SN Review: De Sims 4 Bowlingavond Accessoires

Maanlichtbowlen
Maanlichtbowlen is een alternatieve vorm van bowlen waarbij de baan sfeervol verlicht wordt door allerlei lichtjes.

We gaan bowlen in het tiende accessoirespakket voor De Sims 4! Hoewel we deze familieactiviteit voorheen als een soort extraatje in uitbreidingspakketten kregen aangereikt, doet het nu voor het eerst zijn intrede in een accessoirespakket. Het typeert daarmee toch ook de evolutie van accessoirespakketten in de franchise. Niet langer zijn ze enkel gericht op wat losse voorwerpen en kleding, maar bevatten ze voortaan ook steeds meer een samenhangend en ‘zinvol’ thema. Klinkt allemaal mooi natuurlijk, maar of dat ook zo rooskleurig is, lees je verder in deze review over De Sims 4 Bowlingavond Accessoires!

Creëer-een-Sim

Creëer-een-Sim: Kleding voor vrouwelijke Sims
Van alle kledingstukken is deze outfit waarschijnlijk mijn favoriet, al komt dat ook deels omdat ik zelf niet zo’n fan ben van alle bloemenprintjes en dergelijke.

Typische bowlingkleding

Het eerste dat je in Creëer-een-Sim gaat vinden, zijn de typische bowlingkleding, -schoenen en -handschoen die eigenlijk ook niet mogen ontbreken in zo’n pakket. Ze hebben best nog wel wat verschillende (soms foute) kleuren, dus prima geschikt om je als team te onderscheiden van de rest. Huishoudens die komen bowlen zijn zo bijvoorbeeld te herkennen aan hun eigen kleuren zoals je in het echt ook verwacht bij de typische bowlingtornooien.

Helaas bestaat er niet de mogelijkheid om ook je eigen huishouden zo een speciale outfit te geven, naast het dan bij iedere Sim apart als outfit te selecteren of met behulp van de clubs uit De Sims 4 Beleef het samen. Bovendien ga je het buiten de bowlingcontext natuurlijk ook maar weinig tot niet gebruiken, al blijft dat altijd een beetje het ‘probleem’ van zo’n thema-pakketten. Gelukkig dan ook dat het grootste deel van de nieuwe kledingstukken niet direct met bowling te maken hebben, maar zich specialiseren in een bijpassend tijdperk: de vijftiger jaren.

En daarvan zitten er af en toe nog best wat leuke dingen tussen, zeker als je ook even de tijd neemt om door alle kleurencombinaties te lopen. Dat is namelijk het gedeelte waarin dit pakket het beste tot z’n recht komt gezien de meeste kledingstukken van nature eigenlijk maar vrij simpel zijn; qua vorm niet bepaald uniek en qua kleuren vaak effen en eentonig. Vrij saai eigenlijk, zeker als je het vergelijkt met andere uitbreidingen.

Vrolijke vijftiger jaren printjes maken het verschil

Maar dat zijn dus slechts de standaard kleurenvarianten. Het zijn namelijk de typische polka dot- en bloemenprints uit het tijdperk die ’t pakket wel weer net wat eigens bieden én juist wel voor een fijne variatie zorgen, al moet je er wel echt van houden natuurlijk. We hebben de stijl nog niet eerder gezien en met best een aantal leuke tops voor de vrouwen en jacks voor de mannen krijg je zo toch al gauw best nog wel wat fleurigs om uit te kiezen. Desondanks denk ik nog steeds dat we in eerdere pakketten over het algemeen kwalitatief betere dingen voorbij zien komen, al heeft het pakket toch ook zeker z’n eigen plekje. Het is gewoon in orde, niet geweldig of zo.

Creëer-een-Sim: Bowlingkleding
Voor kinderen zijn er alleen dezelfde bowlingshirtjes en -schoenen als die van hun ouders.

Zoals wel vaker vallen kinderen overigens weer een beetje buiten de boot. Ze krijgen namelijk naast dezelfde bowlingitems als hun ouders niets nieuws. Peuters moeten het met nog minder doen aangezien zij helemaal niks krijgen, al mogen zij natuurlijk ook nog niet bowlen.

Koop- en Bouwmodus

Koop- en Bouwmodus: Overzicht
Een overzicht van alle nieuwe voorwerpen uit De Sims 4 Bowlingavond Accessoires.

Verrassende decoratiestukken

Vergelijkbaar met Creëer-een-Sim is ook de Koop- en Bouwmodus opgedeeld in twee delen: enerzijds heb je de bowlingdecoratie en anderzijds bijpassend vijftiger jaren meubilair. Qua bowlingdecoratie krijg je wat je verwacht – ballen- en schoenrekken, reclameborden en -posters en wat andere random decoratie – al zitten er af en toe toch nog verrassend mooie en vrolijke spullen tussen. Met name de wat grotere decoratiestukken zoals de reclameborden en trofeekasten stralen duidelijk uit dat er aandacht aan is besteed zoals je kunt zien in de algehele detaillering. Ze zijn vaak lekker excentriek, maar stralen tegelijkertijd echt de vijftiger jaren discosfeer uit van het pakket. En ja, disco is inderdaad ook een nieuwe radiozender geworden in De Sims 4 Bowlingavond Accessoires met enkele klassiekers uit de originele De Sims!

Koop- en Bouwmodus: Meubilair
Felle kleuren spelen in belangrijke rol in de discosferen van De Sims 4 Bowlingavond Accessoires.

Toch mis je tegelijkertijd diezelfde aandacht af en toe ook nog wel wat. Het zijn kleine puntjes, maar kijk bijvoorbeeld naar de schoenen- en ballenrekken. Die hebben respectievelijk twee en vier varianten om wat meer variatie te bieden, maar zeker bij de schoenenrekken is die variatie niet echt behulpzaam. Enerzijds heb je dan namelijk een vrijwel vol rek, anderzijds een helemaal leeg rek, en dat wordt snel repetitief als je er twee of drie hebt staan. In die zin is het jammer dat beide voorwerpen niet echt bruikbaar zijn of in ieder geval een willekeurig aantal schoenen of ballen bevatten. Niet dat je zoiets echt mag verwachten eigenlijk, maar het was een leuke toevoeging geweest.

Retro meubilair met flair

Gelukkig bevat De Sims 4 Bowlingavond Accessoires ook hier meer dan alleen deze bowlingspullen. Grofweg de helft van de voorwerpen, retro vijftiger jaren meubilair, zijn namelijk ook prima buiten de bowlingbaan te gebruiken. Simpel en strak, maar tegelijkertijd ook origineel en nieuw, een combinatie die ik eigenlijk altijd wel waardeer. Net zoals bij Creëer-een-Sim is de basis vaak wat neutraler en eentoniger, maar zijn er daarnaast altijd ook ietwat opvallendere kleurenvarianten en zelfs enkele met wat geometrische printjes. Kijk maar wat rond in de screenshots en je merkt vast wat ik bedoel. Een hippe disco zul je er zo vast mee kunnen maken, al is de basis hier zoals gezegd gelukkig toch ook beduidend beter. Niet per se geweldig, maar zeker iets dat ik in de toekomst zelf nog wel zal gebruiken in huizen. En dat is uiteindelijk toch waar het om draait.

Bowling

Oasis Springs Kegelclub
Om meteen aan te slag te kunnen met bowling is er de standaard Oasis Springs Kegelclub.

De belangrijkste toevoeging van De Sims 4 Bowlingavond Accessoires is natuurlijk bowling zelf. De bowlingbaan is een nieuw voorwerp uit het pakket en kan op iedere kavel worden geplaatst en daar door Sims worden gebruikt. Op drie verschillende kaveltypes – de Nachtclub, Bar en Lounge – heeft het echter ook een speciale eigenschap: wanneer je een bowlingbaan op een van die kavels zet, ‘upgrade’ je de kavel automatisch naar een bowlingbaan. De oude functie blijft, maar daarbij zullen ook speciaal Sims worden aangetrokken voor het bowlen. Om ervoor te zorgen dat je niet eerst helemaal zelf een hele bowlingbaan hoeft te maken, bevat het pakket er standaard al eentje: de Oasis Springs Kegelclub, een ietwat (té) saaie doos van de buitenkant, maar vanbinnen een prima uitziende bowlingbaan. Zie de screenshots rond deze paragraaf voor een sfeerimpressie.

Bowling
Bowling is een welkome toevoeging en goed geïntegreerd in wat we nu al hebben,

Meer dan alleen een simpel gameplayvoorwerp

Bowling zelf gaat zoals je het verwacht; je klikt op een baan en kunt dan, eventueel in een groep van maximaal vier Sims, een potje gaan bowlen. Opvallend genoeg is bowling toch ook meer dan dat alleen. Met een eigen vaardigheid van vijf niveaus zit er namelijk ook een soort ‘progressie’ in met verschillende bal stijlen en gooi-animaties om vrij te spelen. Verwacht er niet te veel van natuurlijk want het blijft immers een accessoirespakket, al is het wel goed om te zien dat er hier wat meer over is nagedacht dan bij de standaard gameplayvoorwerpen.

Het Maanlichtbowlen, een ‘speciale’ vorm van bowlen waarbij de baan enkel nog wordt belicht door neonverlichting, past bijvoorbeeld prima in die gedachtegang. Ook de animaties die je ziet aan de hand van je huidige worp zijn erg leuk gedaan en maken het geheel prima af. Helemaal perfect is het niet – Sims gooien bijvoorbeeld maar eenmaal om ‘de snelheid erin te houden’ en onderlinge scores zijn moeilijk bij te houden – al zijn dat kleine puntjes. Een must is bowlen los hiervan overigens ook nog niet gezien je eigenlijk niets mist zonder, al is het natuurlijk altijd wel een welkome aanvulling op wat we al hebben. Al met al meer dan geslaagd naar mijn mening.

Conclusie

Maanlichtbowlen
Maanlichtbowlen is een alternatieve vorm van bowlen waarbij de baan sfeervol verlicht wordt door allerlei lichtjes.

Van alle accessoirespakketten die we tot nu toe hebben gezien voelt De Sims 4 Bowlingavond Accessoires misschien nog wel het minste aan als een typisch ‘accessoirespakket’. Het pakket richt zich op bowling, maar voegt niet alleen de voorwerpen toe zoals normaal, maar richt zich ook wat sterker op het gameplay aspect. Bowling heeft een (kleine) eigen vaardigheid gekregen en weet zich bovendien prima te positioneren tussen alles wat we tot nu toe al hebben gezien in het basisspel en andere pakketten. Verwacht hierbij geen grote diepgang natuurlijk aangezien het nog altijd ‘maar’ een accessoirespakket is, al toont het wel de trend dat accessoirespakketten niet langer enkel voorwerpen en kleding toevoegen.

Als we toch puur naar die kleding en voorwerpen kijken, dan is het accessoirespakket wisselend. Het is qua algehele content al met al een goede allrounder die overal voldoendes scoort, maar op geen enkel aspect echt meer dan dat weet te behalen.

Beoordeling: 7,2

De Sims 4 Bowlingavond Accessoires is over het algemeen een prima gebalanceerd accessoirespakket. Zowel Creëer-een-Sim als de Koop- en Bouwmodus richten zich, naast de standaard bowlingspulletjes, op het bijpassende vijftiger jaren thema dat we tot nu toe nog niet echt hebben gezien. Toch laat het me met een wisselend gevoel achter aangezien het nergens echt weet te overtuigen in vergelijking met andere pakketten. Naast het bowlen dan natuurlijk want dergelijke kleinere thema's mogen van mij op zo'n manier gerust vaker aan bod komen!


  • Item gereviewd: De Sims 4 Bowlingavond Accessoires
  • Prijs:  10,00

Subonderelen

Creëer-een-Sim:6,5
Koop- en Bouwmodus:7,0
Bowling:8,0

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!