SN Review: De Sims 4 Landelijk Leven

De Sims 4 Landelijk Leven

Ondanks dat het boerderijleven op wat kleinere downloadbare sets na nog nooit in een groter pakket is uitgelicht, stond het toch bij vele Simmers de afgelopen maanden hoog op het verlanglijstje. Toch is juist dat aspect uiteindelijk maar een gedeelte van een pakket dat in de basis vooral toch ook sterk inspeelt op maatschappelijk relevante thema’s zoals zelfredzaam en ecologisch verantwoord leven. In de rest van deze review lees je hoe goed dat uitpakt voor De Sims 4 Landelijk Leven.

Gameplay

Het fijne van de verschillende dieren in Landelijk Leven is dat er goed is nagedacht over waar welk dier in het pakket staat. Vogels en konijnen die je kunt vinden in de natuur van Henford-on-Bagley, kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het tuinieren. Handig, want daarmee maak je dan weer speciale lekkernijen voor je kippen, koeien en lama’s om bijvoorbeeld hun gezondheid te verbeteren of ervoor te zorgen dat ze juist speciale producten produceren. Kippen en koeien geven je zo eieren en melk om mee te koken, terwijl lama’s juist wol geven om mee te borduren. Die kun je dan weer geven aan de vogels en konijnen om je relatie met deze dieren te verbeteren, waarmee de kring rond is. Dat is natuurlijk lang niet alles wat je met alle dieren kunt doen, maar het geeft je wel een goed overzicht waarom juist voor deze dieren is gekozen.

De Sims 4 Landelijk Leven
Het is leuk om te zien dat zelfs peuters met kippen kunnen interacten.

Verwacht daarbij overigens geen typisch boerenleven, want het spel is er uiteindelijk toch voornamelijk op ingesteld om maar een enkele koe of lama en een paar kippen te houden. Wetende dat je daarvoor bijvoorbeeld iedere dag om zes uur eieren mag gaan rapen en de dagelijkse routine die daarop volgt neerkomt op voer aanvullen en de stal schoonmaken, vereist het niet veel discipline om alles netjes bij te houden.

De Sims 4 Landelijk Leven
Door vriendschap te sluiten met konijnen en vogels kun je ze vragen om jou thuis te helpen met tuinieren. Konijnen eten graag het onkruid weg terwijl vogels juist voor de beestjes zullen zorgen.

Daarbij valt sowieso op dat de dieren uit Landelijk Leven veel meer als ‘dingen’ aanvoelen dan bijvoorbeeld de honden en katten uit het gelijknamige uitbreidingspakket. Je bouwt weliswaar een band met ze op, maar mist daarbij emoties en een eigen autonomie. Dat gevoel wordt bovendien versterkt doordat de dieren een groot deel van de dag verdwijnen in stallen waar je als speler niet in kunt kijken. En waar kippen dan nog wel vrij over je gehele kavel kunnen bewegen als ze niet in een afgebakende ren zitten, zijn de grotere boerderijdieren vrij statisch met een paar vooraf gekozen plaatsen waar ze kunnen staan.

Kaveluitdagingen

Wil je toch wat extra uitdaging, dan kun je kiezen voor een van de twee nieuwe kaveluitdagingen. Kaveluitdagingen zijn in feite niet veel anders dan kaveleigenschappen, maar tellen nu niet langer mee voor de limiet van drie kaveleigenschappen. De eerste kaveluitdaging, wilde vossen, zorgt ervoor dat er af en toe vossen op je kavel verschijnen en is standaard op alle kavels van Henford-on-Bagley actief.

Vossen lijken qua gameplay op de bekende NPC die De Sims 4 nog mist; de inbreker. Vossen zijn er namelijk op uit om voorwerpen zoals eieren te stelen, al schromen ze er ook niet van om bijvoorbeeld een kip aan te vallen in het proces. (En ja, dat kan voor een van beiden tragisch aflopen. Sims kunnen er overigens niet aan overlijden, al zijn er zeker wel andere doodsoorzaken gerelateerd aan een aantal van de andere nieuwe dieren.) Je hebt logischerwijs verschillende manieren om je daartegen te wapenen zoals het hebben van een spugende lama op je kavel of door simpelweg vriendschap te sluiten met de vos. Al met al past het binnen het plaatje van het uitbreidingspakket, maar moeilijk wordt het er niet op.

