Sims Nieuws

Je kunt gewoon niet zonder!

De Sims 4 vaardigheden: Schrijven en het Levensboek

Schrijven is een van de vaardigheden uit het basisspel van De Sims 4, en biedt je de mogelijkheid boeken te schrijven en uit te geven. Naarmate je Sim beter wordt, kan dat je ook steeds meer geld opleveren en kun je zelfs het Levensboek gaan schrijven om een overleden Sim terug tot leven mee te wekken.

Via het Levensboek kan een overleden Sim worden opgeroepen en later ook tot leven worden gewerkt.

Het valt niet mee om iets op papier (of tegenwoordig op je beeldscherm) te krijgen. Een leeg blad kan je genadeloos in het gezicht staren, maar schrijvers gaan iedere dag opnieuw de uitdaging aan om hun emoties te verwoorden.

Sims schrijven voornamelijk achter de computer. Door deze vaardigheid te verbeteren, kun je nieuwe schrijfinteracties ontgrendelen op de computer en leren hoe je een boek publiceert of zelf uit kunt geven!

Beginnen met de schrijfvaardigheid

Schrijven is een redelijk voor zichzelf sprekende vaardigheid, maar op den duur wel eentje waar je een aardig inkomen mee kunt behalen. Zodra je toegang hebt tot een computer kun je beginnen met schrijven. De kwaliteit van de computer maakt niets uit voor de kwaliteit van de boeken, maar een betere computer gaat natuurlijk minder snel kapot.

Tips

Geïnspireerd zijn helpt je Sim sneller de vaardigheid aan te leren. Behulpzame karaktereigenschappen zijn daarbij:

 • Creatief: geeft op willekeurige momemten de gemoedstoestand “Creatief gevoel” (Geïnspireerd +1 – 4 uur).
 • Creatieve visionair: helpt bij de kans om een bestseller te schrijven.

De schrijverscarrière past logischerwijs het beste bij de vaardigheid en zorgt zeker in het begin voor een stabiel inkomen. Tevens past het doel “Succesvolle auteur” nagenoeg naadloos bij de vaardigheid. Dat doel voltooien is bovendien vereist bij het kunnen schrijven van een levensboek.

Vaardigheidsniveaus

Binnen de vaardigheid speel je vooral verschillende genres van boeken vrij, maar daarnaast ook een aantal handigheidjes zoals het kunnen schrijven van excuusbrieven of liefdesmails. Hieronder volgt een overzicht met wat je op welk niveau vrij speelt:

Niveau 2
 • Boeken uitgeven
 • Verdrietig boek schrijven
Niveau 3
 • Excuusbriefjes schrijven
 • Favoriete boeken en schrijvers bespreken (interactie)
 • Motivatieboek schrijven
 • Non-fictie boeken ter referentie lezen
 • Korte verhalen schrijven
 • Speels boek schrijven
Niveau 4
 • Liefdesboek schrijven
 • Liefdesmails naar andere Sims sturen
 • Poëzie schrijven
 • Trainingsgids schrijven
Niveau 5
 • Liefdesgedicht voordragen (interactie)
 • Non-fictie boeken schrijven
 • Schrijfwerk aan uitgever verkopen
Niveau 6
 • Scripts schrijven
Niveau 7
 • Fantasie boeken schrijven
 • Enthousiast zijn over jambische pentameter (interactie)
Niveau 8
 • Sciencefiction boeken schrijven
Niveau 9
 • Boek laten publiceren
 • Mysterie boeken schrijven
Niveau 10
 • Biografie schrijven
 • Andere Sims bijscholen in de schrijfkunst

Excuusbriefje schrijven

Een handige eigenschap van de vaardigheid is het kunnen schrijven van excuusbriefjes. Vanaf niveau 3 bestaat die mogelijkheid er waarmee het je een risicovrije manier biedt om een dagje over te slaan op school (als tiener) of op het werk. Als ouder kun je zo ook een excuusbriefje voor de school van je kinderen mee schrijven.

Non-fictie boeken ter referentie lezen

Non-fictie boeken ter referentie lezen is een goed manier om Geïnspireerd te raken.

Een gemakkelijke manier om geïnspireerd te raken voor het schrijven van een boek is door het lezen van non-fictie boeken ter referentie. Deze boeken zijn aan te schaffen via de boekenkast onder het tab van non-fictie. Het volledig voltooien van interactie levert de gemoedstoestand “Literair voorbeeld” (Geïnspireerd +2 – 4 uur) op.

Boeken schrijven en uitgeven

Het belangrijkste doel binnen de vaardigheid is het schrijven van boeken. Vanaf niveau 1 kun je al beginnen met het schrijven van genreboeken (in dat geval kinderboeken) en bij elk nieuw niveau speel je tevens tenminste één nieuw genre vrij. Wel zijn er zo een aantal emotionele boeken die vereisen dat je Sim een speciale emotie bezit op dat moment en anders niet zichtbaar zijn. Qua opbrengst zijn vooral de laatst vrij gespeelde en emotionele boeken interessant.

Een boek schrijven duurt in totaal zo’n vijf uren, maar hoeft niet per se aan één stuk door te worden geschreven. Wel kan het voorkomen dat je Sim tijdelijk geen inspiratie meer heeft en de gemoedstoestand “Schrijversblokkade” (Gespannen +1 – 4 uur) krijgt. Tijdens deze periode is het niet mogelijk om te schrijven en zul je even iets anders moeten gaan doen. Daarentegen is de blokkade wel te voorkomen zolang je Sim maar geïnspireerd is als emotie tijdens het schrijven van een boek.

Kwaliteit van boeken

Vergelijkbaar met het schilderen van schilderijen hebben ook geschreven boeken een bijbehorende kwaliteit: normaal, goed, uitstekend! of bestseller. Hoe beter de kwaliteit, hoe meer het boek natuurlijk oplevert; zeker in het geval van bestsellers. Naarmate je Sim zich meer en meer meester maakt van de vaardigheid zal ook de kans op een betere kwaliteit toenemen.

Al wil je een bestseller schrijven, dan is het tevens nog aan te raden dat je Sim zeer geïnspireerd is (of de desbetreffende ‘Zeer …’-emotie in geval van emotionele boeken). Ook helpt het om de creatieve visionair beloningseigenschap aan te schappen voor 2.000 punten. Het blijft ook dan nog altijd een kwestie van geluk, maar uiteindelijk zal het wel een keertje lukken.

Een boek uitgeven

Al vanaf niveau 2 heb je de mogelijkheid te verdienen aan zelfgeschreven boeken door ze uit te geven. Zodra je een boek af hebt, verschijnt er hiervoor een optie bij de brievenbus. In het begin heb je zo nog enkel toegang tot het zelf uitgeven van boeken. Dit levert daarmee dagelijks om 10 uur ’s ochtends ook een (kleine) hoeveelheid royalty’s op. Veel is het niet, maar het is een aardig beginnetje. Bovendien zit er geen limiet aan hoeveel je boeken je via deze methode kunt publiceren. Met een stuk of vijf gepubliceerde boeken ontvang je toch al gauw een bedrag waar je dagelijks mee rond kunt komen.

Via de brievenbus kun je boeken uitgeven zodat je er dagelijks royalty’s over ontvangt.

Vanaf niveau 5 bestaat er ook de mogelijkheid een boek uit te geven bij een uitgever. Dit is simpelweg een verbeterde optie tegenover het zelf uitbrengen van een boek en levert grofweg twee keer zoveel op. Ook op deze manier zit geen limiet, dus is er ook geen reden om boeken nog zelf uit te brengen als je hier de beschikking over hebt.

Later op niveau 9 bestaat er ook nog de mogelijk om boeken te laten publiceren. Dit kun je maar één keer per week doen, maar kan daardoor ook véél meer opleveren dan beide andere methoden. Hierdoor is het aan te raden om alleen bestsellers via deze methode uit te geven, de rest via de uitgever.

Het levensboek

Het levensboek is misschien wel het meest interessante aspect van de schrijfvaardigheid. (Formeel hoort het dan wel niet bij de vaardigheid, maar omdat het zoveel met elkaar te maken heeft, staat het toch op dezelfde pagina.) Het Levensboek biedt je namelijk de mogelijkheid een overleden Sim terug tot leven te brengen! Daardoor is het natuurlijk geen makkelijk proces, maar ook absoluut niet onhaalbaar als je toch al bezig bent met de schrijfvaardigheid.

