De Sims 4 Gids: Appartementen (Stedelijk Leven)

Penthouses bieden vaak een prachtig uitzicht aan Sims die het kunnen betalen

Het appartementsleven behoort tot de hoofdelementen van De Sims 4 Stedelijk Leven. Met een prachtig uitzicht en de bruisende stad binnen handbereik bieden appartementen je Sims een hoop voordelen. Het leven op grote hoogten is daarentegen niet alleen maar positief: luidruchtige buren spelen bijvoorbeeld vaak parten. In deze gids leer je meer over al die gameplay elementen van appartementen.

  1. Leven in een appartement
  2. Buren
  3. Kaveleigenschappen
  4. Appartementen
  5. Penthouses

Leven in een appartement

Huur en borg

Appartementen hebben als voordeel dat ze een stuk lagere aanschafprijs hebben dan woonkavels. Je hoeft immers geen buitenmuren te betalen en hebt ook geen tuin. Daar staat tegenover dat je er wekelijks een betaald bedrag aan huur voor zult moeten betalen. Doe je dit niet, dan zal eerst je elektriciteit worden afgesloten en later ook je watertoevoer. Wanneer je in een appartement wilt intrekken, betaal je bovendien een bepaald bedrag aan borg. Dit is een extra bedrag bovenop de prijs van de inrichting, die je niet terugkrijgt wanneer je weer wilt verhuizen.

Soms zijn appartementen wel erg klein
Soms zijn appartementen wel erg klein

De huur en borg worden overigens enkel bepaald door het appartement zelf. Je bent dus vrij je interieur zo duur te maken als je maar wilt, zonder meer te hoeven betalen. Zie de tabel verderop in deze gids voor een compleet overzicht van die huur- en borgprijzen.

Huisbaas

De eerste Sim met wie je kennis maakt, is de huisbaas. Mocht je niet weten wie precies, dan moet je in het relatiemenu kijken en dan zoeken bij welke Sim de ‘huisbaas’-relatie aanwezig is. De huisbaas is verantwoordelijk voor het innen van huur en daardoor ook het regelen van de water- en stroomaansluiting. In de meeste gevallen heb je verder weinig met hem te maken.

In het geval dat je appartement de kaveleigenschap “Overknapperdje” heeft, zul je hem echter wél echt nodig hebben. In zo’n appartement gaat namelijk van alles kapot en kan je zomaar eens zonder stroom zitten! Dan heb je de keuze het óf zelf op te lossen (en vaak te falen als je Sim’s handigheid te laag is), óf de huisbaas in te schakelen. Je huisbaas is echter niet altijd bereid dat zomaar even op te lossen, zeker niet als je al niet zo goed bekend staat bij hem. Zorg er dus altijd voor dat je een goede relatie met je huisbaas onderhoudt.

Informatiebord

Informatiebord
Op het informatiebord kun je informatie vinden over het aankomende festival of een bericht aan je buren achterlaten

In de gezamenlijke ruimte tussen alle appartementen is altijd een informatiebord aanwezig. Hier kun je informatie over aankomende festivals vinden, maar ook een bericht achterlaten of lezen. Al heeft je Sim een positieve stemming, dan kun je een bevestigend bericht achterlaten. Wanneer een andere Sim dit leest, zal hij de gemoedstoestand Onverwachte bevestiging (Blij +2 – 4 uur) krijgen. Al heeft je Sim daarentegen een negatieve stemming, dan kun je een passief-agressief bericht achterlaten. Deze levert andere Sims de gemoedstoestand Passief-agressieve woede (Boos +2 – 4 uur) op.

Sleutel overhandigen

Bij Sims waar je een goede vriendschappelijk band mee hebt opgebouwd bestaat er de mogelijkheid hem of haar de sleutel van je appartement te geven. Dat zorgt er dan natuurlijk voor dat ze geregeld even langs zullen komen bij jou thuis. Mocht je uiteindelijk niet meer willen dat bepaalde Sims toegang hebben tot jouw appartement, dan kun je de sleutel van ze terugnemen.

Buren

Veruit het grootste nadeel van het leven in een appartement is het hebben van luidruchtige buren. Iedereen zal er eens in de zoveel tijd mee te maken krijgen. Er zijn zo in totaal drie ‘soorten’ lawaai dat buren kunnen maken; luidruchtige ‘O jaa’, ’s nachts muziek maken of vechten. Dit levert de gemoedstoestand Luidruchtige buren (Boos +2 – 2 uur) of (Gespannen +2 – 1.5 uur) op. Tijdens die periode zullen Sims niet kunnen slapen, en worden slapende Sims er bovendien wakker van.

Je zult geregeld meemaken dat buren ietwat luidruchtig zijn
Je zult geregeld meemaken dat buren ietwat luidruchtig zijn

De enige manier om dit op te lossen is door op de deur te kloppen en de betreffende buur te confronteren. Je hebt hiervoor twee interacties: ‘Beleefd kloppen’ en ‘Op deur rammen’. Waar de eerste wat vriendelijker is, horen buren je geklop dan ook vaak niet. Veel effectiever is dan vaak ook de tweede, agressievere methode.

