De Sims 4 Honden en Katten: Dierenkliniek runnen

Dieren genezen
Als je de diagnose hebt kunnen stellen is het tijd om het dier te genezen met de juiste behandeling.

De dierenkliniek is de nieuwe zaak uit De Sims 4 Honden en Katten. In een dierenkliniek is het jouw taak dieren te onderzoeken en ze op een juiste manier te behandelen. Hoe beter en sneller je de huisdieren behandeld, hoe beter de beoordelingen zullen zijn, en hoe meer je kunt verdienen. Door personeel aan te nemen kun je je kliniek verder uitbreiden en daardoor nog succesvoller maken. In deze gids vertellen we daar allemaal meer over!

| Dierenkliniek runnen | Dierenartsvaardigheid |

Dierenkliniek openen

De eerste stap is het vinden van een dierenkliniek. Brindleton Bay kent standaard op het Sabelplein (linksboven op de wereldkaart) al een dierenkliniek, het Brindleton Hospootaal, die je familie kan kopen. Het is er eentje met alles erop en eraan, dus je hoeft er niks meer aan te doen. Duur is het wel, want die kost namelijk §84.111. Je kunt een kliniek kopen door naar het laatste menu van je Sim te gaan linksonder in beeld.

Het Brindleton Hospotaal
Het Brindleton Hospotaal is een dierenkliniek waar je meteen mee aan de slag kunt gaan.

Een andere optie is om de Plattenlandsdierenkliniek te plaatsen voor §70.379 die je standaard in je bibliotheek hebt bij het installeren van het pakket, of er natuurlijk zelf eentje bouwen. De benodigde voorwerpen daarvoor kun je vinden in Voorwerpen op functie › DierenkliniekvoorwerpenDierenkliniekvoorwerpen. Hieronder staan een aantal zaken waar je rekening mee moet houden tijdens het bouwen van een kliniek en wat er in ieder geval in moet zitten.

Wachtruimte

Dit is de ruimte waar je patiënten binnenkomen en waarschijnlijk ook het grootste deel van de tijd zullen doorbrengen. Zorg er dus voor dat het een beetje comfortabel is voor zover de huisdieren als de verzorgen. Een mooi aangeklede ruimte is namelijk van invloed op de beoordeling die je later krijgt. Voor huisdieren zijn wat speeltjes en een voederbak een must en ook voor de baasjes is wat comfort zoals een koffieapparaat geen overbodige luxe. Het enige absoluut verplichte voorwerp dat je hier moet plaatsen is het dierenartspodium; een ietwat vreemde naam voor de computer waarop patiënten zich kunnen aanmelden. Het wordt namelijk door patiënten gebruikt om zich in te checken voor een behandeling.

Optioneel is om de medicijnautomaat te plaatsen. Daar kun je zelf bepaalde lekkernijen instoppen – later meer daarover – om automatisch te verkopen, maar het heeft verder geen invloed op de beoordeling van je kliniek.

Behandelkamer

In de behandelkamer worden dieren behandeld. Je hebt er sowieso eentje nodig, maar kunt dat uitbreiden naar meerdere als je meer capaciteit nodig hebt. Plaats hier in ieder geval een onderzoektafel en bij voorkeur ook een prullenbak om afval in weg te gooien. Decoratie is hier niet van belang.

Handig is om hier ook een automatische stofzuiger te plaatsen. Je zult namelijk geregeld huisdieren tegenkomen met bijvoorbeeld het symptoom onbeheerst gekwijl. Heel lang duurt het dan niet voordat je kliniek vies wordt en dan is zo’n robotstofzuiger gewoon ideaal. De duurdere variant geniet daarbij de voorkeur omdat die standaard ook al plasjes kan opvegen, bij de goedkope is dat een aparte upgrade die je nog moet installeren.

Operatiekamer

In de operatiekamer heb je eigenlijk alleen een chirurgiestation nodig.

Kantoor

Als laatste kun je er ook nog voor kiezen een kantoor te bouwen. Hoewel het niet per se nodig is voor het goed draaien van een kliniek, kun je er de medicijnmaker inzetten zodat je speciale lekkernijen kunt maken in de tijd dat je geen patiënten behandeld. Sluit hierbij vooral de deur af zodat er enkel nog personeel in mag komen. Dan komen er tenminste niet constant huisdieren en baasje binnengelopen.

Labwerk verrichten op de medicijnmaker
Het verrichten van labwerk op de medicijnmaker.

Dieren onderzoeken en genezen

Als je dierenkliniek af is, zul je het eerst nog moeten openen. Dat kan in het hetzelfde menu als waar je de kliniek hebt gekocht, al zie je daar nu veel meer opties. Linksonder vind je daarin een grote knop waarmee je de kliniek kunt openen en sluiten. In het menu zie je verder nog onder andere hoe je kliniek ervoor staat, wat je hebt verdiend, kun je je personeel managen, en kun je dierenartsvoordelen kopen. Meer over die laatste twee volgt verderop in de gids nog.

Dierenkliniek menu
Het menu van je dierenkliniek waar vanuit je alles van je kliniek regelen.

Eenmaal geopend zullen er vanzelf klanten je kliniek binnenlopen en zich melden bij het dierenpodium. Zodra ze zich daarop hebben ingeschreven verschijnt er een ster met het getal 3 erin boven hun hoofd. Dat bekent dat je hun huisdieren vanaf dit moment kunt gaan genezen en ook de wachttijd-timer begint te lopen. Laat je patiënten te lang wachten, dan zal het getal omlaaggaan totdat ze uiteindelijk zelfs de kliniek verlaten.

Een onderzoek beginnen doe je door het baasje te begroeten. De beste optie is door ze hartelijk te begroeten, simpelweg omdat dat het beste werkt voor een positieve beoordeling. Tussendoor wat vriendschappelijke interacties met het huisdier helpt daar ook bij. Vervolgens gaat je Sim automatisch naar een van de vrije onderzoekstafels en kan de mini-game beginnen waarin je het dier onderzoekt en geneest. Het genezen van huisdieren begint met het vinden van welke ziekte ze hebben waarvoor je het huisdier zult moeten onderzoeken.

Ieder onderzoek brengt je steeds iets dichter bij de uiteindelijke genezing door bepaalde diagnoses voor je weg te strepen. Hoe ver je bent, kun je tevens linksboven op het scherm zien in de tweede meter; zie ook de screenshot hieronder. Is de meter helemaal vol, dan is er nog maar één diagnose mogelijk en is je onderzoek gelukt.

Onderzoeken van dieren
Het onderzoeken en genezen van de dieren in een dierenkliniek.

In veel gevallen heb je zo’n drie tot vier onderzoeken nodig om tot dat punt te komen. Je kunt al eerder gokken op een andere behandeling, al kost je dat bij een fout wel meer tijd en geld. Vaak kun je ook al wel aan het dier zien wat tactisch is om eerst te onderzoeken. Een blauwe vacht betekent bijvoorbeeld een ijsvacht, dus dan vind je sowieso al een van symptomen door de huid/vacht te onderzoeken.

Chirurgiestation

Bepaalde ziektes kunnen enkel worden genezen met het chirurgiestation. Deze zul je echter pas tegenkomen als je wat verder bent gekomen met het runnen van een dierenkliniek. Zie een stukje verderop in de gids een lijstje van ziektes die enkel op deze manier kunnen worden genezen.

Verder kun je het sowieso gebruiken in plaats van de onderzoekstafel. Het werkt immers sneller en je hoeft minder te onderzoeken. Wel kost het je geld (§20 per onderzoek) om te gebruiken waardoor het in principe niet echt rendabel is om te gebruiken.

Tevens kun je er dieren mee castreren of dat terugdraaien – zelfs van patiënten overigens zonder dat dit een negatief effect heeft op de beoordeling. Met een castratie zorg je ervoor dat de huisdieren niet meer kunnen paren.

Stress

Alle onderzoekjes zijn voor huisdieren niet bepaald fijn en maken ze gespannen. De bovenste meter linksboven op het interface geeft aan hoe hoog hun stressniveau is. Hoe meer onderzoeken je uitvoert, hoe hoger dat niveau zal zijn, en hoe hoger de kans zal zijn dat bepaalde interacties niet meteen meer helpen. Hierdoor is het zaak om huisdieren steeds te kalmeren. In het begin kun je ze enkel kalmeren, later vanaf niveau 5 van de dierenartsvaardigheid ook geruststellen. Die laatste werkt beduidend sneller, maar heeft een afkoeltijd. Verder kun je los van de vaardigheid ook verschillende stress-verminderende middelen maken. Deze zorgen ervoor dat huisdieren helemaal geen stress meer ondervinden.

