Sims Nieuws

Je kunt gewoon niet zonder!

Geplaatst onder De Sims 4 Studentenleven

SN Review: De Sims 4 Studentenleven

Lees onze review over De Sims 4 Studentenleven, het achtste uitbreidingspakket voor De Sims 4, dat zich richt op het studeren en alle heisa eromheen.

Nadat De Sims 4 Honden en Katten en De Sims 4 Jaargetijden uitgebracht waren, werd de roep om een universiteitsuitbreiding voor De Sims 4 binnen de community beduidend groter. Drie uitbreidingspakketten later is het dan eindelijk zover met De Sims 4 Studentenleven. Waar het uitbreidingspakket in grote lijnen dezelfde formule volgt als in De Sims 3 Studententijd en De Sims 2 Studentenleven, is een van de pijlers uit deze iteratie de toevoeging van twee verschillende universiteiten. Met gerenommeerd studies, rivaliteiten en bovenal een zo groot mogelijk contrast tussen de twee universiteiten probeert Studentenleven zichzelf te onderscheiden. Hoe dat uitpakt, lees je in deze review.

Britechester

De nieuwe universiteitswereld heet Britechester en met zo’n naam weet je eigenlijk meteen dat je een Britse wereld krijgt. Waar de wereld qua natuur niet veel anders is dan Willow Creek en alle daarop gebaseerde werelden, merk je aan alle kanten dat het overal beduidend sfeervoller is. Dat is mede te danken aan het feit dat de omgeving ook buiten je speelbare gebied goed gevuld is met opvullingshuizen en andere attributen.

Universiteit van Britechester

Waar De Sims 4 Studentenleven in grote lijnen hetzelfde recept volgt als de vergelijkbare uitbreidingspakketten voor De Sims 2 en De Sims 3 deden, zit het grootste verschil hem in het feit dat er nu niet één maar twee universiteiten zijn. En aangezien die twee universiteiten elkaars ‘tegenpolen’ zijn, is ook de wereld een wereld van uitersten. De ene kant van de wereld wordt gedomineerd door de Universiteit van Britechester en haar gotische bouwstijl. De universiteit is daardoor eigenlijk het meest vergelijkbaar met de andere universiteiten uit de franchise. Aan de andere kant van de wereld vind je het hypermoderne Foxbury Instituut. Waar de Universiteit van Britechester meer het beeld volgt van een klassieke, typisch Amerikaanse universiteit, is het Foxbury Instituut echt een universiteit van de toekomst.

Foxbury Instituut

Ondanks de tegenstrijdigheden hebben beide campussen een vergelijkbare indeling. Je hebt natuurlijk het niet te missen universiteitsgebouw en naastgelegen sport stadium – beiden helaas een gesloten gebouw waar je als speler niet binnen kunt – met verder drie studentenhuizen en een studentenruimte. Studentenhuizen zijn huizen waar je samen met tot wel negen niet-speelbare Sims van dezelfde universiteit kunt leven. Eventueel kun je als speler zelf nog de studentenhuizen limiteren tot tevens Sims van een bepaald gender of lid van een bepaalde organisatie.

Vaak zijn studentenhuizen vergelijkbaar met De Sims 4 Stedelijk Leven een soort appartementen waarbij je ditmaal een gehele verdieping met alle kamers kunt betreden. Het grote verschil is echter dat je vanuit leefmodus niet in bouwen kunt en dus qua aankleding gelimiteerd bent tot de voorwerpen die je kunt verslepen vanuit je Sim’s inventaris zoals posters of de nieuwe minikoelkast. Omdat op iedere verdieping vaak een stuk of vier slaapkamers zijn, heb je als speler zelf de vrijheid een eigen kamer plus bed te kiezen en de deur dan bijvoorbeeld af te sluiten voor je huisgenoten.

Studentenhuis van het Foxbury Instituut

Een ander limiet van het studentenhuis is dat je er niet koken. Als een van je negen huisgenoten niet al (duur) eten mee heeft genomen, kun je ook altijd eten kopen bij een van de voedselstalletjes of op bepaalde tijden in de studentenruimte. Naast eten vind je daar een plek om te studeren en te werken aan vaardigheden horende bij de universiteit. In het geval van de Universiteit van Britechester is dat de nieuwe onderzoek- en debatvaardigheid, bij het Foxbury Instituut robotica.

