Sims Nieuws

Je kunt gewoon niet zonder!

Geplaatst onder De Sims 4 Eiland Leven

SN Review: De Sims 4 Eiland Leven

Kom meer te weten over De Sims 4 Eiland Leven, het zevende uitbreidingspakket voor De Sims 4, en ontdek of het pakket wat voor je is in onze review van het pakket.

De laatste vijf jaar heeft De Sims 4 al een boel gevarieerde werelden geïntroduceerd – velen geïnspireerd op bestaande steden of streken in onze wereld – met ieder eigen culturen en stijlen. Windenburg was zo bijvoorbeeld gebaseerd op noordwest Europa, San Myshuno op verschillende grote steden waaronder Tokio, Selvadora op Latijns-Amerika, Brindleton Bay op Nieuw-Engeland en zo kun je nog wel even doorgaan met de overige buurten. Een duidelijke afwezige was het leven op een tropisch eiland zoals Hawaii. Met De Sims 4 Eiland Leven komt daar logischerwijs een verandering in.

De Sims 4 Eiland Leven is inmiddels al ruim een maand uit. Omdat ik zelf nog met de afronding van het collegejaar en mijn eigen vakantie zat, heb ik de review uitgesteld tot de zomervakantie. Bovendien is het ook wel weer eens fijn om de tijd te nemen een uitbreiding op mijn eigen tempo te ontdekken in plaats van er in een week een review over te schrijven.

Creëer-een-Sim

Geheel in de eilandstijl brengt Creëer-een-Sim een zomerse kledingcollectie. Waar veel luchtige kleding goed gedragen kan worden in zo’n beetje iedere wereld, laat het pakket ook zien met wat gewaagdere kleurencombinaties te kunnen komen. Misschien niet altijd mijn smaak, maar zeker met voldoende variatie en originaliteit.

De kleding doet met name voor vrouwen denken aan de zomerse kleding uit De Sims 4 Jaargetijden. Dat is overigens niet verkeerd. In tegendeel zelfs, het ziet er namelijk prima uit en kan ook zeker goed met Jaargetijden worden gecombineerd.

Sommige mannelijke kledingstukken ontlokken naar mijn mening desondanks een tikkeltje te veel het machogedrag – ontblote buiken zijn vrij standaard – al past dat anderzijds ook wel weer bij de eilandcultuur. In diezelfde trend zie je ook dat men veel heeft geëxperimenteerd met uniekere kledingstukken zoals traditionele rokken voor mannen.

Want uiteraard kan een pakket als Eiland Leven ook niet zonder de karakteristieke eilandkledij en -tatoeages. Veel van de haarstijlen zijn daarom ook wat vluchtiger en zonder een duidelijk model. Verder zijn met name de tatoeages ook erg mooi gemaakt en hoewel de Hula rok iets minder kleurrijk is dan de overige kleding, maakt ‘ie dat meer dan goed met zijn brede scala aan patronen. Bovendien krijgt de gehele familie er eentje, dus ook peuters.

En over peuters gesproken; net zoals kinderen krijgen zij niet heel veel kleding in het pakket. Een zomers jurkje en topje daargelaten is er niet heel veel noemenswaardig.

Bouwen

Bouwen is in de basis wat soberder op het gebied van kleurenkeuzes, maar volgt wel een vergelijkbare trend met zowel traditionele als moderne voorwerpen. Aangezien we al best vaak modern voorbij hebben zien komen, merk je dat die eerste categorie voorwerpen de meeste diversiteit bieden. Met name buitenhuis ziet het er meer dan prima uit en zorgt het ook mede voor de prachtige sfeer in Sulani.

De moderne voorwerpen zullen desalniettemin het meest bruikbaar zijn. Ook hier geldt dat het eerder ‘zomervoorwerpen’ zijn dan typische eilandvoorwerpen, dus zijn ze ook meer dan prima te gebruiken buiten Sulani. Met name de verfrissende en vrolijke patroontjes hier maken het geheel mooi af.

Sulani kent ook als eerste wereld kavels die in het water zijn gebouwd en daardoor ook niet vlak zijn. Leuk nu we de mogelijkheid hebben om het terrein aan te passen om die tool eindelijk eens goed te gebruiken. Althans, dat zou je zeggen, want deze kavels verbieden die optie helaas…

Een overzicht van alle voorwerpen in bouwen.

Sulani

Uiteraard kan een tropisch uitbreidingspakket niet zonder een eigen tropisch paradijs. Sulani, een wereld gebaseerd op Polynesië, past eigenlijk precies binnen het denkbeeld dat menig Simmer zal hebben van een typisch Polynesisch eiland zoals Hawaii. Je hebt levendige flora, een helderblauwe zee, parelwitte stranden en uiteraard ook de lokale cultuur.

Zonnen is een van de nieuwe features van De Sims 4 Eiland Leven. Geen zorgen, je kunt enkel verbranden als je dat zelf wil.

Qua opbouw kun je Sulani redelijk vergelijken met Del Sol Valley, de wereld uit het voorgaande uitbreidingspakket De Sims 4 Word Beroemd. Waar ik stiekem toch nog blijf hopen ooit weer een wereld vergelijkbaar met Windenburg te gaan zien, lijkt de trend van de laatste paar werelden toch te bevestigen dat een kleinere wereld met twee à drie buurten zo’n beetje de nieuwe standaard wordt. Dat maakt toch dat men voornamelijk op de openbare kavels heeft moeten korten – Sulani heeft enkel een bar en twee stranden – en de wereld daardoor ook minder plekken heeft om juist met de lokale Sims in aanraking te komen.

Ohan’ali

Het hart van Sulani vind je in Ohan’ali. De buurt is in feite een grote baai met daarom heen allerlei kavels, helaas ook met een hoop onbewoonbare huizen ter opvulling. Ondanks dat de buurt de meeste kavels bevat, is het ook de meest compacte buurt. Dat maakt de buurt levendig aangezien je andere eilanders vaak genoeg tegen zult komen. Ook bevinden zich hier de meeste faciliteiten om je te Sims mee vermaken zoals een bar, een strand en een plek om te snorkelen op het meer.

SN Review: De Sims 4 Eiland Leven

En over een strand gesproken; uiteraard bevat Sulani namelijk genoeg stranden, niet geheel onverwachts ook een nieuw kaveltype in het uitbreidingspakket. De twee stranden van Sulani zijn niet de meest mooie kavels van de wereld, maar geven je wel een prima uitvalsbasis om te relaxen, in de zee te zwemmen of gewoon te zonnen. Ook buiten de strandkavels kun je je op het strand prima vermaken met het zoeken naar schelpen, het bouwen van zandkastelen of natuurlijk met vissen. Zeker peuters kunnen zich prima uitleven in het tropische Sulani!

SN Review: De Sims 4 Eiland Leven

Wat het spel je helaas niet echt vertelt, is dat je hier ook de dagelijkse festiviteiten hebt. Verwacht geen festivals zoals in De Sims 4 Stedelijk Leven, maar het is desondanks zeker een leuke manier om je buren te ontmoeten. Je hoeft er in ieder geval niet voor te reizen aangezien de buurt zich automatisch aanpast en alle benodigde attributen plaatst.

De viswedstrijd.

Lani St. Taz

Eenmaal buiten het gemoedelijke Ohan’ali begint het idyllische leventje op een waarlijk tropisch eiland pas echt. Immers, Ohan’ali is geen eiland maar een baai. De andere twee buurten, Lani St. Taz en Mua Pel’am, zijn dat wel en bevatten ieder een eigen kijk op het eilandleven. Niet geheel onverwachts bevatten de twee buurten zo’n beetje dezelfde tweedeling als eerder al in bouwen in Creëer-een-Sim te zien was.

Lani St. Taz bevat veel water om te bevaren en om op te leven.

De eerste van die twee, Lani St. Taz, is een archipel met veel verschillende eilanden. Jammer genoeg is er weinig reden om ze allemaal te bezoeken met je nieuwe boot want veel meer dan een enkele schelp of plant vind je er namelijk niet. Parelwitte stranden en een romantische zonsondergang zorgen desondanks voor een sfeervol decor voor je Sims’ droomhuizen waarbij ook de overige huizen duidelijk een luxe uitstraling hebben.

Aangezien vrijwel iedere kavel hier in zee ligt, ben je bovendien ook zo op zee. Doordat je Sims in de uitbreiding (eindelijk) het water in kunnen, voelt de wereld ook meteen een stuk ruimer aan. Helaas vormt ook hier het feit dat De Sims 4 gesloten buurten bevat de grote spelbreker. Vrijheid op zee is leuk, maar daar heb je weinig aan als alles zo dichtbij is en reizen naar ver weg gelegen kavels in andere buurten middels een laadscherm gebeurt.

Mua Pel’am

De laatste van de drie buurten, Mua Pel’am, is waarschijnlijk de meest interessante buurt. Niet langer is hier alles maar allemaal perfect; je zult zelf actief moeten werken om het perfect te maken. Het eiland is namelijk vervuild met afval en je zult het schoon moeten maken om het tot een waarlijk paradijs te kunnen omtoveren – meer daarover later bij de gameplay.

Mua Pel’am is een typisch tropisch eiland zonder voorzieningen.

Het eiland leent zich ook voor een – voorheen voornamelijk onderbelichte – kant van het eilandleven, namelijk het leven op een onbewoond eiland zonder het comfort van een water- en elektriciteitsaansluiting. Hoewel de bijbehorende kaveleigenschap aan het basisspel is toegevoegd, gaat Eiland Leven er verder op in door meer primitieve voorzieningen te brengen. Het verlaten scheepswrak vormt zo ook de basis van een van de woonhuizen hier vergelijkbaar met het vliegtuigwrak in StrangerVille uit het gelijknamige game pack.

Het leven op Mua Pel’am is simpel en, als je de kaveleigenschappen gebruikt, uitdagend.

En voor als de uitdaging zelf nog niet genoeg is vind je op het eiland ook nog een actieve vulkaan. Een uitbarsting hoeft echter niet per se negatief te zijn want je kunt er ook verzamelobjecten in vinden. Leuk extra detail!

Gameplay

Dan de gameplay; hetgeen waar uitbreidingspakketten voornamelijk om draaien. Althans, dat zou je zeggen want Eiland Leven is in dat opzicht een beetje een vreemde eend in de bijt.

Peuters kunnen zich helemaal uitleven op het strand!

De belangrijkste gameplay, het eilandleven, is namelijk vrij simpel. Je hebt wat leuke interacties en nieuwe verzamelobjecten, maar het is allemaal niet zo imponerend als de belangrijkste features uit de andere uitbreidingspakketten. Op dat gebied voelt Eiland Leven simpelweg meer aan als een game pack. En misschien nog wel minder dan dat, want zelfs een aantal game packs – denk aan De Sims 4 Ouderschap en Jungle Avonturen – zijn diepgaander dan Eiland Leven. Zelfs de nieuwe vissen zijn gewoon oude vissen gerecycled in een nieuw jasje, iets dat wat mij betreft absoluut niet kan in een pakket van 40 euro.

Een van de festivals op Sulani. Met inderdaad content rechtstreeks gekopieerd uit De Sims 4 Beleef het Samen

ZeemeerSims

Dan de ‘kleinere’ features van het uitbreidingspakket, te beginnen met de zeemeerSims. ZeemeerSims zijn een nieuwe levensstaat in De Sims 4 vergelijkbaar met aliens en vampiers, en passen uiteraard prima bij het klimaat van Sulani. ZeemeerSims zijn namelijk Sims die, zodra ze in het water komen, een vissenstaart krijgen waarmee ze een stuk sneller kunnen zwemmen.

ZeemeerSims kunnen ook rechtstreeks in Creëer-een-Sim worden gemaakt.

Het worden van een zeemeerSim is beduidend gemakkelijker dan in De Sims 3 Exotisch Eiland. Niet alleen kun je zeemeerSims al gewoon rechtstreeks vanuit Creëer-een-Sim creëren, ook via de reguliere weg – het kopen van een redelijk goedkope beloning – ben je er zo.

Het belangrijkste verschil tussen zeemeerSims en gewone Sims is dat bij zeemeerSims hydratatie de hygiënebehoefte vervangt. Logischerwijs verkrijgen zeemeerSims hun hydratatie in de vele wateren van Sulani, maar ook in andere werelden kunnen zeemeerSims prima overleven met alternatieve waterbronnen zoals douches en zwembaden. In Sulani ervaar je echter het grootste voordeel van zeemeerSims; ze blijven immers zeewezens.

ZeemeerSims zijn vrienden met alle zeebewoners. Leuk detail: vissen vangen of in de buurt zijn van opgehangen vissen maakt ze daarom verdrietig.

Verder hebben zeemeerSims de beschikking over speciale krachten. Helaas is het niet zo uitgebreid is geïmplementeerd als bij de vampiers uit De Sims 4 Vampieren: iedere zeemeerSim heeft namelijk (in principe) meteen toegang tot alle krachten. Ook de krachten zelf zijn nou niet zo speciaal. Hoewel het onderwater trekken van een Sim om bijvoorbeeld het leven van je buren zuur te maken (of ze om het leven te brengen) leuk is, gebruik je in de praktijk de krachten eigenlijk nooit echt.

Natuurbeschermer

Met de natuurbeschermer carrière speelt De Sims 4 Eiland Leven slim in op huidige discussies rondom ons plasticgebruik. Net zoals de carrières uit De Sims 4 Stedelijk Leven is de carrière een thuiscarrière waarbij je er voor aanvang van iedere dag voor kunt kiezen om thuis te werken of niet.

Als natuurbeschermer ben je veel te vinden op Mua Pel’am om daar het water te onderzoeken of afval te verwijderen.

Bij het thuiswerken krijg je steeds een tweetal opdrachten die je uit moet voeren tijdens de werkdag. Veel van die opdrachten spelen zich af op Mua Pel’am. Zoals gezegd zul je dat eiland namelijk schoon moeten maken. In totaal zijn er zo drie verschillende niveaus. Hoe verder je komt, hoe meer je Mua Pel’am en in mindere maten ook de overige twee buurten ziet opbloeien. Je ziet meer planten en dieren in de zee bijvoorbeeld, maar niets schokkends. Zelfs in de meest vieze toestand is het namelijk nog prima vertoeven op het eiland.

In alle eerlijkheid valt echter niet te ontkennen dat de carrière en het ‘redden van het eiland’ tegenvalt, zeker als je het vergelijkt met de resorts uit De Sims 3 Exotisch Eiland. Nou kun beide uitbreidingspakketten natuurlijk niet zomaar met elkaar gaan vergelijken, bijvoorbeeld omdat De Sims 4 Eiland Leven ook weer features bevat die Exotisch Eiland niet had. Toch kan ik er niet omheen dat het pakket op deze manier weinig baanbrekend is.

Parttime carrières

Om het leven op het eiland wat gemakkelijker te maken zijn er een drietal nieuwe parttime carrières geïntroduceerd. Waar parttime carrières voorheen enkel nog voor tieners waren, kan nu ook iedere volwassene aan zo’n carrière beginnen en zijn twee van de drie parttime carrières geïntroduceerd in Eiland Leven zelfs enkel voor volwassenen. De carrières geven je meer tijd om het echte eilandleven te leiden, maar rijk ga je er niet van worden en verder volgen ze eigenlijk precies hetzelfde recept als de parttime carrières uit het basisspel. Ook hier weinig nieuws dus.

Voor wie helemaal niet meer gebonden wil zijn aan werktijden zijn er klusjes. In feite maak je op die manier gewoon heel veel korte werkdagen door je Sim iedere dag voor een of meerdere klusjes aan te melden. In de meeste gevallen gaat je Sim dan een aantal uren weg, maar voor de verandering zijn er ook ‘thuiswerk klusjes’, toch vaak de leukste klusjes. Zo kreeg ik bijvoorbeeld de taak om afval op te ruimen of een kokosnoot op te sturen. Zoiets voelt toch altijd wat interactiever aan dan je Sim voor een paar uur maar ergens naartoe te zenden.

Conclusie

De Sims 4 Eiland Leven brengt wat de naam je belooft: het leven op een tropisch eiland. De zomerse sferen zijn er zeker, wat dan met name te danken is aan de wereld zelf en een meer dan solide basis in Creëer-en-Sim en bouwen.

Snorkelen in Sulani. Niet voor zeemeerSims!

Toch voelt Eiland Leven op het gebied van gameplay eerder aan als een game pack. Natuurlijk zijn er een hoop kleine details die je niet zo gauw in een game pack zult vinden, al neemt dat niet weg dat er niets ‘groots’ in de uitbreiding zit. Het leven op en rond het strand moet die rol vervullen ja, maar wat voeg je daarmee reëel gezien nou echt toe? Waar Selvadorada bijvoorbeeld nog met de Selvadoriaanse cultuurvaardigheid kwam en je de intentie gaf de jungle te verkennen, is er eigenlijk maar weinig reden om Sulani te verkennen. Ja, je kunt schelpen en schatten verzamelen, maar collecties zoals deze twee zijn niet meer dan opvulling aangezien je simpelweg enkel de toevalsgenerator hoeft te verslaan.

Dat gezegd hebbende weet ik ook dat het in dit geval meer draait om de beleving zelf. Een tropisch eiland is qua uitbreiding iets heel anders dan wat we tot nu toe hebben gezien en daarmee bewijst Eiland Leven zich juist wel. Maar of dat ook 40 euro waard is, dat is echter een tweede…

Beoordeling

Sulani:8
Creëer-een-Sim:8
Bouwen:7
ZeemeerSims:6
Natuurbeschermer:5
Eilandleven:4

Eindoordeel

De Sims 4 Eiland Leven

SN Review: De Sims 4 Eiland Leven

Prijs: 40,00

6,5 van de 10

De Sims 4 Eiland Leven is een verfrissend uitbreidingspakket dat zich afspeelt in een prachtige en diverse wereld. Echter komt tegelijkertijd ten opzichte van eerdere uitbreidingspakketten ook zichtbaar tekort op het gebied van gameplay.