Straks alleen nog digitale versies van De Sims games?

‘EA gaat 100 procent digitaal’

Als het aan Electronic Arts-topman Frank Gibeau ligt, distribueert de gamesuitgever in de nabije toekomst al zijn spellen alleen nog digitaal. Dat zegt hij in een interview met GamesIndustry.biz.

We worden een 100 procent digitaal bedrijf. Punt. Het is onvermijdelijk, aldus Gibeau. Uiteindelijk is de band die wij direct met gamers hebben de ultieme connectie. Als de gamer het spel via een digitale download wil hebben en dat is voor hem de beste manier om het te krijgen, dan gaan we dat doen.

Gibeau reageert hiermee ook op de verkoopresultaten van het bedrijf zoals gemeld door de Amerikaanse retailorganisatie NPD. Deze telt de verkopen van een groot aantal games via fysieke winkels, maar telt daarbij digitale verkopen niet mee. De NPD is een irrelevante maatstaf voor de industrie. We kijken er intern bijna niet eens meer naar, stelt Gibeau.

EA is de uitbater van een eigen downloadplatform, Origin. Via de dienst verkoopt het bedrijf niet alleen eigen games, maar ook spellen van andere uitgevers.

Frank Gibeau, de man achter EA Labels, heeft onlangs in een interview gezegd dat hij denkt dat EA in de toekomst alleen nog maar digitale versies van hun games verkopen.

Wanneer dit zal gaan gebeuren is niet zeker: maar dat je straks geen boxen / game DVD’s  meer in de gewone winkel kunt kopen en alleen via EA’s Origin een digitale versie kunt kopen is volgens hem onvermijdelijk.

Persoonlijk zou ik niet zo happy zijn, want ik hou van mijn gameboxen, maar de fysieke (DVD) versies zijn een ouderwets medium aan het worden. Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden.

Met dank aan Vogelzang voor de tip, de qoute is afkomstig van De Telegraaf site.

37 reacties

 1. Wat jammer zeg, geen mooie hoesjes die naar nieuw ruiken, geen mooie CD’s meer die schitteren in de zon.
  Alleen nog maar een computerscherm, en een dik persoon die alles kan vinden op het internet.
  RIP Fysieke Hoesjes en CD’s

  Maar toch denk ik dat Amerika gaat zeggen: Digitale downloads mag niet meer vanwege dat mensen minder beweging krijgen omdat ze alles thuis kunnen halen via het internet

 2. Ik denk dat ik dan geen sims spellen meer zou kopen. Ik vindt digitale versies van mijn sims spellen handig als backup maar ik heb toch altijd liever een fysiek exemplaar.

 3. Geen doosje met cd meer dan ook geen EA spelletje die ik meer koop dan.
  piraat ze dan wel die zijn ook alleen digitaal, voor alleen digitale data ga ik niet betalen , ook gratis verkrijgbaar 😉

 4. Er stond toch in datzelfde interview ook dat ze andere wegen blijven gebruiken als de fans dat willen. Persoonlijk denk ik dat De Sims minstens de komende 15 jaar nog wel in de winkels blijft liggen. Voor andere genres is de overstap naar mijn idee wat minder klein omdat veel van die gamers toch al gewend zijn online te gaan of al Steam hebben (maar helemaal verdwijnen binnen korte tijd zal wel niet gebeuren). Het is alleen meer de vraag of Origin zo’n succes gaat worden als Steam. En dat zie ik voorlopig even niet gebeuren, puur omdat Steam een veel breder aanbod en natuurlijk meer ervaring heeft met digitale distributie.

 5. Dit slaat helemaal nergens op. Ik wil mijn spel helemaal niet online kopen en origin werkt bij mij totaal niet. Hij blijft altijd aanmelden maar er gebeurt niets. Dan mogen ze eerst al die problemen gaan oplossen.

  1. Toegegeven dat dat inderdaad een doorn in het oog is van veel leveranciers, toch vraag ik me af of de tweedehands markt inderdaad zo groot is om je daar zorgen over te maken. Maar wellicht dat Europa dit kan dwarsbomen: http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=124564&pageIndex=0&doclang=nl&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=2558320. Het is niet duidelijk of dit ook geldt voor bijvoorbeeld Origin of Steam, maar ik zou het wel leuk vinden als het voor de rest niets veranderd (want ws zullen ze dan wel weer manieren vinden om op een andere manier restricties toe te passen). Niettemin is een behoorlijke prijsdaling zeer gepast als ze dit gaan doorvoeren. De tussenhandel is immers nog steeds de plek waar het meeste geld blijft hangen en de enige reden dat digitale downloads meestal niet veel goedkoper zijn dan games in de winkel is juist om die laatste groep tevreden te houden. Daarnaast doen weinig bedrijven de prijzen omlaag als men het toch wel betaalt.

