De Sims 4 vaardigheden: Archeologie (Jungle Avonturen)

Archeologie
Ga op zoek naar schatten in zul soort delfhopen. Hoe beter je Sim's archeologievaardigheden, hoe groter de kans dat je onbeschadigde artefacten vindt.

Beginnen met archeologie

De beste manier om te beginnen met archeologie is door simpelweg naar Selvadorada te reizen en daar artefacten te gaan zoeken. Artefacten vind je hoofdzakelijk in delfhopen, hoopjes zand met daarin allerlei stenen en andere voorwerpen. Zie ook de screenshot hieronder voor een voorbeeld daarvan.

Eenmaal gevonden is je enige optie daar simpelweg Opgraven. Je vindt dan af en toe verschillende schatten zoals artefacten, modderklonten of bijvoorbeeld fossielen. Meer over artefacten staat verderop in de gids.

Mocht je willen, dan is de vaardigheid ook aan te leren met behulp van de vaardigheidsboeken. Met name in het begin kan dat een prima alternatief zijn om te starten met de vaardigheid nog voordat je op vakantie gaat. Wat later in de vaardigheid kun je thuis ook verder aan de vaardigheid door bijvoorbeeld artefacten te bestuderen, elementen te extraheren of kristallen te slijpen.

Tips

Aangezien archeologie een mentale vaardigheid is, helpt het je Sims het meeste om geconcentreerd te zijn. De gemakkelijkste manier om dat in de jungle te bereiken is door het eten van concentratiebessen aangezien die de gemoedstoestand “Concentratiebessen” (Geconcentreerd +3 – 4 uur geven). Deze bessen kun je vinden bij de “Boom der emoties” welke je op verschillende plekken in de jungle kunt vinden. Ook vrijwel alle interacties die je op de archeologiewerkbank kunt uitvoeren als het analyseren van artefacten, leveren (vaak) wel iets van geconcentreerde gemoedstoestanden op.

Let er trouwens op dat de jungle van Selvadorada verschillende plekken kent met een emotioneel aura van +2. Met de emotiebessen ga je daar dus overheen, maar zonder wordt dat vaak een stuk lastiger. Qua karaktereigenschappen zijn er een paar opties:

 • Geniaal: een logische keuze gezien dat je Sim af en toe de “Geconcentreerd gevoel”-gemoedstoestand (Geconcentreerd +1 – 4 uur) geeft.
 • Houdt van buiten: aangezien je met opgraven van artefacten altijd buiten bent, komt deze karaktereigenschap best goed van pas. Het geeft buiten namelijk de “Frisse lucht”-gemoedstoestand (Blij +2).

Het spreekt voor zich dat het doel “Archeologiepupil” vrijwel naadloos op de vaardigheid aansluit. Alles wat je voor dat doel moet doen, zul je namelijk vanzelf al doen bij de archeologievaardigheid.

Vaardigheidsniveaus

Niveau 2
 • Artefacten bestuderen
Niveau 3
 • Artefacten op echtheid onderzoeken
Niveau 4
 • Delfhopen zoeken in de jungle
Niveau 5
 • Echte artefacten, schatten en fossielen analyseren
 • Elementen uit kristallen en metalen extraheren
Niveau 6
 • Opgraving vaststellen op delfhopen
Niveau 7
 • Kristallen slijpen
Niveau 8
 • Archeologieboek schrijven (computer)
Niveau 9
 • Artefacten thuisgestuurd krijgen om op echtheid te onderzoeken
Niveau 10
 • Archeologielezing geven
 • Meer kans op hogere kwaliteit artefacten
 • Analyses uitvoeren op verzamelobjecten

Delfhopen zoeken

Een interessante interactie die je op niveau 4 van de archeologievaardigheid ontgrendelt is Zoeken naar delfhoop. Dat kun je gebruiken op de grond in Selvadorada waarna je Sim automatisch naar de dichtstbijzijnde delfhoop zal lopen. Als er eentje beschikbaar is dan natuurlijk, want anders krijg je een melding dat je Sim niks kon vinden. De interactie heeft een afkoeltijd van een half uur. Mocht je niets vinden, loop dan een stukje verder in de wereld en probeer het dan weer opnieuw.

Opgraving vaststellen

Vanaf niveau 6 heb je de mogelijkheid een opgraving vast te stellen op een delfhoop. Het vaststellen van een opgraving heeft twee voordelen:

 • Je kunt dan met meerdere Sims tegelijk artefacten opgraven.
 • Er kunnen ongeveer vijfmaal zoveel artefacten worden opgegraven.

Met name die laatste reden moet al genoeg zijn om eigenlijk altijd een opgraving vast te stellen voordat je begint. Er zit slechts een korte afkoeltijd van een half uur aan, dus geen reden om het niet te doen.

Kristallen slijpen

Daarna krijg je op niveau 7 ook de mogelijkheid om kristallen te slijpen. Kristallen kennen we al als collectie uit het basisspel, maar die hebben in Jungle Avonturen een extra rol gekregen: ze zijn namelijk nodig in relikwieën. Echter heb je ze daarvoor in geslepen vorm nodig wat pas vanaf dit moment kan.

Natuurlijk is dit niet de enige manier om aan geslepen kristallen te komen. Je kunt een kristal namelijk ook opsturen naar de plaatselijke juwelier voor §25. Na een dag of twee vind je dan het geslepen kristal bij de post in de brievenbus.

Opgestuurde artefacten analyseren

Niet alleen op vakantie is de vaardigheid waardevol; vanaf niveau 9 kun je namelijk ook artefacten thuisgestuurd krijgen om te onderzoeken op echtheid. Je krijgt dan na verloop van tijd een bericht en kunt de artefacten dan vinden bij de post.

Als het artefact nep blijkt te zijn, verdien je alsnog §800 tot §1.200. Bij een echt artefact loopt dit op tot §3.200 tot §4.800. Mocht je dit overigens niet willen doen, dan kun je dat via de brievenbus aangeven.

Artefacten verzamelen

Afhankelijk van waar je precies graaft, wisselt de kans op bepaalde items enigszins. Delfhopen dichtbij speciale plekken zoals de tempel hebben bijvoorbeeld een iets hogere kans op echte artefacten. Globaal gezien kun je echter de volgende items tegenkomen:

 • Artefacten
 • Artefactvormige modderklont
 • Voetstuk
 • Kopstuk
 • Fossiele steen
 • Oud bottenstof

Artefacten in modderklonten zul je eerst nog moeten blootleggen. Hiervoor heb je de “Pop-up Werkbank voor Archeologie” nodig die je kunt kopen voor §390. Deze kun je tijdens je vakantie op Puerto Llamante Marktplaats in Selvadorada kopen bij een van de marktkooplui. Thuis kun je ‘m vinden in Voorwerpen op functieActiviteiten en vaardighedenKennis. Aangezien de werkbank draagbaar is, kun je het gewoon meenemen naar de plaats waar je je opgravingen doet. Ook kun je ervoor kiezen om eerst je opgravingen te doen en thuis pas het vervolgwerk te doen. Daar heb je namelijk niet te maken met alle gevaren van de jungle.

Selvadoradiaanse cultuurvaardigheid
Praat met locals of sla items in die je geheid nodig gaat hebben in de jungle van Selvadorada.

Blootgelegde artefacten zijn nog zandkleurig en ook al wat meer waard dan de artefactvormige modderklonten. In totaal zijn er vijf van dit soort blootgelegde artefacten (mes, masker, beeld, vaas en schedel). Echter zul je ook de echtheid nog moeten bepalen om de collectie te kunnen voltooien.

Echtheid bepalen

Vanaf niveau 3 van de archeologievaardigheid kun je de echtheid van de blootgelegde artefacten gaan achterhalen. Dat doe je door een artefact op de archeologiewerkbank te leggen en dat de interactie Artefact op echtheid onderzoeken te selecteren. Na de analyse verdwijnt de zandkleur en komt de oorspronkelijke versiering naar boven. Er zijn steeds zo’n drie à vier materialen waaruit ieder artefact kan bestaat welke ook ieder een eigen waarde en zeldzaamheid hebben. Het kan echter ook zijn dat een artefact nep blijkt te zijn en dan kun je er niet veel meer mee. Het is dan zelfs weer minder waard dan een artefact dat nog niet op echtheid is gecontroleerd.

Op echtheid onderzoeken
Een artefact op echtheid onderzoeken.

Mocht je willen, dan kun je de echtheid ook altijd laten bepalen door de artefactraad. Dat kun je doen door op het artefact te klikken en dan de interactie Voor authenticatie wegsturen te selecteren. Dat kost je §25 waarna je de volgende dag je antwoord hebt. Hoewel er normaal geen reden moet zijn om voor deze optie te kiezen, kan het wel.

Kwaliteit

Artefacten hebben ook een bepaalde kwaliteit: matig of uitstekend! De kwaliteit hangt van een aantal factoren af zoals je Sim’s vaardigheidsniveau tijdens het blootleggen en op echtheid bepalen van artefacten, alsook de plek waarop je artefacten hebt opgegraven. Ook hier geldt namelijk weer dat zeldzamere plekken een betere kans hebben op artefacten van een hogere kwaliteit. Zelfs met een maximaal vaardigheidsniveau krijg je dus nog niet altijd de beste kwaliteit artefacten.

