SN Review: De Sims 4 Ouderschap

De Sims 4 Ouderschap: Opvoeden
Het opvoeden van peuters, kinderen en tieners is het thema van De Sims 4 Ouderschap.

Afgelopen januari zijn peuters na langdurige wens van de community eindelijk toegevoegd. Het was de ontbrekende schakel in de levensfases van Sims en legde de basis voor het opvoeden van Sims. Dat beviel goed en dus bouwt De Sims 4 Ouderschap daar zo’n vier maanden later op door. Nu geldt het opvoeden hier echter niet alleen peuters, maar ook voor kinderen en tieners. Opvoeden wordt daarmee een eigen vaardigheid met eigen uitdagingen; iets dat de community tot nu toe eigenlijk nog altijd miste in De Sims 4. Of De Sims 4 Ouderschap dat gat een beetje redelijk invult, lees je in deze review!

Creëer-een-Sim

De kleding voor volwassenen is – niet geheel onverwachts gezien de context van het pakket natuurlijk – vooral afgestemd op tieners. Dat resulteert daarmee in een wat lossere kledingstijl met vaak hippe printjes. Voor de ouderen is er ook wel een simpelere pyjamabroek en trui; de rest is duidelijk afgestemd op de jongere generaties.

De Sims 4 Ouderschap: Creëer-een-Sim
Veel van de content in Creëer-een-Sim bestaat vooral uit hippere kledingstukken voor tieners.

Je kunt het qua stijl vergelijken met het basisspel maar dan met meer details en kleurenkeuzes om uit te kiezen. Zeker bij de mannen zijn die twee punten goed voor best een aantal verfrissende kledingstukken. Misschien niet het meest innoverend, maar het werkt.

De Sims 4 Ouderschap: Creëer-een-Sim

Bij de vrouwen ben ik er iets minder van onder de indruk, al komt dat met name doordat het pakket zich zoals gezegd voornamelijk focust op simpele, alledaagse kleding. Dat betekent daardoor automatisch ook dat het lastiger is om content te maken dat zich echt weet te onderscheiden; beter gezegd: je gaat het niet missen als je het niet zou hebben, terwijl er tegelijkertijd toch ook weer enkele dingen bijzitten die ik mezelf zeker wel vaker zie gebruiken. De (universele) broek met overhangend jack is daar een goed voorbeeld van en zo zijn er nog een handjevol andere items.

De Sims 4 Ouderschap: Creëer-een-Sim

Ook de haarstijlen van de vrouwen doen het naar mijn mening erg goed. Je krijgt er vier, maar name de twee haarstijlen met highlights staan vaak erg mooi; ze hebben wat hips voor tieners, maar zijn tegelijkertijd toch ook elegant genoeg om als volwassene te kunnen dragen.

Kinderen en peuters

Bij de kinderen vallen meteen de twee nieuwe haarstijlen met dreadlocks op, waarvan er eentje universeel is en eentje met bloemetjes enkel voor meisjes. Zoals de ontwikkelaars ook al aangaven tijdens de Live Broadcast voorafgaand aan de release wilde ze op basis van feedback van de community graag wat ‘excentriekere’ haarstijlen voor kinderen toevoegen en dat is hiermee zeker gelukt. Daargelaten of je het ook mooi vindt, is het in ieder geval goed dat ze iets unieks proberen te brengen.

De Sims 4 Ouderschap: Creëer-een-Sim
Ook kinderen krijgen best wat leuks in De Sims 4 Ouderschap.

Toch ben ik ook van de kleding zelf aardig onder de indruk. Nog meer dan bij de volwassenen voelen de kledingstukken hier namelijk lekker hip en uniek aan. Misschien dat het komt omdat er eigenlijk nog niet echt een pakket is geweest dat echt aandacht heeft besteed aan kinderen (De Sims 4 Kinderkamer Accessoires is daar natuurlijk de enige uitzonder op), maar ook zonder dat gegeven heeft het gewoon een fijne uitstraling.

De Sims 4 Ouderschap: Creëer-een-Sim
Voor peuters is er niet veel meer dan deze twee outfits en een simpel accessoire.

Wat me enigszins tegenvalt is dat peuters ‘slechts’ twee volledige outfits krijgen en één accessoire, ook al is dat verhoudingsgewijs met de content tot nu toe al best wat nieuws. Geen nieuwe broeken, shirts en zelfs geen nieuwe haarstijlen. Dit was nou eigenlijk juist een mooi pakket om daar wat mee te doen.