De Sims 4 Landelijk Leven
Borduren is de nieuwe vaardigheid uit Landelijk Leven en is een van de zaken waar je wol van lama’s voor kunt gebruiken. Net als bij schilderen is het hierbij mogelijk om je eigen referentiebeeld na te maken.

Uiteindelijk komt wat mij betreft de meest interessante gameplay daarom toch vanuit de andere nieuwe kaveluitdaging: eenvoudig leven. Het bekent simpelweg dat je recepten voortaan enkel kunt bereiden als je de benodigde ingrediënten bezit met als voordeel dat alle gerechten een stuk goedkoper zijn. Het dwingt je om vooruit te denken en hoewel dat in het begin wel even wennen is, kom je er uiteindelijk vanzelf wel achter hoeveel ingrediënten je per dag nodig hebt.

Naast de bekende ingrediënten zoals zaden of vissen is het lijstje benodigdheden nog flink uitgebreid in De Sims 4 Landelijk Leven. Melk en eieren van koeien en kippen zul je bijvoorbeeld vaak moeten gebruiken. Bij de moeilijkere gerechten komen daar ook speciale varianten van deze producten zoals vuurmelk bij, die je kunt verkrijgen met de eerdergenoemde lekkernijen. Daarnaast zijn ook andere traditionele ingrediënten zoals suiker of vlees nodig. Dat zijn dan weer ingrediënten die je moeilijk tot niet zelf kun produceren en daardoor vaak zult moeten kopen.

De Sims 4 Landelijk Leven
Enorme gewassen zijn ook nieuw in Landelijk Leven, maar qua gameplay lijken ze veel op bestaande gewassen. Wel word je hier uitgedaagd om goed voor je planten te zorgen door ze bijvoorbeeld te bemesten om een zo groot mogelijke plant te kweken.

Ondanks dat een nieuwe bestelservice ervoor zorgt dat je niet continu naar het stadscentrum hoeft te reizen om daar de boodschappen in te slaan, voelt het uiteindelijk toch als een gemis dat je zo niet compleet zelfredzaam kunt leven. Een gewas zoals suikerbieten om daarmee suiker te produceren zou immers niet hebben misstaan.

Henford-on-Bagley

De nieuwe wereld, Henford-on-Bagley, is gebaseerd op het rustieke binnenland van Groot-Brittannië. Niet alleen is er daarmee veel groen, het is ook nog eens een aardig ruime wereld. Wel voelt het daardoor op het platteland zelf vaak redelijk leeg aan, zeker omdat je daar op wat meer bijzondere locaties zoals een waterval na eigenlijk alleen maar tegen bomen aankijkt.

De Sims 4 Landelijk Leven

Net zoals bij De Sims 4 Sneeuwpret zijn de kavels hier ontworpen door verschillende EA Game Changers. De community betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe content is enerzijds natuurlijk al goed op zichzelf en anderzijds zorgt het er wederom voor dat de kwaliteit van met name de grotere kavels prima in orde is.

De Sims 4 Landelijk Leven
Dit speciale huis is overigens geen kavel, maar huist wel een speciale bewoner van Henford-on-Bagley. Je kunt onder andere bij hem klussen krijgen. In tegenstelling tot de klussen uit Eiland Leven zijn de klussen hier wat groter maar zonder tijdslimiet.

Finchwick

Inmiddels komt het ook niet meer als een verrassing dat de wereld met drie verschillende buurten ongeveer hetzelfde is opgebouwd als zo’n beetje alle werelden uit recente uitbreidingspakketten. De eerste buurt, Finchwick, vormt het hart van Henford-on-Bagley. Niet alleen vind je hier de wekelijkse braderie, je kunt er ook je boodschappen doen.

