De Sims 4: Vaardigheden

Grappige interacties uitvoeren
Grappige interacties vormen de basis van de komedievaardigheid.

Vaardigheden verbeteren

Vaardigheden worden verbeterd door het uitvoeren van activiteiten die horen bij die vaardigheid. Het koken van een gerecht levert bijvoorbeeld wat ervaring op voor de kookvaardigheid en zo verder. Meer daarover vind je verder in de specifieke gidsen over de vaardigheden.

Bij het beginnen aan een activiteit horende bij een vaardigheid wordt die vaardigheid automatisch aangeleerd. De meeste vaardigheden zijn enkel beschikbaar voor tienerSims en ouder, maar ook peuters en kinderen hebben eigen vaardigheden. Bovendien kunnen kinderen al toegang krijgen tot bepaalde vaardigheden voor volwassenen bij het maximaliseren van de bijbehorende kindervaardigheden. Meer daarover op de pagina over kinderen.

Emoties en gemoedstoestanden

Met het nieuwe emotiesysteem in De Sims 4 hebben ook vrijwel alle vaardigheden een bepaalde emotie welke ze helpt die vaardigheid sneller te verbeteren. Die boost is, afhankelijk van de sterkte van de emotie, meestal zo’n 40 tot 60 procent. Bovendien zorgt dat er vaak voor dat je effectieve vaardigheidsniveau zo’n 2 à 3 niveaus hoger is dan het eigenlijke vaardigheidsniveau. Dat houdt in Sim dan bijvoorbeeld schilderijen maken van een kwaliteit die ze eigenlijk pas later zouden kunnen produceren. Zo kan het effectieve vaardigheidsniveau dus ook boven niveau 10 uitkomen! Als die boost actief is zie je een soort omleiding in de kleur van de emotie om het vaardigheidsbalkje heen.

Vaardigheden sneller verbeteren met emoties
Vrijwel iedere vaardigheid heeft een ideale emotie waarop het aanleren van de vaardigheid wordt versneld. Dit valt te herkennen aan de omlijning om het vaardigheidsbalkje.

Het omgekeerde geldt daarentegen echter ook; negatieve emoties verlagen het effectieve vaardigheidsniveau en vertragen het aanleren van de vaardigheid juist. Ongemakkelijk verlaagt het effectieve vaardigheidsniveau bijvoorbeeld met 1 en zorgt ervoor dat vaardigheden 20 procent langzamer worden aangeleerd. Aan je Sim’s vaardigheden werken is daardoor eigenlijk dus ook enkel aan te raden wanneer je Sim in een goede stemming is.

Daarbij geldt ook dat blij (en zelfverzekerd, al is dat lastiger te behalen) elke vaardigheid een boost geeft van 20 procent en het effectieve vaardigheidsniveau met 1 niveau zal verhogen. Heel blij en heel zelfverzekerd hebben een 40 procent boost en een verhogen van 2 niveaus. Ook andere emoties willen nog eens ooit zorgen voor een kleine boost; Speels zijn geeft bijvoorbeeld ook een kleine boost aan charisma, al is die boost vrijwel altijd kleiner dan degene die je krijgt van blij. In de tabellen hieronder zie je de standaard invloeden van emoties op de vaardigheden. Vrijwel alle vaardigheden volgen dat schema, maar sommigen wijken daar met een of meerdere emoties vanaf.

Invloed emoties

De verandering in de snelheid waarop de vaardigheid wordt aangeleerd en de verandering in het effectieve vaardigheidsniveau voor verschillende emoties. Merk op dat verschillende individuele vaardigheid hier nog van kunnen afwijken.
Emotie Boost Verandering niveau
Beduusd 0,5 -3
Blij 1,2 +1
Heel blij 1,4 +2
Gespannen 0,8 -1
Heel gespannen 0,6 -2
Ongemakkelijk 0,8 -1
Heel ongemakkelijk 0,6 -2
Verveeld 0,8 -1
Zelfverzekerd 1,2 +1
Heel zelfverzekerd 1,4 +2

Vaardigheidsboeken

Vrijwel alle vaardigheden voor volwassenen vallen hiernaast te verbeteren met behulp van vaardigheidsboeken. Deze kun je vinden in de bibliotheek of thuis zelf aanschaffen met behulp van een boekenkast. Net zoals alle boeken blijven deze in het bezit van je huishouden, ook na het overlijden van de Sim die de boeken aan heeft geschaft. In totaal zijn er drie verschillende vaardigheidsboeken voor iedere vaardigheid welke in volgorde moeten worden gelezen. Tussen niveau 1 en 4 kun je het eerste boek lezen welke §75 kost. Tussen niveau 4 en 7 het tweede boek voor §150. En als laatste tussen niveau 7 en 9 het derde boek voor §250. Niveau 10 kan dus niet met behulp van boeken worden gehaald en kan enkel worden bereikt door het normaal beoefenen van de vaardigheid.

Het lezen van vaardigheidsboeken verbetert de vaardigheid vrijwel altijd minder snel in vergelijking met de vaardigheid zelf beoefenen. Daarom is het in veel gevallen ook niet aan te raden deze route te kiezen. Er zijn een paar uitzonderingen zoals raketwetenschap omdat upgrades daar vrij duur kunnen zijn, maar ook daar kun je in principe prima vooruit zonder vaardigheidsboeken.

Lijst van vaardigheden

Vrijwel alle vaardigheden in De Sims 4 kunnen op basis van de ideale emotie worden ingedeeld in een van de vier hoofdcategorieën: creatief (geïnspireerd), mentaal (geconcentreerd), motorisch (energiek) en sociaal (blij, boos, speels); tevens de vier kindervaardigheden en in grote lijnen ook vier van de vijf peutervaardigheden. De vijfde peutervaardigheid, de potjevaardigheid, is een uitzondering en hoort in geen enkele hoofdcategorie. Datzelfde geldt ook voor een aantal van de vaardigheden die zijn toegevoegd in uitbreidingen.

Creatieve vaardigheden

Creatieve vaardigheden draaien veelal om het zelf maken van zaken als muziek of gerechten. Geïnspireerd is daarom de ideale emotie voor al deze vaardigheden. Het is tevens de grootste categorie met twee noemenswaardige subcategorieën: koken en muziek.

Gitaarspelen
Creatieve vaardigheden zijn de handigste vaardigheden om winst mee te maken. Met muzikale vaardigheden zoals gitaar kun je bijvoorbeeld liedjes schrijven en vervolgens patenteren.
De verandering in de snelheid waarop de creatieve vaardigheden worden aangeleerd en de verandering in het effectieve vaardigheidsniveau voor verschillende emoties. Merk op dat verschillende individuele vaardigheid hier nog van kunnen afwijken.
Emotie Boost Verandering niveau
Boos 0,8 -1
Heel boos 0,6 -2
Razend 0,4 -3
Geïnspireerd 1,4 +2
Heel geïnspireerd 1,6 +3
Verdrietig 1,2 +1
Heel verdrietig 1,4 +2

Mentale vaardigheden

Mentale vaardigen vereisen kennis waardoor geconcentreerd de ideale emotie is. Noemenswaardig is dat verschillende van deze vaardigheden nodig zijn bij het vinden van verschillende verzamelobjecten zoals microscoopprints (inzicht) en ruimtestenen (raketwetenschap).

Raketwetenschap
In raketwetenschap leren Sims raketten te bouwen, te upgraden in de ruimte te verkennen.
De verandering in de snelheid waarop de mentale vaardigheden worden aangeleerd en de verandering in het effectieve vaardigheidsniveau voor verschillende emoties. Merk op dat verschillende individuele vaardigheid hier nog van kunnen afwijken.
Emotie Boost Verandering niveau
Boos 0,8 -1
Heel boos 0,6 -2
Razend 0,4 -3
Geconcentreerd 1,4 +2
Heel geconcentreerd 1,6 +3
Verdrietig 0,8 -1
Heel verdrietig 0,6 -2

Motorische vaardigheden

Motorische vaardigheden draaien om beweging en hebben daarom energiek als ideale emotie. Op dit moment bevat De Sims 4 slechts twee motorische vaardigheden voor volwassen Sims waarmee het de kleinste hoofdcategorie is.

De verandering in de snelheid waarop de motorische vaardigheden worden aangeleerd en de verandering in het effectieve vaardigheidsniveau voor verschillende emoties. Merk op dat verschillende individuele vaardigheid hier nog van kunnen afwijken.
Emotie Boost Verandering niveau
Energiek 1,4 +2
Heel energiek 1,6 +3
Verdrietig 0,8 -1
Heel verdrietig 0,6 -2

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden draaien om het uitvoeren van sociale interacties met andere Sims. Dit is tevens de enige hoofdcategorie waarbij de ideale emotie tussen vaardigheden onderling verschilt, al geeft blij vaak in principe een sterkere boost dan bij de overige vaardigheden. Ook is het zo dat de succeskans van interacties verbetert kunnen worden wanneer Sims zelfverzekerd zijn.

Sociale interacties
Sociale vaardigheden introduceren meer interacties om met andere Sims om te gaan.
De verandering in de snelheid waarop de sociale vaardigheden worden aangeleerd en de verandering in het effectieve vaardigheidsniveau voor verschillende emoties. Merk op dat verschillende individuele vaardigheid hier nog van kunnen afwijken.
Emotie Boost Verandering niveau
Beschaamd 0,8 -1
Heel beschaamd 0,6 -2
Vernederd 0,4 -3
Verdrietig 0,8 -1
Heel verdrietig 0,6 -2

Overige vaardigheden

Er zijn ook een aantal vaardigheden zonder ideale emotie: overige vaardigheden. Dit zijn een groep vaardigheden die enkel kunnen worden versneld door blij of zelfverzekerd en veelal in uitbreidingen zijn geïntroduceerd.

Verborgen vaardigheden

Daarnaast bestaan er ook verschillende verborgen vaardigheden. Dit zijn vaardigheden die vaak indirect worden verbeterd door het beoefenen of voltooien van een enkele activiteit, maar helemaal niet worden beïnvloed door emoties. Daardoor zijn ze vaak ook te klein om als ‘echte’ vaardigheid te dienen.

 • Darten (Beleef het Samen)
 • Eetstokjes (Stedelijk Leven)
 • Klimmen (Fitness Accessoires)
 • Onderhoud (Aan het Werk)
 • Pittig eten (Stedelijk Leven)
 • Verkoop (Aan het Werk)
 • Tafelvoetbal (Beleef het Samen)
 • Videogame console (Stedelijk Leven)
 • Werkethiek (Aan het Werk)

Geannuleerde vaardigheden

Van één vaardigheid, romantiek, is bekend en bevestigd dat het oorspronkelijk in De Sims 4 zou zitten. Op een later moment is dat echter geannuleerd en hoogstwaarschijnlijk geïntegreerd in charisma. Van een andere vaardigheid, verzamelen, zitten referenties in het spel al wordt dat in-game niet gebruikt.

 • Romantiek: paste niet goed in De Sims 4 en zit tegenwoordig geïntegreerd in Charisma.
 • Verzamelen: een vaardigheid zonder enige functie. Vermoedelijk zou Magere Hein dit oorspronkelijk gebruiken bij het ophalen van de doden.