Bouwen

Vergelijkbaar met Creëer-een-Sim kent ook Bouwen een wat neutralere, maar vooral ook huiselijke stijl. Desondanks hebben de meubels me nog fijn weten te verrassen. Meer dan Creëer-een-Sim weet het namelijk een eigen sfeertje over te brengen. Hout en stof, beiden in de wat minder sobere kleuren staan centraal waarbij het ‘m vooral vaak zit in de kleinere details: van de verschillende kussens op de bank tot een grote speelgoedbak met verschillend speelgoed erin; het heeft vaak net dat extra’s. Waar het daarnaast bovendien verschilt met het basisspel, is dat het overal niet meer allemaal recht en strak is, maar dat er meer wordt gespeeld met vormen en details. Het heeft wat ‘kinderlijks’ af en toe en dat maakt het een mooie set om mee te werken.

Daarbij valt ook op dat er eigenlijk voor alle kamers binnenshuis wel wat nieuws is, al ligt de focus daarbij toch voornamelijk op de woonkamer en keuken. Niet onlogisch gezien dat de twee centrale ruimtes in huis zijn, zeker voor familiegerichte gameplay. Zeker bij die twee kamers zie je daardoor dat het, in tegenstelling tot eerdere pakketten, gelukkig een vrijwel volledige set is geworden. Zelfs de nieuwe koelkast past zo bijvoorbeeld speciaal bij de set met een eigen bijpassende buitenkant in dezelfde houten stijl is als de keukenkasten en de rest van de voorwerpen. (Eindelijk matcht dat een keertje goed!)

Rommel, posters en handwerk!

Ook decoratie is er in voldoende maten aanwezig. Daarbij ga je vooral weer toe naar wat je verwacht van zo’n pakket: rommel, handgemaakte kindervoorwerpen en -tekeningen en tienerposters voor aan de muur. Veel daarvan is primair bedoeld voor in de slaap- of speelkamer, al zijn er ook voldoende items voor de overige ruimtes in huis. Zeker de handgemaakte spulletjes daarin zijn vaak erg leuk gedaan! Kijk bijvoorbeeld naar het bordenrekje voor in de keuken met daarop een zelf-beschilderd bord. Maar ook zaken als de nieuwe bad-douch combinatie geven De Sims 4 Ouderschap echt iets eigen: het gordijntje heeft namelijk een hoop leuke nieuwe printjes.

De Sims 4 Ouderschap: Bouwen
Decoratie is er genoeg in De Sims 4 Ouderschap: van posters tot handgemaakte voorwerpen.

Hoewel er geen nieuwe wereld in De Sims 4 Ouderschap zit, vind je wel een kant en klaar huis in je Bibliotheek. Net als de vier standaard ruimtes is zeker binnenshuis een degelijk huis voor een familie mocht je zelf geen huizen kunnen of willen bouwen. Zie enkele van de screenshots in de rest van deze sectie voor een sfeerimpressie. Logischerwijs is de buitenkant daarbij niet heel bijzonder simpelweg omdat het pakket naast een paar ramen niets nieuws voor buiten bevat.

De Sims 4 Ouderschap: Bouwen
Het nieuwe huis in De Sims 4 Ouderschap.

Gameplay

Dan waar het echt om draait in De Sims 4 Ouderschap: het opvoeden van peuters, kinderen en tieners, en de uitdaging die daarbij hoort. In tegenstelling tot eerdere Game Packs is De Sims 4 Ouderschap daarmee vooral een pakket dat zich richt op het uitbreiden van bestaande gameplay in plaats van het toevoegen van iets nieuws. Dat betekent dat het pakket daardoor op het eerste oog inhoudelijk eigenlijk ook maar vrij weinig bevat, al merk je wel anders als je er een tijdje mee speelt. Het zijn de kleine zaken zoals de nieuwe interacties en dynamiek die het hier echt afmaken.

De Sims 4 Ouderschap: Opvoeden
Het opvoeden van peuters, kinderen en tieners is het thema van De Sims 4 Ouderschap.

Karakterwaarden

Toch is de belangrijkste nieuwe toevoeging iets dat je onmogelijk kunt missen; de vijf karakterwaarden: conflictoplossing, emotionele controle, empathie, manieren en verantwoordelijkheid. Alle vijf zijn het verschillende waardes die aangeven hoe ‘goed’ of ‘slecht’ een Sim bezig is tijdens zijn of haar kindertijd in dat bepaalde gebied van gedrag. Daarbij kun je ‘goed’ en ‘slecht’ tussen aanhalingstekens laten omdat er zeker niet voorgeschreven wordt wat nou goed is; als ouder ben je vrij om je kind op te voeden hoe jij dat wil. Alle peuters, kinderen en tieners krijgen er constant mee te maken. Eenmaal opgegroeid zorgen beide uitersten van de alle karakterwaarden voor een speciale karaktereigenschap om je verder te helpen in zaken binnen dat gebied.