Vanaf 50 procent gaat de balk geel kleuren en is het eigenlijk al aan te raden het huisdier te kalmeren. Je weet namelijk niet hoe een dier op bepaalde onderzoeken reageert; sommige ziektes zorgen er bijvoorbeeld voor dat het dier heel slecht reageert op een bepaald onderzoek. Vanaf 75 procent wordt ook het baasje boos en kan het negatief werken op de beoordeling.

Ziektes

In totaal zijn er 32 verschillende ziektes met ieder eigen symptomen. Iedere ziekte heeft zo’n één tot vier verschillende symptomen waarvan je er altijd wel een of twee kunt spotten zonder ze überhaupt te onderzoeken. Er zijn namelijk 11 zichtbare symptomen en 24 onzichtbare symptomen.

Ziek huisdier
Onbeheerst gekwijl is een van de zichtbare symptomen.

Ziektes kunnen worden onderverdeeld in moeilijkheidsgraad:

 1. Zeer makkelijk: één symptoom;
 2. Makkelijk: drie symptomen;
 3. Gemiddeld: vier symptomen;
 4. Moeilijk: vijf symptomen.

Afhankelijk van hoe ver je bent met het runnen van een dierenkliniek zul je steeds meer moeilijke gevallen krijgen. Die vereisen immers meer onderzoeken om alle symptomen te weten te komen en duren dus langer. Je begint echter altijd met een dier met enkel vlooien om te wennen aan het alles.

In de tabel hieronder staan alle ziektes die voorkomen inclusief de symptomen. Alle symptomen die vetgedrukt zijn geven aan dat die enkel bij die ene ziekte kunnen horen bij de betreffende moeilijkheidsgraad. Omdat je in principe weet hoeveel symptomen een patiënt heeft wanneer je je onderzoek start, kun je sommige ziektes zoals brandende pootjes zo al meteen behandelen zonder ook maar één onderzoek te hoeven doen. Alle ziektes die een sterretje achter de naam hebben, zijn enkel te genezen via een operatie.

De verschillende ziektes met symptomen en behandeling.
Ziekte Symptomen Behandeling
Vlooiencircus met drie rangen
 • Vlooien
Antiparasietenspray
Brandende pootjes
 • Hete pootjes
 • Droge ogen
 • Koorts
Antiparasietenspray
Gewone lavaneus
 • Gloeiende neus
 • Reutelend ademen
 • Zoete adem
Biologische ontsmettingsspray
Suffe hond-syndroom
 • Extreme lethargie
 • Trage hartslag
 • Ontstoken schattigeheidsklier
Antischimmelspray
Koelboxkoorts
 • IJsvacht
 • Te lage temperatuur
 • Te vochtige huid
Injectie toedienen – Antiviraal middel
Milde afkeritis
 • Mondmotten
 • Onbeheerst gekwijl
 • Stinkvacht
Antiparasietenspray
Prismatische poepplaag
 • Regenboogpoep
 • Snelle hartslag
 • Zoete adem
Koekje met Medicijn X
Moerasmond
 • Overgeven
 • Koorts
 • Onbeheerst gekwijl
Placebo-essence Lekkernij
Winterfeestkoorts
 • Gloeiende neus
 • IJsvacht
 • Te lage temperatuur
FiksAlles Lekkernij
Wazige katitis
 • Extreme lethargie
 • Trage hartslag
 • Ontstoken schattigeheidsklier
Injectie toedienen – Eudemoniaconcentraat
Gevorderde lavaneus
 • Gloeiende neus
 • Reutelend ademen
 • Regenboogpoep
 • Zoete adem
FiksAlles Lekkernij
Gevorderde moerasmond
 • Overgeven
 • Koorts
 • Te lage temperatuur
 • Onbeheerst gekwijl
Koekje met Medicijn X
Koudevachtgriep
 • IJsvacht
 • Te lage temperatuur
 • Te vochtige huid
 • Waterige ogen
Placebo-essence Lekkernij
Bevroren schurft
 • IJzige vacht
 • Te lage temperatuur
 • Overmatig natte neus
Biologische ontsmettingsspray
Verguldedarmstoornis
 • Gouden poep
 • Waterige ogen
 • Te vochtige huid
 • Snelle hartslag
Placebo-essence Lekkernij
Gemagmaficeerde organen
 • Gloeiende neus
 • Hete pootjes
 • Koorts
 • Snelle hartslag
Injectie toedienen – Antiviraal middel
Oververhitte snuffelaar
 • Gloeiende neus
 • Droge neus
 • Regenboogpoep
 • Te hoge temperatuur
Antischimmelspray
Vlamtenen
 • Hete pootjes
 • Droge neus
 • Te hoge temperatuur
 • Ontstoken schattigeheidsklier
Antischimmelspray
Weerzinwekkenditis
 • Stinkvacht
 • Vlooien
 • Mondmotten
 • Onbeheerst gekwijl
Biologische ontsmettingsspray
Gloeipoot
 • Hete pootjes
 • Droge ogen
 • Te hoge temperatuur
 • Reutelend ademen
FiksAlles Lekkernij
Eekhoornkrabkoorts
 • Onbeheerst gekwijl
 • Trage hartslag
 • Oorontsteking
 • Extreme lethargie
Injectie toedienen – VoelGoed Serum
Ernstige warmvoet
 • Hete pootjes
 • Droge ogen
 • Koorts
 • Reutelend ademen
 • Droge huid
Injectie toedienen – Antiviraal middel
Nucleaire neus
 • Gloeiende neus
 • Reutelend ademen
 • Regenboogpoep
 • Zoete adem
 • Oorontsteking
Injectie toedienen – Eudemoniaconcentraat
Toendrahuid
 • IJsvacht
 • Te lage temperatuur
 • Te vochtige huid
 • Waterige ogen
 • Overmatig natte neus
Koekje met Medicijn X
Dunne vacht*
 • IJsvacht
 • Te lage temperatuur
 • Te vochtige huid
 • Droge ogen
 • Zoete adem
Tum Tum Kietelplekjeverplaatsingsoperatie
Snurkneuskoorts*
 • Gloeiende neus
 • Reutelend ademen
 • Regenboogpoep
 • Zure adem
 • Droge ogen
Verstopping Verbrokkelpijp opheffen
Projectielweerzinwekkenditis*
 • Overgeven
 • Vlooien
 • Mondmotten
 • Stinkvacht
 • Onbeheerst gekwijl
Tum Tum Kietelplekjeverplaatsingsoperatie
Ultramoerasmond*
 • Overgeven
 • Onbeheerst gekwijl
 • Instabiele temperatuur
 • Te vochtige huid
 • Extreme lethargie
Tum Tum Kietelplekjeverplaatsingsoperatie
Kloppendepootziekte
 • Hete pootjes
 • Droge ogen
 • Te hoge temperatuur
 • Zure adem
 • Oorontsteking
Injectie toedienen – Eudemoniaconcentraat
Dieren genezen
Als je de diagnose hebt kunnen stellen is het tijd om het dier te genezen met de juiste behandeling.

Dierenkliniek verbeteren

Na een paar klanten zul je al snel merken dat het tijd wordt om je dierenkliniek te verbeteren. Je krijgt immers steeds meer klanten waarvan er sommigen al aangeven te lang te wachten. Dat is slecht voor je beoordeling, dus hoog tijd om je kliniek te verbeteren. Je kunt het daarvoor uitbreiden met meer of betere onderzoeksvoorwerpen, of kunt een van de dierenartsvoordelen kopen.

Dierenartsvoordelen

Dierenartsvoordelen kunnen worden gekocht voor verzamelde dierenartspunten. Iedere succesvolle behandeling levert, afhankelijk van de beoordeling van de patiënt, 25 tot 50 dierenartspunten op. Bovendien kun je dierenartspunten verdienen door de dierenartsvaardigheid te verbeteren; bij ieder vaardigheidsniveau krijg je namelijk het nieuwe niveau maal 100 aan dierenartspunten.

