De Sims 4: Kaveleigenschappen

Romantische open haard kaveleigenschap
De Romantische open haard geeft je Sims een flirterige gemoedstoestand

Kaveleigenschappen zijn nieuw in De Sims 4 en voor iedereen aan zijn of haar basisspel toegevoegd in update 1.24.102. Vergelijkbaar met karaktereigenschappen zoals we die al kennen uit de franchise, voegen kaveleigenschappen bepaalde unieke bonuseigenschappen aan kavels toe. Sommige kaveleigenschappen zorgen er zo bijvoorbeeld voor dat bepaalde vaardigheden sneller worden aangeleerd, terwijl anderen weer de kwaliteit van gemaakt voedsel verbeteren.

Kaveleigenschappen selecteren

Tijdens het bouwen van een kavel kun je in het menu linksboven de gewenste kaveleigenschappen selecteren, vergelijkbaar met hoe je karaktereigenschappen in Creëer-een-Sim selecteert. Elke kavel kun je zo maximaal drie verschillende eigenschappen meegeven. (Er zit overigens geen minimum aan.) Deze blijven bijvoorbeeld ook bij de kavel zitten als je ‘m op de Galerie uploadt, maar kunnen in tegenstelling tot karaktereigenschappen wél ieder moment worden gewijzigd. Het kan daarentegen ook voorkomen dat een of meerdere eigenschappen ‘vast’ aan een kavel zitten, en daardoor niet te wijzigen zijn. Dat zul je op dit moment alleen nog tegenkomen bij appartementen uit De Sims 4 Stedelijk Leven. In het basisspel of andere uitbreidingen komt zoiets verder niet voor en is het hele systeem maar vrij basaal geïntegreerd.

Kaveleigenschappen
Het selecteren van kaveleigenschappen kan in de Koop- en Bouwmodus

Overigens zijn kaveleigenschappen niet gelimiteerd tot enkel de woonkavels. Ook alle openbare kavels hebben namelijk de beschikking over precies dezelfde eigenschappen. Hoewel ze daar niet altijd even zinnig zullen zijn (bijvoorbeeld “Privégebouw”), loont het zeker om alle openbare kavels uit de eerdere werelden even af te gaan en ze een paar eigenschappen te geven. Het levert in de meeste gevallen toch alleen maar voordelen op! Of je moet natuurlijk expliciet een negatieve eigenschap willen kiezen om het bijvoorbeeld moeilijker voor jezelf te maken.

Kaveleigenschappen

Het basisspel bevat in totaal negen verschillende eigenschappen, waarvan er acht zijn geïntroduceerd in update 1.24.102 en één in update 1.28.25. Heel bijzonder zijn deze niet, aangezien ze – met uitzondering van “Privégebouw” – allemaal een of meerdere vaardigheden met 50% boosten en een speciale gemoedstoestand geven wanneer Sims met zo’n activiteit bezig zijn. Dat maakt ze echter niet minder bruikbaar, aangezien elke gratis bonus bij het aanleren van vaardigheden natuurlijk meer dan welkom is. Zeker omdat je in totaal drie verschillende eigenschappen kunt hebben, kun je best wat vaardigheden tegelijk mee boosten.

Veel game packs en uitbreidingspakketten na De Sims 4 Stedelijk Leven hebben een of meerdere kaveleigenschappen geïntroduceerd.

AfbeeldingNaamEffect
GemoedelijkGemoedelijk
De ruime maar intieme sfeer maakt het makkelijker om naar hartenlust charisma, komedie en ondeugendheid te oefenen.
50% boost in de vaardigheden Charisma, Komedie en Ondeugd. Geeft de "Gemoedelijk"-gemoedstoestand (Zelfverzekerd +1) tijdens deze activiteiten.
Geweldige AkoestiekGeweldige Akoestiek
De akoestiek is hier perfect! Een geweldige plek voor musici om hun vaardigheden op te poetsen.
50% boost in de vaardigheden DJ-en (Beleef het Samen), Gitaar, Piano, Pijporgel (Vampieren), Viool en Zingen (Stedelijk Leven). Geeft de "Geweldige akoestiek"-gemoedstoestand (Geïnspireerd +1) tijdens deze activiteiten.
HuiselijkHuiselijk
De huiselijke sfeer helpt Sims om huishoudelijke vaardigheden als koken, mixologie, handigheid en tuinieren onder de knie te krijgen.
50% boost in de vaardigheden Bakken (Aan het Werk),
Culinair Koken, Koken, Mixologie, Handigheid en Tuinieren. Geeft de "Huiselijk"-gemoedstoestand (Blij +1) tijdens deze activiteiten.
Krachtige stormenKrachtige stormen
Een overvloed aan frisse lucht maakt deze plek een ideale omgeving om te trainen.
50% boost in de vaardigheden Fitness en Wellness (Wellnessdag). Geeft de "Krachtige stormen"-gemoedstoestand (Energiek +1) tijdens deze activiteiten.
Natuurlijk LichtNatuurlijk Licht
De kwaliteit van het licht hier maakt schilderen stukken makkelijker.
50% boost in de vaardigheden Fotografie (Aan het Werk), Handigheid en Schilderen. Geeft de "Natuurlijk Licht"-gemoedstoestand (Geïnspireerd +1) tijdens deze activiteiten.
PrivégebouwPrivégebouw
Een thuiskavel met deze eigenschap schrikt iedereen behalve de meest vastbesloten bezoekers af (het heeft weinig invloed op commerciële locaties).
Zorgt ervoor dat andere Sims je kavel niet meer zullen bezoeken zonder uitnodiging.
Snel InternetSnel internet
Een geweldig online verbinding helpt Sims die hun programmeer-, gaming- of schrijfvaardigheden willen verbeteren.
50% boost in de vaardigheden Gamen, Programmeren en Schrijven. Geeft de "Snel internet"-gemoedstoestand (Energiek +1) tijdens deze activiteiten.
WetenschappelijkWetenschappelijk Hol

De besloten vibe zorgt ervoor at knappe koppen zich niet van hun onderzoek naar inzicht en raketwetenschap af laten leiden.
50% boost in de vaardigheden Inzicht en Raketwetenschap. Geeft de "Wetenschappelijk Hol"-gemoedstoestand (Geconcentreerd +1) tijdens deze activiteiten.
AardbevingszoneAardbevingszone (Stedelijk Leven)
Soms is er hier een kleine trilling. Niets om je zorgen over te maken.
Er is iedere dag een 18% kans op een grote en een 30% kans op een kleine beving. In het geval van een kleine is er een 60% kans dat je Sim wakker wordt en een 66% kans dat hij de gemoedstoestand "Seismofobie" (Gespannen +1 - 2 uur) krijgt. In het geval van een grote wordt je Sim altijd wakker en krijgt hij altijd de gemoedstoestand "Bibberende beving!" (Gespannen +2 - 2 uur). In het laatste geval is er tevens een 50% kans dat voorwerpen stuk zullen gaan.
BezetenBezeten (Stedelijk Leven)
Plaatselijke bewoners zeggen dat het hier spookt. Tsss! Wat weten zij er nou van?
Tussen 11:00 en 2:00 uur 's nachts is er per nacht een 18% kans dat er geesten in je appartementen verschijnen. Je Sim krijgt dan de gemoedstoestand "Bang van Gegriezel!" (Gespannen +1 - 3 uur).
DollarfeeDollarfee (Stedelijk Leven)
Sims vinden hier vaak kleingeld. Het is net of hier een geheime Simdollar-fee of zo rondwaart.
Er is een 10% kans dat je Sim wat Simdollars (§3 - §5) vindt in meubels. Daarbij hoort in 50% van de gevallen de gemoedstoestand "Dollarfee" (Blij +1 - 1 uur).
Gemene VibeGemene vibe (Stedelijk Leven)
De gemene vibe maakt het makkelijker om andere Sims boos te maken met gemene of ondeugende interacties.
Gemene of Ondeugende interacties hebben een 75% kans de andere Sim de gemoedstoestand "Gemene vibes" (Boos +1) te bezorgen.
Goede scholenGoede scholen (Stedelijk Leven)
De plaatselijke school is geweldig! Kinderen lijken er altijd goede cijfers te krijgen en hun huiswerk beter maken.
Geeft een 50% kans om de schoolprestaties van kinderen en tieners met 30% te verhogen. Geeft bovendien een 25% kans op de gemoedstoestand "Kwaliteitseducatie" (Zelfverzekerd +1 - 2 uur).
Geweldige AardeGeweldige aarde (Stedelijk Leven)
Tuinieren lijkt hier uitstekend te gaan.
Planten groeien 10% sneller.
GremlinsGremlins (Stedelijk Leven)
Er gaan hier vaak dingen kapot. Het is net alsof duiveltjes 's nachts tot leven komen en alles stuk maken... maar dat kan natuurlijk niet, of wel?
Wanneer alle Sims slapen, worden alle voorwerpen op de kavel kapot gemaakt.
JakkieJakkie (Stedelijk Leven)
Sims lopen kans om misselijk te worden als ze eten, drinken of het toilet gebruiken.
Sims hebben 33% kans om misselijk te worden als ze eten, drinken of het toilet gebruiken.
KaboutersKabouters (Stedelijk Leven)
Kapotte spullen lijken 's nachts te worden gerepareerd. Het is net alsof vriendelijke kabouters de boel hier in de gaten houden.
Wanneer alle Sims slapen, worden alle voorwerpen op de kavel kapot gerepareerd.
KinderspelKinderspel (Stedelijk Leven)
Kinderen lijken hier sneller te leren.
50% boost in alle kindervaardigheden.
KookpaleisKookpaleis (Stedelijk Leven)
Eten bereid in deze keuken lijkt veel beter te smaken en is doorgaans ook van een betere kwaliteit.
Gemaakte gerechten zijn kwalitatief van drie vaardigheidsniveaus hoger. Bovendien levert het koken van eten je Sim de gemoedstoestand "Kookpaleis" (Geïnspireerd +1 - 2 uur) op en geeft het een 10% boost in de vaardigheden Bakken (Aan het Werk), Koken en Culinair Koken.
Op een LeylijnOp een leylijn (Stedelijk Leven)
Dankzij de funky en vruchtbare energie van de aarde worden hier vaak tweelingen geboren.
Verlaagt de kans op eenlingen met 99%.
PartijplekPartijplek (Stedelijk Leven)
Feestjes lijken hier altijd een denderend succes te zijn! Het behalen van sociale evenementdoelen lijkt een stuk makkelijker te gaan.
Verhoogt de score behaald door het voltooien van doelen op evenementen met 50%. Bovendien geeft de start van een sociaal evenement je Sim de gemoedstoestand "Uitstekende sfeer" (Blij +1 - 3 uur), waarmee vriendschappelijke banden 20% sneller en romantische banden 10% sneller worden opgebouwd.
Romantische AuraRomantische aura (Stedelijk Leven)
Met het romantische aura krijg je andere Sims makkelijker zo ver om aan hun romantische gevoelens toe te geven!
Romantische interacties hebben 75% kans de gemoedstoestand "Romantische sfeer" (Flirterig +1 - 2 uur) op te leveren en een 50% kans op de gemoedstoestand "Mazzelgevoel" (Zelfverzekerd +1 - 2 uur).
ThuisstudioThuisstudio (Stedelijk Leven)
Door de artistieke sfeer is dit appartement ideaal om creatieve dingen te doen. Schilderen, schrijven en houtsnijwerk is doorgaans van een betere kwaliteit.
Zelfgemaakte voorwerpen zijn kwalitatief van drie vaardigheidsniveaus hoger. Bovendien levert het maken van voorwerpen je Sim de gemoedstoestand "Thuisstudio" (Geïnspireerd +1 - 2 uur) op en geeft het een 10% boost in de vaardigheden Handigheid, Schilderen en Schrijven.
VervloektVervloekt (Stedelijk Leven)
Een heleboel dingen lijken fout te gaan in dit appartement.
Voedsel bederft 2 keer zo snel. De Blaas behoefte neemt 1.5 keer zo snel af. Er is 10% meer kans te overlijden aan Elektrocutie of Overbelasting. Ongemakkelijk en Gespannen gemoedstoestanden nemen 0.7 keer zo snel af. Voorwerpen vatten 0.7 keer minder snel vlam.
ViesVies (Stedelijk Leven)
Van verstopte afvoeren tot smerige aanrechten, het lijkt hier heel snel vuil te worden.
Alle voorwerpen die vies kunnen worden, doen dat 2 keer zo snel.
Zonnig AspectZonnig aspect (Stedelijk Leven)
De prachtige omgeving geeft deze plek echt iets bijzonders. Als de zon ondergaat, worden Sims energiek of geïnspireerd.
Van 18:00 uur 's avonds krijgen je Sims een willekeurige +1 Blije, Energieke of Geïnspireerde boost.
Op een duistere leylijn (Vampieren)
De duistere energie hier is van invloed op alle nachtelijke activiteiten. Je moet er vanuit gaan dat baby’s die hier verwekt worden misschien extra zorg nodig hebben wanneer hun tandjes doorkomen
De kans op een vampierbaby wordt grofweg met 60% verhoogd. (Het precieze percentage wisselt wat afhankelijk van hoe sterk iemand een vampier of alien is.)
Vampiernexus (Vampieren)
Een duistere scheur hult deze kavel in een onderstebovenwereld. Vampieren zijn meer geneigd om dit gebied te bezoeken.
VampierSims zullen drie keer zo vaak verschijnen op deze kavel.
Geregistreerd Vampieronderkomen (Vampieren)
De kavel is als onderkomen voor vampieren geregistreerd. De vereniging zal je af en toe cadeaus toesturen. Per post, welteverstaan. Zelfs onsterfelijke Sims gebruiken gewoon de post. Alleen beschikbaar op woonkavels.
Je krijgt dagelijks het vampiers welkomspakket van Vlad.
Tiener HangoutTiener Hangout
Rond deze kavel hangen meer tieners rond. Want dat doen tieners graag, hangen.
TienerSims zullen drie keer zo vaak verschijnen op deze kavel.
BroedvriendelijkBroedgebied (Honden en Katten)
Vergroot de kans op grotere nestjes voor een huisdier.
Verlaagt de kans op eenlingen met 99%.
HondenhangplekHondenhangplek (Honden en Katten)
Zwerfhonden zullen op deze kavel rondhangen.
Er verschijnen meer honden op de kavel.
HondvriendelijkHondvriendelijk (Honden en Katten)
Hondenbaasjes zullen deze kavel samen met hun honden bezoeken.
KattenhangplekKattenhangplek (Honden en Katten)
Zwerfkatten zijn dol op deze kavel. Miauw!
Er verschijnen meer katten op de kavel.
KatvriendelijkKatvriendelijk (Honden en Katten)
Kattenbaasjes zullen deze kavel met hun katten bezoeken.
Trainingsterrein (Honden en Katten)
Sims verdienen de dierentrainingsvaardigheid sneller op deze kavel.
150 % boost in de vaardigheid Dierentrainen.
Kriebelige beestjesKriebelige beestjes (Jungle Avonturen)
Een aantal lastige beestjes heeft hier intrek genomen. Zet je schrap want je ziet ze niet aankomen wanneer ze toeslaan!
Sims krijgen op deze kavel net zoals in de jungle te maken met aanvallen van insecten.
Rust en vredeRust en vrede (Jungle Avonturen)
Deze kavel zorgt voor een goede leesomgeving. Sims begrijpen meer dus hun vaardigheden gaan omhoog als ze lezen en hun gespannen gemoedstoestanden verdwijnen sneller.
150 % boost in alle vaardigheden tijdens het lezen van een boek. Geeft de "Rust en vrede"-gemoedstoestand (Blij +1).
Celebrityhuis (Word Beroemd)
Deze woning staat vermeld op de Tour van Celebrityhuizen en levert meer roem op, beperkte toegang en bewondering van toegelaten bezoekers. Maar kijk uit! Zij die hier wonen en eigenlijk niet beroemd zijn, worden als nepperds beschouwd!
  • Beroemdheden die hier wonen van 4 sterren (5 sterren) hebben een 80 % (100 %) kans om de gemoedstoestand "Prestigieus wonen" (Blij +3) waarbij ze 10 keer sneller beroemd worden.
  • Uitgenodigde gasten krijgen de gemoedstoestand "Exclusieve toegang" (Blij +4).
  • Reguliere Sims kunnen het huis niet bezoeken.
  • Beroemdheden die hier wonen van 1 of 2 sterren (3 sterren) hebben een 33.3 % (20 %) kans op de gemoedstoestand "Nepperd!" (Beschaamd +2 - 2 uur).
Opkomende Hotspot (Word Beroemd)
Jouw Sims kunnen tenminste zeggen dat ze hier waren voordat het cool was. Maar er zijn ook goedkope drankjes en hapjes voor de superberoemden! Sterker nog, Celebritykennismakingen kunnen alleen in lounges met deze eigenschap plaatsvinden.
  • Er verschijnen meer beroemdheden van 1 tot en met 3 sterren op de kavel.
Hotste spot van de stad (Word Beroemd)
Een plaats voor de supersterren, de vips, iedereen die middelmatigheid heeft overwonnen! Niemand anders kan immers die belachelijke kavelprijzen betalen. Jij niet in ieder geval. Maar gelukkig kunnen Starlight Awards alleen maar plaatsvinden in lounges met deze eigenschap.
  • Er verschijnen meer beroemdheden van 4 en 5 sterren op de kavel.

De Sims 4 Stedelijk Leven – Verborgen

Romantische open haard kaveleigenschap
De Romantische open haard is een verborgen kaveleigenschap en geeft naburige Sims een flirterige gemoedstoestand

De volgende groep van zeven kaveleigenschappen zijn de verborgen kaveleigenschappen van De Sims 4 Stedelijk Leven. Deze horen ‘verplicht’ bij bepaalde appartementen en zijn ook nu weer zowel positief als negatief. Ze zijn dus niet weg te halen, maar kunnen tegelijkertijd ook niet bij andere kavels worden geselecteerd.

AfbeeldingNaamEffect
HistorischHistorisch (Stedelijk Leven)
Verborgen - Kruidpeperhuis 18 & Hakim Huis 122
De huisbaas heeft maar één regel: de historische gedenkplaat die aan de beroemde voormalige bewoner is opgedragen mag nooit verplaats of verkocht worden.
De gedenkplaat aan de muur kan niet verwijderd of verplaats worden. Het inspecteren levert de gemoedstoestand "Historische locatie" (Geïnspireerd +1 - 2 uur) op.
Levendige BurenLevendige buren (Stedelijk Leven)
Verborgen - Chiquestraat 21 1310 & Chiquestraat 21 1312
De buren halen alles uit het leven. Ze geven vaak feestjes.
Buren zullen 3 keer zo vaak feestjes geven en dus ook meer lawaai veroorzaken.
OpknappertjeOpknapperdje (Stedelijk Leven)
Verborgen Chiquestraat 21 1313, Kruidpeperhuis 19 & Medina Studio's 910
Een geweldige plek om te laten zien hoe handig je wel niet bent!
Er kan van alles misgaan in dit appartement zoals dat de stroom of het water wegvalt, of dat er ratten verschijnen.
Romantische Open HaardRomantische Open Haard (Stedelijk Leven)
Verborgen - Alto Appartementen 1020
De prachtige open haard geeft een flirterige sfeer aan dit appartement. De huisbaas zal niet toestaan dat deze open haard wordt verwijderd of verkocht.
Wanneer je Sim zich in de buurt van de open haard bevindt, krijgt hij de gemoedstoestand "In vuur en vlam" (Flirterig +1). De open haard zelf kan niet verwijderd of verplaatst worden.
RustigRustig (Stedelijk Leven)
Verborgen - Medina Studio's 920
Misschien is het de isolatie of heb je bijzonder beleefde buren. Hoe dan ook, het is hier nooit lawaaierig.
Zorgt ervoor dat je Sims nooit gestoord worden door het lawaai van buren.
Schoongemaakt AppartementSchoongemaakt appartement (Stedelijk Leven)
Verborgen - Landgraaf VIII
De huur voor dit appartement is inclusief schoonmaakdienst.
Je Sims krijgen een gratis een schoonmaker bij je appartement.
Geweldig UitzichtGeweldig uitzicht (Stedelijk Leven)
Verborgen - Spits Appartementen 888
Van zo'n prachtig uitzicht wordt iedereen blij.
Uit het raam kijken levert je Sim de gemoedstoestand "Geweldig uitzicht" (Energiek +1 - 3 uur) op.