De Sims 4 Ouderschap: Dekken van de tafel
Het dekken van de tafel is goed voor je Sim’s manieren.

Goede interacties hebben daarbij logischerwijs een positief effect op de karakterwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld de tafel gaan dekken wat dan weer goed is voor je Sim’s manieren. Slechte gewoontes zoals het laten van boeren of scheten hebben dan juist weer een negatief effect. Veel alledaagse interacties zijn zo gekoppeld aan een van de karakterwaarden.

Discipline

Indirect beïnvloedt het niveau van de karakterwaarden ook weer het autonome gedrag van Sims. Het meest duidelijke voorbeeld daarvan is het maken van troep, iets dat met name peuters vaak zullen doen. Misschien wel tot het irritante aan toe, al hoort dat – voor zover ik weet dan als niet-ouder 😛 – eigenlijk ook bij het opvoeden. Karakterwaarden bieden daarmee vooral extra diepgang aan De Sims 4; zie het als een extra factor om rekening mee te houden. Zeker wanneer je de autonomie van je Sims op volledig hebt staan, is dat in het begin best nog wel even wennen; je hebt immers niet zomaar meer alles onder controle zoals dat voorheen altijd het geval was. Als je veel waarde hecht aan familie-gameplay is dit daarmee eigenlijk een geweldige toevoeging.

Toch is vooral de manier waarop het geïntegreerd zit het grootste compliment voor dit pakket. Ook zelfgekozen acties hebben immers wat duidelijkere gevolgen waarbij je er ook meer van bewust raakt dat er vaak meerdere manieren zijn om problemen op te lossen. Plotselinge stemmingswisselingen bij tieners, een van die zaken die willekeurig voorkomen en je maar weinig controle over hebt, komen bijvoorbeeld geregeld voor. Een simpele manier om die woede te laten verdwijnen is door het roepen van verboden woorden; dat kan in jezelf, in de spiegel of tegen een ander. Dat is misschien effectief om de woede te verminderen, maar niet heel goed voor je Sim’s manieren. Beter is dan bijvoorbeeld om buiten maar een rondje te gaan joggen, al kost je dat dus weer meer tijd. Zo zijn er wel meer van die kleine dingen die de gameplay toch weer net afmaken.

Kinderfases

De Sims 4 Ouderschap: "Ik ben een beer!"-kinderfase
In de “Ik ben een beer!”-kinderfase willen kinderen niets anders dan de hele dag in een berenpak rondlopen.

Overigens gebeuren er zo wel meer dingen op willekeurige momenten. Een voorbeeld daarvan zijn de verschillende kinderfases waar kinderen en tieners mee te maken krijgen. Zo is er bijvoorbeeld een “Lastige eter”-fase waarin kinderen en tieners bedroefd raken van het eten van bepaalde gerechten. Als ouder kun je je kinderen dan juist motiveren die gerechten wel te eten om er zo vanaf te komen. Zo zijn er een totaal van zeven fases met allemaal eigen moeilijkheden. Grappig genoeg is er zelfs een “Ik ben een beer!”-fase voor kinderen; dan willen kinderen niets liever dan in een berenpak rondlopen. Iemand hier toevallig die dat gevoel al ooit heeft gehad?

Schoolprojecten, dagboeken en speelgoed

De Sims 4 Ouderschap: Schoolprojecten
Schoolprojecten zorgen voor verantwoordelijk, maar zijn vooral ook een leuke gezamenlijke activiteit.

Anderzijds zijn er ook verschillende nieuwe voorwerpen bijgekomen om je te helpen met het verbeteren van de karakterwaarden, aldus ook de ietwat bredere kop van deze alinea. Kinderen en tieners krijgen zo om te beginnen bijvoorbeeld te maken met schoolprojecten, een soort opdrachten naast huiswerk die je thuis kunt opbouwen. Naast een goede manier om verantwoordelijkheid op te bouwen, is het ook nog eens een handige manier om te werken aan de onderlinge relatie. Je kunt er namelijk ook samen aan werken zodat het sneller af is. Bovendien helpt ieder project een bepaalde vaardigheid zoals de raketvaardigheid of een van de kindervaardigheden te verbeteren. Tegelijkertijd kunnen andere Sims nog niet voltooide schoolprojecten ook vernielen met alle gevolgen zoals ruzies van dien.