 6. Ik wil hoesjes D: Je lost hiermee wel het probleem op dat het is uitverkocht, maar ik heb zoveel liever de boxen en CD’s.. :<

 7. Ik heb nog nooit een spel (maakt niet uit of het van EA is of niet) digitaal gekocht en zou het erg spijtig vinden.

 8. Ik vind dit echt belachelijk!! Als je nou je account kwijtraakt of je wordt gehackt! Dan kun je het spel niet meer installeren. Ik heb al een tweede account omdat ik mijn eerste kwijt ben 🙁 maar gelukkig koop ik nooit iets op origin dus ben ik eigenlijk niets kwijt 🙂 maar ik vindt dit het slechtste ooit van EA 🙁

 9. Dat scheelt enorm in de distributiekosten. De kosten van cd’s, hoesjes en de distributie van de spellen over de hele wereld verdwijnen dan. Spellen kunnen dan vast een stuk goedkoper worden.
  Maarja zo werkt dat natuurlijk niet

 10. Vind het maar helemaal niets. De hele romantiek van naar de winkel gaan en met de DVD er weer uitkomen en de hele rij spellen op de plank zien staan is weg.
  Het lijkt EA natuurlijk goedkoper en ze hebben meer controle over de (legale) spellen, maar ik denk dat de bereidheid om te betalen voor het spel fors gaat afnemen.

  1. Ik denk inderdaad dat mensen dan niet meer gaan betalen en het wel ergens illegaal gaan downloaden ofzo… Dom van EA…

 11. Zelf koop ik de sims nu al een tijdje digitaal, want al die doosjes nemen zoveel ruimte in/geven zooi, maar ja, eigelijk heb ik liever ook een echt product in mijn handen.

 12. Pff, ik ga dan echt geen sims meer kopen hoor. Ik ga dan gewoon over op illegaal, boeit mij het? Nee. Eigenlijk is het ook wel zonde dat EA er niet eerder mee is gekomen, had me een hoop geld bespaart..

 13. Hey mensen, denk eens aan het milieu 😮 We hebben echt geen hoesjes nodig om de sims te spelen. Ok, het is een leuk verzamelobject, maar daar draait het toch niet allemaal om?

 14. Hoop niet dat t gebeurt misschien wel goed voor t milieu maar wel veel onhandiger! en het is juist zo leuk ze gewoon te ontvangen 🙂

 15. Graham Nardone (SimGuruGraham) heeft op twitter gezegd, dat zolang fans retail versies willen, ze die gewoon blijven leveren. Ik denk, al helemaal voor zo’n mega franchise als De Sims, er altijd nog wel retailer exemplaren beschikbaar blijven hoor. Maak me er verder niet druk om.

 16. fijn als je internet er uit ligt . en niet iedereen wil origin installeren . mja , ik heb BF3 gekocht via origin , en op een of anderemanier valt het gewoon tegen om het niet in je handen te houden

 17. Als het straks allemaal digitaal wordt verkocht is misschien goedkoper omdat je geen distributies meer hebt, maar er zijn ook mensen zonder internet die sims spelen en er zijn ook simfans die van hun ouders niet via internet dingen mogen kopen. Dat is dan ook lullig voor die mensen. Ook ik kan niet eens verbinding maken met origin, dus dan zou ik ze ook niet meer kunnen kopen. Bovendien kan ik de toekomstige uitbreidingen niet meer vragen voor een verjaardag en zo.

 18. nou dan mogen ze eerst wel eens een fatsoenlijke website maken. ik kan niet eens het nummer van de helpdesk vinden. en dan kan ik ook geen uitbreidngen meer met sinterklaas of mijn verjaardag krijgen. kortom, slecht plan!

 19. Hoewel ik niet zo onder de indruk ben van de Telegraaf, denk ik dat er toch een kern van waarheid in zit. Hoe jammer ik het ook vind, ik denk dat er op ten duur geen fysieke games meer te koop zullen zijn. De vraag is alleen hoe lang dat nog gaat duren. Zelf denk ik dat we dan minstens 5 a 6 jaar verder zijn, misschien zelfs 10 jaar, en dan moet je niet vergeten dat het hele internetgebeuren ook 5 a 6 jaar verder is. Online betalen zal veiliger zijn en Origin zal inmiddels ook vast weer verbeterd zijn.
  Sorry, maar ik vind het dus een beetje onzinnig om over Origin te klagen terwijl het voorlopig nog niet gaat gebeuren en er dus tijd voor verbetering is. Overigens denk ik niet dat EA de enige zal zijn die hierop gaat overstappen.

  Waar ik het overigens wel mee eens met het feit dat de “romantiek” van het kopen van de game dat door Verzinzelfiets is beschereven, volledig is verdwenen.

  Overigens ben ik ook van plan om op de illegale manier te gaan downloaden als EA dit zo gaat doen. Ik ben iemand die graag verzamelt, en als er geen fysiek spul meer is heb ik eigenlijk geen reden meer om er geld aan uit te geven. Bovendien kost illegaal downloaden minder moeite dan het geld bij elkaar krijgen. 😉

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *