De Sims 4 vaardigheden: Charisma

Sociale interacties
Vriendelijke en romantische sociale interacties vormen de basis van de charismavaardigheid.

Als je met iemand praat, is het handig om een charismatische vaardigheid te hebben. Of je nu vrienden maakt, romantisch doet of volslagen vreemdelingen kalmeert, de charismatische Sim weet wat er te doen staat.

Sims kunnen hun charisma ontwikkelen met behulp van de spiegel of door met andere Sims te praten. Het verbeteren van deze vaardigheid, ontgrendelt nieuwe sociale interacties en nieuwe sociale media-interacties op de computer.

Beginnen met de charismavaardigheid

Charisma is net zoals de andere sociale vaardigheden voornamelijk een passieve vaardigheid. Sims zullen de vaardigheid namelijk automatisch aanleren bij het uitvoeren van de meeste vriendelijke en romantische sociale interacties. Praat met wat Sims en ze zullen allemaal tegelijk automatisch de charismavaardigheid verbeteren.

Toespraak oefenen in de spiegel
In je eentje kun je altijd de charismavaardigheid verbeteren met behulp van een spiegel.

Een andere manier om solo aan de charismavaardigheid te kunnen werken is met behulp van een spiegel en de interactie Toespraak oefenen. Als je voor je carrière de vaardigheid moet verbeteren tot een bepaald niveau is dit vaak de snelste en meest consistente manier om dat voor elkaar te krijgen. Als laatste zijn er natuurlijk ook nog de drie vaardigheidsboeken om te lezen. Die zijn echter in dit geval niet echt aan te raden, zeker gezien de spiegel net zo goed of zelfs beter werkt.

Tips

De ideale gemoedstoestand van de charismavaardigheid is blij, omdat dat de snelheid waarmee de vaardigheid wordt aangeleerd verhoogd met 25 procent tot 50 procent bij heel blij. Zelfverzekerd boost de vaardigheid met 16 tot 32 procent wat minder, maar helpt daarentegen de succeskans van sociale interacties te verhogen wat bijvoorbeeld weer voordelig kan zijn bij romantische interacties.

Er zijn best wat verschillende karaktereigenschappen die je daarbij kunnen helpen; blij is immers een emotie die door een groot deel van de eigenschappen wel op een bepaalde manier wordt veroorzaakt. Desondanks zijn deze karaktereigenschappen over het algemeen het meest effectief:

 • Vrolijk: zorgt ervoor dat je Sims af op toe de “Blij gevoel”-gemoedstoestand (Blij +1 – 4 uur) krijgen.
 • Goed: Sims krijgen de “Goede stemming”-gemoedstoestand (Blij +1) in het bijzijn van andere Sims met een positieve gemoedstoestand.
 • Extravert: vriendelijke interacties geven je Sim de “Plezierig gesprek”-gemoedstoestand (Blij +1).
 • Zelfverzekerd: in tegenstelling tot de andere drie eigenschappen helpt dit je Sim juist eerder Zelfverzekerd te zijn door op willekeurige momenten de “Zelfverzekerd gevoel”-gemoedstoestand (Zelfverzekerd +1 – 4 uur).

Als laatste zorgt de kaveleigenschap Gemoedelijk ervoor dat de charismavaardigheid 50 procent sneller wordt aangeleerd. Bovendien geeft dat Sims de gemoedstoestand “Gemoedelijk” (Zelfverzekerd +1) tijdens het verbeteren van de charismavaardigheid. Die gemoedstoestand zal, net zoals bij alle zelfverzekerde gemoedstoestanden overigens, alle blije gemoedstoestanden van je Sim gebruiken als boost.

Hiernaast past het “Wereldvriend”-doel het beste bij de charismavaardigheid omdat het vrijwel letterlijk de stappen zal doorlopen die je toch al moet doorlopen bij het verbeteren van de vaardigheid. Naast het verbeteren van de charismavaardigheid krijg je zo bijvoorbeeld opdrachten als het ontmoeten van nieuwe Sims en het maken van nieuwe vrienden.

Vaardigheidsniveaus

Met de charismavaardigheid speel je actief voornamelijk nieuwe sociale interacties vrij. De meeste daarvan spreken voor zich, enkele speciale daarvan worden in de paragrafen hieronder uitgelicht.

Passief biedt het daarnaast echter ook verschillende onaangekondigde voordelen zoals dat het de kans dat gemene, grappige of romantische interacties slagen lichtelijk verhoogd. Dat zorgt ervoor dat andere Sims minder snel negatief zullen reageren op jouw interacties. Hoewel die kans niet in percentages uit te drukken is – het werkt namelijk via sommatie van verschillende situationele punten in plaats van vermenigvuldiging van multipliers -, geeft niveau 9 van de vaardigheid net zo’n sterke boost (+5) als het hebben van een zelfverzekerde gemoedstoestand. (Niveau 10 geeft met +6 logischerwijs net een wat grotere boost.) Het is niet heel veel, maar elke boost kan helpen.

Niveau 2
 • Opfleuren (interactie)
Niveau 3
 • Aan liefdadigheidsinstelling schenken (computer)
 • Viersiertrucs oefenen (spiegel)
 • Vleien (interactie)
Niveau 4
 • Gladde verontschuldiging (interactie)
 • Vrolijke kennismaking (interactie)
Niveau 5
 • Sociaal netwerk opzetten (computer)
 • Verhalen vertellen oefenen (spiegel)
 • Flirterige kennismaking (interactie)
Niveau 6
 • Afbeelding delen (computer)
 • Slijmen (interactie)
Niveau 7
 • Om kleine lening vragen (interactie)
 • Lening terugbetalen (interactie)
Niveau 8
 • Nieuwe hashtags uitvinden (computer)
 • Betoverende kennismaking (interactie)
Niveau 9
 • Om grote lening vragen (interactie)
Niveau 10
 • Viral video uploaden (computer)
 • Baas opbellen om te onderhandelen over promotie (telefoon)

Introducties

Het eerste contact tussen twee Sims begint altijd met een introductie. De Sims 4 biedt je daar verschillende mogelijkheden voor, welke allemaal een eigen effect heeft op het begin van de vriendschappelijke en/of romantische relatieband. Hoewel de effecten klein zijn, is ieder effect natuurlijk mooi meegenomen, zeker gezien het gegarandeerd werkt.

Sociale interacties
Vriendelijke en romantische sociale interacties vormen de basis van de charismavaardigheid.

Zodra je niveau 8 bereikt is de Betoverende kennismaking daarbij verreweg de beste optie die je hebt aangezien het zowel de vriendschappelijke als de romantische relatieband het meeste boost van allemaal. Of je moet natuurlijk vijanden willen maken, dan is de Onaardige introductie altijd nog je enige optie.

Aardige introductie
1,5 procentpunt boost in vriendschappelijke relatie
Grappige introductie
1,5 procentpunt boost in vriendschappelijke relatie
Onaardige introductie
5 procentpunt verlies in vriendschappelijke relatie
Vrolijke kennismaking (niveau 4)
2,5 procentpunt boost in vriendschappelijke relatie
Flirterige kennismaking/Niet-flirterige introductie (niveau 5)
2 procentpunt boost in romantische relatie
Betoverende kennismaking (niveau 8)
2,5 procentpunt boost in vriendschappelijke relatie en 4 procentpunt boost in romantische relatie

Aan liefdadigheidsinstelling schenken

Vanaf niveau 3 heb je de mogelijkheid geld te schenken aan een liefdadigheidsinstelling. Dit kan via de computer waarbij je de keuze hebt om §10, §100 of §1.000 geven aan een bepaald doel. Welk doel precies maakt niets uit. Het geeft je namelijk in alle gevallen de “Gulle gever!”-gemoedstoestand (resp. Blij +1 – 4 uur, Blij +2 – 4 uur, Blij +3 – 6 uur) en een lichte boost in de charismavaardigheid. Na elke gift moet je wel weer zes uur wachten eer je opnieuw kunt doneren.

Helemaal zonder risico is de interactie overigens niet. Er is namelijk ook een kleine kans van 5 procent dat het geld bij oplichters terecht komt. Dat levert dan de gemoedstoestand “Vals goed doel” (Verdrietig +1) op in plaats van de blije gemoedstoestand van hierboven.

Geld lenen

Hoewel de charismavaardigheid niet echt bedoeld is om er geld mee te verdienen, bestaat er vanaf niveau 7 wel de mogelijkheid om andere Sims om een lening te vragen. In dat geval gaat het enkel nog om een kleine lening van §500, maar vanaf niveau 9 kun je ook om een grote lening van §2.000 vragen. Als jullie onderlinge band goed genoeg is, zal je het geld ontvangen. Zo niet, dan zal dit lichtelijk negatief op jullie band inwerken.

Aangezien je zelf mag bepalen wanneer je het terugbetaalt, hoef je het in feite niet eens terug te geven. Doe je dat echter wel, dan geeft het een aangename boost aan jullie relatie. Op ieder moment kun je overigens maar maximaal §2.500 tegelijk bij een Sim lenen. Heb je meer nodig, dan zul je andere Sims moeten vinden. Sims uit je eigen huishouden kun je uiteraard niet vragen om een lening.

Sociale media

Charisma richt zich niet enkel op het uitvoeren van sociale interacties; vanaf niveau 5 van de vaardigheid bestaat er namelijk de mogelijkheid actief te worden op sociale media. Dit is een handige manier om tegelijkertijd zowel de charismavaardigheid als de plezier- en sociale behoeftes te verbeteren, al is het wat lastiger er consistent aan te werken. Op sociale media draait het erom zoveel mogelijk volgers te krijgen.

Social media
De Internetpersoonlijkheid-tak uit de Social Media-carrière (Stedelijk Leven) gaat dieper in op de mogelijkheden van sociale media uit de charismavaardigheid.

In het begin heb je daarvoor enkel nog de interactie Sociale mediastatus bijwerken. Daarmee krijg je gemiddeld zo’n 20 volgers en kan nooit mislukken. Later speel je ook interacties vrij als Afbeelding delen, alleen heeft deze ook een kans om te mislukken zonder dat ze meer opleveren. (Tenzij je bij de sociale mediacarrière zit, dan kan zowel de kans als de opbrengt nog met een factor 1,5 worden verbeterd.) Dat maakt het in normale situaties eigenlijk ook overbodig als interactie. Pas vanaf niveau 10 verandert dat; dan speel je namelijk de interactie Viral video uploaden vrij en daarvan spreken de onderstaande cijfers voor zich. Overigens heeft de sociale mediacarrière nog verschillende andere interacties welke ook wat meer variatie hebben.

Interactie Niveau Succeskans (%) Afkoeltijd (uur) Volgers
Sociale mediastatus bijwerken 5 100 0 15 (25 %), 20 (50 %), 25 (25 %)
Afbeelding delen 6 70 (niveau 6 en 7), 91 (niveau 8 en 9), 100 (niveau 10) 1 15 (25 %), 20 (50 %), 25 (25 %)
Viral video uploaden 10 70 24 800.0000 (25 %), 1.000.000 (50 %), 1.200.000 (25 %)

Cheats

Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om je Sim’s charismavaardigheid ineens tot niveau 10 te cheaten. Gebruik daarvoor de cheats TestingCheats true en Stats.set_skill_level Major_Charisma 10.