De Sims 4 Ouderschap: Dagboek
Het bijhouden is een goede manier om van negatieve emoties af te komen en daarmee emotionele controle aan te leren.

Vergelijkbaar kunnen Sims ook een dagboek bijhouden om van die slechte gemoedstoestanden af te komen en emotionele controle op te bouwen. Aan de andere kant kan dat dagboek tegelijkertijd ook weer door andere Sims kan worden gestolen en gelezen. Het zijn zaken met meerdere mogelijkheden; goed en fout, het komt ook hier terug. Ook speelgoed speelt een redelijke rol van betekenis met verschillende voorwerpen die dan weer een eigen karakterwaarde verbeteren.

Opvoedkunde

Kinderen hoeven dat hele proces echter niet alleen te doorlopen. Het pakket heet niet voor niets ouderschap, dus ook voor de ouders is er een belangrijke rol weggelegd in het verbeteren van de karakterwaarden. Daarvoor krijgen ouders de nieuwe opvoedkunde vaardigheid en dat verbeteren is misschien nog wel de grootste uitdaging van het pakket. Je merkt vanzelf namelijk wel dat het in het begin nog best lastig is om je kinderen op een goede manier te sturen. Je kunt ze bijvoorbeeld wijzen op hun fouten, maar dat werkt in het begin nog niet echt goed op de onderlinge relatie.

De Sims 4 Ouderschap: Sorry leren te zeggen
Ouders kunnen peuters leren sorry te zeggen. Dit helpt hun conflictoplossing-karakterwaarde te verbeteren.

Later leer je daar dan ook wat effectievere methodes voor. Tegelijkertijd kun je goed gedrag ook aan gaan moedigen of Sims opdragen een bepaalde activiteit te gaan doen. En mocht het echt niet goed gaan, dan kun je ook nog altijd straffen uitdelen. Daarbij heb je de keuze uit huisarrest of het instellen van een avondklok. Met huisarrest kun je een bepaalde activiteit zoals contact met vrienden verbieden voor 24 uur; met een avondklok bepaal je de tijd waarom iedereen in je huishouden thuis moet zijn. Natuurlijk is het dan weer aan de kinderen om zich daaraan te houden of niet…

Conclusie

De Sims 4 Ouderschap is een meer dan prima Game Pack voor Simmers die veel waarde hechten aan familiegerichte gameplay. Met karakterwaarden krijgt het opvoeden van kinderen een extra uitdaging omdat veel interacties nu voortaan duidelijkere gevolgen hebben voor die karakterwaarden. De rest van het pakket bouwt daarop door en introduceert met name meer methodes om aan die karakterwaardes te werken. Denk daarbij aan schoolprojecten of dagboeken, maar ook de nieuwe opvoedkunde vaardigheid voor ouders. Daarmee leer je als ouder namelijk meer en betere methodes om je kinderen te kunnen begeleiden, sturen en – waar nodig – ook te straffen. Het zit goed in elkaar, geeft je voldoende keuzevrijheid én sluit uitstekend aan op het basisspel.

Creëer-een-Sim is wat minder spectaculair dan de gameplay, maar bevat wel verschillende hippere kledingstukken voor met name de tieners. Ook kinderen krijgen zo best wat leuks, al mis ik persoonlijk nog wat aandacht bij de peuters. In Bouwen vind je met een landelijke, huiselijke familiestijl wat betere content welke je in veel huizen prima zult kunnen gebruiken. Het draagt een warme familiesfeer waardoor ik het zelf in ieder geval erg geslaagde voorwerpen vind. Al met al maakt dat het een solide allrounder voor veel Simmers!

Met dank aan EA Benelux voor het mede mogelijk maken van deze review!

Beoordeling: 8,3

De Sims 4 Ouderschap is een prima allround Game Pack voor iedereen die meer familiegerichte gameplay wil in De Sims 4. Met karakterwaarden en de opvoedkunde vaardigheid krijgt het opvoeden van peuters, kinderen en tieners een beduidend belangrijkere rol welke uiteindelijk ook weer van belang kan zijn tijdens hun latere levens.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Ouderschap
  • Prijs:  19,99

Subonderelen

Creëer-een-Sim:7,0
Bouwen:8,0
Karakterwaarden:9,5
Opvoedkunde:9,0
Overige gameplay:8,0

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!