Wereldavonturen op Gamescom 2009


(foto’s van SimTimes en Sims Exchange)

Verslag Wereldavonturen – Keulen 21 augustus

Op vrijdag 21 augustus was het zover, tijd om de eerste beelden van De Sims 3: Wereldavonturen te zien. Ik vond het zo spannend dat ik dagen van te voren al kriebels in mijn buik had. Eerst waren er wat moeilijkheden met mijn vervoer, alles loste zichzelf echter op. Wel wil ik eventjes de tijd nemen om Anita van de EA community hartelijk bedanken voor haar hulp. Zonder jou had ik eerlijk gezegd waarschijnlijk niet doorgezet.

Oké, door naar De Sims 3 Wereldavonturen! Ik was heel verbaasd, verbaasd om zo weinig mensen te zien. Ik had, net als bij de preview van De Sims 3, verwacht om een boel mensen om tafels te zien zitten. Dat viel echter mee. O.a. de fansite SimTimes was er en de bazin van het Duitse Sims 3 blad (klik hier voor meer info over het blad). Voor de rest was de ruimte erg leeg. Aan het begin kreeg ik te horen dat we geen foto’s van het scherm mochten maken en ook niet van de cover die groot op de muur stond afgebeeld. Dat vond ik erg jammer, vooral omdat SimTimes het alsnog deed en daar niets van werd gezegd. Ik heb altijd de pech om gepakt te worden als ik iets sneaky doe, dus ik waagde me er niet aan. Vooral niet omdat ik al opviel, als enige buitenlandse fansite. Dus ik had mijn reputatie hoog te houden. De jongen die er de leiding had was trouwens erg lief door me te helpen. Steeds als er iets in het Duits werd gezegd hielp hij me er doorheen door het te vertalen, echt super!

Toen eenmaal de presentatie begon waren er eerst wat problemen met het spel. Blijkbaar had de producer Azure Abowie een soort van hack versie waarin bepaalde files op bepaalde plekken moesten staan. Beetje ingewikkeld allemaal maar daardoor crashte de computer eerst. Na een klein tijdje gewacht te hebben kon ze gelukkig beginnen. Het oplaadscherm voor als je het spel opstart is geel, om het logo van De Sims 3 vliegt steeds een vliegtuigje en onderin krijg je vakantie icoontjes met de logische zinnetjes die we allemaal wel herkennen. Ze had al een familie in Egypte, genaamd McDanger. Daar beantwoord ik al gelijk een vraag die velen hebben: nee, je kan geen familie aanmaken in een vakantieland en je kan er ook niet permanent wonen. Je Sims moet je altijd aanmaken in Sunset Valley of Riverview die je vervolgens op vakantie kan sturen. Het is aan je Visa level hoe lang je in dat land mag blijven. Je Visa level kan je omhoog werken door avonturen aan te gaan die je kan vinden op de banenbord, of je kan kansen krijgen om bewoners in nood te helpen. Zo kan je bijvoorbeeld gevraagd worden om een familielid van een lokale bewoner uit een tombe te redden. Als je daarin slaagt zal je reputatie/Visa level stijgen. Extra weetje: voordat je Sim op vakantie gaat kan het zijn dat je nog kansen open hebt staan, van je werk, voor tuinieren, etc. Die hoef je niet weg te klikken of te voltooien voordat de Sim op vakantie gaat, die kansen worden veilig opgeslagen en weer terug gezet zodra je Sim terug is in Sunset Valley of Riverview.

Eerst liet Azure ons Egypte zien. Ik heb zo een gevoel dat we tot nu toe alleen Egypte hebben kunnen zien omdat de andere landen nog niet klaar zijn. Zo had zelfs Egypte nog geen pleknamen. Alle plekken heette ‘…..’. Wel zag het er prachtig uit. Zo heeft Egypte momenteel zeker 4 grote Piramides en een hele grote Sfinx standbeeld. Het is niet gelogen als er wordt gezegd dat de landen ongeveer net zo groot zijn als Sunset Valley. Ook de stijlen van de gebouwen e.d. passen heel erg mooi in het thema van Egypte. De producer vertelde, als mijn broer en ik dat goed hebben gehoord, dat er sowieso 1 nieuw dier in zit. De krokodil. Maar die kan je uiteraard niet als huisdier nemen, je moet het eerder zien als een object wat je tegen kan komen.