Collectie oude Omiscaanse artefacten (16 objecten)

Op deze manier zijn er 16 verschillende artefacten te verzamelen. De waardes die erbij staan zijn de basiswaardes en zullen nooit precies de waarde zijn van het daadwerkelijke artefact. Een matig artefact is namelijk 66 procent van de waarde, een uitstekend artefact 175 procent.

AfbeeldingNaamZeldzaamheidWaarde (§)
Bronzen OogstmesBronzen Oogstmes
Het meest basale gereedschap van de Omiscanen. Werd gebruikt om vruchten te oogsten in de jungle.
Gewoon242
Schedel van KwartsSchedel van Kwarts
Meztli, het stamhoofd van het Derde Seizoen. Niet het meest roemruchte stamhoofd van de Omiscanen. Hij eiste vereeuwigd te worden nadat hij beweerde de uitvinder te zijn van de banaan.
Gewoon264
Stenen Omiscaanse VaasStenen Omiscaanse Vaas
Gebakken in hete ovens om de vaas een langere levensduur te geven. Een bijeffect van dit proces is dat het de vaas esthetisch plezanter maakt.
Gewoon272
Terracotta Cetlcitli BeeldTerracotta Cetlcitli Beeld
Dit terracotta beeld stelt Cetlcitli voor, de Omiscaanse godheid van een goede oogst en een vruchtbaar leven.
Gewoon277
Terracotta Masker van KhaasTerracotta Masker van Khaas
De Omiscanen droomden ervan om hun gelaatstrekken op commando te kunnen veranderen. Het beste wat ze bedachten was het simuleren van een nieuwe verzameling gelaatstrekken door een Masker van Khaas opzetten.
Gewoon255
Terracotta Omiscaanse VaasTerracotta Omiscaanse Vaas
Een eenvoudige aardewerken vaas die wat artistieke aandacht heeft gekregen om hem van een gat in de grond te kunnen onderscheiden.
Gewoon270
Decoratieve Omiscaanse VaasDecoratieve Omiscaanse Vaas
De Omiscanen hadden geen koelkasten. Het equivalent van kunst op je koelkast zetten was het beschilderen van een vaas. Zelfs in moderne tijden is dit kunst waarop elke ouder trots zou zijn.
Ongewoon385
Geverfd Cetlcitli BeeldGeverfd Cetlcitli Beeld
Het volk der Omiscanen geloofde dat door een beeld van Cetlcitli in een stenen doos met het eten te doen, het eten langer goed zou blijven.
Ongewoon403
Oogstmes van AmazonietOogstmes van Amazoniet
De Omiscaan van wie dit gereedschap was, heeft het versierd met Amazoniet. Het lemmet is bot. De eigenaar had meer oog voor vorm dan voor functie.
Ongewoon366
Schedel van RookkwartsSchedel van Rookkwarts
Itotia, stamhoofd van het Tweede Seizoen. Vereeuwigd na het bedenken van de populairste dansrage ooit op de Omiscaanse dansvloer; de Rumbasim.
Ongewoon378
Turquoise Masker van KhaasTurquoise Masker van Khaas
De Omiscanen hebben een gezegde. "Als je je gezicht niet kunt veranderen, beschilder het dan." Dat gezegde wordt weerspiegelt met dit Turquoise Masker van Khaas.
Ongewoon372
Gouden Cetlcitli BeeldGouden Cetlcitli Beeld
Het beeld van Cetlcitli voelt koel aan en heeft een enorme uitdrukkingskracht. Je wilt eigenlijk een heleboel beelden van Cetlcitli in je huis zetten.
Zeldzaam545
Gouden Masker van KhaasGouden Masker van Khaas
Een prachtig masker. Het was alleen niet erg praktisch. Het dragen van dit masker leidde door het enorme gewicht vaak tot nekletsel.
Zeldzaam486
Gouden Omiscaanse VaasGouden Omiscaanse Vaas
Deze vaas werd niet vaak gebruikt. Dat hij mooi is staat buiten kijf, maar loodzwaar was hij ook. Niemand realiseert zich hoe zwaar goud is bij het maken van grote vazen.
Zeldzaam533
Gouden OogstmesGouden Oogstmes
Alleen gebruikt tijdens heilige oogstfestivals. Gouden Oogstmessen werden gebruikt om met grote voorzichtigheid de zeldzame emotiebessen te oogsten.
Zeldzaam462
Schedel van AmazonietSchedel van Amazoniet
Yolotli, stamhoofd van het Eerste Seizoen. Ging de geschiedenis in als de grootste Omiscaanse krijger. Men zegt dat hij een keer een aanval van drie chinchilla's tegelijk afsloeg.
Zeldzaam500

Cheats

Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om je Sim’s archeologievaardigheid ineens tot niveau 10 te cheaten. Gebruik daarvoor de cheats TestingCheats true en Stats.set_skill_level Major_Archaeology 10.