Sims Nieuws

Je kunt gewoon niet zonder!

De Sims 4 vaardigheden: Komedie

Komedie is naast charisma en ondeugd een van de sociale vaardigheden uit het basisspel van De Sims 4. Komedie wordt vooral gebruikt bij de grappige interacties, maar kan ook worden gebruikt om geld mee te verdienen met het schrijven en opvoeren van grappen.

Bij het opvoeren van een riedel is het belangrijk dat er tenminste één Sim naar je riedel luistert om er geld mee te verdienen.

Zodra je je realiseert dat alles één grote grap is, is een bestaan als komiek het enige juiste antwoord.

Komische vaardigheden zijn handig als je met andere Sims praat en als je een microfoon in je hand hebt. Als Sims deze vaardigheid verbeteren, ontgrendelen ze nieuwe grappen, komedieriedels en de vaardigheid om komedieriedels voor de microfoon te improviseren.

Beginnen met de komedievaardigheid

Komedie kent best een aantal verschillende manieren om aan te werken. Om te beginnen helpen vrijwel alle grappige interacties je een beetje ervaring te vergaren. Veel is het niet, maar geleidelijk aan verbeter je de vaardigheid zo wel. Wat consistenter is het schrijven van grappen op de computer of het oefenen van grappen met de microfoon. Ook het lezen van de vaardigheidsboeken kan een optie zijn in het begin, al is het minstens net zo handig om je met riedels bezig te houden. Of ze nou schrijft, perfectioneert of opvoert; het levert toch allemaal ervaring op en helpt je wat geld te verdienen.

Speel raken

Logischerwijs is speels de ideale emotie bij de komedievaardigheid. Met oog op de vaardigheid is de meest efficiënte manier om dat te doen om naar de komediezender op de televisie te gaan kijken. Dit levert je Sim naast de gemoedstoestand “Hilarische show” (Speels +1 – 3 uur) ook meteen een beetje ervaring op voor de vaardigheid. Andere interacties die ook van pas kunnen komen zijn Web… > Grappige filmpjes op Sim.tv kijken op de computer of In bubbelbad gaan in het bad welke de gemoedstoestanden “Hilarische filmpjes” (Speels +1 – 4 uur) en “Bellen!!” (Speels +2 – 4 uur) opleveren.

Daarnaast geeft het eten van Gekke gummiebeer-pannenkoeken tevens een Speelse gemoedstoestand. Deze kun je maken zodra je Sim niveau 3 van de kookvaardigheid bezit en op het moment van koken speels is. Ook het speelse aura van alle MySims-tropheeën kan goed van pas komen. Zet die simpelweg in de buurt van je computer of microfoon en je kunt er urenlang gebruik van maken. Combineer enkele van deze methoden en je Sim zal al snel heel speels (Speels +8) zijn. Pas wel op met nog verder gaan naar hysterisch (Speels +15) aangezien dat een kans geeft te overlijden aan lachen.

Tips

Wat handige karaktereigenschappen die je verder kunnen helpen met het speels worden zijn:

 • Grapjas: is sterk aan te raden bij de komedievaardigheid aangezien het op willekeurige momenten de “Speels gevoel”-gemoedstoestand (Speels +1 – 4 uur) geeft.
 • Kinderachtig: geeft de “Kinderachtige programma’s gezien”-gemoedstoestand (Blij +2 – 3 uur) bij het kijken naar de kinderzender op de televisie of de “Kind in hart en nieren”-gemoedstoestand (Speels +2 – 4 uur) het spelen met speelgoed.
 • Extravert: gezien je met komedie best vaak rond andere Sims zult zijn, kun je Extravert gebruiken om de “Plezierig gesprek”-gemoedstoestand (Blij +1) te krijgen om speels mee te boosten.

Hiernaast zorgt de kaveleigenschap ‘Gemoedelijk’ ervoor dat de komedievaardigheid 50 procent sneller wordt aangeleerd. Deze zorgt er echter ook voor dat Sims de gemoedstoestand “Gemoedelijk” (Zelfverzekerd +1) krijgen tijdens het verbeteren van de komedievaardigheid. Die gemoedstoestand kan de speelse gemoedstoestanden overstijgen en die extra boost daarmee wegnemen. Zorg dus altijd dat je dan minimaal een +2 speelse gemoedstoestand (zonder de blije boosts dus) hebt.

Het “Grappenmaker”-doel sluit als laatste vrijwel naadloos aan bij de vaardigheid. Hoewel het je niet per se helpt bij het sneller vergaren van de vaardigheid levert het wel de Hilarisch-karaktereigenschap op waarmee grappen vaker succesvol zijn.

Charisma

Charisma is overigens ook een handige vaardigheid om in de gaten te houden bij het uitvoeren van grappen. Een hogere charismavaardigheid helpt namelijk bij de succeskans van grappen waardoor Sims sneller een grap leuk zullen vinden in plaats van er negatief op te reageren.

Vaardigheidsniveaus

Met komedie speel je wat grappen vrij, maar deze voegen verder weinig nieuws toe. Het schrijven en opvoeren van verschillende soorten riedels is eigenlijk het enige echte nieuwe dat je tegen gaat komen.

Niveau 2
 • Klop-klop mop (interactie)
Niveau 3
 • Korte riedels opstellen (computer)
 • Korte riedels opvoeren (microfoon)
Niveau 4
 • Grap maken over mode (interactie)
Niveau 5
 • Komedieriedel oefenen (microfoon/spiegel)
 • Komedieriedel perfectioneren (computer)
Niveau 6
 • Normale riedels opstellen (computer)
 • Normale riedels opvoeren (microfoon)
Niveau 7
 • Boeken in komediegenre schrijven (computer)
Niveau 8
 • Lange riedels opstellen (computer)
 • Lange riedels opvoeren (microfoon)
Niveau 9
 • Publiekklapperverhaal vertellen (interactie)
Niveau 10
 • Komedieriedel improviseren (microfoon)

Geld verdienen met de komedievaardigheid

Er zijn twee manieren waarop je geld kunt verdienen met de komedievaardigheid. Enerzijds kun je riedels schrijven en opvoeren en anderzijds kun je later boeken in het komediegenre schrijven.

Riedels

Geld verdienen met komedie kan met het schrijven en opvoeren van riedels. Al vanaf niveau 3 kun je beginnen met het schrijven en opvoeren van korte riedels. Dat duurt een uur en levert je wat ervaring op voor de komedievaardigheid. Later bestaat er vanaf niveau 6 ook de mogelijkheid normale riedels (twee uur) te schrijven en op te voeren en vanaf niveau 8 ook lange riedels (drie uur). In alle gevallen zul je natuurlijk eerst een riedel moeten schrijven en dat kan op de computer in het submenu Komedie….

Riedels opvoeren

Voor het opvoeren van een riedel heb je de “De koninklijke microfoon”-microfoon nodig welke je in bouwen voor §250 kunt vinden in Voorwerpen op functieActiviteiten en vaardighedenCreatief. Vaak is het echter handiger om naar club, lounge of nachtclub te gaan. Daar vind je namelijk geregeld een microfoon én is er vaak voldoende publiek. Dat laatste is namelijk een belangrijke factor die bepaald of je überhaupt uitbetaald krijgt: er moet namelijk minstens één Sim luisteren. Meer Sims mag ook, maar dat geeft je ‘slechts’ een kleine bonus van 10 procentpunt per Sim extra. Dit alles kun je overigens het gemakkelijkst voor elkaar krijgen door maar gewoon ‘vals te spelen’ en met andere Sims uit je huishouden naar het optreden te kijken.

Grappige interacties vormen de basis van de komedievaardigheid.

Mocht je geen andere Sims in je huishouden hebben, dan kan het – afhankelijk van de situatie – soms nog best lastig zijn. Op een van die drie eerdergenoemde kavels gaan Sims namelijk vaak meteen naar de bar toe en blijven daar dan hangen. Daar kom je in de praktijk maar moeilijk omheen. Steeds maar blijven proberen werkt meestal wel, maar is niet echt rendabel. Vandaar dat het in veel gevallen beter is om deze kavels maar helemaal te mijden en rustigere kavels op te zoeken zoals het park. Schaf daar een microfoon aan en je zult vanzelf publiek krijgen. Een succesvolle riedel levert je steeds §75 (kleine riedel), §125 (normale riedel) of §200 (lange riedel) op en, als het vaardigheidsniveau hoger is 7, ook de “Gouden komedie”-gemoedstoestand (Speels +2 – 4 uur).

Riedels perfectioneren

Het bijzondere hier is dat – hoe hoog je vaardigheidsniveau ook is – alle riedels die je schrijft altijd matig van kwaliteit zullen zijn. Vanaf niveau 5 bestaat er daarentegen ook de mogelijkheid grappen te perfectioneren. Dat kan weer in hetzelfde menu als het schrijven van een riedel, maar kan alleen bij riedels die je al ooit hebt opgevoerd. Dat opvoeren hoeft overigens niet eens publiekelijk te zijn; thuis een microfoon aanschaffen en dan de riedel opvoeren is al genoeg. Met het perfectioneren zal de kwaliteit worden verhoogd tot normaal waarmee het automatisch de opbrengst van een riedel verhoogd tot respectievelijk §94, §156 en §250. Datzelfde kan vervolgens nog een keer gedaan worden (de riedel hoeft nu alleen niet eerst weer opgevoerd te worden), waarbij de kwaliteit uitstekend! zal worden. Dan zal het bedrag van een riedel uiteindelijk met 50 procent verhogen tot respectievelijk §112, §188 en §300.

Aangezien je riedels zo vaak kunt herhalen als je maar wil zonder consequenties, is het feitelijk ook niet nodig meer dan drie riedels te hebben. Het is simpelweg veel belangrijker om de kwaliteit maximaal te verhogen om zo per keer meer te kunnen verdienen. Daarna is het vooral een kwestie van zoveel mogelijk optreden.

Boeken in komediegenre schrijven

De tweede manier van geld verdienen met de komedievaardigheid is door het schrijven van komedie boeken. Dat kan op de computer onder het menu Schrijven…. Het staat daardoor ook tamelijk los van de rest van de komedievaardigheid en heeft een groter raakvlak met de schrijfvaardigheid. Het enige verschil is dan ook dat de kwaliteit van het boek niet afhangt van de schrijfvaardigheid, maar van de komedievaardigheid. Om er ook echt geld mee te kunnen verdienen, zul je het boek moeten uitgeven. Dat kan vanaf niveau 2 van de schrijfvaardigheid via de brievenbus, al levert dit je nog maar weinig op. Later op in de schrijfvaardigheid speel je betere opties vrij waarover je meer kunt lezen in de eigen gids over de schrijfvaardigheid.

Cheats

Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om je Sim’s komedievaardigheid ineens tot niveau 10 te cheaten. Gebruik daarvoor de cheats TestingCheats true en Stats.set_skill_level Major_Comedy 10.