Nadat we de stijlen en het landschap hebben gezien bracht ze haar Sim genaamd Chaz naar een tombe. Bij de ingang draaide Chaz een tijdje aan allerlei frutsels waarna de ingang open ging. Zo liep hij gelijk al tegen wat schatkisten op. Het is slim om ze altijd te legen. Niet alleen omdat je er mooie spullen uit kan vinden, zoals goud, maar ook omdat je op die manier een geheime deur of hendel kan vinden. Kan je je trouwens die bergen troep tegen de muren herinneren? Die kan je weghakken met een bijl. Daarachter kan je ook iets vinden, zoals een gat in de muur. Chaz liet zien dat je Sim daar een hand in kan steken. Daar kunnen 2 dingen gebeuren. Of je vindt een leuke item om in je inventory te plaatsen, of de hand van je Sim komt onder te zitten met een heleboel ongedierte.

Azure gaf de opdracht aan Chaz om wat lager de tombe in te gaan. Tombes lopen namelijk ook ondergronds door. Zodra je de kelder van een tombe aankomt zal je alle kamers in het zwart zien, behalve de kamer waar je in komt. Dit hebben ze gedaan zodat alles echt een verrassing blijft, anders kan je al gelijk zien wat er in de andere kamers staat en dat is natuurlijk minder leuk. Zodat je de deur naar een nieuwe kamer hebt gevonden zal ook die kamer van zwart naar normaal beeld gaan omdat je het hebt ‘unlocked’. Chaz was zover en stond ineens voor een gevaarlijke vuur val. Hoe komt hij daar nou doorheen? Zoals eerder is aangegeven kan een Sim door het vuur heen lopen, zodra het hem te heet onder de voeten wordt zoekt hij een dicht bij zijnde zwembad op, die iets verderop staan van de vuur val. De makers hebben het niet te moeilijk gemaakt, overal is een oplossing voor waarvan de makers de meeste dichtbij hebben neergezet. Nadat Chaz in het water was gedoken was hij zeiknat. Maar dat hielp ‘m wel bij de 2de keer om door het vuur heen te lopen. Weer een val achter de rug en nog meer schatkisten om te openen voor Chaz! Extra weetje: naast de gang met de vuur val was er ook een gangetje met een mega grote steen in het midden. Daar kon Chaz niet heen, de producer vertelde ons dat je die grote steen alleen kon weghakken met een speciale bijl uit China. Zo proberen ze iedereen te stimuleren om alle landen te onderzoeken. Want voor je het weet heb je een bepaalde item nodig om iets op te kunnen lossen, erg leuk bedacht!

Nu dat Chaz verder was stond hij in een grote kamer met een heleboel schatkisten. Omdat Chaz het te druk had met de schatkisten leegtrekken had hij niet door dat er verderop in de kamer een sarcofaag stond. Daar kwam na een paar seconden een mummie uit. Ik had verwacht dat de mummie gelijk naar Chaz zou stormen maar dat gebeurde niet. De mummie liep eigenlijk een beetje rond, tot de producer Chaz achter de mummie liet staan. Daar reageert de mummie op. Ze kunnen aardig reageren maar ook erg gemeen. Zo begon de mummie bijvoorbeeld gelijk te vechten met Chaz. Omdat Chaz totaal niet goed was in de oosterse vechtkunst was hij eigenlijk al verdoemd. Ons werd verteld dat je dan binnen 2 weken naar de Sfinx moest gaan om je leven te redden. Doe je dat niet, of vergeet je het dan geeft het spel je om de zoveel tijd een hint wat je moet doen. Als je dat alsnog negeert, tja.. dan moet je je voorbereiden op hele grote gevolgen. Helaas liep het spel vast ondertussen het gevecht tussen Chaz en de mummie waardoor het spel even afgesloten moest worden.

