SN Review: De Sims 4 Jungle Avonturen

Skelet
Er zijn verschillende manieren waarop je je Sims tijdelijk in een skelet kunt laten veranderen. En ja, die kennen ook een aantal grappige interacties zoals deze skeletschrik.

Het is alweer tijd voor vakantie! Dit keer niet naar de veilige bossen van Granite Falls maar juist naar de onbesuisde jungle van Selvadorada. Op zoek naar schatten en andere geheimen. Is het ‘t daarentegen ook waard om je Sims’ levens op het spel te zetten om de geschiedenis achter deze mysterieuze beschaving te achterhalen? Dat lees je in deze review van De Sims 4 Jungle Avonturen.

Op naar de jungle!

Op vakantie gaan naar Selvadorada is niet gemakkelijk. Hoewel je je in het bewoonde gebied nog wel veilig waadt, is dat wat dieper in de jungle allerminst. Heel lang zal het niet duren voordat je allerlei ongedierte tegenkomt. En dan hebben we niet alleen over een simpele ongemakkelijke gemoedstoestand die na een paar uur wel weer over is; je gaat namelijk ook geheid insecten als vuurvliegjes, bliksembeestjes of giftige schorpioenen tegenkomen met inderdaad letterlijke effecten. Zeker dat laatste, een nieuwe doodsoorzaak uit het game pack, kan ook wel eens nare gevolgen helpen als je niet op tijd hulp zoekt.

Bliksembeestjes
Bliksembeestjes kunnen er net zoals het repareren van kapotte voorwerpen voor zorgen dat je Sim komt te overlijden aan elektrocutie. Het moet dan wel een tweede keer gebeuren en die kans is gelukkig klein.

Gelukkig biedt het spel je ook voldoende opties om je Sims daarop voor te bereiden. Bij de cantina, de hangplek in de wereld, vind je namelijk verschillende marktkooplui die allerlei bruikbare artikelen aanbieden; een kapmes bijvoorbeeld, items voor je Sim’s behoeftes of afweermiddeltjes tegen allerlei insecten. Ook vind je er verschillende locals die je kunnen helpen bij je zoektocht door de jungle. Daarvoor is er ook de speciale Selvadoradiaanse cultuurvaardigheid. Hoewel dat helaas niet de meest spannende vaardigheid is – het heeft ook maar vijf niveaus waarbij je voornamelijk Selvadoradiaanse gerechten en interacties ontgrendelt – geeft het je zeker op het laatste niveau wel een paar handigheidjes tegen bijvoorbeeld die vuurvliegjes.

Selvadoradiaanse cultuurvaardigheid
Praat met locals of sla items in die je geheid nodig gaat hebben in de jungle van Selvadorada.

Selvadorada

De cantina
De cantina is de centrale plek in Selvadorada. Je vindt hier onder andere een markt waarop verschillende cruciale survival items worden verkocht.

Overigens vormt Selvadorada zelf ook een uitstekend decor voor het thema. De jungle is dichtbegroeid, dus ook als speler kun je niet meteen zien waar het volgende ontdekkingspunt – speciale poorten die je Sim ‘teleporteren’ naar het volgende gebied binnen dezelfde buurt – zich bevindt. Dat verandert uiteraard wanneer je er een keer volledig doorheen bent gelopen, maar gelukkig zijn er nog genoeg zaken die het interessant maken om vaker terug te komen. De eerdergenoemde gevaren bijvoorbeeld, maar ook bijvoorbeeld de schatten – twee nieuwe collecties en meer – die je er kunt vinden. In één vakantie ga je nou eenmaal nooit alles vinden.

De jungle kent bovendien ook niet maar één eindpunt, maar vijf; nooit kunnen ze allemaal in dezelfde reis bezocht worden. Een aantal kun je zien als een verborgen kavel zoals we die ook al kennen, een aantal anderen zijn bijvoorbeeld een speciale visstek.

