Sims Nieuws

Je kunt gewoon niet zonder!

SN Review: De Sims 3 Levensweg

Click here to read the Englisch version of our review!

Een korte introdcutie

De vierde uitbreiding van De Sims 3 ligt alweer in de winkels, genaamd Levensweg. In deze uitbreiding gaan de makers dieper in op het leven van je Sims. Volgens hen is elke levensfase gedetailleerder dan ooit tevoren en zit het spel veel beter en gecompliceerder in elkaar. Dat klinkt allemaal heel mooi, maar in hoeverre werkt dit tijdens het spelen?

De eerste keer opstarten

Ik moet eerlijk bekennen, toen ik het spel voor het éérst opstartte vond ik het eigenlijk wat kaal aanvoelen. En ook toen ik mijn favoriete Sims-familie geladen had, vielen mij ook niet meteen drastische nieuwe veranderingen op.

Om te beginnen, het spel heeft geen nieuwe buurt, wat mij persoonlijk behoorlijk tegenvalt. En zo zouden er een stortvloed aan nieuwe interacties zijn tussen Sims, maar ik zag er eigenlijk niet zo veel in mijn familie.

Dit alles betekent natuurlijk niet dat het spel een grote afknapper is, want het is alleen een (niet zo’n beste) eerste indruk. Die kan bij iedereen verschillen.

De Creëer-een-Sim; EA krijgt steeds meer inspiratie

De Creëer-een-Sim, ook wel bekend als CAS, heeft weer een aantal leuke toevoegingen gehad. Kapsels en kleding voor alle leeftijden zijn nu aan de CAS toegevoegd, en kinderen en peuters zijn dit keer ook niet achtergehouden.

Wat mij persoonlijk opvalt is dat EA steeds beter wordt in het maken van kapsels en kleding. Er worden steeds meer details toegevoegd aan de creaties en over het algemeen zien ze er stukken beter uit dan die van bijvoorbeeld het basis-spel. Good Job EA!

Er zijn natuurlijk ook nieuwe eigenschappen, dit keer zijn het er twee: Rebels en Verzorgend. Bij de eigenschappen is geen uitleg nodig, deze spreken al voor zich. Ook zijn er aantal leuke nieuwe levenswensen toegevoegd voor je Sims om naar te streven.

Van baby tot bejaarde; voor ieder wat wils

Omdat er voor elke leeftijd heel wat nieuwe opties en interacties zijn, heb ik besloten alle nieuwe mogelijkheden per leeftijdscategorie te behandelen. Dan is de hele review wat overzichtelijker.

Baby

Eerlijk gezegd heb ik voor baby’s eigenlijk amper nieuwe functies ontdekt, je kan ze in de kinderwagen zetten om vervolgens eindeloze rondjes door de stad te wandelen, maar dat is het dan ook wel zo’n beetje. Hier had naar mijn mening wel wat meer aandacht aan besteed kunnen worden.

Peuter

Aan deze leeftijdscategorie zijn wel een aantal nieuwe opties toegevoegd. Zo krijgen deze kleine peuters bij het opgroeien een pop cadeau, die wordt in de brievenbus gestopt. Tijdens hun peuter-zijn moeten ze die zoveel mogelijk aandacht geven, gelukkig doen ze dat ook al uit zichzelf.

Natuurlijk geldt dit niet voor elk uur van de dag, want naast de pop vertroetelen is het ook nog de bedoeling dat ze banden opbouwen met familieleden en leren hoe ze op het potje moeten gaan, hoe ze kunnen praten en op welke manier ze kunnen waggelen.

Qua interacties is er niet heel veel nieuws, kinderen kunnen peuters nu knuffels geven, dit ziet er erg schattig uit. Verder kunnen Sims met minimaal de leeftijd ‘tiener’ de peuters, net als baby’s, meenemen voor een wandeling.

Er zijn een paar nieuwe objecten toegevoegd voor peuters, maar niet zoveel dat je zegt van “Wauw! Geweldig!”. Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe wipkip waarop ze kunnen spelen, thuis of in de speeltuin.