In de tijd dat de producer het spel moest afsluiten en opstarten hadden we een extra kans om vragen te stellen. Zo ben ik het volgende te weten gekomen:

–          Alle leeftijden mogen mee op vakantie, baby’s en peuters hoeven dus niet thuis te blijven;

–          Baby’s en peuters moeten nog steeds worden gedragen als de ouders in het land willen rondkijken;

–          Het is nog steeds niet mogelijk om een gloednieuwe buurt te maken;

–          Er zijn 3 nieuwe karakter eigenschappen (te vinden onder deze punten);

–          Zoals jullie waarschijnlijk weten staat er een slangenbezweerder op 1 van de Sims WA screenshots. Je eigen Sims kunnen dat ook leren;

–          Als je Sims op vakantie gaan worden niet alleen de kansen bewaard tot je weer terug bent in Sunset Valley of Riverview, maar ook de voortgang van de buurt blijft stil staan. Ook als je een familielid thuis achterlaat;

–          Ondanks dat er veel mogelijkheden zijn met Wereldavonturen, zoals in de toekomst extra landen toevoegen, zijn ze daar totaal nog niet mee bezig. Eerst willen ze deze uitbreiding goed af krijgen;

–          Nog 1 leuk weetje: als je met een hele familie op vakantie gaat zou je in principe een leuk team kunnen oprichten als je een tombe wil bezoeken. Zo kan je met een familie bestaande uit 5 leden ieder een eigen gedeelte geven om te onderzoeken. Zo heb je sneller een tombe leeg gehaald, en heb je nog een leuke familie activiteit ook!

–          Er zijn voor zover ik weet 2 nieuwe soorten eten gemaakt als thema voor een bepaald land. Zo verstond ik iets van wafels en druiven speciaal vanuit Frankrijk. Of was het speciale wafels uit China? In ieder geval zijn er wel nieuwe soorten fruit en gerechten gemaakt speciaal vanuit de nieuwe landen.

De 3 nieuwe karaktereigenschappen zijn:

–          Discipline; vooral handig om de oosterse vechtkunst onder de knie te krijgen

–          Photographers eye; vooral handig om fotografie onder de knie te krijgen

–           Adventures; hierdoor krijg je meer wensen om op avontuur te gaan

Nadat het spel weer was opgestart kregen we 3 items te zien die ook speciaal voor de 3 landen waren gemaakt. Zo had je natuurlijk de machine waarmee je druiven tot nectar stampt. Eerlijk gezegd moest ik hiermee een beetje denken aan Sims Making Magic. Daar had je ook zo een machine om de druiven mee te stampen. Je Sims gaan er dan zelf in, met hun kleren en schoenen aan, heel fris dus. Het is heel erg leuk om te zien, de machine maakt alleen wel erg veel geluid. De verschillende druiven die je nodig hebt met nectar te maken zullen duidelijk herkenbaar zijn qua kleuren. Zo hebben ze verschillende kleuren groent gebruikt, en zelfs een beetje donker rode kleuren. Heel echt dus.

Daarnaast waren er nog 2 items vanuit China. Ze liet ons natuurlijk de oefenpaal zien waar je de oosterse vechtkunst mee kan beoefenen, en ze liet een item zien waarmee je Sim een blok schuim of zelfs steen mee door midden kan slaan met de hand. In het Engels noemen ze het een ‘board breaker’. Dat is een geheel nieuwe item wat nog niet eerder in De Sims serie is gemaakt, als ik me niet vergis. Ik was er dan ook best verrast door. Als je Sim veel discipline heeft dan neemt hij/zij ook echt de tijd om zich te concentreren voordat hij/zij gaat slaan. Waarschuwing: dit kan uiteraard ook mis gaan, gelukkig had Chaz level 10 van de oosterse vechtkunst en de karaktereigenschap discipline.

Nadat we deze items hadden gezien was het helaas alweer het einde van de presentatie. Ondanks dat het was uitgelopen vond ik het veels te kort voor mijn gevoel. Ik vond het erg leuk om het spel te zien en ik voelde me super om 1 van de eerste te mogen zijn. Later op de middag zou er een open presentatie worden gehouden, helaas kon ik daar niet bij zijn omdat ik nog 2 tot 3 uur terug naar huis moest reizen. Daarnaast zouden ze niet veel nieuws vertellen, het enige nieuwe eraan was dat je in de middag wel foto’s mocht maken.

Ik wil Anita heel erg bedanken voor haar hulp, ik voel me bevoorrecht dat ik er bij mocht zijn. Het was een super leuke ervaring, hopelijk zullen er meer volgen in de toekomst!