(En ja, helaas zit er daardoor af en toe een laadscherm tussen…)

Misschien nog wel het mooiste van het verkennen van de jungle is de sfeer die er hangt. Selvadorada is namelijk absoluut geen eindeloze jungle met saaie ruïnes geworden! Met name de verschillende plekken die je zoal tegen kunt komen tijdens je ontdekkingsreizen bieden allemaal wel iets eigens. De watervallen, bijvoorbeeld, zijn misschien nog wel het beste voorbeeld daarvan.

Archeologie
Ga op zoek naar schatten in zul soort delfhopen. Hoe beter je Sim’s archeologievaardigheden, hoe groter de kans dat je onbeschadigde artefacten vindt.

Onderweg moet je je daar echter niet door laten afleiden en moet je je focussen op de speciale delfhopen waar je die schatten kunt vinden. Dat hangt dan ook samen met de tweede vaardigheid uit het pakket: archeologie. Dat is gelukkig wel een volledige vaardigheid en ook zeker eentje waar je goed aan kunt verdienen. Artefacten, een van die twee nieuwe collecties, kunnen worden opgegraven en vervolgens geanalyseerd op echtheid. Bovendien kennen artefacten ook kwaliteiten, dus blijft het waardevol om vaker te gaan zoeken naar een bepaald artefact.

Het is een onmisbare vaardigheid in het pakket geworden en met dat alleen al kun je een aardig gedeelte van je vakantie vullen. Het had misschien een wat prominentere rol mogen krijgen in het verkennen van de wereld door bijvoorbeeld oude geschriften te leren lezen om je op die manier door de wereld te leiden, maar verder valt weinig over te klagen.

Schattenjager

Welke geheimen je precies kunt ontdekken in Selvadorada zullen we maar niet teveel gaan benoemen in deze review, al is de tempel wel het uitlichten waard. De tempel vormt een van de eindstadia in de jungle en zal de plek worden waar je het meeste naar toe zult gaan op zoek naar de meest waardevolle Omiscaanse schatten. De Omiscanen waren de vroegere bewoners van het gebied voordat Selvadorada ontstond en vormen de basis van alle geheimen. (Kleine hint: met één Omiscaanse schat heb je de prijs van de vakantie en vaak ook je dag-salaris al ruimschoots terugbetaald!) De schatkamer bereiken is vaak echter nog lastiger dan het bereiken van de tempel zelf. Dat komt namelijk omdat de tempel bestaat uit een stuk of vijf verschillende ruimtes welke allemaal worden beschermd door een speciaal portaal met bijvoorbeeld vuur of gifgas. Daar wil je niet zomaar doorheen lopen (al kan het in specifieke gevallen wel), dus zul je eerst de juiste schakelaar moeten vinden.

Schakelaar activeren
Het activeren van een van de schakelaars. Het portaal achteraan moet worden geopend voordat je verder kunt.

De Sims 4 Jungle Avonturen kent daarvoor een zestal verschillende schakelaars met ieder drie of vier verschillende opties. Per portaal heb je meestal zo’n twee à drie potentiële schakelaars, dus zul je eerst moeten uitzoeken welke schakelaar en optie de juiste is. Laat je Sim de schakelaar onderzoeken en misschien dat hij dan kan uitvinden welke schakelaar de juiste is.

Het grappige daarbij is dat iedere soort schakelaar een eigen vaardigheid zoals charisma of archeologie kent die de succeskans van die interactie bepaalt. Het is dus in de praktijk vrij lastig om alle opties uit te kunnen sluiten waardoor je zult moeten gaan gokken. En net dat gokken zorgt vaak voor de grootste moeilijkheid omdat de straffen simpelweg erg hoog zijn. Het laatste dat je wilt is een pijltje met dodelijk gif in je Sim’s nek…

Het openen van de schatkist
Aan het einde van de tempel vind je deze bijzondere schatkist. In tegenstelling tot de reguliere schatkisten vind je enkel hier de meest waardevolle schatten.

