwerkt op de bowlingprestaties van die Sim. Het kijken naar een potje bowlen kan de “Bowlingkijker”-gemoedstoestand (Blij +2 – 2 uur) opleveren.

Maanlichtbowlen

Maanlichtbowlen is een speciale vorm van bowlen waarbij de lichten worden gedimd en de baan verlicht wordt door lichtjes in en rond de banen. Naast deze esthetische verandering verandert er qua gameplay eigenlijk niets, naast dan dat Sims de “Maanlicht Bowling”-gemoedstoestand (Blij +3 – 2 uur) te krijgen na afloop van een potje en dat het een speelse aura afgeeft aan spelers en omstanders.

Maanlichtbowlen
Maanlichtbowlen is een alternatieve vorm van bowlen waarbij de baan sfeervol verlicht wordt door allerlei lichtjes.

In bars, nachtclubs en lounges zal het maanlichtbowlen doordeweeks actief zijn van 19:00 uur tot 23:00 uur en in de weekenden van 11:00 uur tot 14:00 uur. Los van deze tijden kun je maanlichtbowlen zelf ook altijd aan- of uitzetten door op de bowlingbaan te klikken en de optie Maanlichtbowlen activeren/uitschakelen te selecteren. Mocht je thuis een bowlingbaan hebben, dan kan dat pas wanneer je de Upgrade voor maanlichtbowlen-upgrade hebt geïnstalleerd op de bowlingbaan. Deze upgrade vereist dat je Sim niveau 5 van de handigheidsvaardigheid bezit en kost je daarnaast twee onderdelen elektronicaverbetering en drie onderdelen voor algemene verbetering.