Kind

Hier begin je echt de nieuwe mogelijkheden van het spel te zien, in de leeftijdscategorie ‘Kind’ begint het avontuur, eindeloos grappen uithalen en uren in de boomhut spelen. Alle nieuwe mogelijkheden zorgen ervoor dat je er eigenlijk van baalt dat het kind nog naar school moet.

Hoewel, school heeft ook een andere definitie gekregen in deze uitbreiding. Want naast het dagelijkse leren gaan je Sims nu ook op excursies. Je krijgt een dag van tevoren een melding over de gebeurtenis, en de vraag of je akkoord gaat.

Ook zijn er nu naschoolse activiteiten, dit is handig als de ouders van de desbetreffende Sim moeten werken o.i.d. Dit is weer een leuk detail, en nog handig ook!

Op het gebied van interacties zijn er wel leuke nieuwe toevoegingen, maar tot nu toe niets dat mij echt ‘blown away’ heeft. De interacties bij nieuwe objecten voegen veel mogelijkheden toe, zo heb je de boomhut, hier kunnen kinderen eindeloos in spelen en zelfs water op het hoofd gooien van iemand die daar net onder staat.

Kinderen die het echt willen, hebben de mogelijkheid om in het hele huis boobytraps te plaatsen. Zo kunnen ze nu de kraan saboteren of een verfbom in de douche plaatsen. Maar als ze gesnapt worden hebben ze een groot probleem, ze kunnen ontzegging krijgen tot hun favoriete object of zelfs huisarrest.

Tiener

Eindeloos grappen, schoolfeesten, rijlessen en eindexamens, het leven van een tiener zal nooit meer hetzelfde zijn. Het begint, net als bij kinderen, al op school, er zijn nu excursies en naschoolse activiteiten die je tieners bezig kunnen houden indien nodig.

Verder is er een heel grappensysteem opgezet, waar vooral tieners optimaal gebruik van kunnen maken. Van kleine grapjes zoals scheetkussens tot grote grappen als een verstopt toilet. Maar pas op, ook tieners kunnen straf krijgen, en als je die proberen te ontlopen kan die alleen maar erger worden.

Gewoon in de auto stappen en wegrijden werkt ook niet meer, rijlessen zijn nu verplicht voor alle tieners in de stad. Samen met een volwassenen stappen tieners in de auto om schokkerig door de straten te gaan rijden. Weer een detail dat het spel meer diepgang geeft, en het wordt er nog realistischer door ook!

Het eindfeest en de examenceremonie stellen, jammer genoeg, weinig voor en voegen echter alleen een herinnering toe. Erg jammer EA, hier hadden jullie makkelijk iets leuks van kunnen maken!

(Jong)volwassene

Het leven van een volwassen Sim kent eindeloze mogelijkheden, van werken tot hobby’s en van kinderen krijgen tot je buren irriteren. De mogelijkheden waren al redelijk verrijkend en met Levensweg wordt hier alleen maar meer aan toegevoegd.

Zoals al verteld zit het in de kleine dingetjes, daar vind je de vernieuwingen voor elke generatie. Het begint met interacties, en de gevolgen daarvan. Om een voorbeeld te geven, mijn Sim had een man en een vriend, ik koos de interactie ‘Zoenen’ terwijl de man op het werk was en de buurvrouw in de tuin stond.

Die avond, na het werk, kwam haar man thuis, en beschuldigde haar van vreemdgaan. Daar heb ik nog mijn handen vol aan gehad, zo vlak voor de bruiloft. Maar zo heeft EA het spel naar mijn mening realistischer gekregen dan elk ander spel dat ik ken. En het blijft natuurlijk niet bij het beschuldigen, er zijn veel meer van zulke situaties!

En dan kom ik gelijk bij mijn volgende punt. De bruiloften, die zijn nu erg leuk vernieuwd. De al van vroeger bekende bruiloftstaart is terug, daar vroegen veel spelers naar. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet heel diep op in gegaan ben, bruiloften zijn bij mij altijd kort en besloten..