Met name robotica is een van de leukere vaardigheden omdat er voldoende verschillende robots zijn om te kunnen bouwen. Het kost misschien wat moeite en Simdollars (en je kunt redelijk gemakkelijk overlijden door elektrocutie), maar verschillende hulprobots voor zo’n beetje alle huishoudelijke klusjes zijn natuurlijk welkom in ieder huishouden. Bovendien keert Servo terug als nieuwe levensstaat in De Sims 4. Ze zijn niet zo uitgebreid als de andere levensstaten, maar hebben in tegenstelling tot Sims wel andere behoeftes. Zo dienen ze bijvoorbeeld van tijd tot tijd gerepareerd te worden waar gewone Sims af en toe moeten douchen.

Gibbs Hill

Gibbs Hill is een aardig grote buurt met in het centrum de grote bibliotheek.

Tussen beide buurten in is er tevens een derde buurt, Gibbs Hill. Neutraal terrein zo je wilt, want de buurt is zelf eigenlijk niet veel anders dan een buurt uit een normale wereld. Wat meteen opvalt is dat het aanvoelt als een aardig ruime buurt. Immers, je zit hier in het hart van de stad, dus staat het vol met smalle stadshuizen. Drie van zo’n huizen (op – vergelijkbaar met de rest van de buurt – zeer kleine kavels) zijn ook daadwerkelijk bewoonbaar. Het fijne van Britechester is daarmee dat het gewoon een woonbuurt is. Iedereen die wil, kan er op elk moment naar toe reizen om bijvoorbeeld bijlessen in een bepaalde vaardigheid te nemen of er zelfs in te wonen. Mocht je willen, dan kun je zelfs alle studentenhuizen ombouwen tot je eigen penthouse of wat voor openbare kavel dan ook. Andersom kun je ook bestaande buurten verbouwen tot buurten met studentenhuizen voor een van de twee universiteiten. Het zijn fijne vrijheden waar je misschien niet direct iets aan hebt, maar altijd handig kunnen zijn voor bijvoorbeeld verhaalvertellers.

De buurt heeft echter ook een functie wat hier vind je nog twee missende ‘studentenkavels’ die de andere buurten niet hebben: een bibliotheek en een bar. Bij beide kavels valt te zien dat met name de voorwerpen uit bouwen erg sfeervol zijn.

Bouwen

Zoals hierboven al gezegd is Britechester een sfeervolle wereld met meerdere stijlen en dat is op de verschillende kavels voornamelijk te danken aan de voorwerpen uit bouwen. Door de grote verschillen kun je ook in bouwen redelijk gemakkelijk drie verschillende stijlen van elkaar onderscheiden. Zoals hierboven al te zien was, heeft iedere universiteit zijn eigen bouwstijl terwijl de derde bouwstijl komt van het stadscentrum. Bij alle drie sluit de bouwstijl bijna naadloos aan op de omgeving en de andere gebouwen. Mooie voorbeelden daarvan zijn de verschillende studentenhuizen. De buitenwanden en kozijnen van de studentenhuizen lijken sprekend op de rest van de gebouwen, zoals je ook op de afbeelding hieronder kunt zien.

Studentenhuis van de Universiteit van Britechester. De bovenste verdieping inclusief dak is compleet bewerkbaar.

Qua voorwerpen is er logischerwijs een sterkere nadruk op voorwerpen voor in een studentenkamer en -huis. Opvallend genoeg zijn de voorwerpen hier nog redelijk braaf en netjes. Waar je bij studenten slecht-onderhouden of rebelse accenten verwacht, zijn het vooral strakke, Ikea-achtige meubels. Dat komt deels natuurlijk omdat je in de studentenhuizen zelf niet met de meubels aan de slag kunt gaan. Bedden staan er al en zijn voor iedere Sim en iedere universiteit even ‘neutraal’. Ieder studentenhuis heeft dan wel wat eigen meubilair dat wel wat unieker is, maar dat zijn dan weer voornamelijk stoelen, tafels, bureaus en wat decoratiestukken. Verwacht er logischerwijs geen normale woonhuizen mee te vullen.