De Sims 4 Landelijk Leven
Finchwick lijkt veel op een traditioneel stadscentrum dat we in veel werelden zien, waar wel nog altijd duidelijk met veel groen tussen de huizen in.

Daarbij heeft men ervoor gekozen om er een soort winkelstraat van te maken. Ondanks dat het daarbij voor Sims wel mogelijk is om door de etalages te staren, valt niet te ontkennen dat het leuk was geweest als er ook enige functionaliteit achter zat. Het gegeven dat je je boodschappen doet bij de twee kraampjes voor de winkels in plaats van dat in een van die winkels te doen, benadrukt deze wens des te meer.

De Sims 4 Landelijk Leven
De wekelijkse braderie vormt een manier om lintjes, de nieuwe collectie, te verdienen. Er zijn in totaal negen verschillende competities, dus succes met die allemaal proberen te winnen!

De braderie zelf is overigens een soort wekelijks festival met iedere week verschillende wedstrijden om aan mee te doen. De ene week is dat een plek om je dieren zoals koeien of kippen te laten beoordelen, de andere week draait het juist om het kweken van een zo zwaar mogelijk gewas of het bakken van de lekkerste taart.

Old New Henford en Bramblewood

De Sims 4 Landelijk Leven
Old New Henford is al duidelijk landelijker dan Finchwick, maar is daarin nog wel iets minder ver dan Bramblewood. Hier vind je ook de grootste kavels uit het pakket zoals een 64 bij 64 kavel linksonder in beeld.

De andere twee buurten, Old New Henford en Bramblewood, zijn redelijk vergelijkbaar. Het zijn namelijk allebei ruime buurten met ieder vier kavels en een compleet andere uitstraling dan Finchwick. Het landelijke leventje van het uitbreidingspakket vind je dan ook bij uitstek bij deze buurten. Bovendien zul je hier ook wel ooit moeten komen, want deze twee buurten zijn de enige plekken waar je konijnen en vogels kunt vinden. Net zoals koeien zijn dat helaas namelijk maar statische beesten.

De Sims 4 Landelijk Leven
Bramblewood is zoals de naam al duidelijk maakt echt een bos.

Daarbovenop zijn het qua uitstraling en belevenis ook niet de meest bijzondere buurten, want ook bijvoorbeeld het park bevat niet veel meer dan een barbecue en met paar banken. Natuurlijk is De Sims 4 Landelijk Leven geen boerderij-pakket, maar wat akkers en weides met koeien hadden het nou juist uniek kunnen maken. Nu heeft het immers veel weg van bijvoorbeeld Willow Creek of Granite Falls met een beetje meer beplanting en een fijnere afwerking hier en daar.

Creëer-een-Sim

Creëer-een-Sim is een mix van een duidelijk oubollige basis gecombineerd met hippe patroontjes en vrolijke kleurtjes. Denk bijvoorbeeld aan sweaters of een blouse met ruitjespatronen enerzijds en juist weer hippe lama-oorbellen anderzijds. Het zal zoals wel vaker niet iedereen liggen, maar kwalitatief zit het over het algemeen prima in elkaar.

De Sims 4 Landelijk Leven

Dat komt mede doordat men duidelijk aandacht heeft besteed aan ook de kleinere details. De eerdergenoemde oorbellen zijn daar natuurlijk prachtige voorbeelden van, al zie je het bijvoorbeeld ook aan het gebruik van verschillende lagen kleding of het verwerken van subtiele patronen in het stof zelf en aan de randen van kledingstukken.

De verdeling man-vrouw is zoals wel vaker niet geweldig, maar gelukkig krijgen peuters en kinderen wel een degelijk aanbod om uit te kiezen. Het oogt al met al iets moderner dan de kleding voor volwassenen, maar heeft tegelijkertijd ook nog wel echt een meer boerse uitstraling.

