SN Review: De Sims 4 Peuter Accessoires

De Sims 4 Peuter Accessoires: Glijbaan
Ouders kunnen peuters helpen glijden op de glijbaan.

Nadat we in januari dit jaar plotseling peuters kregen in De Sims 4 kon het eigenlijk ook niet uitblijven dat we er ook een keer betaalde content omheen zouden krijgen. Het is immers de enige levensfase waar we tot nu toe nog vrijwel niks nieuws voor hebben gehad en EA kennende kan zo’n kans dan ook niet onbenut blijven. Na ruim een half jaar is het daarom tijd voor De Sims 4 Peuter Accessoires! In deze review vertellen we je meer over dit twaalfde accessoires.

Creëer-een-Sim

Laten we maar meteen beginnen met een klassiek en tevens het grootste minpunt uit Creëer-een-Sim in De Sims 4 Peuter Accessoires: de balans jongen-meisje. Dat is op zich niets nieuws en leek zelfs te verbeteren de laatste tijd, maar heeft hier toch weer een nieuw hoofdstuk bereikt met letterlijk twee keer zoveel items voor meisjes als voor jongens (respectievelijk 27 om 13). Op twee haarstijlen en twee broeken (4 items) na is alles namelijk uniseks (9 items) of enkel voor meisjes (18 items). Die cijfers zeggen genoeg, zie zo ook de onderstaande twee screenshots. Nou is het altijd zo dat meisjes/vrouwen meer krijgen – dat is immers in werkelijkheid ook – maar zo erg hoort gewoon niet.

Los van die klacht ben ik eigenlijk zeer tevreden over Creëer-een-Sim. Het ontwerp van de kleding is – met name voor meisjes, dat wel – veelal van hoge kwaliteit en vooral ook de geruime keuze uit excentrieke printjes en vrolijke kleuren geeft je genoeg mogelijkheden je peuter er nog schattiger uit te laten zien dan voorheen. Zeker kledingstukken als het bijen topje voor meisjes (screenshot linksonder) en de universele hoodie met dierenprints weten dat thema goed naar voren te brengen.

Ook qua haarstijlen biedt het pakket je voldoende opties. Bij meisjes wordt dat gekarakteriseerd door steeds een extra accessoire bij de vier haarstijlen zoals strikjes en klemmetjes welke het net wat meisjesachtiger en schattiger maken dan de neutralere haarstijlen van het basisspel terwijl de jongens juist twee wat stoerdere haarstijlen krijgen met een iets gewaagder ontwerp. Het enige ‘jammere’ hiervan vind ik dat met name de haarstijlen voor jongens niet voor oudere Sims beschikbaar zijn, echter kun je dat het accessoirespakket moeilijk aanrekenen. Het heet namelijk niet voor niets Peuter Accessoires, al zullen er vast CC-makers zijn die dat ook voor elkaar kunnen krijgen.

Bouwen

De Sims 4 Peuter Accessoires is naast dat het een pakket voor peuters is vooral ook een pakket voor buiten. Misschien iets minder origineel na al drie eerdere tuin-accessoirespakketten, maar goed. Speelafspraakjes, de nieuwe gameplayfeature van het accessoirespakket, spelen zich in een park af en dus is bouwen er om daar wat meer sfeer aan te geven. Net zoals Creëer-een-Sim moeten de voorwerpen het hierbij hebben van hun felle kleurtjes en excentrieke printjes.

De Sims 4 Peuter Accessoires: Voorwerpen
Felle kleurtjes en opvallende patroontjes vormen de basis van de voorwerpen uit De Sims 4 Peuter Accessoires.

De speelgoedkist is hiervan misschien nog wel het beste voorbeeld; waar het basisspel namelijk enkel wat ‘saaie’ speelgoedkisten kent, komt het hier in beduidend interessante smaken zoals een politieauto, een schoolbus of een lekkere taart! Ook andere voorwerpen zoals de vier stronkjes, een soort afzetting voor bijvoorbeeld plantenbakken, kennen zo best nog wel wat grappige varianten met ieder een eigen ‘monsterpaaltje’. Wissel die wat af en je hebt zo een best speelse tuin. Het is lastig om zo uit te leggen, maar je vindt er wel voorbeelden van op de achtergrond in de screenshots.