Voor de vrouw is ook de zwangerschap aangepast. Het buikje wordt nu geleidelijk dikker en er is veel meer keuze uit zwangerschapskleding, dat is een hele verbetering aangezien de meeste toch wel genoeg hadden aan die joggingbroek of pyjama-jurk..

Een volwassen Sim zal nu ook in een midlifecrisis kunnen belanden, er zullen allerlei gekke wensen ontstaan, die jij als speler kan laten uitkomen of vernietigen. Van een nieuwe auto tot een andere echtgenote, het leven van je Sim zit vol verrassingen.

Oudere

De ouderen zijn naar mijn mening een beetje achtergesteld in het spel. Naast enige nieuwe kledingstukken en drie wandelstokken is er niet veel nieuws. De enige interacties die ik heb kunnen vinden zijn: iemand in zijn of haar wang knijpen en foto’s laten zien.

De laatste is wel grappig bedacht, dan openen ze voor de neus van iemand anders hun portemonnee en valt er een eindeloze rij aan foto’s naar beneden. Waar het eigenlijk op neerkomt is dat de oudere Sims wachten op het einde, terwijl ze van hun kleinkinderen genieten en aan hun leven terugdenken.

Herinneringen en homevideo’s

Nog twee van de nieuwe features in De Sims 3 Levensweg zijn het maken van nieuwe herinneringen en de mogelijkheid om homevideo’s te maken ter herinnering van een bepaalde gebeurtenis.

Aan het eerste onderdeel zit wel een heel groot nadeel naar mijn mening. Want elke keer als je Sims iets belangrijks of onbenulligs beleefd zal er een pop-up verschijnen in het scherm. En in een familie met maar liefst 8 Sims ben je eeuwig op kruisjes aanklikken hierdoor.

Wel is het nieuwe ‘plakboek’, zoals wij het maar noemen, erg handig, want daarin staan al die herinneringen inclusief met een foto opgeslagen voor de rest van je Sim’s leven. Door deze toevoeging lijken de Sims in het spel echter, ze hebben allemaal hun persoonlijke verhaal en kunnen je kan die terugkijken tot het einde van hun leven.

Voor degene met een Facebook of DeSims3.nl account is er nog een mogelijkheid. Je kan de herinneringen delen doormiddel van klikken op een enkele knop in het spel. Er zitten geen extra voordelen aan op een badge en een paar gratis spulletjes na. EA is zich steeds meer aan het verdiepen in Social Media.. Ik ben benieuwd.

Een wipkip, chemieset en boomhut!

Net als in iedere uitbreiding zitten er aardig wat nieuwe voorwerpen in het spel. Dit keer heeft EA duidelijk gekozen voor een houten-thema. De nieuwe voorwerpen verschillen van nieuwe tafels tot schommels, er zit voor ieder wat wils bij.

De houten voorwerpen geven in en rondom het huis een warme sfeer en ze zien er allemaal erg mooi uit. De meeste voorwerpen hebben al bekende functies, dat zijn dus gewoon stoelen, schommels, tafels e.d..

Er zijn ook nog nieuwe spullen zijn met nieuwe interacties en mogelijkheden. De belangrijkste zijn, naar mijn mening, de kinderwagen, boomhut, chemieset, videocamera, stapelbedden en de nieuwe speeltoestellen voor in de speeltuin.

Zoals je kan lezen zitten er heel wat nieuwe voorwerpen in het spel. De bouwmodus zijn vrijwel onaangetast gebleven, dat is wel weer jammer. Dat neemt niet weg dat het pakket meer dan compleet is, alleen op gebied van voorwerpen komen er al veel nieuwe mogelijkheden van het spel naar voren.

Een denkbeeldige vriend!?

Een nieuwe mogelijkheid die ik zeker even apart wilde behandelen zijn de nieuwe denkbeeldige vrienden. Als je Sim-kind opgroeit van baby tot peuter wordt er in de brievenbus een pop gestopt, een Honingbeer. Je peuter zal deze zoveel mogelijk aandacht moeten geven, en dat ook blijven doen.

Als je peuter opgroeit tot kind zal er bij de Honingbeer een optie verschijnen, er klinkt geluid en de pop komt tot ‘leven’. Je Sim heeft een relatie opgebouwd met een denkbeeldige vriend en kan alles met hem/haar doen wat met normale Sims ook kan.

Je Sim-kind is de enige die de denkbeeldige vriend kan zien. Als je naar een andere Sim schakelt zal de denkbeeldige vriend ‘verdwijnen’ en zie je jouw Sim-kind tegen de lucht praten, of de lucht knuffelen. Denkbeeldige vrienden zijn in Levensweg ook het zogenaamde ‘monster’.

Huilen, schreeuwen en aan haren trekken.

Het kinderdagverblijf, het nieuwe beroep in De Sims 3 Levensweg zoals we deze kennen uit De Sims 3 Ambities. Als je Sim aan het beroep ‘kinderdagverblijf’ begint, ziet alles er nog leuk en een makkelijk uit, maar zal dat zo blijven naarmate je de ladder op klimt?

Nee, hoe hoger je komt hoe zwaarder het wordt, en dat is logisch. Op elk niveau krijg je meer peuters onder je hoede krijgen en daar moet je voor zorgen tot laat in de middag. De ouders komen ze brengen en ophalen, dat is wel zo fijn.

Heeft je Sim de eigenschap ‘Zorgend’, dan is dit het ideale beroep. Maar heeft je Sim een ‘hekel aan kinderen’, dan kan je hier maar beter niet aan beginnen. En ook als speler moet je het maar uitzien te houden.

Mijn Sim redde het niet meer na niveau 7, ze had zelf al een aantal kinderen en nog meer kon ze niet meer aan in het kleine, maar wel gezellige, huisje. De kinderen worden namelijk steeds lastiger en je zult er op den duur ook een aantal gemene of chagrijnige tussen hebben zitten.

EA had het naar mijn mening wel iets overzichtelijker kunnen maken, of ervoor kunnen zorgen dat het werk zich op een locatie in de stad afspeelt, maar dat hebben ze niet gedaan, wat ik erg jammer vind.

Conclusie

De Sims 3 Levensweg is een uitbreiding die niet meteen na één keer spelen, en dan gaan we er van uit dat één keer spelen niet 12 uur achter elkaar is, te beoordelen is. De mogelijkheden zitten soms heel diep in het spel verstopt waardoor ze op het eerste gezicht niet opvallen.

De nieuwe mogelijkheden komen soms pas bij een bepaalde leeftijdscategorieën aan het licht, waardoor het spel langer vernieuwend blijft dan voorgaande uitbreidingen.

Samengevat, de voorwerpen zijn mooi gemaakt en er is ruime keuze tussen voorwerpen voor iedere leeftijd, ook de nieuwe interacties tussen verschillende leeftijden geven het spel heel wat meer diepte. Toch blijft het een groot nadeel dat er geen nieuwe buurt is, zeker in een uitbreiding als deze.

Mijn conclusie is daarom ook; De Sims 3 Levensweg is een lang houdbare uitbreiding, en het spel krijgt van mij een dikke 8.


Conclusie van het SN-team:

Ik vind het een geweldige uitbreiding, normaal speel ik niet met baby’s en kinderen. Die adopteer ik altijd, maar nu vind ik het leuk om met ze te spelen, vooral tieners zijn erg leuk. Ik schrok wel van de midlifecrisis, mijn Sim wilde scheiden! Oh oh, die vond ik minder. De oudere met een wandelstok is ook geniaal, alles onderscheid zich nu. Ja zeker een dikke 9. Een aanvulling die erg nodig was om De Sims 3 beter en meer diepgang te geven.  Min-puntje: Het stoorde me wel dat er geen nieuwe buurt bij zit.

kyta1702

Ik vind levensweg een leuke aanvulling op de basis dingen die je al had. Ze hebben best wel goed werk geleverd in de dingen die ze hebben gemaakt, alleen sommige dingen, zoals vrijgezellen feest, mochten ze nog wel iets meer aandacht aanleveren!

AnsjJ2

Zoals bij elke uitbreiding was ik erg enthousiast in het begin, maar nadat ik de Sims 3 Levensweg een aantal keer had gespeeld merkte ik niet meer zoveel van de nieuwe interacties en spullen. Met een aantal dingen ben ik erg blij, zoals de kostscholen, alleen zijn er ook een aantal dingen die ze beter hadden kunnen uitwerken. Maar toch een goede aanvulling!

Nina

De Sims 3 Levensweg is een hele subtiele uitbreiding. Dit zorgt ervoor dat je in het begin denkt dat er niks nieuw is maar ook dat je langer plezier hebt met het ontdekken van nieuwe dingen. Door het eerst speel ik lang met kinderen, tieners en ouderen! Dit is een uitbreiding die ik erg waardeer en ik de toekomst nog meer zal waarderen.

FranSor


Conclusie van enkele van onze forumleden:

Ik geef het een 3,5. Ik zie eerlijk gezegd helemaal niks wat echt helemaal nieuw en geweldig is. Waar Na Middernacht me van m’n stoel blaasde, voel ik bij Levensweg nog geen zuchtje wind. Wel vind ik het idee van je kind/tiener naar een school buiten de stad sturen super en de stapelbedden zijn leuk. Dat denkbeeldige vriendje vind ik helemaal een ellendig ding en hetzelfde geldt voor die herinneringen. Ik ben erg kritisch inderdaad en daarom nog even 1 puntje van kritiek: het is kritisch en niet krities, hiki. (zoals in de beginpost.)

Mikese

Ik vind hem te gek, ik geef een 9,4, een nieuwe buurt had een 10 opgeleverd
Ik heb in z’n geheel geen bugs, zelfs niet op vakantie, ik heb daar zelfs opnamen gemaakt met de camera, welke je thuis dan weer kan bekijken met de rest van de familie
wie weet krijg ik nog wat bugs hehe.

Spiderlady

Ik zelf vind dit niet de beste uitbreiding, want dat is Na Middernacht met een 9,5.

Deze uitbreiding krijgt een 8,5.
Ik vind dat de herinneringen wel een beetje vaak komen bij je verhuizing al,trouwerij (ja oke das belangrijk)

Maar het komt te vaak, of ik ben gewoon slecht.

Agja, Ik ga slapen dan heb ik morgen genoeg energie voor de sims..
Maarja moet nog ff op weinige resolutie spelen krijg over paar dagen nieuwe vid kaart

KORT : 8,5

SimsBear

Een 7. Ik vind de nieuwe spullen vooral interessant zoals uitgebreidere spullen voor de kids en daarnaast de wenteltrappen eindelijk! Boomhutten vind ik ook leuk! Verder heb ik nog niet veel gespeeld, wel is het leuk dat je sims naar een andere school heen kan en die extra lessen! Verder een prima uitbreiding, minpunt alleen dat er dus geen nieuwe wereld is..

Astaloca

De Sims 3 Levensweg heeft een aantal nieuwe spulletjes die absoluut onmisbaar zijn. Zoals de kostuumkist, het stapelbed, de boomhut en de zandbak. Er zijn ook een aantal items die ik maar weinig gebruik, zoals de waterglijbaan en de chemietafel. Verder maakt de uitbreiding het spel wel realistischer, maar op een of andere manier kan ik het niet enorm geweldig vinden. Het camera systeem wat is opgezet voor je Sims vind ik een beetje flut. Helaas is er geen nieuwe buurt, wat ik ook erg jammer vind en ik vind niet dat het nieuwe herinneringen systeem veel toevoegt. Ik heb wel sneller de neiging om niet alleen met jong volwassen Sims te spelen, maar ook met kinderen, tieners en opaatjes en omaatjes. De grappen die tiener Sims uit kunnen halen zijn op zich wel grappig en ook de naschoolse activiteiten vind ik erg leuk en handig. Het denkbeeldige vriendje is leuk om een keer te zien, maar daarna was ik er eigenlijk ook op uitgekeken.

Kortom: Een onmisbare uitbreiding, maar zeker niet de beste tot nu toe. Als cijfer geen ik een 7,5.

Mich…


Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt ook inloggen om een reactie te plaatsen.

Je kunt de volgende HTML elementen en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>