Vereiste: voltooi het ‘Succesvolle auteur’-doel

De enige vereiste voor het levensboek is het hebben van de beloningseigenschap ‘Poëtisch’ welke je krijgt bij het voltooien van het ‘Succesvolle auteur’-doel. Wanneer je dat doel daarentegen al voordat je echt begint het verbeteren van je schrijfvaardigheid als actieve doel hebt geselecteerd, voltooi je het vrijwel simultaan. De vaardigheid en het doel passen simpelweg zo naadloos in elkaar dat je het grootste deel al zal vervullen zonder er echt actief aan te werken. Voor het overzicht staat hieronder nog even het lijstje met wat je nou moet doen binnen het ‘Succesvolle auteur’-doel.

Vleugellinguïst
 • 2 boeken schrijven
 • Geïnspireerd 1 uur lang schrijven
Competente woordensmeder
 • Niveau 4 bereiken van de schrijfvaardigheid
 • In totaal 15 uur geschreven hebben
 • 5 goede boeken schrijven
Superschrijver
 • Niveau 6 bereiken van de schrijfvaardigheid
 • 10 boeken publiceren
 • 5 uitstekende boeken schrijven
Succesvolle auteur
 • Niveau 10 bereiken van de schrijfvaardigheid
 • 3 bestsellers voltooien
 • §25.000 aan royalty’s met het publiceren van boeken verdiend hebben

Levensboek schrijven

Wanneer je aan deze vereiste voldoet, verschijnt de optie om het Levensboek te schrijven bij de computer. Deze stap is verder tamelijk simpel en vergelijkbaar met het schrijven van reguliere boeken en duurt dus ook weer ongeveer vijf uur. Bovendien kun je, vergelijkbaar met reguliere boeken, het levensboek ook uitgeven, maar aangezien dat niet meer oplevert dan andere boeken, is dat niet echt zinvol. Er zit overigens ook geen limiet aan de hoeveelheid levensboeken die een Sim kan schrijven.

De unieke eigenschap van het levensboek komt pas naar voren wanneer je de interactie Legendarisch verhaal vastleggen… op het boek gebruikt. Vanaf dit moment ‘koppel’ je het boek als het ware aan een andere Sim en kan het worden gebruikt om die specifieke Sim weer terug tot leven te wekken na zijn of haar dood. Wel is het zaak dat dit gebeurt zolang de Sim nog levend is. Zo niet, dan is ambrosia nog altijd een optie, maar wel lastiger te verkrijgen.

Een geest oproepen en terug tot leven wekken

Wanneer die desbetreffende Sim overlijdt, komt de ware aard van het boek pas echt naar boven. Via het levensboek kan een levende Sim de geest van de overleden Sim namelijk meteen oproepen. In plaats van nog dagen te moeten wachten tot de geest eindelijk eens opduikt, zal de Sim nu vrijwel meteen verschijnen bij zijn of haar urn en kun je gaan proberen hem terug te veranderen tot een levende Sim.

Het leven van een Sim wordt via het levensboek hersteld.

Meteen zal dit echter nog niet gaan, want zoals gebruikelijk is het vanaf hier eerst nog zaak om een vriendschapsband met de geest op te bouwen van minimaal 95%. Het kan even duren, maar gelukkig kun je de Sim gemakkelijk oproepen via het levensboek, dus na een paar nachten zou je wel zover moeten zijn. Zodra dat gebeurt, bestaat er de mogelijkheid de geest te vragen in te trekken bij jouw huishouden en heb je er weer de volledige controle over. Wanneer je nu met die Sim het Levensboek selecteert, verschijnt er tevens de speciale interactie Leven herstellen. Door het voltooien van deze interactie verandert de geest weer terug in een levende Sim, maar zal het levensboek verdwijnen. Gelukkig kun je eindeloos veel levensboeken schrijven, dus kun je – waar nodig – altijd weer een nieuwe schrijven.

Cheats

Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om je Sim’s schrijfvaardigheid ineens tot niveau 10 te cheaten. Gebruik daarvoor de volgende cheats TestingCheats true en Stats.set_skill_level Major_Writing 10.