Gamescom 2013 – Emoties

De Sims 4

Daar waar het in De Sims 3 vooral draaide om de behoeftes en de wensen, en deze allemaal positief/groen houden, van je Sims, is de gameplay van De Sims 4 volledig gericht op de emoties. Voor deze aanpak is gekozen omdat emoties helemaal niet negatief zijn. Als je eens verdrietig bent is het niet zo dat je dag gelijk verpest is, je gaat anders met dingen om. Dat was ook de drive van de ontwikkelaars voor de gameplay, je wordt als speler uitgedaagd om rekening te houden met de emoties en van daaruit te spelen en niet met het idee dat je het beter moet maken.

TS4_Live_Gamescom_6

Het standpunt is dus, wat kan je allemaal doen in een bepaalde emotie. Maar hoe weet je nou in welke emotie je Sim is? Zoals eerder in het Create a Sim stuk vertelt hebben Sims bepaalde loopjes. Maar je Sim zal niet altijd zo lopen, wanneer je Sim bijvoorbeeld boos of verdrietig is dan zal je dit heel makkelijk aan de lichaamshouding zien. Boze Sims lopen wat sneller, met de schouders opgetrokken, de handen tot vuisten gebald en voeten die wat stampen maar verdrietige Sims laten de schouders hangen, lopen wat langzamer en nemen geeneens de moeite om hun voeten op te tillen. Je kan het niet alleen zien maar ook merken in de interacties met andere Sims. Nu krijg je niet alleen enkel de interacties te zien die gepast zijn bij de relatie maar ook die bij je emotie passen. Zo zal een boze Sim niet iemand kunnen troosten en een depressieve Sim vertelt natuurlijk geen grapjes.

De Sims 4

Maar hoe raak je nou in een bepaalde emotie? Allereerst moet je weten dat je Sim niet ineens en zonder reden van emotie verandert. Het kan door alles beïnvloed worden, en enkel wanneer er genoeg invloed is veranderd je emotie. Alles kan je invloed beïnvloeden, dit betekent alleen niet dat ook alles dat doet. Bepaalde kledingstukken en meubelstukken zullen deze eigenschap hebben. Zo kan je een rood jurkje aandoen waardoor je je net iets zelfverzekerder voelt maar je kan natuurlijk ook je huis heel donker inrichten omdat je van depressieve Sims houdt. Nu is het alleen niet dat je door alle meubels om je heen beïnvloed wordt, je moet echt in de buurt zijn of het meubel gebruiken om het te voelen.

De Sims 4

Maar de emoties gaan veel verder. Sommige beroepen vereisen bijvoorbeeld een bepaalde emotie, zoals een creatief beroep is gebaad bij geïnspireerd zijn. Handig om te weten is, is dat alle leeftijden emoties hebben maar ze zullen er anders mee omgaan. Daarnaast hebben ze niet allemaal dezelfde hebben, een baby die zich flirterig voelt is wel heel raar! Verder moet je niet te lang in een negatieve emotie blijven want anders kan je Sim zelfs dood gaan! Dit zal niet zomaar ineens gebeuren maar als je Sim al dagen boos of zwaar depressief is kan het zijn dat zijn of haar leven daarom eindigt.

15 reacties

 1. licht eraan als je heel depressief bent misschien wil je dan wel zelfmoord plegen? maar het zou wel raar zijn dat magere hein gewoon komt bezoeken

 2. hmmm ik weet het niet hoor…. ik ben niet echt overtuigd dat dit een geweldige versie gaat zijn. hoe groot gaat de invloed zijn?? en hebben je andere behoeftes dan geen invloed meer?? dit stukje maakt het voor mij niet echt duidelijk.

 3. Mensen, Sims wordt gewoon realistischer.
  Het is niet dat door de emoties de behoeften worden weggevinkt.
  Ons leven staat eigenlijk ook gewoon uit behoeften en emoties.
  Maar bij de Sims 3/2 en 1 gaat het gewoon meer om de behoeften, daar komt nu verandering in.
  Ik denk gewoon dat emoties nu wel belangrijker worden dan behoeften, maar daar ben ik best blij mee.

 4. Ik krijg mijn sim met geen mogelijkheid meer in beweging. Ze zal toch wat moeten gaan eten, maar hoe dan? als ze geen zin min heeft om 1 stap te verzetten?

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *