SN Review: De Sims 4 Jaargetijden

SN Review: De Sims 4 Jaargetijden

Na De Sims 4 Honden en Katten is er vrij snel weer een tweede uitbreidingspakket waar menig Simmer naar uit zal hebben gekeken: De Sims 4 Jaargetijden. Het is zo’n pakket waarvan je van tevoren al weet dat ‘ie gaat komen, maar wanneer blijft altijd nog maar de vraag. Zoals verwacht staan de vier seizoenen en het weer centraal in Jaargetijden, maar wordt dat nu – in tegenstelling tot z’n voorgangers – aangevuld met feestdagen. Hoe die combinatie uitpakt, lees je in deze review.

De Sims 4 Jaargetijden: Hyperstroom
Wanneer je Sim geraakt wordt door de bliksem heb je een kleine kans om de hyperstroom-gemoedstoestand te krijgen. Daarmee kun je zelf de bliksem oproepen.

Creëer-een-Sim

Met de nieuwe warm en koud weer kledingcategorieën is het logisch dat we vooral daarvoor veel nieuwe kleding krijgen. Het mooie hierbij is dat De Sims 4 Jaargetijden zich niet specifiek op één bepaalde stijl richt. Voor elk soort weer heb je vaak dus een best wel brede keuze.

Voor de winter heb je bijvoorbeeld enerzijds de casual wollen sweater terwijl je er tegelijkertijd ook de blits gekleurde wintersportoutfits vindt. Ook peuters en kinderen blijven op dat vlak ditmaal niet achter en hebben allebei ook meerdere outfits om uit te kiezen.

Hoewel mannen in de zomer eigenlijk enkel een paar simpele tops hebben gekregen die je derhalve prima kunt missen, hebben de vrouwen het met verschillende luchtige zomerjurkjes en kleurrijke tops beduidend beter. Daarbij zit het ‘m vooral in de aangebrachte detaillering: met vrolijke bloemenprintjes ziet het er lekker zomers uit.

Tussen de seizoenen door is er ook gedacht aan regenkleding. Hoewel dit geen aparte kledingcategorie is geworden – wat op zich wel had gekund eerlijk gezegd – kun je het altijd nog bijvoorbeeld als secundaire outfit instellen. Iedereen krijgt wel iets, al zijn met name de gebruikte motiefjes bij kinderen en peuters weer het uitlichten waard.

Verder komt ook kleding voor de feestdagen voorbij. Voor liefdesdag is er zo bijvoorbeeld speciaal een (helaas maar in één kleur beschikbare) outfit voor mannen en jurk voor vrouwen, en voor het winterfeest heb je dan juist weer kerstman en -vrouw outfits. Bij dat laatste is zelfs aan peuters gedacht die zich bijvoorbeeld als kerst elf of kerstboom kunnen verkleden. Met name die laatste ziet er erg schattig uit!

Ook voor de formelere feestdagen zoals oudejaarsavond zijn er een paar outfits, wederom voornamelijk voor vrouwen en meisjes. Voor mannen is er namelijk niet heel veel meer keuze dan een simpel pak, al hadden ze daar best wat creatiever mee om mogen gaan zoals bijvoorbeeld bij De Sims 4 Luxe Feestaccessoires is gebeurd.

De Sims 4 Jaargetijden: Creëer-een-Sim

Bouwen

De Sims 4 Jaargetijden: Bouwen

Voor een uitbreidingspakket bevat De Sims 4 Jaargetijden op het eerste oog maar verrassend weinig voorwerpen. Er is natuurlijk geen nieuwe wereld, dus echt een nieuwe bouwstijl hebben we ook niet nodig. Althans, dat zou je zeggen, want in werkelijkheid krijgen we wel degelijk een nieuwe bouwstijl gericht op luxueuze blokhutten. Qua uitgebreidheid mag die stijl dan meer op het niveau van een game pack zitten, toch vind je er nog altijd verschillende ramen en deuren, houten en stenen muurpanelen, en meubels voor vrijwel iedere ruimte in huis; zoals wel vaker alleen de keuken uitgezonderd. (De keukenkastjes zijn immers een hoop voorwerpen in een.)

Buiten past het daardoor het daardoor logischerwijs beste bij de winter, al zijn de meubels niet zo sterk seizoensgebonden. De bijbehorende meubelstijl doet mij af en toe overigens wel enigszins denken aan de luxueuze en moderne stijl uit De Sims 3 Jaargetijden – let goed op de bank met gebogen leuning en de motiefjes op de kledingkast bijvoorbeeld – maar dat is op zich geen verkeerd gegeven. Het ziet er namelijk goed en strak uit, en qua kleuren heb je voor ieder seizoen wel wat. Vaak vormen die seizoenen wel de basis voor de gekozen kleurenpaletten, al laat dat nog genoeg keuze over. Het brede schilderij dat je hierboven een aantal keer voorbij kunt zien komen is daar een erg mooi voorbeeld van.

Sfeervolle feestdagen

De Sims 4 Jaargetijden: Bouwen
Een voorbeeld van decoratie die je kunt gebruiken tijdens het oogstfeest.

Naast die meubels wordt bouwen vooral gevuld met decoratie voor alle feestdagen. Aangezien iedere feestdag z’n eigen decoratie dient te hebben, gaat het qua aantallen in deze categorie nogal hard. Zo heb je bijvoorbeeld alleen al vier verschillende bloemenkransen welke allemaal corresponderen met een bepaald jaargetijde. Dat maakt dat er over het algemeen genoeg decoratie te vinden is om je het hele jaar door uit te kunnen leven met de aankleding. Gelukkig dan ook dat er een speciale decoratiedoos is om in ieder geval buitenshuis alle decoratie voor je op te hangen.

Liefdesdag
Ook de buurt decoreert zich voor feestdagen, in dit geval de liefdesdag.

Ook leuk zijn de twee muurstickers: op het eerste oog zijn het twee lelijke objecten, maar als je eens door alle kleurenopties scrolt, dan vind je nog best wel wat leuks. Zie ook de pompoen boven de open haard en het vrieskonijn achter de tafel op het screenshot aan het begin van deze sectie. Het ziet er mede daardoor in z’n geheel erg leuk en feestelijk uit waardoor je ook merkt dat er aandacht aan is besteed.

Desondanks is het enigszins tegenvallend dat ook de voorwerpen uit het oorspronkelijke feestdagenpakket zijn overgedaan – je hoeft niet eens moeite te doen om de overeenkomsten te zien – maar dat kun je Jaargetijden eigenlijk niet kwalijk nemen. Een kerstboom en bijbehorende decoratie heb je immers gewoon nodig, ongeacht of je het feestdagenpakket nou hebt of niet. Wat daarentegen wel beduidend kwalijker is, is dat er rechtstreeks voorwerpen uit De Sims 4 Griezelige Accessoires zijn gekopieerd om iedereen ook bij een feestdag als Halloween genoeg te kiezen te geven.

De Sims 4 Jaargetijden: Blikseminslag
Blikseminslag in Brindleton Bay (De Sims 4 Honden en Katten).

Jaargeijden

Zodra je een nieuw spel begint (of een oud opslagbestand laadt), krijg je de keuze om te kiezen in welk seizoen je wilt starten. Een seizoen duurt – los van de levensduur van je Sims – 7, 14 of 28 dagen. Mocht je willen, dan kun je tevens stormen en extreme temperaturen uitschakelen. Zo hou je wel de afwisseling van het weer, maar zonder alle ‘hinderlijke bijeffecten’.

Kalender

Een van de meest praktische toevoegingen van Jaargetijden is toch wel de kalender. Hoe langer ik met het uitbreidingspakket speel, hoe meer ik erop kijk omdat het eigenlijk alles laat zien wat je moet weten over de komende periode. De kalender laat namelijk het weer zien voor de komende week, werktijden, geplande evenementen en zelfs de nieuwe feestdagen.

De Sims 4 Jaargetijden: Blikseminslag Sim

De Sims 4 Jaargetijden probeert daarmee niet alleen de jaargetijden zelf toe te voegen maar legt ook meer balans op het feit dat een jaar zich constant herhaalt. Kerstmis, of het winterfeest zoals het in-game heet, hoort namelijk in de winter te vallen en is dan ook in dat seizoen een dag om naar uit te kijken – iets wat Sims overigens ook doen want zij worden net zo goed energiek van het gevoel dat er morgen cadeautjes gaan komen. Het zijn subtiele details die een leuke draai geven aan de gameplay.

De Sims 4 Jaargetijden: Dr. Harma's Weerbesturing
Met Dr. Harma’s Weerbesturing krijg je de controle over het weer (inclusief gemeen lachje).