De meest handige voordelen zijn in het begin voornamelijk ‘geduldige patiënten’ en ‘extra dierenarts #1’. Met die twee kun je namelijk al redelijk snel een goede kliniek opzetten zonder al teveel moeite. Ga in het begin overigens niet sparen voor ‘goed gemanaged’ of ‘dierenstress verlagen’ omdat die veel te duur zijn voor wat ze opleveren.

De beschikbare dierenartsvoordelen.
Afbeelding Bonus Prijs Effect
Extra dierenarts Extra dierenarts #1
Ontgrendelt de mogelijkheid om een extra dierenarts aan te nemen via Werknemersbeheer.
350 Ongrendelt de tweede werknemer.
Dierenartsspits Dierenartsspits
Verhoogt tijdelijk het aantal patiënten dat je kliniek bezoekt.
500 24 uur lang komen er tweemaal zoveel patiënten naar je dierenkliniek.
Kwaliteit dierenspullen Kwaliteit dierenspullen
Ontgrendelt de mogelijkheid om de kwaliteit van dierenartsspullen in te stellen.
500 Behandelingen zijn 50 procent duurder of goedkoper wat van invloed is op de waarde van de service.
Geduldige patiënten Geduldige patiënten
Verlengt de tijd dat baasjes willen wachten tot ze worden geholpen voordat ze boos opstaan en vertrekken.
600 Klanten wachten tweemaal zo lang.
Extra dierenarts Extra dierenarts #2
Ontgrendelt de mogelijkheid om een extra dierenarts aan te nemen via Werknemersbeheer.
900 Ontgrendelt de derde werknemer.
Inspirerende toespraak Inspirerende toespraak
Ontgrendelt de sociale interactie ‘Inspirerende toespraak’ die je kunt gebruiken om je medewerkers te inspireren.
900 Verhoogt de motivatie van werknemers met een gemiddelde grootte.
Lagere werknemerstrainingskosten Lagere werknemerstrainingskosten
Verlaagt de kosten van het trainen van medewerkers.
1.500 Verlaagt de trainingskosten met 50 procent.
Goed gemanaged Goed gemanaged
Verlaagt de kans dat er iets ergs gebeurt in de dierenkliniek als je Sim afwezig is.
4.500 Verlaagt de kans met 33.3 procent.
De dierenartsjas De dierenartsjas
Ontgrendelt een extra laboratoriumjas voor je Sims.
5.000 Ontgrendelt de laboratoriumjas in Creëer-een-Sim.
Dierenstress verlagen Dierenstress verlagen
Verlaagt hoe snel huisdieren gestrest raken tijdens dierenartsbehandelingen.
5.000 Verlaagt de hoeveelheid stress die huisdieren krijgen met ongeveer 50 procent.

Personeel aannemen

De beste manier om de capaciteit van je kliniek te verhogen is door het aannemen van neer personeel. In iedere dierenkliniek kun je, naast de Sims uit je huishouden, nog maximaal drie Sims aannemen als personeel. De eerste kun je daarvan al meteen aannemen, de anderen zul je moeten ontgrendelen als dierenartsbeloning; zie ook de bovenstaande tabel.

Bij het aannemen van personeel zijn er drie vaardigheden waar je naar moet kijken:

 1. Charisma: hoe goed Sims kunnen omgaan met klanten;
 2. Handigheid: hoe goed de werknemer kapotte onderzoeksvoorwerpen kan repareren en kan schoonmaken;
 3. Dierenartsvaardigheid: de belangrijkste vaardigheid welke aangeeft hoe snel Sims zijn in het behandelen van dieren.

Personeelsleden zullen van nature eerst eventuele rommel opruimen in je kliniek en vervolgens zelf dieren behandelen. Mocht je willen, dan kun je dat automatische gedrag altijd wijzigen door op de werknemer te klikken en het Manage werknemer-menu te openen. Klik dan op Verantwoordelijken en selecteer wat de werknemer wel en niet moet doen.

Tevens kun je hem vragen lekkernijen te ontwikkelen bij de medicijnmaker. Afhankelijk van het niveau van zijn dierenartsvaardigheid kunnen bepaalde medicijnen worden gemaakt.