23 reacties

 1. jammer dat we jullie niet gezien hebben… maar je hebt meer gezien dan wij s’middags… nu vinden we het nog spannender… maar we moeten nog ff wachten… volgende keer gaan we met z’n allen… zullen we laten zien dat er fans zijn uit nederland..lol.. mooi stuk patricia…

 2. Nu kan ik echt niet meer wachten 😀 ‘k heb nog geen idee waar mijn simmies als eerste naar toe gaan, maar daar heb ik nog lang genoeg de tijd voor.

 3. Pfoe, ben ik dat hele stuk in het Engels aan het lezen, zie ik daarna dat je het ook in het Nederlands erop hebt gezet; was wel een stuk gemakkelijker.
  Dank je wel Patricia, kan me voorstellen dat het een superleuke ervaring is geweest (ben best een beetje jaloers 🙂 )!

 4. Lekker stuk patricia met goede info: je bent toch wel de beste om dit te doen hoor: ik zou het niet kunnen.

  en krokodillen …. OMG die eten vast Sims of niet XD ,,, ik ga weer verder lezen :p

 5. Hahha, die krokodillen zijn echt te gaaf 😛

  Ik vind het alleen jammer dat jullie nou nog niet de andere landen hebben kunnen zien… :'(, Wel een ontzettend goed stuk, waarschijnlijk hebben jullie meer informatie gekregen dan op de open presentatie.

  Maar goed, bedankt voor de info 🙂

 6. Ach tja, als mensen lezen weten ze dat er maar 1 Nederlandse fansite aanwezig was. Referentie naar ons of niet, mensen kunnen logisch nadenken en oordelen daar zelf wel over. 🙂

  Ik ben blij dat jullie wat hebben aan mijn ervaring en verslag.

  @ ModMod: geloof me, jullie waren er allemaal bij in mijn gedachte. 😉

 7. Kun je in oktober weer? er gaan geruchten dat er dan weer een tour komt, in ieder geval in de UK. Wie weet komen ze ook naar NL?

  Of ben je het zat als S3N reporter te reizen nee toch? en nog een vraag: zien die pyramides er echt zo uit als gewone huizen als je er binnengaat: met die muren enzo: vindt dat niet mooi maar is misschien wennen? Net als de openbare plekken die geen rabbit holes zijn? als de biblioteek en zwembad nu?

 8. kei leuk
  ik ben wel van belgie maar ik volg deze pagina al maanden sinds de sims 3 uitkwam
  het is de beste site ever!!!
  voral met zo een goede informatie!!
  echt,i love de site
  maar i love de sims 3 nog meer (=:
  groetjes
  xxx

 9. Zo die is enthansioust (ik weet het, ik schrijf het fout, ik vind het nou eenmaal een moeilijk woord :P)

  Trouwens, hoe kom je in de stad (misschien heb je dat gezien) Is het scherm opeens klaar met laden en sta je op een kavel of kom je op de een of andere manier binnenrijden 🙂 ?

 10. @ Hiki: nieuws over Sims 3 (uitbreidingen) brengen word ik nooit zat. 😉 En als ze weer terug komen in oktober zal ik zeker kijken of ik er heen kan! 😀

  De piramides zien er van binnen inderdaad uit alsof je in een huis komt, alleen dan omringd door zwart. Het is misschien niet zo mooi maar het valt aan de ene kant ook niet echt op. Omdat er zoveel te zien is qua nieuwe items, standbeelden, enz. ^_^

  @ Jimmy: Azure had de familie McDanger al klaar staan in Egypte. Dus eigenlijk ga je er heen zoals je ook naar Sunset Valley gaat. Je krijgt een laadschermpje en dan ben je bij je familie waar ze op dat moment zijn. Ik heb niet kunnen zien hoe ze van Sunset Valley naar Egypte ging, helaas.

  McDanger stond al op een lege kavel in Egypte wat waarschijnlijk hun vakantie kavel was (ook daar krijg je dan een brievenbus en prullenbak te zien). Aangezien de alles moeten kunnen laten zien heeft ze waarschijnlijk hun visa level gehacked om zo een kavel te kunnen beschikken. Maar ik heb ook de basiskamp gezien. Klein, maar gezellig.

