SN Review: De Sims 4 Binnenplaats Oase

De Sims 4 Binnenplaats Oase

Kits – voor nu in ieder geval de spirituele opvolgers van de store uit de voorgaande delen van de franchise. De verdere versnippering in het aanbod aan content zal niet iedereen positief vinden, al is de achterliggende gedachte dat de aandacht zo juist gelegd kan worden op thema’s die anders net buiten de boot zouden vallen, zo gek nog niet. De Sims 4 Binnenplaats Oase is daar een schoolvoorbeeld van door bouwers onder te dompelen in de sferen passende bij het mystieke Marokko. Hoe geslaagd dat uitje is, lees je in deze review.

In tegenstelling tot de eerdere drie kits sprak De Sims 4 Binnenplaats Oase me vanaf het moment van de onthulling al wel meteen aan. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat deze kit juist doet wat ik van een kit verwacht: Met iets unieks komen – een punt waar de drie andere kits wat mij betreft in tekortschieten. Het richt zich namelijk op de kleurrijke Marokkaanse bouwstijl, die zich laat typeren door rijkelijk versierde bogen en zuilen enerzijds en anderzijds tegelwerk met geometrische figuren.

Deuren, bogen en ramen

Waar ik voorafgaand aan de release nog het idee had dat Binnenplaats Oase voornamelijk met decoratiestukken en tuinmeubels zou gaan komen, voelt dat gedeelte in de praktijk meer als een extraatje aan. Met een breed scala aan deuren, bogen en ramen wordt namelijk snel duidelijk dat het pakket voornamelijk inzet op het ontwerpen van het gehele exterieur van je huis.

De Sims 4 Binnenplaats Oase
Een overzicht van alle objecten uit de kit.

In het geval van De Sims 4 Binnenhuis Oase is dat absoluut een goede keuze geweest, juist omdat dat gedeelte door de unieke bouwstijl op een paar ramen na nagenoeg niet te combineren valt met de al bestaande content. Bovendien accentueert dat juist weer waarom kits bestaan: Om een klein maar uniek stukje content te brengen. Het zal zeker niet iedereen aanspreken – wat uiteraard ook niet de bedoeling was – maar brengt hen die erin geïnteresseerd zijn wel dat wat het belooft.

De Sims 4 Binnenplaats Oase
Het huis dat tijdens de livestream werd getoond laat goed zien wat er allemaal mogelijk is met De Sims 4 Binnenplaats Oase. Je kunt het huis downloaden via deze link.

Het is daarmee bij uitstek een pakket voor de creatievelingen onder ons. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de nieuwe tegelvloer die een aantal verschillende varianten kent. De standaardvariant heeft zo enkel een kruispatroon terwijl er tevens extra varianten zijn met randen aan een of twee zijden. Het stelt je in staat verschillende kleuren met elkaar te mixen en dat straalt daarmee echt de kleurrijkheid van het pakket uit. Diezelfde kleurrijkheid tref je ook aan in de meeste kozijnen en de zuil, en zelfs in de grotere decoratiestukken zoals een van de twee planten of de fontein zijn dergelijke tegeltjes verwerkt.

De Sims 4 Binnenplaats Oase
Kleurrijkheid is een van de belangrijkste aspecten van deze kit.

Een van de belangrijkste minpunten daarbij vind ik dat het vaak lastig is de juiste kleuren van objecten te kiezen. Binnenplaats Oase nodigt je weliswaar uit om creatief om te gaan met verschillende kleuren, maar het is in bouwen niet altijd even makkelijk om de kleuren van elkaar te onderscheiden omdat iedere optie slechts twee van de vele kleuren laat zien. Daarbij zit er vaak ook nog variatie in het gebruikte patroon, wat het gemis aan het zelf kunnen selecteren van de kleuren zoals in De Sims 3 nog maar eens keihard onderstreept. Daarnaast is het persoonlijk ook niet echt mijn stijl om het zo bont te zien qua kleuren, al zullen er genoeg anderen zijn dat dat wel kunnen waarderen.

Binnenplaats

Uiteindelijk draait de kit echter toch vooral om de binnenplaats zelf, een plaats die je vaak aantreft in traditionele Marokkaanse huizen en paleizen. En om zo’n plaats enigszins aan te kleden zitten er tevens een handjevol meubels in de kit. Ook hier merk je weer duidelijk de kleurrijkheid in de verschillende kleurenopties bij bijvoorbeeld de bank en stoel. Kwalitatief is het dus mede dankzij deze diversiteit en best wat kleinere versieringen bij bijvoorbeeld de koffietafel over het algemeen prima in orde – het effen theesetje voor op tafel en de simpele bijzettafel daargelaten dan.

De Sims 4 Binnenplaats Oase

Toch voelen de meubels uiteindelijk misplaatst in dit pakket. De set sluit qua houtkleuren weliswaar goed aan op de standaard houtkleuren uit het basisspel, máár niet qua stijl. Het openbaart daarbij een van de belangrijkste tekortkoming van zo’n kit, want je kunt ervan uitgaan dat we de Marokkaanse stijl in principe niet meer terug gaan zien in de komende pakketten.

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat kits niet voor iedereen bedoeld zijn, en dat bewijst De Sims 4 Binnenplaats Oase des te meer. Kwalitatief ligt het namelijk in lijn met de verwachtingen en qua originaliteit is het wat mij betreft een van de betere pakketten die we de laatste tijd hebben gezien. Daartegenover staat echter dat de stijl niet iedereen zal aanspreken en de prijs van 5 euro gewoon fors is voor slechts een handvol voorwerpen, welke bovendien niet altijd even makkelijk te combineren zijn met de voorgaande content.

Beoordeling: 8,0

De Sims 4 Binnenplaats Oase brengt een unieke bouwstijl gebaseerd op Marokko met zich mee. Kwalitatief is het een prima kit voor de buitenkant van je huis, al is het jammer dat het daardoor qua meubilair beperkt blijft.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Binnenplaats Oase
  • Prijs:  5,00

Subonderelen

Bouwen:8,0

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!