De Sims 4 Vaardigheden: Raketwetenschap

Op ruimteverkenning gaan
Ga op verkenning in de ruimte om bijzondere verzamelobjecten te verzamelen zoals Buitenaardse Wezens en Ruimtestenen.

Raketwetenschap is een van de mentale vaardigheden uit het basisspel van De Sims 4. De vaardigheid is een vereiste bij de laatste niveaus van de astronautencarrière en is de enige waarop de Buitenaardse Wezens en Ruimtestenen collecties te verzamelen zijn.

Beginnen met de raketwetenschapvaardigheid

Om de beginnen met de vaardigheid heb je de “Steampunk Vliegding“-raket nodig. Deze kun je kopen voor §5.000 en vinden in Koopmodus > Voorwerpen op functie > Activiteiten en vaardigheden > Kennis. Dit is in het begin nog de enige raket die beschikbaar is, al speel je er aan het einde van de twee takken van de astronautencarrière nog eens twee vrij. De verschillende zijn voornamelijk esthetisch; ze werken verder precies hetzelfde en geven louter iets meer plezier (10 tegenover 9). Voordat je de raket kunt gebruiken zul je hem echter eerst moeten bouwen; dat kost je nog eens §1.000 en neemt bovendien redelijk wat tijd in beslag. De bouwtijd zelf kan wel nog worden verkort door er met meerdere Sims tegelijk aan te werken, of door simpelweg verder in de vaardigheid te komen.

Bouwen aan de raket
Met meerdere Sims tegelijk de raket opbouwen helpt het bouwproces flink te versnellen.

Een andere manier om de vaardigheid te verbeteren is, zoals gebruikelijk, ook door het lezen van de drie vaardigheidsboeken. Deze kun je verkrijgen door op de boekenkast of computer te klikken, dan de optie Boeken kopen… te selecteren en onder het tabblad Vaardigheden de juiste boeken over raketwetenschap te zoeken. Het lezen van deze boeken is echter minder rendabel dan het bouwen aan of verbeteren van de raket en daarom in principe dus ook niet aan te raden. Alleen als je verder niks meer te doen hebt aan de raket, kan het een laatste optie zijn.

Met het Game Pack De Sims 4 Ouderschap is het ook mogelijk de vaardigheid te verbeteren met schoolprojecten. Twee schoolprojecten horen bij raketvaardigheid: de luchtdrukraket en het zonnestelsel. Tieners kunnen eraan werken terwijl ouders erbij kunnen helpen. Beiden levert het ervaring op voor de vaardigheid.

Tips

Gezien het een mentale vaardigheid is, helpt Geconcentreerd zijn het meest bij het verbeteren van de vaardigheid. De gemakkelijkste manier om Geconcentreerd te raken is door de interactie Over zetten nadenken… bij het schaakbord. Dat geeft de gemoedstoestand “Mentale training” (Geconcentreerd +1 – 4 uur). Op de computer werkt ook de interactie Web… > Simpedia doorzoeken gebruiken welke de gemoedstoestand “Fascinerende feiten” (Geconcentreerd +1 – 4 uur) geeft. Handige karaktereigenschappen zijn de volgende:

 • Geniaal: geeft je Sim op willekeurige momenten de “Geconcentreerd gevoel”-gemoedstoestand (Geconcentreerd +1 – 4 uur).
 • Introvert: gezien je veel alleen zult zijn bij het verbeteren van de vaardigheid kan Introvert ook een optie zijn. Daarmee neemt de sociale behoefte 50 procent langzamer en krijgt je Sim af en toe de “Van eenzaamheid genieten”-gemoedstoestand (Blij +1) welke Geconcentreerd kan helpen boosten.

Qua kaveleigenschappen heb je één duidelijke optie: Wetenschappelijk Hol. Deze geeft een boost van 50 procent aan de raketwetenschap vaardigheid en geeft bovendien de gemoedstoestand “Wetenschappelijk Hol” (Geconcentreerd +1) tijdens het verbeteren van de vaardigheid.

Vaardigheidsniveaus

In de raketwetenschapvaardigheid speel je eigenlijk enkel verbeteringen vrij voor je raket. Verder zal je Sim steeds sneller worden in het bouwen van de raket en het aanbrengen van verbeteringen.

Niveau 2
 • Sneller bouwen en verbeteren
Niveau 3
 • Brandstoftank uitbreiden (verbetering)
Niveau 4
 • Sneller bouwen en verbeteren
Niveau 5
 • Manoeuvre Mechaniek verbeteren (verbetering)
Niveau 6
 • Laadruimte uitbreiden (verbetering)
Niveau 7
 • Sneller bouwen en verbeteren
 • Ionenkanon Verdedigingssysteem installeren (verbetering)
Niveau 8
 • Sneller bouwen en verbeteren
Niveau 9
 • Landingscomputer installeren (verbetering)
Niveau 10
 • Wormgatgenerator installeren (verbetering) (vereist De Sims 4 Aan het Werk)

Crashes

Als je raket eenmaal af is, kun je beginnen met het verkennen van de ruimte. Na elke ruimtereis is er daarbij een kans dat je crasht tijdens de landing. Dat sloopt de raket en laat je Sim achter met de “Noodlanding!”-gemoedstoestand (Beduusd +3 – 4 uur). Om weer opnieuw op reis te kunnen, zal de raket dus ook eerst herbouwt moeten worden voor §1.000. Dat enige manier waarop een crash gegarandeerd kan gebeuren is wanneer iemand de uitlaat van de raket heeft gesaboteerd. Om dat te kunnen doen moet je Sim niveau 8 van de de ondeugdvaardigheid bezitten en dan de interactie Fruit in de uitlaat proppen gebruiken op de raket.

Je Sim zal overigens nooit direct overlijden aan een raketcrash, hoogstens in brand vliegen wat dan weer indirect indirect tot de dood kan leiden. In dat laatste geval heeft je Sim echter nog genoeg tijd om zichzelf te blussen en het vuur de doven.

Verbeteringen installeren

Na een paar ruimtereizen kom je erachter dat de raket nog best wat tekort schiet en ook geregeld zal crashen. Gelukkig kun je de raket daarom ook verbeteren met verschillende upgrades. Hoewel ze vaak ietwat prijzig zijn, betaalt het zich in veel gevallen wel terug, zeker als je vaak op ruimtereis gaat. Bovendien zijn sommige verbeteringen nodig om verder te komen in de ruimte en zeldzamere verzamelobjecten te vinden.

Stabiliserend Landingsgestel installeren (§500)
Helpt met succesvolle ruimteschiplandingen.
Brandstoftank uitbreiden (§700)
Meer brandstof komt met de mogelijkheid om de ruimte verder te verkennen.
Manoeuvre Mechaniek verbeteren (§1.000)
Een belangrijke verbetering voor het verkennen en navigeren van nieuwe gebieden.
Laadruimte uitbreiden (§1.300)
Meer ruimte om waardevolle cargo terug naar aarde te brengen.
Ionenkanon Verdedigingssysteem installeren (§1.750)
Een belangrijke verbetering voor Sims die zich zorgen maken over vijandelijke ontmoetingen in de ruimte.
Landingscomputer installeren (§2.500)
Extra hulp voor succesvolle ruimteschiplandingen.
Wormgatgenerator installeren (§1.000)

Sixam verkennen

Wanneer je het uitbreidingspakket De Sims 4 Aan het Werk bezit, biedt niveau 10 van de raketwetenschapvaardigheid je de mogelijkheid een “Wormgatgenerator” te installeren in de raket voor §1.000. Hiermee kun je met de raket reizen naar Sixam, de geheime alienwereld in De Sims 4, om daar te zoeken naar speciale verzamelobjecten uit die wereld. Zo vind je er bijvoorbeeld de unieke Geoden-collectie en nog wat andere verzamelobjecten uit bestaande collecties. Meer over aliens en Sixam vind je in een speciale gids over dat onderwerp.

Ruimtemissies

Eenmaal in de ruimte krijg je te maken met ruimtemissies. Dat zijn verschillende scenario’s waarin er steeds een bepaalde situatie wordt geschetst en jij als speler moet bepalen welke keuze je Sim daar moet maken. Welke keuze je daar maakt bepaalt steeds hoe de missie verder verloopt en met welk resultaat. In sommige gevallen is het nodig een bepaalde verbetering op je raket te hebben om verder te kunnen.

Op ruimteverkenning gaan
Ga op verkenning in de ruimte om bijzondere verzamelobjecten te verzamelen zoals Buitenaardse Wezens en Ruimtestenen.

Buitenaardse Wezens en Ruimtestenen

Ruimtemissies zijn de enige manier om aan Buitenaardse Wezens en Ruimtestenen te komen. Hoewel de collecties zelf niet heel bijzonder zijn, bevatten ze wel zeer bruikbare decoratiestukken vanwege hun aura. Ruimtestenen en levende Buitenaardse Wezens geven zo een omgevings-aura af van 3 (of 5 in het geval van de Ongewoon grote ruimtesteen), terwijl dode Buitenaardse Wezens een Geconcentreerde aura afgeven van 3. Meer over Buitenaardse Wezens en Ruimtestenen kun je vinden op de betreffende collectie-pagina’s via de bovenstaande links.