Het mooie van de tempel is dat het verschillende lay-outs kent en bovendien worden ook de schakelaars steeds gehusseld. Het heeft dus ook zeker een toegevoegde waarde om vaker terug te komen. Natuurlijk ga je op den duur wel herkennen waar de schatkisten zich bevinden, maar dat is helaas onoverkoombaar. Een ander klein minpuntje is dat de skeletbewaarders die er ‘s nachts ronddwalen in tegenstelling tot bijvoorbeeld de mummie uit De Sims 3 Wereldavonturen vriendelijk zijn. Alsof je hun schatten zomaar mag meenemen begeleiden ze je met alle plezier naar de volgende ruimte.

Vloeken en zegeningen

De Sims 4 Jungle Avonturen kent zoals gezegd twee nieuwe collecties met verzamelobjecten, maar de meest bijzondere objecten om te verzamelen staan daar niet eens op: de relikwieën. Het verzamelen ervan is lastig omdat het drie verschillende items vereist (een kopstuk, voetstuk en een geslepen kristal), maar dan krijg je ook wat. Sommige relikwieën helpen je door bijvoorbeeld een skelethulpje te laten verschijnen, anderen laten je juist een andere Sim vervloeken. Iemand met de dood vervloeken verveelt toch nooit? Het zijn de objecten waar je het eerste voor terug zult willen gaan naar de jungle, al zijn de effecten helaas niet altijd zo spannend als degenen hier benoemd.

Relikwie in elkaar zetten
Door het plaatsen van een gepolijst kristal in een relikwie, kun je hun ware krachten oproepen. Welke kracht dat is, kun je echter alleen weten door het te proberen…

Creëer-een-Sim

In Creëer-een-Sim vind je duidelijk twee smaken: klassieke Selvadoradiaanse kleding aan de ene kant, en de avontuurlijkere outfits aan de andere kant. En wie Selvadorada kent, weet dat het een wereld geïnspireerd op Latijns-Amerika is waardoor kleurrijke accenten de basis vormen van die eerste categorie. Het mist met name bij de vrouwen persoonlijk wel het echte excentrieke of fleurige dat we in voorgaande pakketten al hebben gezien, al blijft er nog genoeg degelijks om uit te kiezen. Zeker ook de lange rok voor vrouwen en het vest met de Azteekse patronen voor mannen – welke beiden juist wel iets unieks tonen; zie ook de screenshot hieronder – behoren absoluut tot mijn favoriete items uit dit pakket.

Aangezien het niet voor niets Jungle Avonturen heet, mogen ook de jungle-outfits niet ontbreken. Zoals daarbij ook wel te verwachten valt, zijn dat niet de meest spectaculaire items en is het redelijk eentonig qua kleur. Toch zitten er wel een aantal leuke details aan zoals de broek met het tasje langs een van de pijpen en de grote riem met het lama-logo. Ook de bekende safari helm en Indiana Jones hoed zijn gelukkig van de partij.

Verder is ook de ratio man-vrouw verrassend gelijk in dit pakket. Datzelfde geldt ook voor de kwaliteit van de items waarbij de mannen ditmaal absoluut niet onder doen voor de vrouwen. Alleen peuters en kinderen krijgen met een paar items ieder niet heel veel items. Een speelsere avonturieroutfit was op zich nog wel leuk geweest, al kunnen ze beiden eigenlijk toch niets nieuws in de jungle doen.

Bouwen

Net zoals bij Creëer-een-Sim zit ook in bouwen een duidelijke tweedeling tussen enerzijds de Selvadoradiaanse voorwerpen en anderzijds de tempel- en junglevoorwerpen. Over dat laatste kunnen we hier denk ik vrij kort zijn. Zoals eerder al benoemd zijn zowel de jungle als de tempel namelijk erg mooi gemaakt en dat komt ook mede door die voorwerpen. Het heeft een klassieke, historische basis met de karakteristieke, speelse De Sims-details.