 11. Bedankt voor het verslag Patricia. Leuk om deze nieuwtjes en jouw indrukken te lezen. En andere sites die ‘stelen’ zouden op een openbare zwarte lijst moeten geplaatst worden ofzo.

 12. Dus de omgeving is dan zwart, mwah .. ook niet je van het. Wie weet veranderen ze dat nog? Ik zelf zit nu echt te popelen of iets van China en Frankrijk te zien.

 13. Mooi verslag! ^^
  Het is enkel jammer dat fansites elkaar vaak tegenspreken als er nog ‘weinig’ officiële informatie is.

  Sims3nieuws.nl:
  “Daar beantwoord ik al gelijk een vraag die velen hebben: nee, je kan geen familie aanmaken in een vakantieland en je kan er ook niet permanent wonen.”

  http://simoperations.com/?page=thesims3/worldadventures :
  “Sims can live permenantly in the destinations
  Sims can purchase a holiday home in one of these destinations ”

  Even later heeft dezelfde fansite het over de visapunten “Sims have “visa” points which limits the time they can stay”, dus daar weten ze wel het bestaan van af.

  Ik ben op het moment nog de verschillende verslagen aan het lezen. Eens kijken wat de meerderheid zegt op dit en andere punten.
  Ik weet dat jullie daar ook weinig aan kunnen doen, maar het werkt erg verwarrend als je meerdere verslagen leest. 😛 Weten jullie trouwens zeker dat je niet permanent kan wonen in de vakantielanden en hoe het nou zit met de vakantiewoning?

 14. Het kan kloppen dat er ’tegenstrijdigheden’ zijn in de verslagen. Dit was de allereerste presentatie en veel zal de komende tijd wel verder duidelijk worden. BTW: Sim Operations is zelf niet naar de presentatie geweest al claimed hij van wel: gewoon een UK website.
  PS: over huizen zit ik zelf ook te twijfelen: hopelijk ‘gauw’ opgelost.

 15. Misschien kan Patrica je antwoorden: die was er zelf . Zo zegt ze bijvoorbeeld ‘Het is nog steeds niet mogelijk om een gloednieuwe buurt te maken’; (kan omdat ze nog niet erg ver met game zijn), Sim Times zegt in nieuw verslag dat ze er aan werken. Beiden zou je hetzelfde kunnen uitleggen en toch ook weer anders. 😛

  Het wordt bijna tijd voor de volgende preview: iedereen heeft nog veel vragen en hij is net geweest ROFL

 16. Trouwens, als ze Egypte alleen nog af hebben, en nog werken aan de andere landen, vind ik dat ze wel op mogen schieten.

  Ik bedoel:
  – Ze willen nog een preview geven
  – Alles moet nog gedrukt en verzonden worden (de games naar de winkels)
  – China & Frankrijk moet nog gemaakt worden

  En van China & Frankrijk moeten ook nog screens en videos komen..
  Gaan ze dat redden of gaat deze game ook uitgesteld worden vraag ik me af… 🙁

 17. Niemand heeft echt bevestigd dat ze de andere landen nog niet af hebben. Ik vermoed dat vanwege wat ik heb gezien. Maar je kent EA, ze houden dingen vaak voor de helft geheim of negeren het gewoon. Ze moeten onze interesse blijven wekken. Dat kan niet als je alles gelijk laat zien. Zo werkt EA nou eenmaal. 🙂

  Over de verschillen van de verslagen, tja wat kan ik zeggen? Niet veel. Ik heb gehoord wat ik heb gehoord en zo heb ik het opgeschreven. Ik heb het namelijk zelf gevraagd of je er een familie kon maken en/of permanent kan wonen. Nee dat kan niet. Wel kan je een lot kopen waar je een huisje op kan bouwen. Zodat als je elke keer op vakantie gaat een eigen huisje hebt om naar toe te gaan.

  Dit kan echter alleen als je visa level hoog genoeg is en je een eigen lot heb gekocht.

  Visa punten/Visa level: lijkt mij niet veel van elkaar verschillen. :-p Ze hebben allebei uiteindelijk toch hetzelfde doel. 🙂

 18. Nou dat is een duidelijk antwoord lijkt me 🙂 wel leuk dat je een ‘vakantiehuisje’ kunt hebben. Kunnen mijn Sims nu al beginnen met sparen 😛

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *