De Sims 4 Jaargetijden: Jaargetijden en het Weer

De Sims 4 Jaargetijden: Schaatsen
In de lente en winter kun je schaatsen op respectievelijk de skate- en schaatsbaan. Met de verborgen vaardigheid kun je meer en betere trucjes uitvoeren.

Het weer

Het weer wordt gekarakteriseerd door twee verschillende parameters: het soort bewolking en neerslag, en de temperatuur. Beiden lees je af aan de twee icoontjes in het midden onderaan je scherm langs de tijd.

Sneeuw in Willow Creek

Bewolking en neerslag

De Sims 4 Jaargetijden kent een aantal verschillende soorten van bewolking: zonnig, bewolkt, winderig, regen en sneeuw. Daarbij bestaan er ook verschillende mix-vormen zoals zonsneeuw of gedeeltelijk bewolkt. Sneeuw en regen kennen bovendien verschillende gradaties: licht, zwaar en storm.

Regen

Regen kun je met uitzondering van de winter en woestijnwerelden als Oasis Springs eigenlijk altijd wel tegenkomen. Omdat je van regen nat wordt, vinden Sims regen over het algemeen niet fijn en krijgen ze er de “Ongemakkelijk nat”-gemoedstoestand (Ongemakkelijk +2) van.

Om je Sim te beschermen tegen de regen heeft hij een paraplu nodig. Die kun je vinden in het “Piepkleine Paraplu Rek” (§100), te vinden in Voorwerpen op functieDecoratiesDiversen. Ook kun je ervoor kiezen de bonuseigenschap ‘Waterbestendig’ (500 tevredenheidspunten) te kopen.

Paraplu
Alle buurtbewonerszijn te herkennen aan de zwarte paraplu’s.
AfbeeldingNaamPrijsEffect
Waterbestendig (Jaargetijden)
Waterbestendige Sims worden niet nat in de regen.
500Sims krijgen niet te maken met de negatieve effecten van regen.

Zonder paraplu of karaktereigenschap zal kleding in combinatie met De Sims 4 Wasgoed Accessoires nat worden en dus gedroogd moeten worden. Datzelfde geldt overigens ook voor kleding opgehangen aan de waslijn buiten. Meer over dit alles in de aparte gids over het wassen van kleding.

Regen hoeft overigens niet alleen maar vervelend te zijn. Sims kunnen namelijk ook gewoon in de regen spelen of douchen. Veel regen in de lente of herfst biedt bovendien de mogelijkheid een moddergevecht te houden. Een moddergevecht is de tegenhanger van waterballonnen- en sneeuwballengevechten, al is het minder goed voor je Sim’s hygiëne.

Onweersbui

De zwaarste vorm van regen (en in theorie ook sneeuw, al is dat op het moment enkel met behulp van cheats te bereiken) is een onweersbui waarbij je Sims zelfs binnen al de gemoedstoestand “Bang voor onweersbuien” (Verdrietig (peuters)/Gespannen +1). Bliksem slaat in De Sims 4 Jaargetijden vaak in, dus binnenblijven is sterk aan te raden. Het wel naar buiten gaan levert namelijk – naast de eventueel al aanwezige negatieve effecten van regen – ook nog eens de sterker negatieve gespannen gemoedstoestand “Wat doe ik hier?!” (Verdrietig (peuters)/Gespannen +3) op. Bovendien is de kans dat je paraplu breekt in een storm beduidend groter.

De Sims 4 Jaargetijden: Blikseminslag
Blikseminslag in Brindleton Bay (De Sims 4 Honden en Katten).

Geraakt worden door de bliksem kan leiden tot de dood, vergelijkbaar met hoe dat gaat bij het repareren van elektrische apparaten. Je moet dus twee keer binnen korte tijd geraakt worden voordat je Sim ook daadwerkelijk komt te overlijden. Overigens heeft twee keer geraakt worden door de bliksem ook een aanzienlijke kans (60 procent) je in de hyperstroom-toestand te brengen. Dat herken je aan de gemoedstoestand “Hyperstroom” (Energiek +4 – 12 uur) en zorgt ervoor dat je gedurende die periode de bliksem kan oproepen. Die kans wordt verhoogd tot 75 procent als je Sim de karaktereigenschap ‘Houdt van buiten’ of ‘Gestoord’ heeft.

De Sims 4 Jaargetijden: Hyperstroom
Wanneer je Sim geraakt wordt door de bliksem heb je een kleine kans om de hyperstroom-gemoedstoestand te krijgen. Daarmee kun je zelf de bliksem oproepen.