Trainingen en salaris

Naarmate je een werknemer langer in dienst hebt, zullen ook zijn vaardigheden stijgen. Om dat te versnellen kun je ervoor kiezen ze op een cursus te sturen. De kosten zijn voor jou, maar zijn het over het algemeen vaak wel waard.

De verschillende trainingen voor werknemers.
Training Prijs Vaardigheidsniveaus Resultaat
Korte training 150 0 – 4 3.000 ervaringspunten
Standaardtraining 600 5 – 6 10.200 ervaringspunten
Uitgebreide training 1500 7 – 10 22.000 ervaringspunten

Betere vaardigheden hebben betekent ook dat werknemers meer salaris verwachten. Van tijd tot tijd is het dus noodzakelijk ze een keer promotie te geven om ze tevreden te houden. Ook het af en toe prijzen van een werknemer of het geven van een inspirerende toespraak (dierenartsvoordeel) helpt ze tevreden te houden. Om te kijken hoe het gaat kun je de interactie Kijkje nemen bij gebruiken bij de werknemer. Aan de hand van de resultaten kun je bepalen wat de tevredenheid van je werknemer is:

Heel slecht
 • Je bent een verschrikkelijke baas. Ik zou willen dat het niet zo was, maar het is echt zo. Elke dag opnieuw.
 • Jij bent verschrikkelijk, mijn collega’s zijn verschrikkelijk, het is hier helemaal verschrikkelijk.
 • Ik weet niet wat ik hier nog doe. Ik ben nog nooit zo ongelukkig geweest.
 • Luister {M0.meneer}{F0.mevrouw} {0.SimLastName}, misschien moet je iets meer tijd aan zakendoen besteden in plaats van mij te controleren.
 • Ik weet niet of ik dit nog langer trek. Je zult me missen als ik weg ben.
Slecht
 • Hoe ik mijn baan vind? Mwah.
 • Het gaat helemaal niet goed. Ik heb het gevoel dat ik de enige ben die daadwerkelijk werkt.
 • Dingen zouden stukken beter kunnen als je iets meer aandacht aan het bedrijf zou besteden.
 • Ik wil niet al te kritisch zijn, maar als je mij de leiding zou geven, zou het hier stukken beter gaan.
 • Ik word te weinig betaald voor wat ik kan.
Neutraal
 • Werk is werk… Je moet toch iets te doen hebben, nietwaar?
 • Het gaat prima, baas. Niets nieuws te melden.
 • Het gaat, maar om nou te zeggen dat dit mijn droomcarrière is….
 • De klanten lijken mijn werk momenteel niet echt op prijs te stellen. Maar ze klagen gelukkig niet.
 • Ik ben gemotiveerd door mijn wens om mijn baan te houden.
Goed
 • Mijn werk hier geeft veel voldoening. Ik kan het goed met mijn collega’s vinden en ik heb het gevoel dat ik gerespecteerd word. Daar ben ik blij om.
 • Het gaat gesmeerd. Ik heb echt het gevoel dat ik mijn vaardigheden benut.
 • Ik vind het leuk om hier te werken. Mijn collega’s zijn geweldig.
 • Ik zou bijna overwegen om te blijven en over te werken. Bijna…
 • Het is geweldig om voor je te werken, {M0.meneer}{F0.mevrouw} {0.SimLastName}. Ik vind je een schappelijke baas.
Heel goed
 • Het is hier geweldig! Jij bent een fantastische baas en ik ben helemaal tevreden.
 • Ik ben dol op deze baan! Ik heb mijn roeping echt gevonden.
 • Ik voel me aardig op mijn plek in mijn huidige rol. Het kan niet echt veel beter dan dit.
 • Ik weet zeker dat ik werknemer van de maand word.
 • Wie heeft er weekenden nodig als je baan zo leuk is als deze?

Vergeet niet dat de tevredenheid van werknemers een rol speelt van de beoordeling van je dierenkliniek, dus probeer ze altijd minimaal in een goede stemming te houden. Een promotie is misschien duur, maar salarissen zijn verhoudingsgewijs toch niet heel duur, zeker niet als je later zover komt dat je je prijzen kunt verhogen tot 200 procent.

Meer winst maken

Een belangrijke pijler in de bepaling wat je winst wordt is hoeveel klanten je kliniek heeft en wat voor percentage je kunt vragen voor een behandeling. Dat hangt dan weer voornamelijk af van de beoordelingen die je kliniek krijgt.

Beoordelingen

Klanten die je kliniek binnenkomen, beginnen altijd met drie sterren. Laat je ze te lang wachten, dan verlies je al wat. Behandel je ze juist meteen, dan werkt dat juist positief in op de beoordeling. Er zijn zo een zestal punten om rekening mee te houden, maar verwacht niet dat alles meteen goed zal zijn. Zonder personeel kun je bijna nooit perfect scoren op wachttijd en zonder dierenartsvaardigheid nooit goed op kwaliteit. Het duurt dus even voordat je je vijf sterren gaat, als je dat überhaupt al bereikt dan.

Op het moment dat je je dierenkliniek sluit krijg je een verslag te zien van de afgelopen dienst. Zo zie je bijvoorbeeld wat je verdient en uitgegeven hebt, maar ook waar je goed en minder goed op scoort. Let daar goed op zodat je weet waar je groeikansen liggen.

Beoordelingsformulier
Na elke dag in de kliniek krijg je zo’n scherm te zijn waarop staat wat je hebt verdient, wat je beoordeling is, en waar je je nog op kunt verbeteren.

Wachttijd

Hoe langer Sims moeten wachten, hoe lager de beoordeling zal zijn. Uiteindelijk zullen patiënten je kliniek zelfs verlaten als het wachten te lang duurt. Zorg ervoor dat je voldoende personeel aanneemt en ook voldoende onderzoekstafels hebt. Mocht je dan toch meemaken dat patiënten lang moeten wachten, overweeg dan het ‘geduldige patiënten’-dierenartsvoordeel te kopen.

Omgeving

Patiënten hechten waarde aan een kliniek die er mooi uitziet, met name de wachtruimte. Wat hierbij het beste helpt is de decoratiescore; als je met je Sims in die ruimte komt, dan krijg je automatisch de gemoedstoestand “Mooi ingericht”. Die kan van sterkte +1, +2, of +3 zijn, dus uiteraard is het ’t beste om voor die laatste te gaan. Verder is het uiteraard ook van belang om je kliniek schoon te houden, dus een automatische stofzuiger is ook aan te raden. Ook hechten klanten waarde aan muziek waardoor het ook goed is om een stereo te plaatsen in je wachtruimte.

Omgang met patiënten

Heel veel kun je hier niet aan doen naast de baasjes hartelijk begroeten en vriendelijke interacties met de huisdieren uit te voeren. Een goede relatie hebben met een baasje is ook een criteria, al telt die niet heel zwaar en kun je het met de andere twee al prima doen. Een goede charismavaardigheid is geen overbodige luxe, maar niet per se nodig.

Waarde van de service

Dit is een lastige omdat je hier redelijk weinig goed aan kunt doen naast dan de prijs van behandelingen te verlagen. Het enige dat kan helpen is de kwaliteit van voorwerpen verhogen door het dierenartsvoordeel ‘kwaliteit dierenspullen’ te kopen.

Kwaliteit van de service

De kwaliteit van de behandeling verbetert door simpelweg een betere dierenartsvaardigheid te hebben. Bij personeel geldt tevens hun tevredenheid als een pijler voor de kwaliteit. Het geven van de lampenkap of een incorrecte behandeling werkt dan weer negatief.

Lampenkap
De lampenkap (of simpelweg “cone of shame“) maakt zowel het baasje als het huisdier bedroefd.

Stressniveau

Hoe minder stress, hoe beter. De makkelijkste van allemaal om te verbeteren.

Adverteren

Een andere manier om aan meer klanten te komen is door te adverteren. Je hebt hiervoor twee opties:

De invloed van adverteren op de hoeveelheid klanten in je dierenkliniek.
Advertentie Prijs Opbrengst
Goudpakket §240/dag Tweemaal zoveel klanten
Platinapakket §480/dag Driemaal zoveel klanten

Bij het adverteren betaal je per dag, dus zorg ervoor dat je je kliniek lang openhoudt op een dag om het rendabel te maken. Je mag je kliniek sowieso ook openlaten als je er zelf niet bent, al is het dan wel belangrijk dat je personeel in dienst hebt om voor je kliniek te zorgen.