De Sims 4 Peuter Accessoires: Voorwerpen
Een voorbeeld van wat je allemaal kunt met de voorwerpen uit De Sims 4 Peuter Accessoires in het park Magnoliabloesem in Willow Creek.

Gemiste kansen

Aan de andere kant zijn de voorwerpen zonder die patroontjes echter ook meteen een stuk minder. De barbecue heeft bijvoorbeeld maar weinig meerwaarde boven de bestaande barbecues en zelfs nieuwe voorwerpen als de kussens of de ballonnen missen uitstraling en kwaliteit. Printjes op kussens zijn toch best normaal zou je zeggen? Gemiste kans, zelfs al kun je het nog altijd bont genoeg maken door al die kleuren te mixen.

Een ander minpuntje is dat het driedelige vloerkleed en het zonnedak beiden één voorwerp zijn terwijl het eigenlijk meerdelig is. Dat maakt het soms lastig om de juiste kleurenoptie te vinden omdat er altijd wel een kleur is die net niet helemaal mooi staat. Het zou fijner zijn geweest als ieder van die voorwerpen slechts uit een enkel voorwerp zou bestaan en je ze zelf naar eigen wens kunt plaatsen en matchen.

De Sims 4 Peuter Accessoires: Overzicht voorwerpen
Een overzicht van alle 24 voorwerpen uit De Sims 4 Peuter Accessoires.

Met 24 items krijg je bovendien niet heel veel nieuwe spullen in bouwen. Ook het feit dat de stronkjes daarvan vier voorwerpen en de hangende lampen twee opnemen helpt daarbij niet echt. Je komt er wel mee rond, maar meer voorwerpen had op zich wel gemogen in plaats van wat kledingstukken voor meisjes.

Speelafspraakjes

Nu de gameplay van het accessoirespakket; de speelafspraakjes. Speelafspraakjes zijn een speciaal sociaal evenement voor peuters waarop ze met elkaar kunnen spelen. Heel veel meer valt er eigenlijk niet over uit te leggen aangezien ’t hetzelfde recept volgt als andere sociale evenementen. Zelf gebruik ik ze daarom eigenlijk maar zelden en ook dit zal daar geen verschil in gaan maken. Qua gameplay is het echter nog altijd prima te noemen voor een accessoirespakket want heel veel meer mag je er gewoon niet van verwachten. Bovendien geeft het voltooien ervan je een aardige prijs als je de gouden bonus weet te bepalen: het complete klimtoestel! Dat is sowieso al een prima reden om het af en toe een keertje te organiseren.

Daarnaast hebben we op het gebied van gameplay nog wat andere dingetjes om mee te spelen; de vier nieuwe speeltoestellen om precies te zijn. Nu zijn die wel niet zo uitgebreid als reguliere gameplayvoorwerpen, al is het wel een categorie speelgoed die we tot nu toe nog niet hebben gezien in De Sims 4. Verder is het vooral een handige manier om aan de bewegingsvaardigheid te werken van peuters en is het iets waar ze zichzelf gemakkelijk mee kunnen vermaken. Zo geeft het je als ouder tenminste eventjes een momentje rust tijdens een speelafspraakje!

Ballenbak

Laten we maar beginnen met ergste. Tsja, want wat moet ik hier nog meer van zeggen? Dit is gewoon lelijk, erger dan de diversiteit van Creëer-een-Sim en had in deze staat beter niet in het spel kunnen zitten. Punt.

De Sims 4 Peuter Accessoires: Ballenbak
Heerlijk, die platte texturen… Gelukkig zijn de animaties wel beduidend beter gemaakt.

Nou moet je natuurlijk ook rekening houden met het feit dat prestaties voor het De Sims-team wat belangrijker is dan voor CC-makers. Alle voorwerpen bestaan namelijk uit zogenoemde veelhoeken. Hoe meer veelhoeken een voorwerp bevat, hoe meer gerenderd moet worden door je computer, dus hoe lager de prestaties. Ronde veelhoeken bestaan niet, dus een bal wordt bijvoorbeeld opgebouwd uit een hoop verschillende driehoeken. En dat is dan één bal, ga maar na wat er zou gebeuren als je een hele ballenbak vol hebt. Aan de andere kant hebben we al lang beduidend gedetailleerdere voorwerpen voorbij zien komen. Iets beters dan dit zou dus absoluut mogelijk moeten zijn.

Los van de grafische kant zijn de animaties van de ballenbak wel erg leuk om naar te kijken. Je ziet peuters echt plezier hebben door constant ballen de lucht in te gooien en zelf te duiken. Hoewel twee peuters tegelijk in de ballenbak kunnen spelen kunnen ze helaas niet echt met elkaar spelen. Het geeft wat punten voor de onderlinge relatie, maar verder wordt de ballenbak gewoon doormidden gesplitst en dan krijgt ieder z’n eigen helft.

Glijbaan

Op de glijbaan kunnen peuters, nou ja…, glijden. Ouders kunnen hierbij helpen wat er niet alleen liefelijk uitziet, maar ook goed is voor de onderlinge relatie. Dat helpt ze ook de slagingskans te verhogen zodat peuters vaker een positieve gemoedstoestand zullen krijgen. De glijbaan kan namelijk te snel zijn voor peuters met een mindere bewegingsvaardigheid.

De Sims 4 Peuter Accessoires: Glijbaan
Ouders kunnen peuters helpen glijden op de glijbaan.

Tunnels

Peuters kunnen simpelweg door de tunnels kruipen en af en toe hun hoofd laten zien bij een van de uiteinden. Heel veel bijzonders is het verder niet. Peuters willen nog weleens boos worden als er andere Sims in ‘hun’ tunnel spelen en kunnen ook weer gemoedstoestanden krijgen op basis van hoe goed hun bewegingsvaardigheid is vergelijkbaar met de glijbaan.

Speeltoestel

De Sims 4 Peuter Accessoires: Piratenbootwrak
De interactie Doen alsof laat peuters opgaan in hun eigen wereld. In dit geval is het ’t piratenbootwrak.

Het speeltoestel lijkt op het eerste oog enkel een combinatie van de drie eerdere gameplayvoorwerpen. Toch heeft het ook een belangrijk extraatje: peuters die namelijk minimaal niveau 2 van de fantasievaardigheid kunnen Net doen alsof. Dat is een interactie die de tunnels verandert in of een piratenbootwrak of een ruimtestation en peuters laat denken alsof ze zich erin bevinden. Alleen peuters kunnen dat effect zien, al kunnen ouders wel meehelpen.

Conclusie

Met hier en daar een uitzondering is de content van De Sims 4 Peuter Accessoires gewoon van een prima kwaliteit. Je krijgt wat je ervan verwacht: kinderlijk, kleurrijk en bovenal ook aantrekkelijk. Toch zijn er ook plekken waar wat steken zijn laten vallen. Denk aan de hoeveelheid kleding voor jongens en het aantal voorwerpen in bouwen. Het voelt enigszins afgekapt, zeker als je het vergelijkt met wat de meisjes krijgen.

Los van de gebreken van de ballenbak zit het ook op het gebied van gameplay ook goed in elkaar. De klimtoestellen bieden een prima vorm van vermaak aan peuters en kun je eigenlijk in ieder huis wel gebruiken. Zeker de relatief kleinere glijbaan past in vrijwel iedere tuin wel. Speelafspraakjes zijn er om daar een samenhangend thema omheen te bouwen, al verwacht ik niet dat daar zoveel gebruik van zal worden gemaakt.

Al met al is De Sims 4 Peuter Accessoires gewoon een zeer redelijk accessoirespakket. Je moet wel echt worden aangetrokken door het kinderlijke, maar dan krijg je ook wat. Met name voor meisjes, dat dan weer wel.

Beoordeling: 6,7

De Sims 4 Peuter Accessoires doet wat het belooft en brengt kleurrijke en excentrieke kleding en voorwerpen naar de jongste levensfase in De Sims 4. Toch mist op plekken te overtuigen en lijkt het soms zelfs afgeraffeld te zijn.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Peuter Accessoires
  • Prijs:  10,00

Subonderelen

Creëer-een-Sim:7,0
Bouwen:5,5
Speelafspraakjes en speeltoestellen:7,5

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!