Wat dan nog rest aan voorwerpen kan worden gebruikt voor de aankleding. Dit zijn voorwerpen die allen sleepbaar zijn zoals een campingstoel of posters. Hier zie je dan ook duidelijk terug dat het een samenraapsel is van een hoop verschillende stijlen. Hoewel ik niet zo’n fan ben van de vele posters, is de aankleding over het algemeen leuk gedaan. Het is misschien een beetje kneuterig af en toe, maar dat geeft een mooi contrast bij de neutrale stijl van de meubels. Ook hier blijft het echter nog tamelijk braaf.

Creëer-een-Sim

Met het studentenleven als thema is het de content in Creëer-een-Sim logischerwijs niet heel verrassend. Immers is zo’n beetje alles casual, alledaagse kleding bedoeld voor met name jong volwassenen. Verwacht dus veel sweaters en vesten tot simpele shirts en tops, en juist wat minder jurken en formelere kleding.

Op het eerste oog zou je zelfs kunnen zeggen dat het niet heel bijzonder is. Aangezien de voorgaande pakketten ieder een duidelijk uitgesproken stijl hadden, is die gedachte ook niet heel onlogisch. Het zit hem dan ook in de subtielere details zoals een geknoopt shirt of motiefjes op de kraag. Ook het gebruik van verschillende stoffen zoals spijkerstof of gebreide kleding is goed te zien. Met laatste zie je met name terug in de verschillende outfits voor vrouwen en de vesten voor mannen. Het is daarmee ook fijn om te zien dat de kleding voor mannen kwalitatief zeker niet onderdoet voor de kleding voor vrouwen. Sowieso is de kleding over het algemeen kwalitatief top.

SN Review: De Sims 4 Studentenleven

Universiteitskleding is er uiteraard ook. Naast de onmisbare toga’s komen ook de logo’s van de twee universiteiten op meerdere kledingstukken terug. Gelukkig zijn de logo’s hip genoeg om zelfs buiten het universiteitsleven te kunnen dragen, dus storend is het zeker niet.

Qua haarstijlen krijgen we een mix van van alles en nog wat. Van zo’n beetje het langste haar voor vrouwen, strakke zakelijke kapsels voor mannen, tot opgeschoren dreadlocks voor iedereen, er is voor iedere stijl wel een passende haarstijl te vinden. Nieuwe accessoires zijn er niet met uitzondering van de gezichtspiercings. Persoonlijk ben ik er niet zo’n fan van en ziet het er wat simpel uit, maar uiteraard wel mooi om te zien dat ze andere soort accessoires willen introduceren.

Studentenleven

Dan het belangrijkste gedeelte van het uitbreidingspakket: het studentenleven zelf. In het pakket kun je dat gemakkelijk opdelen in twee categorieën: het studeren zelf en alle activiteiten eromheen.

Een graad behalen

Afhankelijk van de vaardigheidsniveaus van je Sim kun je toegelaten worden tot een of meerdere studies. Maak daarbij overigens niet de fout om meteen aan een studie te beginnen want zonder enige vaardigheden word je geheid afgewezen. Alle studies zijn te volgen aan beide universiteiten, maar wordt slechts bij een van beiden gezien als gerenommeerd. Gerenommeerde studies geven een sterkere bonus wanneer je begint aan een baan na je studie. De Universiteit van Britechester is zo meer van de alfastudies zoals kunst en geschiedenis, terwijl het Foxbury Instituut in het teken staat van de bètastudies zoals natuurkunde of informatica.

