SN Review: De Sims 4 Fitness Accessoires

De Sims 4 Fitness Accessoires: Vuuruitdaging op de klimwand
Succes met de vuuruitdaging!

Toen ik voor het eerst hoorde over De Sims 4 Fitness Accessoires zo’n twee en een halve maand geleden was mijn eerste indruk wisselend. Enerzijds is het natuurlijk goed om te zien dat accessoirespakketten wat breder worden qua thema en doelgroep, maar anderzijds blijft het toch ook een pakket waarbij ik sterk de neiging krijgt dat ‘omdat het kan’ de enige reden is waarom we zo’n pakketten zien en ook steeds weer blijven zien.

Natuurlijk heeft het een specifieke doelgroep, maar inmiddels is het wel al het elfde accessoirespakket en in het huidige tempo kunnen dat er gemakkelijk twintig gaan worden. Hoe ga je die inhoud nog uniek maken, zeker als het qua stijl in tegenstelling tot bijvoorbeeld De Sims 4 Filmavond Accessoires redelijk neutraal blijft? In deze review kom je hopelijk achter de vraag of De Sims 4 Fitness Accessoires nou juist vernieuwend is of wegvalt tegenover de andere content.

Creëer-een-Sim

Uiteraard zit Creëer-een-Sim voornamelijk vol met sportkleding voor tienerSims en ouder. Kinderen en peuters krijgen helemaal niets, al kunnen zij uiteraard ook nog geen gebruikmaken van de fitnessapparaten. Dat verklaart die keuze dus waarschijnlijk.

De Sims 4 Fitness Accessoires: Creëer-een-Sim
Creëer een Sim bevat uiteraard vooral een hoop sportkleding voor de actieve Sims onder ons.

Sommige kledingstukken kun je ook prima dragen als alledaagse kleding, al is en blijft dat niet het primaire doel van welk item in De Sims 4 Fitness Accessoires dan ook. Daardoor valt eigenlijk ook redelijk duidelijk een onderscheid te maken in de kleding qua originaliteit en mooiheid. Misschien dat het ’t thema is, maar veel van de trainingsshirtjes geven mij niet meteen de indruk dat je het echt moet hebben. Natuurlijk, het is beter dan het basisspel en veel sportkleding hebben we nog niet gezien in overige pakket. Dat geeft het dus wel een eigen nichemarkt zoals goede accessoirespakketten eigenlijk altijd moeten hebben. Desondanks voelt het nog altijd minder sfeervol aan in vergelijking met eerdere pakketten.

De Sims 4 Fitness Accessoires: Creëer-een-Sim
Deze top voor mannen is voor mij met afstand het beste item uit dit pakket!

De mooiste kledingstukken zijn dan ook de varianten met de meest gewaagdere printjes en andere details. De twee leggings zijn daar een mooi voorbeeld van, maar met name ook de ene flitsende top voor mannen. Het is misschien een wat vage beschrijving, maar als je de items ziet, merk je vanzelf wel welke ik bedoel. Je zien ‘m zien op de screenshot hierboven bij de oudere Sim en is waarschijnlijk mijn favoriete item uit De Sims 4 Fitness Accessoires.

Haarstijlen

Ook zijn er een paar verschillende haarstijlen. De mannen krijgen enkel de universele haarstijl met dreadlocks, de vrouwen krijgen daarbovenop nog eens twee andere haarstijlen. Bovendien heeft eentje daarvan, degene met de opgeschoren zijkant, een tweede variant met highlights. Het is daardoor waarschijnlijk ook de mooiste haarstijl uit De Sims 4 Fitness Accessoires welke mooi past binnen de modernere uitstraling van de rest van de kleding.

Bouwen

Ondanks dat het pakket zich op fitness richt, tref je in bouwen in tegenstelling tot Creëer-een-Sim (gelukkig) lang niet alleen de typische fitnessmeubels en -decoratie aan. Je hebt ze natuurlijk zeker wel, maar daaromheen vind je ook genoeg andere voorwerpen zoals een badkamerset en klein deel voor in de woon- en eetkamer. Prima voor in de sportschool, maar dus ook voor thuis zitten er prima spulletjes bij. Opvallend zit hier voor het eerst ook het bubbelbad, het driehoekige bad dat tot nu toe apart stond van alle andere baden, bij. Tegenover de versie uit het basisspel is deze variant een prettige afwisseling met een beduidend mooiere houten afwerking.

Qua stijl heeft het wat weg van De Sims 4 Wellnessdag – zeker de badkamervoorwerpen -, al neigt het toch wel nog een tikkeltje meer naar de ultramoderne kant. Zelf ben ik daar altijd wel fan van, al zit het met de algehele kwaliteit volgens mij sowieso wel goed. Zelfs al hebben we modern al vaak voorbij zien komen, dan nog weet het pakket iets unieks neer te zetten. Kijk bijvoorbeeld maar naar de glazen tafels met de ietwat unieke poten; die staan namelijk aardig willekeurig onder de tafel geplaatst. Ook de deuren en ramen zullen zo meteen opvallen en laten zien dat er genoeg aandacht aan is besteed.

Die asymmetrie is iets dat je op veel plekken in het pakket gaat tegenkomen en het geheel een speelse afwerking geeft. Dat zorgt daarentegen ook meteen weer een nadeel: voorwerpen zonder die asymmetrie vallen dan eigenlijk weg tegenover de content uit andere pakketten. Gelukkig geldt dat maar voor een enkeling zoals het toilet en vormt de rest een solide basis voor een pakket.

Gameplayvoorwerpen

Qua gameplay zijn er een paar nieuwe zaken bij gekomen. Allereerst een tweetal kleine toevoegingen; op de televisie is er een nieuw fitnessprogramma en hebt nieuwe oortjes om in te doen tijdens het sporten. Het zijn kleine dingen die het pakket prima afmaken, maar tegelijkertijd geen zaken die je zult missen als je het pakket niet hebt. Ze doen gewoon wat je verwacht, dus hier mag je verder zelf achter komen.

De Sims 4 Fitness Accessoires: Vuuruitdaging op de klimwand
Succes met de vuuruitdaging!

Uiteindelijk is het namelijk vooral de elektronische klimwand waar het om draait. Je hebt hierbij drie verschillende moeilijkheden: flauw, verticaal en overhellend met ieder bijbehorende uitdagingen. Uitdagingen bevatten steeds een bepaald parcours dat je Sims zo snel mogelijk moeten afleggen. Val je, dan mislukt de poging. Slag je, dan kun je andere Sims uitdagen jouw tijd te verbeteren. Bovendien kun je zelf aan de slag gaan met een hogere moeilijkheidsgraad. Verwacht overigens niet dat alles voltooien zomaar even gaat, dat kost namelijk flink wat pogingen.

Mocht je desondanks al die uitdagingen wel weten te voltooien, dan kun je beginnen aan de vuuruitdaging. Op de baan verschijnen dan verschillende vuurjets welke het nog een stapje moeilijker maken dan de overhellende wand. Je kunt bovendien wel raden dat de kans er dan dik inzit dat je een keer geraakt wordt door die vlammen en zelf in de brand vliegt. Ter illustratie: het voltooien van deze uitdaging kostte het me zo’n dertig pogingen waarbij je in ongeveer de helft van de gevallen in de brand vliegt (en daarmee ook weer de klimwand in de brand kunt laten vliegen). Zelfs met een maximale fitnessvaardigheid en het cheaten van de behoeften is het eigenlijk nog niet te doen. Leuk voor een uitdaging misschien, al heeft het bij mij meer frustratie opgewekt dan echt plezier.

Conclusie

Na elf accessoirespakketten denk ik dat we kunnen concluderen dat ook De Sims 4 Fitness Accessoires weer meer van hetzelfde is. Eigenlijk zijn het ook alleen de voorwerpen die het pakket nog echt een eigen identiteit weten te geven. Modern hebben we al vaker voorbij zien komen, maar de asymmetrische afwerking geeft het toch weer iets speels en unieks.

De klimwand, het nieuwe gameplayvoorwerp, past prima in het fitnessthema, maar is uiteindelijk ook maar ‘gewoon’ een fitnessapparaat. Er zit wel enige progressie in, maar het is absoluut nog geen must. Zeker niet als je het gaat vergelijken met bijvoorbeeld bowling uit De Sims 4 Bowlingavond Accessoires. Qua kleding krijg je eigenlijk alleen maar wat simpele sportkleding met af en toe een verfrissend detail, maar niets waarvoor je het pakket echt moet binnenhalen. Voor 10 euro zijn er nou eenmaal betere dingen te koop, al geldt dat in vergelijking met Game Packs eigenlijk voor ieder accessoirespakket.

Beoordeling: 6,5

De Sims 4 Fitness Accessoires is kort samengevat simpelweg een wisselend pakket. Veelal prima verfrissende voorwerpen met een originele afwerking worden afgewisseld met wat mindere kleding die te weinig weten te overtuigen. Dat geeft het pakket achter de streep een kleine voldoende, al zijn er tegelijkertijd ook betere accessoirespakketten voorbijgekomen.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Fitness Accessoires
  • Prijs:  9,99

Subonderelen

Creëer-een-Sim:5,0
Bouwen:8,0
Gameplay:6,5

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!