Sims met de bonuskaraktereigenschap ‘Stormjager’ (1.000 tevredenheidspunten) houden van onweer. In plaats van de gespannen gemoedstoestanden krijgen zij vergelijkbare blije gemoedstoestanden. Ook kunnen ze niet overlijden aan bliksem en zullen ze dus altijd de hyperstroom-gemoedstoestand krijgen wanneer ze tweemaal door de bliksem zijn geraakt.

AfbeeldingNaamPrijsEffect
Stormjager (Jaargetijden)
Stormjager Sims zijn dol op stormachtig weer en genieten van angstaanjagende omstandigheden.
1.000Sims krijgen positieve gemoedstoestanden van onweer en geraakt worden door de bliksem.

Sneeuw

In de winter (en soms ook de lente of herfst)kan het sneeuwen. Eigenlijk werkt sneeuw precies hetzelfde als regen, alleen dan zonder de negatieve effecten. Dat geldt echter niet meer voor een sneeuwstorm: net zoals bij een onweersbui krijgen Sims dan de gespannen gemoedstoestand. Tevens bemoeilijkt dat het lopen.

Alleen in de winter zal er zich ook echt een sneeuwlaag vormen op de grond. Dat maakt het mogelijk om verschillende activiteiten in de sneeuw te ondernemen zoals het maken van een sneeuwmaatje of -engel. Sneeuw blijft normaliter de gehele winter wel liggen en smelt aan het begin van de lente weer weg.

Sneeuwballengevecht

Temperatuur

Naast het weer zelf speelt ook de temperatuur een rol. Hoewel je niet kunt zien hoe warm het precies is, zijn er zes verschillende opties: van koud naar warm respectievelijk ijskoud, koud, koel, warm, heet en hittegolf. De middelste twee zijn in feite normaal, de eerste twee te koud en de laatste twee te warm.

Je kunt aan de gemoedstoestanden van een Sim zien of de huidige temperatuur prima is of dat je er iets aan moet doen. Te warm herken je aan de gemoedstoestanden “Oververhitting” en “Dodelijke hitte!” plus overmatig zweten van Sims, te koud aan “Koeltjes” en “IJskoud” plus een blauwe huiskleur. Die eerste is steeds een simpele +1 ongemakkelijk gemoedstoestand, maar geeft je nog genoeg tijd om er iets aan te doen. Zodra je echter die tweeden ziet, moet je gaan oppassen omdat je Sim dan kan overlijden aan respectievelijk oververhitting of bevriezing.

Temperatuur beïnvloeden

De temperatuur is voornamelijk een pijler voor wat voor kleren je Sim buiten moet dragen. Sims zullen dat vanaf koud en heet vaak zelf al wel doen, al wil de temperatuur in de lente bijvoorbeeld nog wel eens omslaan van warm overdag naar koud ’s nachts. Daar moet je wel op blijven letten door de gemoedstoestanden van een Sim in de gaten te houden.

Sims zijn overigens nooit meteen te koud of te warm; hoe extremer de temperatuur, hoe sneller dat zal gaan.

De Sims 4 Jaargetijden: Peuterbadje
Hoewel het peuterbadje oorspronkelijk bedoeld is voor peuters, kunnen ook oudere Sims er gebruik van maken. Niet dat peuters daar echt blij van worden overigens…
 • Afkoelen in warm weer lukt het beste met water. Een zwembad is natuurlijk ideaal, maar ook het peuterbadje biedt genoeg verkoeling voor een Sim. Verder zijn waterballonnengevechten, de sproeier en het drinken van zomerse drankjes ook goede opties.
 • Warmer worden is op zichzelf wat lastiger, al is in dit geval vuur een eerste bron van warmte. Een open haard aansteken werkt het beste, al kun je bijvoorbeeld ook een bladerhoop aansteken in de herfst. Verder werken warme drankjes en elkaar opwarmen met lichaamswarmte.

Mocht je van de effecten van temperatuur af willen zonder het helemaal uit te zetten in de opties, dan kun je er ook voor kiezen bepaalde bonuseigenschappen te kopen voor tevredenheidspunten:

AfbeeldingNaamPrijsEffect
Hitte-acclimatisatie (Jaargetijden)
Sims met hitte-acclimatisatie worden niet zozeer beïnvloed door het warme weer, maar voelen wel de effecten.
500Sims ervaren ongeveer de helft minder effect van warmte.
Kou-acclimatisatie (Jaargetijden)
Sims met kou-acclimatisatie worden niet zozeer beïnvloed door het koude weer, maar voelen wel de effecten.
500Sims ervaren ongeveer de helft minder effect van kou.
Hittebestendig (Jaargetijden)
Hittebestendige Sims worden niet negatief beïnvloed door hoge temperaturen en genieten van de hitte.
2.000Sims krijgen niet te maken met de negatieve effecten van warmte.
IJsbestendig (Jaargetijden)
IJsbestendige Sims worden niet negatief beïnvloed door lage temperaturen en genieten van de kou.
2.000Sims krijgen niet te maken met de negatieve effecten van kou.

Voor binnenshuis vind je in Voorwerpen op functieElektronicaAlarmen tevens de “EcoDisk 51M-5 Thermostaat” (§125), een bijna onmisbaar object uit het uitbreidingspakket. De thermostaat kun je op drie verschillende standen zetten: kouder, uit en warmer. Afhankelijk van de temperatuur buiten bezorgt de positieve optie (kouder in de zomer, warmer in de winter) je hogere rekeningen met een blij +1-gemoedstoestand, de negatieve lagere rekeningen met een ongemakkelijk +1-gemoedstoestand en verandert uit simpelweg niets. In veel gevallen kun je de thermostaat het beste uit laten staan totdat je de negatieve “Smoorheet”- en “Mortuarium-achtig”-gemoedstoestanden bij Sims gaat zien. Dat is namelijk een teken om de thermostaat respectievelijk kouder of warmer te zetten.

Weer per wereld

Iedere wereld heeft in De Sims 4 Jaargetijden net wat ander weer gekregen. In Oasis Springs zal het bijvoorbeeld vrijwel niet gaan regenen of sneeuwen, maar krijg je juist vaker te maken met hittegolven.

Het lijstje hieronder geeft de meest waarschijnlijke opties per jaargetijde weer voor iedere wereld. Merk op dat het aantal opties en de exacte kansen in werkelijkheid een stuk complexer zijn. Forgotten Hollow is vanwege de vampiers bijvoorbeeld een stuk minder vaak zonnig dan bijvoorbeeld Willow Creek, terwijl Selvadorada juist wordt overheerst door regen.

De weersverwachting per wereld per jaargetijde. Merk op dat het lijstje een stuk simpeler is dan in werkelijkheid.
Wereld Lente Zomer Herfst Winter
Willow Creek Koud, koel of warm
Zonnig, bewolkt, regen of sneeuw
Warm, heet of hittegolf
Zonnig, bewolkt, regen of onweer
Koud, koel of warm
Zonnig, bewolkt, regen of sneeuw
Willekeurig
IJskoud of koud
Zonnig, bewolkt of sneeuw
Oasis Springs Warm of heet
Zonnig of bewolkt
Heet of hittegolf
Zonnig of bewolkt
Warm of heet
Zonnig of bewolkt
Willekeurig
Koel of warm
Zonnig, bewolkt of regen
Newcrest Koud, koel of warm
Zonnig, bewolkt, regen of sneeuw
Willekeurig
Warm, heet of hittegolf
Zonnig, bewolkt, regen of onweer
Koud, koel of warm
Zonnig, bewolkt, regen of sneeuw
Willekeurig
IJskoud of koud
Zonnig, bewolkt of sneeuw
Granite Falls Koud, koel of warm
Zonnig, bewolkt, regen of sneeuw
Warm, heet of hittegolf
Zonnig, bewolkt, regen of onweer
Koud, koel of warm
Zonnig, bewolk, regen of sneeuw
Willekeurig
IJskoud of koud
Zonnig, bewolkt of sneeuw
Windenburg Koud, koel of warm
Zonnig, bewolkt, regen of sneeuw
Warm, heet of hittegolf
Zonnig, bewolkt, regen of onweer
Koud, koel of warm
Zonnig, bewolkt, regen of sneeuw
Willekeurig
IJskoud of koud
Zonnig, bewolkt of sneeuw
San Myshuno Koud, koel of warm
Zonnig, bewolkt of regen
Warm, heet of hittegolf
Zonnig, bewolkt, regen of onweer
Koud, koel of warm
Zonnig, bewolkt of regen
Willekeurig
IJskoud of koud
Zonnig, bewolkt of sneeuw
Forgotten Hollow Koud, koel of warm
Zonnig, bewolkt, regen of sneeuw
Warm of heet
Zonnig, bewolkt, regen of onweer
Koud, koel of warm
Zonnig, bewolkt, regen of sneeuw
Willekeurig
IJskoud of koud
Zonnig, bewolkt of sneeuw
Brindleton Bay Koud, koel of warm
Zonnig, bewolkt, regen of sneeuw
Warm, heet of hittegolf
Zonnig, bewolkt, regen of onweer
Koud, koel of warm
Zonnig, bewolkt, regen of sneeuw
Willekeurig
IJskoud of koud
Zonnig, bewolkt of sneeuw
Selvadorada Warm of heet
Zonnig, bewolkt of regen
Warm, heet of hittegolf
Zonnig, bewolkt, regen of onweer
Warm of heet
Zonnig, bewolkt of regen
Warm
Bewolkt of regen

Weersverwachting

Het weer voor de komende periode kun je op verschillende manieren zien:

 • Allereerst kun je de verwachting van de huidige dag zien door je cursor boven de tijd onderaan in beeld te houden. In het venster dat dan opent, zie je de verwachting van de huidige dag.
 • Vervolgens vind je linksonder in de interface langs de telefoon een nieuw icoontje voor de kalender. De kalender laat je, naast alle feestdagen, andere evenementen en werktijden, zien wat het weer is voor de komende week.
 • Op de televisie kun je naar het weersvoorspelling kanaal kijken om het weer voor de komende vijf dagen te bekijken. Je ziet hier tevens het weer voor de andere werelden voorbijkomen.

Een verwachting is overigens altijd nog maar een verwachting. Als er lichte regen is voorspelt zal het af en toe bijvoorbeeld ook gewoon droog zijn. Ook kan de temperatuur een niveau hoger of lager uitvallen.

Weervoorspelling
Door met je muis over de tijd onderaan in beeld te bewegen zie je wat voor weer het is en wat de voorspelling is voor vandaag.

Verrassingsweer

Een speciaal soort weersverwachting is het verrassingsweer dat optreedt in de herfst en soms ook in de lente. Dat zorgt ervoor dat je weer meermaals per dag zal omslaan en ook alle extremen kan hebben. Op zo’n dag zijn de volgende combinaties mogelijk:

 • Zonneschijn en warm
 • Zonnig en heet
 • Zonsneeuw en koud
 • Onweersbui en koel
 • Winderig en koel
 • Gedeeltelijk bewolkt en warm

De laatste twee hebben hierbij een tweemaal zo grote kans om op te treden als de overige opties.

Het weer veranderen

De Sims zou De Sims niet zijn als er ook niet een manier is om het weer te beïnvloeden. Dat kan namelijk met “Dr. Harma’s Weerbesturing”, een machine die je voor 1.500 Simdollars kunt kopen in Voorwerpen op functieActiviteiten en vaardighedenBuitenactiviteiten.

De Sims 4 Jaargetijden: Dr. Harma's Weerbesturing
Met Dr. Harma’s Weerbesturing krijg je de controle over het weer (inclusief gemeen lachje).

Het besturen van het weer is geen simpel taakje en zal dus ook geregeld fout gaan. In eerste instantie is de succeskans 3/7, de kans op een tegenovergesteld weertype 2/7 en de kans om geëlektrocuteerd te worden door de weermachine 2/7. De interactie zal altijd slagen wanneer het effectieve vaardigheidsniveau van de vaardigheid handigheid van je Sim minimaal 8 is. Tussendoor stijgt de succeskans nog tot 9/19 en 27/43 vanaf respectievelijk niveau 3 en 5 van de vaardigheid.

Upgrades

Net zoals zo’n beetje alle andere apparaten valt ook de weermachine te upgraden. Daarmee kun je vanaf niveau 8 zelfs bijvoorbeeld het jaargetijde mee aanpassen!

VerbeteringResultaatNiveauBenodigdheden
Duurzaamheid gyroscoop
Maakt de machine bestendiger tegen defecten.
Gaat 200 % minder snel kapot.2
 • A (1)
 • K (1)
Klimatologische Bevochtiger
Verhoogt de kans op succes als je regen of sneeuw probeert te maken.
100 % meer kans het weer te veranderen naar sneeuwstorm, bewolkt, regen of onweersbui en het jaargetijde naar lente.2
 • A (1)
 • S (1)
Vochtverkoeler
Verhoogt de kans op interacties met sneeuw of koud weer.
100 % meer kans het weer te veranderen naar sneeuwstorm, sneeuw of koud en het jaargetijde naar winter.2
 • A (1)
 • K (1)
Vochtvaporator
Verhoogt de kans op succes bij het verdrijven van bewolking.
100 % meer kans het weer te veranderen naar helder.2
 • A (1)
 • S (1)
Capacitieve efficiëntie
Ontgrendelt de mogelijkheid om het weer van het huidige jaargetijde aan te passen.
Geeft je de mogelijkheid de weer voor de rest van het jaargetijde aan te passen.3
 • A (1)
 • E (1)
Zelf-reparerende Nanieten
Voorkomt dat de machine kapot gaat.
Gaat niet meer kapot.5
 • A (2)
 • E (2)
Tijdelijke Aanpasser
Hiermee kan de machine het jaargetijde versnellen.
Geeft je de mogelijkheid het jaargetijde te veranderen.8
 • A (3)
 • E (3)