Om een graad te behalen dien je twaalf verschillende vakken te behalen. Ieder vak richt zich op een bepaalde vaardigheid waarmee je aan het einde van je studie al best een eindje op weg bent binnen die vaardigheid. Dat moet overigens ook wel aangezien het voordeel van een studie is dat je flink later kunt instromen bij beroepen horende bij die studie; vaak begin je dan ergens tussen niveau 6 en 9. Omdat je zelf kunt kiezen hoeveel vakken je per semester (een week in-game) neemt, kun je gelukkig ook mooi bepalen hoe druk je het wilt hebben. Wil je meer aandacht besteden aan het studentenleven om het studeren heen of heeft je Sim een bijbaantje om de studiekosten te kunnen dekken? Dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld maar twee vakken te nemen per semester en er zo dus zes weken over te doen. Aan de andere kant valt alles ook in drie weken te behalen, al vereist dat wel wat management bij het maken van huiswerk. Huiswerk komt immers per vak en ieder vak heeft op verschillende momenten in de week colleges. Het vereist wat van je managementvaardigheden om steeds bij te houden welke vakken je Sim de volgende dag heeft om het huiswerk voor ieder vak op tijd af te hebben. Helaas staan colleges om wat voor reden dan ook niet op de kalender vermeld, dus wordt een dergelijke situatie al gauw chaotisch met meerdere Sims.

De ultieme prestatie binnen de roboticavaardigheid is het maken van je eigen Servo.

De colleges zelf zijn net zoals de meeste banen helaas gesloten. Al heb je een heel gezin met studerende Sims, dan is het overdag vaak een komen en gaan van Sims. Heel veel kun je tussendoor ook niet doen naast aangeven of ze bijvoorbeeld hard moeten studeren of juist vrienden moeten maken. Datzelfde geldt voor de eindopdracht van een project dat een belangrijk aandeel heeft in je uiteindelijke cijfer. Dat is steeds een tentamen, een presentatie of een essay. Waar je bij de laatste twee nog enige diepgang zou verwachten is het eigenlijk niet meer dan je presentatie of essay maken, een keer of twee verbeteren en dan krijg je vanzelf wel de melding dat er weinig meer aan verbeterd kan worden. Om een tentamen te halen wordt verwacht dat je zelf studeert. Met enkel het huiswerk maken kom je echter ook al een heel eind, dus moeilijk is studeren op papier niet. De moeilijkheid zit hem in de praktijk dan ook in een juiste tijdsplanning, want een week is zo voorbij, zeker met vier vakken en meerdere studerende Sims waarbij je tussen al het huiswerk en colleges door ook nog eens de behoeftes van je Sims in de gaten moet houden. Dan nog een bijbaantje nemen is eigenlijk al niet meer te doen. Afkijken en frauderen is natuurlijk altijd een optie, maar gesnapt worden kan dan grote consequenties hebben. Het uitbreidingspakket zoekt met dit alles mooi de rand op van wat nog net haalbaar maar best uitdaging is.

Omdat de tijd schaars is en studeren ook in De Sims 4 Studentenleven duur is (een gehele studie kost zo’n drieduizend Simdollars), kan je Sim zich tevens aanmelden voor studiebeurzen. Je kunt zien dat hier duidelijk wat aandacht aan is besteed aangezien er véél beurzen zijn. Van een beurs voor gezinnen met een laag inkomen tot beurzen voor verschillende vaardigheden en zelfs beurzen voor het kwalificeren voor het (e-)sportteam, het loont zeker je hierin te verdiepen.

Studentenleven

Een belangrijk deel van het leven om het studeren heen hebben we al gezien in de twee nieuwe vaardigheden; onderzoek en debat (samen één vaardigheid), en robotica. Waar robotica eerder in deze review al is uitgelicht en naar mijn mening een van de leukere vaardigheden in De Sims 4 is, is onderzoek en debat vooral een praktische vaardigheid waar je zeker tijdens je studietijd meer aan hebt dan je op het eerste oog zou denken. Het versnelt namelijk bijvoorbeeld het maken van huiswerk en later kun je ook andere Sims overhalen taken voor jou, waaronder weer het maken van jouw Sim’s huiswerk, uit te voeren.

Debatteren met de nieuwe onderzoek- en debatvaardigheid.

Een manier waarop je in aanraking zult komen met deze en andere vaardigheden horende bij de twee universiteiten, is via de universiteitsorganisaties. Organisaties zijn in feite een soort clubs. Het zal dan ook niemand verbazen dat het vrij veel weg heeft van de clubs uit De Sims 4 Beleef het Samen. In tegenstelling tot clubs zijn de bijeenkomsten van organisaties een stuk overzichtelijker gezien er vaste wekelijkse ontmoetingsmomenten zijn. Als lid word je wel geacht je gezicht eens te laten zijn wat resulteert in een bepaalde rang. Om je rang te verbeteren, krijg je om de paar dagen een takenlijst met drie taken om je trouwheid aan de organisatie te kunnen tonen.

De geheime organisatie in Britechester.

Het vinden van de organisaties is (op één uitzondering na) niet zo heel moeilijk aangezien ze ieder wekelijks ook open evenementen organiseren. Omdat bij die evenementen ook niet-leden meer dan welkom zijn, vormen ze een goede manier om wat andere Sims te leren kennen. Bovendien kom je ook gemakkelijk in contact met de leden van de organisaties, waardoor je ook gemakkelijk kunt toetreden tot de organisaties. De organisaties verwelkomen met alle plezier nieuwe leden, dus moeilijk is het niet om binnen te komen.

Het is duidelijk te zien dat men heeft geprobeerd het sociale aspect van je Sim’s studietijd te accentueren. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij het leven in de studentenhuizen waarbij het spel niet voor niets altijd zorgt voor een vol gezelschap aan medestudenten. Je ziet wat zij doen en zij zullen zich ook vaak genoeg met jouw Sim bemoeien. Ook het karakteristieke sappong en het sapvat (met eigen feest) mogen in een pakket rondom het studentenleven niet ontbreken.

Naast alle features voor studenten zijn er ook de drie nieuw carrières bijgekomen. Zoals we bij de laatste carrières wel vaker hebben gezien zijn ook dit drie open carrières: onderwijzer, technicus en jurist. Die eerste was uiteraard te verwachten, de twee laatsten passen vooral bij de twee nieuwe vaardigheden.

Conclusie

Na het teleurstellende De Sims 4 Eiland Leven is De Sims 4 Studentenleven een meer dan welkome opvolger. Waar die eerste nog weinig diepgang had, vind je dat hier beduidend meer. Ik had zelf misschien wat meer diepgang verwacht bij het studeren zelf omdat bijvoorbeeld open of zelfs thuiscarrières allang bestaan in De Sims 4, maar gelukkig krijg je voldoende keuzevrijheid in de keuze en aanpak van je Sim’s studie. Bovendien wordt met meerdere studerende Sims al snel duidelijk dat je heel goed op de tijd moet blijven letten. Ieder vak vereist dat je je huiswerk bijhoudt terwijl je daartussen nog je Sims behoeftes moet vervullen en je waarschijnlijk ook het studentenleven wilt verkennen. Het studentenleven op zichzelf is simpel, maar wel met een goede opzet. Je wordt als speler uitgenodigd om andere Sims in zowel je studentenhuis als uit universiteitsorganisaties te ontmoeten en jezelf zo te ontplooien. Waar je al vrij snel het gevoel blijft hebben alles al wel gezien te hebben, heeft het pakket me daardoor toch verrassend lang bezig gehouden.

Creëer-een-Sim is simpelweg top. Op het eerste oog voelt het wat simpel aan, maar de afwerking is gewoon erg goed gedaan. Ook bouwen heeft best aardige content gekregen. Met name de voorwerpen voor de bouw van je huis zijn top wat ook goed terug te zien is in de fijne ambiance in Britechester.

Beoordeling

Creëer-een-Sim:9
Bouwen:7
Studeren:7
Organisaties:8
Britechester:9

Eindoordeel

De Sims 4 Studentenleven

SN Review: De Sims 4 Studentenleven

Prijs: 40,00

8,0 van de 10

Hoewel het studeren in De Sims 4 Studentenleven enigszins eentonig is, zorgt de vrijheid die je erbij in het bijbehorende studentenleven krijgt dat het een prima uitbreidingspakket is. Het belangrijkste is dat je je studie zelf kunt inrichting waarbij het sociale leven eromheen misschien nog wel belangrijker is dan de studie zelf.