SN Review: De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires

Kleine huisdieren
Huisdieren zijn er om mee te spelen, al zijn ze wel gelimiteerd tot hun kooi.

Een uitbreiding op een uitbreiding: bij een DLC gedreven franchise als De Sims hoef je dan niet ver meer te zoeken of het woord ‘uitmelkerij’ komt al tevoorschijn. Het zijn harde woorden die passen bij dit hoe dan ook controversiële accessoirespakket. Met een trailer die sinds tijden qua wel/niet leuk-ratio weer in de buurt komt van De Sims 3 Katy Perry Pakt Uit moge duidelijk zijn dat De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires niet iets is waar het publiek op lijkt te wachten.

Dat was dan ook grotendeels mijn eerste gedachte, al heb ik daarna wel lang met een tweestrijd gezeten. De Sims 4 Honden en Katten is namelijk wel het beste uitbreidingspakket tot nu toe, ook objectief gezien op basis van verkoopcijfers. Mooi toch om juist daar meer content voor te zien dan weer het zoveelste tuin-accessoirespakket? We zullen het zien in deze review!

Creëer-een-Huisdier

Voor huisdieren zijn er in De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires aardig wat nieuwe outfits. Nou kan ik niet zeggen dat ik daar zo heel veel gebruik van heb gemaakt, maar EA en Maxis zien er blijkbaar een markt in. (Heel veel andere opties heb je natuurlijk ook niet als je je richt op de huisdieren.)

Opvallend is dat veel van de outfits een directe kopie zijn van outfits voor Sims: het astronautenpak of het vlinderpakje voor peuters uit De Sims 4 Peuter Accessoires bijvoorbeeld. Het is een van de drie punten waarmee het pakket zich probeert te verkopen – beetje inspiratieloos misschien maar het heeft wel wat aantrekkelijks om baasje en huisdier gebroederlijk samen te zien – en daarbij hebben ze gelukkig ook voor redelijk wat variatie gekozen. Bovendien is het ook leuk om te zien dat we ook outfits voor de feestdagen hebben gekregen zoals een kerstpyjama. Het past bij de gekheid van De Sims 4, al zul je echt bij jezelf moeten nagaan of deze content wat voor je is. De dierenoutfits vormen immers een aanzienlijk deel van het pakket.

Op het gebied van accessoires is er niet heel veel naast twee hoedjes. Halsbanden hadden we natuurlijk al wel genoeg, maar dat neemt niet weg dat ze bij de hoofddeksels best creatiever hadden mogen zijn.

Creëer-een-Sim

Omdat we nu ook kleding voor huisdieren hebben gekregen, blijft er relatief weinig over voor Sims. Dat maakt op zich niet uit omdat we al genoeg accessoirespakketten met kledingstukken hebben gezien, al vallen ook de kledingstukken die er wel zijn gewoon tegen. Het zijn een paar leuke printjes misschien, maar verder is het weinig innovatief; de shirtjes zijn bijvoorbeeld simpelweg bestaande kledingstukken met een nieuw jasje eromheen. Bovendien is er in vergelijking met andere uitbreidingen ook duidelijk op het aantal kleurenopties per item gekort.

De peuter- en kinderpyjama is dan op zich nog wel leuk omdat die juist die leeftijdsgroepen dierenoutfits aan laat trekken. Dat is echter te weinig om ook de rest van Creëer-een-Sim te redden.

Bouwen

Tsja, ook hier hoeven we het denk ik niet heel lang over te hebben. De gebruikte stijl is gekopieerd van een aantal voorwerpen die we al hadden in De Sims 4 Honden en Katten waardoor dit me wel héél sterk doet denken dat deze content eigenlijk in dat uitbreidingspakket had moeten zitten. Bij veel reviews noem ik als nadeel dat het te weinig aansluit op bestaande voorwerpen, maar dit is dan ook weer het uiterste.

Bouwen

Toch maakt dat het nog niet per se slechts, want qua detaillering is het dan weer wel goed gedaan. Kijk bijvoorbeeld maar naar de boekenkast of de huisdierschilderijtjes voor aan de muur. Het is natuurlijk erg kinderachtig en kitscherig, maar het heeft wel iets als je daarvan houdt. Net zoals bij de bijbehorende voorwerpen uit Honden en Katten blijven het daardoor wel vrij lastig te gebruiken meubels, simpelweg omdat ze weinig neutralere opties hebben. Het maakt ze – terugkomend op de laatste alinea – uiteindelijk toch weer moeilijk te combineren met andere sets.

Wat nieuwe voorwerpen voor huisdieren zijn er ook nog, al kan ik niet zeggen dat die nou zo heel veel toevoegen. Natuurlijk, de dierenprintjes zijn erg vrolijk en kleurrijk, maar dat hadden de dierenvoorwerpen uit Honden en Katten ook al wel. (De grote slaapmat uitgezonderd dan, want dat is wel echt een grote vooruitgang.) Begrijp me niet verkeerd, maar als je een uitbreiding op een uitbreiding maakt zie ik liever een compleet nieuwe stijl dan simpelweg meer van hetzelfde.

Overzicht voorwerpen
Een overzicht van alle voorwerpen uit De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires.

Het enige voorwerp dat echt nog het uitlichten waard is, is de nieuwe ronde bijzettafel. Met het aquarium daarin is dat een van de weinige dingen in dit pakket dat wel enigszins creatief is. Helaas kun je er alleen niet zelf de vissen in doen… (En gezien de rest van dit pakket verbaast me dat eigenlijk ook nog niet eens.)

Kleine huisdieren

Nieuwe gameplay in De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires komt in de vorm van kleine huisdieren. Dat is een onderdeel dat we in tegenstelling tot bijvoorbeeld De Sims 3 Beestenbende nog miste in De Sims 4 Honden en Katten en op deze manier prima zijn intrede kan maken. De kleine huisdieren (hamster, egel, rat of bubalus; een van de leegtewezens) staan namelijk helemaal los van de bekende huisdieren. Sims kunnen zelf zorgen voor huisdieren, ermee spelen en er daarmee een relatie mee opbouwen. Die relatie kan wel eens heel belangrijk zijn omdat je niet graag gebeten wilt worden door je kleine hamster om daar vervolgens aan te overlijden. En zonder te veel in detail te treden: het is zeker een meer bijzondere manier om aan te overlijden.

Kleine huisdieren
Huisdieren zijn er om mee te spelen, al zijn ze wel gelimiteerd tot hun kooi.

Tussendoor zullen de kleine huisdieren af en toe ook hun eigen leven gaan leiden. Ze gaan bijvoorbeeld op vakantie en sturen je dan een van de nieuwe ansichtkaarten, of gaan aan de slag met raketproeven in hun kooitje. Het is grappig om te zien, maar veel voegt het eigenlijk niet toe, zeker als je alle animaties inmiddels wel gezien hebt.

Raketavontuur
Je weet nooit wat je huisdier allemaal uitspookt als je even niet kijkt!

Eerlijk gezegd is dit daarom een van de mindere gameplayobjecten die de laatste tijd hebben gezien. Het zijn simpelweg redelijk passieve objecten waar je een paar interacties mee kunt uitvoeren, maar ook niet meer dan dat. Ja, je moet ze blijven voeren en zorgen dat hun andere behoeftes als aandacht op peil blijven – ook de kleine huisdieren kunnen immers overlijden – maar je blijft gewoon gelimiteerd aan die kooi.

Conclusie

Voor iedereen die nog geen Honden en Katten heeft, biedt De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires je inderdaad toegang tot dat eerste huisdier. Een statisch ding weliswaar, maar op dat vlak vormt het in ieder geval geen gevreesde uitbreiding op een uitbreiding en juist eerder een verbreding van een uitbreiding.

Maar daarmee hebben we eigenlijk ook het enige positieve van dit accessoirespakket samengevat. Ja, de bijzettafel met aquarium is leuk gedaan, maar verder getuigt dit pakket van weinig creativiteit. Het concept is nogmaals prima, maar probeer dan op z’n minst nog te proberen iets unieks neer te zetten. Op zo’n manier kan ik namelijk niet anders zeggen dan dat dit eigenlijk in De Sims 4 Honden en Katten had moeten zitten. De outfits voor dieren zijn het dan misschien nog wel waard, maar ook daarbij geldt dat het voornamelijk kopieën zijn. Van outfits voor Sims weliswaar – en het staat inderdaad leuk om met huisdier en baasje hetzelfde pak aan te hebben – maar het past wel bij mijn gevoel dat het gewoon creativiteit mist. Zo vlug als dit pakket volgt op De Sims 4 Jungle Avonturen, zo afgeraffeld lijkt het soms te zijn.

En mocht het nog niet duidelijk zijn; koop dit pakket sowieso niet zonder De Sims 4 Honden en Katten al te hebben. Je mist veruit de meeste Creëer-een-Sim-items en ook met de huisdiervoorwerpen kun je zonder niet heel veel.

Als je het al wil kopen dan, want zelfs dat zou ik ook niet doen.

Beoordeling: 5,0

Hoewel ik geen problemen heb met het concept van een uitbreiding op een uitbreiding, kopieert De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires meer dan dat het uitbreidt.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires
  • Prijs:  10,00

Subonderelen

Creëer-een-Huisdier:7,0
Creëer-een-Sim:3,0
Bouwen:5,0
Kleine huisdieren:5,0

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!