Lente

Het eerste seizoen is lente. Lente is als seizoen redelijk simpel en lijkt na zomer het meest op het hebben van geen seizoenen. Toch zijn er wel degelijk verschillen te ontdekken. De Sims 4 Jaargetijden heeft namelijk onder andere geen eigen wereld omdat die aandacht is besteed aan het upgraden van de oude werelden. Zo vind je in de lente om je heen bijvoorbeeld overal skatebanen en zijn er in alle seizoenen ook verschillende eetkraampjes met voedsel en drank horende bij dat seizoen. Ook heeft iedere wereld net wat ander weer gekregen zodat er bijvoorbeeld geen regen of sneeuw in Oasis Springs zal vallen.

De Sims 4 Jaargetijden: Schaatsen
In de lente en winter kun je schaatsen op respectievelijk de skate- en schaatsbaan. Met de verborgen vaardigheid kun je meer en betere trucjes uitvoeren.

Tegelijkertijd is lente vooral een overgangsseizoen. Aan het begin zie je de sneeuw langzaam smelten en tussendoor krijg je met vrijwel alle soorten weer te maken. Nog niet het extreme, maar het kan best merkbaar verschillen tussen dagen. Koud en warm weer, regen en zon, je vindt het allemaal wel. Sims passen zich er gelukkig automatisch wel op aan als ze naar buiten gaan, al gaat dat bij de buurtbewoners niet altijd helemaal goed, zeker als het weer net omslaat. (Blijf lekker in de kou met een buurtbewoner praten en je kunt ze zonder al te veel moeite laten overlijden.) Ook lopen alle buurtbewoners altijd in een regenbuitje met hun zwarte paraplu rond terwijl het spel nou juist een hoop kleurrijke paraplu’s kent. Paraplu’s kun je overigens vinden in de paraplumand in bouwen, maar dat is een nogal verstopt item onder decoratie. Het had misschien iets prominenter aanwezig mogen zijn.

De Sims 4 Jaargetijden: Honing
Bijen zijn niet alleen goed voor het bestuiven van je planten; ze produceren namelijk ook honing waarmee je wat extra geld kunt verdienen.

In de lente vinden we de eerste feestdag van het jaar: liefdesdag, simpelweg Valentijnsdag. De dag draait logischerwijs om liefde en romantiek, en ondanks dat het daardoor niet de meest interessante feestdag is (romantiek en uitgaan kennen we immers al), gaat de derde traditie, het geven van bloemen, wel in op een van de gameplayonderdelen uit het basisspel die een upgrade heeft gekregen. Bloemschikken, de nieuwe vaardigheid die daarbij hoort, staat samen met de nieuwe tuinierscarrière enigszins los van de jaargetijden zelf, al vereist het kweken van bloemen zelf wel wat meer planning. Planten bloeien namelijk enkel in een bepaald seizoen tenzij je ze in een overdekte ruimte plaatst. Daarbij kun je ook de nieuwe bijenkas gebruiken om automatisch je bloemen te laten bestuiven, en kun je uiteindelijk met bloemschikken zelfs een bloemstuk maken om jezelf eindeloos te laten leven!

Geur toevoegen aan bloemstuk
Met een geur kun je je bloemstukken bijzondere eigenschappen meegeven.

Zomer

De temperaturen stijgen wat bekent dat het tijd is voor de zomer. Hittegolven maken hierbij hun intrede en daarmee tegelijkertijd ook een van de drie nieuwe doodsoorzaken: oververhitting.

De Sims 4 Jaargetijden: Peuterbadje
Hoewel het peuterbadje oorspronkelijk bedoeld is voor peuters, kunnen ook oudere Sims er gebruik van maken. Niet dat peuters daar echt blij van worden overigens…

Gelukkig zijn er ook voldoende manieren om je te beschermen tegen die hitte. Uiteraard hebben we de warm-weer kledingstukken al gezien, maar daarnaast is ook alles met water een welkome verkoeling voor je Sims. Met waterballonnengevechten (met ietwat hakerige animaties) en een peuterbadje als enige noemenswaardige toevoegingen is de zomer overigens maar een schamel seizoen – het gebrek aan een feestdag draagt daar ook zeker aan bij. Waar Sims in De Sims 3 Jaargetijden bijvoorbeeld nog konden zonnen en bruin worden, ontbreekt dat in dit deel.

Waterballonnengevecht
Een waterballonnengevecht houden in de zomer is een goede manier om af te koelen. (En ja, ook geesten kunnen geraakt worden.)

Herfst

Herfst

Met de herfst verandert de wereld voor het eerst pas écht en zie je de wereld mooi verkleuren naar rood, geel en bruin. Daarbij kun je zien dat er echt aandacht is besteed aan die overgang, want het duurt ook daadwerkelijk even voordat alle bladeren van de boom zijn gevallen.

Bladeren opharken
Gevallen bladeren moeten natuurlijk worden opgeharkt. Een minpuntje is dat bladeren enkel een soort grondverf zijn en er daardoor enigszins onnatuurlijk uitzien.

Herfst betekent over het algemeen wat koudere temperaturen, maar ook veel regen en wind. Als afwisseling voor de waterballongevechten in de zomer kan dat nu met modder. Verder zijn de vele bladerhopen ook in dit deel voor Sims weer een plek om in te spelen en o jaa in te bedrijven. De bladeren op de grond zelf voelen overigens wat simpel aan omdat het enkel een grondverf is, al is dat niet iets waar je je snel aan zult ergeren.

De Sims 4 Jaargetijden: Lappie de Stroman
Lappie de Stroman is een handig hulpje in de tuin als je met hem bevriend weet te raken.

Qua feestdagen hebben we in de herfst het oogstfeest, gerelateerd aan Thanksgiving. Op zichzelf is het oogstfeest een beetje een vreemde feestdag. Naast veel eten zul je een groot deel van de tijd namelijk bezig zijn met het behagen van kabouters. Laten we maar zeggen dat je zelf mag ontdekken hoe dat in z’n werk gaat, want uitleggen is tamelijk lastig.

Winter

Sneeuw in Willow Creek

Voor veel Simmers blijft winter waarschijnlijk hét seizoen om naar uit te kijken. En ook niet zonder reden: winter brengt namelijk de meeste nieuwe activiteiten met zich mee. Weinig uitlegt vereist lijkt me.

Sneeuwengel

Ondanks dat sneeuw geen diepte meer heeft, merk je daar eigenlijk maar weinig van qua realisme tenzij je er echt op gaat latten. Voetafdrukken in de sneeuw zijn er namelijk wel en ook veel (maar helaas niet alle) voorwerpen krijgen een klein laagje sneeuw. Net zoals bij de andere seizoenen is het overbrengen van de juiste sfeer ook in de winter erg goed gelukt.

Sneeuwballengevecht

Net als in de zomer kent ook de winter extreem weer: sneeuwstormen en extreme kou. Zeker voor die laatste moet je oppassen, want dan kan al vrij snel leiden tot de dood. Een sneeuwstorm zelf is overigens ook grappig om te zien, met name hoe Sims zich dan buiten met alle moeite weten te verplaatsen.

In de winter vinden we twee verschillende feestdagen: het winterfeest (Kerstmis) en oudejaarsavond. Zeker die laatste laat erg mooi zien hoe krachtig tradities soms kunnen zijn ondanks de eenvoud ervan. Zo is een traditie bijvoorbeeld het ’s avonds naar de televisie kijken en dan aftellen tot middernacht terwijl een van de andere tradities juist weer het maken van goede voornemens, een relatie krijgen of afvallen bijvoorbeeld, is. Met De Sims 4 Stedelijk Leven kun je daar ook het afsteken van vuurwerk nog aan toevoegen aangezien dat, omdat het al in dat uitbreidingspakket zit, helaas niet ook nogmaals in De Sims 4 Jaargetijden kon worden gezet.

Feestdagen

De vier feestdagen uit het uitbreidingspakket hebben we inmiddels al voorbij zien komen: liefdesdag, oogstfeest, winterfeest en oudejaarsavond. Hoewel ik dat zelf een wat karig aantal vind en ik bijvoorbeeld Pasen op zich nog wel passend zou vinden, zijn er gelukkig ook genoeg middelen om je eigen feestdagen te maken.

Zoals tussen de regels door al benoemd is heeft iedere feestdag tot vijf verschillende tradities: activiteiten die je Sims op die dag moeten doen om de feestdag tot een succes te maken. Naast de al gebruikte tradities bij de bestaande feestdagen zijn er daarvoor nog genoeg ongebruikte tradities. Het spel kent niet voor niets ook het bloemenhaasje (de Paashaas) en had al de mogelijkheid om eieren te zoeken waarmee je met alle gemak Pasen kunt maken. Ook Halloween is in combinatie met De Sims 4 Griezelige Accessoires (het enige waar dat accessoirespakket goed voor is) qua tradities eigenlijk al helemaal uitgedacht. Tradities als jezelf verkleden (ja, ook de Star Wars kostuums krijgen een doel!), kinderen die langs de duren gaan voor snoep en het herdenken van de doden zijn namelijk gewoon beschikbaar.

De Sims 4 Jaargetijden: Vadertje Winter
Vadertje Winter brengt je Sims cadeautjes!

Sommige tradities sluiten daarmee duidelijk aan op andere uitbreidingen. Het mooie is echter dat er vrijwel altijd ook een manier bestaat om de traditie zonder die uitbreiding te voltooien. Op vakantie gaan (In de Natuur of Jungle Avonturen) valt bijvoorbeeld ook te voltooien door enkel ergens naartoe te reizen. Alleen het afsteken van vuurwerk vereist expliciet Stedelijk Leven.

Ook buiten het lijstje van werkelijk bestaande tradities valt er absoluut nog genoeg te kiezen. Wil je bijvoorbeeld een dag waarop iedereen naakt rondloopt, alle Sims gaan barbecueën of dat het tijd is voor een jaarlijkse schoonmaak, dan kan zelfs dat met het uitbreidingspakket. Het is misschien niet de grootste toevoeging omdat de meeste gameplay eigenlijk al in het basisspel of een van de eerdere uitbreidingen zit, maar het is wel beduidend interessanter dan bijvoorbeeld de festivals uit De Sims 4 Stedelijk Leven. Bovendien kun je altijd nog feestdagen toevoegen of verwijderen om het interessant te houden.

De Sims 4 Jaargetijden: Schommel

Conclusie

De Sims 4 Jaargetijden is een uitbreidingspakket met een iets andere insteek dan de eerdere uitbreidingspakketten. In plaats van gameplay toevoegen, breidt het voornamelijk bestaande gameplay uit, vergelijkbaar met hoe De Sims 4 Ouderschap dat doet. De Sims 4 Jaargetijden maakt simpelweg het spel completer door bovendien ook duidelijk de koppeling te maken met eerdere uitbreidingen. De Sims 4 Griezelige Accessoires is door de toevoeging van feestdagen namelijk iets minder zinloos geworden, de ijsmaker uit De Sims 4 Coole Keukenaccessoires is in de zomer ineens een onmisbare toevoeging en uiteraard maakt de regen kledingstukken nat in combinatie met De Sims 4 Wasgoed Accessoires. Zelfs de vampiers uit De Sims 4 Vampieren komen vaker buiten als het niet zonnig is en zo zijn er vast nog wel meer voorbeelden te bedenken.

Betekent dat dat je andere content moet hebben voordat je aan Jaargetijden begint? Absoluut niet, en ik ben er zelfs vrij zeker van dat je er net zoveel van zult genieten als Simmers met meer content. De seizoenen zelf en het weer zijn bovendien prachtig uitgewerkt. Hoewel er qua seizoensactiviteiten wat minder nieuws is in vergelijking met De Sims 3 Jaargetijden en er af en toe nog wat kleine bugs zijn, doet de sfeer er absoluut niet voor onder. Bovendien zijn de feestdagen ook erg goed uitgewerkt wat de diversiteit van het pakket weer ten goede komt.

De voorwerpen en kleding zijn daarbij gewoon prima. De stijl is zeker bij de gebruikte kleding redelijk divers waardoor er voor vrijwel iedereen wel wat leuks tussen zit. Bouwen richt zich daarentegen voornamelijk op het bouwen van een winterse blokhut, al zijn de voorwerpen daardoor nog niet per se gelimiteerd tot de winter.

Beoordeling: 8,3

De Sims 4 Jaargetijden levert wat je ervan verwacht en vormt een sfeervol decor waarin geen jaar meer hetzelfde hoeft te zijn door de introductie van feestdagen.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Jaargetijden
  • Prijs:  40,00

Subonderelen

Seizoenen en seizoensgebonden activiteiten:8,0
Weer:9,5
Overige gameplay:8,0
Creëer-een-Sim:8,0
Bouwen:8,0

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!