Overzicht
Een overzicht van alle voorwerpen uit De Sims 4 Jungle Avonturen.

Veel zul je die voorwerpen echter niet gebruiken, dus gelukkig ligt de nadruk op het modernere Selvadoradiaanse erfgoed. Het leuke daarvan is dat je daar nagenoeg een heel huis wel mee zou moeten kunnen bouwen. Er zijn meubels, deuren, ramen, muurbehang, vloeren en zelfs een nieuwe soort dakpannen. Omdat de aandacht daardoor ook iets meer op de bouwmodus is gelegd, zijn er niet extreem veel voorwerpen voor in huis, al zijn vrijwel alle basismeubels gewoon aanwezig.

Mede daardoor miste ik eigenlijk nog wel wat typische Selvadoradiaanse decoratie en aankleding omdat het zo af en toe nog wat kaal aanvoelt. Simpel hout vormt logischerwijs de basis, maar heel sfeervol wordt je huis daar natuurlijk niet van. Waar de koelkast en het kooktoestel dan bijvoorbeeld nog in veel verschillende kleuren komen, blijf je bij bepaalde andere voorwerpen gelimiteerd tot enkel die verschillende houttinten. De barkrukken en keukenstoelen, bijvoorbeeld, komen niet heel veel verder dan een paar standaard kleuren. Geen leuke of bijzondere printjes op de kussens, maar simpelweg een (meestal) grauwe, effen kleur. Toch een gemiste kans.

Dat geldt gelukkig wel maar voor een klein deel van de voorwerpen. Kleinere details als printjes op de bankkussens, de felgekleurde tafellamp of de twee frisse vloerkleden stralen daardoor juist meer. Dat laatste is daarmee typerend voor het game pack: het is allemaal geen luxeleventje zoals je mag verwachten van een jungle, maar wordt op deze manier toch nog redelijk huiselijk en warm.

Conclusie

Met het label ‘beste game pack’ zou ik De Sims 4 Jungle Avonturen niet willen bestempelen, maar het is een waardige ‘opvolger’ van De Sims 3 Wereldavonturen. Voor zover je daarover mag praten dan natuurlijk, want de gameplay zit structureel anders in elkaar. Archeologie en schatten zoeken zijn een belangrijkere component en dagen je uit om vaker de jungle in te gaan. Ondanks dat je de jungle daarbij na een tijdje wel leert kennen, blijven de gevaren er toch steeds weer een andere draai aan geven. Sowieso kent ook de tempel verschillende lay-outs waardoor het zelfs na een paar verkenningstochten nog redelijk interessant blijft. Selvadorada vormt daarbij een zeer geslaagd toneel en is visueel absoluut een van de betere werelden.

Vergeleken met z’n meest directe tegenhanger, De Sims 4 In de Natuur, is dat ook het gebied waar De Sims 4 Jungle Avonturen flink op is vooruitgegaan. Creëer-een-Sim en bouwen vallen dan weer iets tegen, maar zijn nog altijd prima te noemen. Selvadoradiaans leven is wat simpeler – soms iets té zelfs – maar een sfeervol detail is gelukkig vaak wel terug te vinden.

Beoordeling: 7,9

De Sims 4 Jungle Avonturen is oprecht een waardige schat voor je Sims om te ontdekken, zeker als je er graag op uit trekt. Selvadoradiaans genieten wordt afgewisseld met de nodige gevaren en andere hindernissen waarmee je best wat uren kunt vullen.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Jungle Avonturen
  • Prijs:  20,00

Subonderelen

Selvadorada:9,0
Archeologie:8,5
Jungle en tempel verkennen:8,5
Overige gameplay:7,0
Creëer-een-Sim:7,5
Bouwen:7,0

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!