Ook qua haarstijlen zitten er best wat leuke items tussen. Nu we na al die jaren zo’n beetje alle soorten haarstijlen al voorbij hebben zien komen, is dat op zichzelf zeker een prestatie te noemen. De focus ligt hier daarom ook meer op de accessoires bij de haarstijlen zoals een hoedje of een haarband. Hoewel moeilijk te ontkennen valt dat ik de mogelijkheid om die accessoires los van de haarkleur in kleur aan te kunnen passen echt wel mis, zit er mede door de recente uitbreiding van het aantal beschikbare haarkleuren meestal wel iets tussen dat enigszins aansluit op de rest van de kleding.

Bouwen

Nadat we in De Sims 4 Interieurdesigner nog verwend werden met content, kun je weinig anders zeggen dan dat bouwen in De Sims 4 Landelijk Leven op het gebied van kwantiteit op basis van een eerste impressie tegenvalt. Op zich is dat niet erg, want uiteindelijk telt de kwaliteit en die is gewoon degelijk.

De Sims 4 Landelijk Leven

Qua stijl is het vergelijkbaar met Creëer-een-Sim vooral oubollig met een royaal gebruik van patroontjes en andere kneuterige versierinkjes. Dat maakt het vaak lastig om bijvoorbeeld de nieuwe behangsoorten te combineren met de nieuwe banken en dan ook nog eens een vloerkleed erbij te gebruiken.

Tegelijkertijd komen veel van de nieuwe voorwerpen in de vorm van decoratie. Dat vind ik zelf een gemis omdat zulke kleine voorwerpen vaak gemakkelijk vervangen kunnen worden door decoratie uit andere pakketten. Voor buitenshuis geldt dat echter minder, want daar vind je ook bijvoorbeeld muurplanten of verschillende versieringen voor op het dak. Het maakt mede dat de sfeer in met name Finchwick prima is.

De Sims 4 Landelijk Leven

Wat mij betreft vind je buitenshuis sowieso ook de beste items uit bouwen. Niet alleen zijn er best een aantal nieuwe ramen en deuren, ook de stenen muurpatronen zijn erg goed gelukt. Het verbaasde me overigens wel enigszins dat we geen nieuwe planten zien naast drietal buxus struiken in de vormen van de nieuwe dieren uit dit pakket, al is dat wat mij betreft ook zeker niet verkeerd vanwege dezelfde redenen als in de vorige alinea.

Conclusie

De Sims 4 Landelijk Leven is zeker niet het boerderij-pakket geworden waar men op hoopte, al is dat tegelijkertijd ook niet per se een slecht punt. Daarvoor in de plaats richt men zich in dit pakket namelijk veel meer op de mogelijkheid om een met de natuur te leven en zoveel mogelijk je eigen voedsel te produceren. Dieren zoals koeien en kippen helpen je aan melk en eieren, terwijl konijnen en vogels je juist indirect helpen in de tuin.

Toch is het jammer dat het nagenoeg niet mogelijk is om alle ingrediënten zelf te produceren. Ook de wekelijkse braderie of de klussen voor de bewoners van Henford-on-Bagley spelen in op deze gameplay, maar zijn beiden niet heel spannend. Datzelfde geldt overigens ook voor Henford-on-Bagley zelf, want de wereld mist een eigen karakter doordat het grootste deel van de oppervlaktes worden ingenomen door bomen. Het is typerend voor het uitbreidingspakket dat nergens echt in uitblinkt, maar tegelijkertijd ook nergens echt in teleurstelt.

Beoordeling: 7,0

De Sims 4 Landelijk Leven is in de basis een welkom pakket door goed in te gaan op de uitdaging om je eigen voedsel te produceren. Het mist hier en daar wel wat diepgang, bijvoorbeeld bij de relatie met dieren, maar is al met al gewoon een degelijk pakket mocht je naar dergelijke gameplay op zoek zijn.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Landelijk Leven
  • Prijs:  40,00

Subonderelen

Nieuwe dieren:7,0
Overige gameplay:7,0
Henford-on-Bagley:6,5
Creëer-een-Sim:7,5
Bouwen:7,0

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!