Andersom werkt het trouwens ook. Als jij ’s nachts namelijk nog met een muziekinstrument staat te oefenen, dan zal er ook meteen een buur aan de deur staan. Het is dan aan jou om daar gehoor aan te geven, of niet. Maar weet wel dat het sterk negatief werkt op jullie vriendschappelijke band.

Kaveleigenschappen

Ieder appartement in San Myshuno heeft wel een of meerdere kaveleigenschappen. Kaveleigenschappen zijn bedoeld om je een bepaalde boost of penalty te geven. Vaak ben je vrij om kaveleigenschappen naar eigen wens te wijzigen, maar in enkele gevallen staat er ook één eigenschap vast. Meer informatie over alle kaveleigenschappen is te vinden in een apart artikel.

Appartementen

San Myshuno bevat in totaal 21 verschillende appartementen onderverdeeld over 9 verschillende appartementencomplexen. In vrijwel alle gevallen heb je te maken met meerder appartementen binnen één complex tot een maximum van vier. De indeling van de appartementen is hierbij niet aan te passen (ook niet met behulp van cheats), net zoals dat je niet zelf appartementen bij kunt bouwen of weghalen.

Binnenstad

AppartementHuurBorgPrijsKaveleigenschappen
Alto Appartementen 1010 (4 slpk., 3 badk.)

Dit is een enorme gezinswoning met een luxe, professionele keuken. Het appartement is het summum van een stijlvol leven in de Binnenstad.
§3.500§15.500§100.215• Kookpaleis
Alto Appartementen 1020 (1 slpk., 2 badk.)

Dit appartement vormt dankzij de enorme ramen van de vloer tot het plafond, de prachtige openhaard en een prachtig uitzicht op de wijk van de Specerijenmarkt een onvergetelijke woning.
§2.500§12.500§63.580• Romantische open haard
Landgraaf VIII (2 slpk., 2 badk.)

Terwijl velen versteld staan van het panoramische uitzicht, waaronder een fantastisch uitzicht op een helikopterlandingsplek, zullen bezoekers onder de indruk zijn van het exclusieve adres en de luxe inloopkasten, want dat zijn de belangrijkste kwaliteiten van deze ruime woning.
§5.000§25.000§98.420• Geweldig uitzicht
• Schoongemaakt appartement
Landgraaf IX (1 slpk., 2 badk.)

Het exclusieve adres is voor sommigen wellicht reden genoeg om dit verbluffende optrekje te huren, maar als je nog niet overtuigd bent moet je de loft op de bovenste verdieping en de ramen van vloer tot plafond maar eens goed bekijken.
§3.750§16.500§76.630• Geweldig uitzicht
Spits Appartementen 888 (2 slpk., 3 badk.)

Het afgelegen gebouw Spits Appartementen 888 biedt een prachtig uitzicht op de baai. Het is misschien wel het meest prestigieuze appartement dat je in de hele stad kunt huren. Als je de enorme ramen van de vloer tot het plafond eenmaal ziet, weet je precies waarom.
§7.500§37.500§88.605• Geweldig uitzicht

Modedistrict

AppartementHuurBorgPrijsKaveleigenschappen
Chiquestraat 21 1310 (2 slpk., 1 badk.)

De grote ramen van dit knusse appartement zijn bijzonder geschikt voor het bekijken van andere stadsbewoners. Deze ruimte is heel geschikt voor een groepje huisgenoten dat eenvoudige toegang tot het centrum van de bruisende stad nodig heeft!
§500§1.000§14.164• Levendige buren
Chiquestraat 21 1312 (1 slpk., 1 badk.)

Deze compacte studio vormt het perfecte appartement voor starters, met geweldig uitzicht op het Modedistrict.
§400§600§20.264• Levendige buren
Chiquestraat 21 1313 (2 slpk., 1 badk.)

Deze locatie is ongelofelijk goedkoop. Verdacht goedkoop zelfs. Het lijkt wel alsof de huisbaas het gratis weggeeft...
§300§600§7.855• Opknapperdje
ZenZicht 701 (2 slpk., 2 badk.)

Een knus appartement met meerdere verdiepingen, met een geweldig uitzicht op het Modedistrict.
§700§2.100§37.914• Aardbevingszone
• Partijplek
ZenZicht 702 (2 slpk., 2 badk.)

Een heel modern appartement van twee verdiepingen in het hart van het Modedistrict.
§1.200§4.800§37.065• Aardbevingszone

Kunstkwartier

AppartementHuurBorgPrijsKaveleigenschappen
Hakim Huis 121 (2 slpk., 1 badk.)

Hoewel het niet het grootste appartement in het gebouw is, zijn de thuisstudio en de funky meubels zeker een plus.
§1.200§4.800§46.614• Thuisstudio
Hakim Huis 122 (3 slpk., 2 badk.)

Dit luxe en ruime appartement heeft ook een historische connectie met een beroemde plaatselijke kunstenaar.
§1.400§5.600§67.535• Historisch
Medina Studio's 910 (1 slpk., 1 badk.)

Een krap appartement met... karakter dat uitkijkt over het mooie centraal gelegen plein. De knusse keuken is precies groot genoeg en in de woonkamer ligt een klassieke mauve vloerbedekking.
§400§500§8.194• Opknapperdje
Medina Studio's 920 (2 slpk., 1 badk.)

Ze zeggen dat een medium hier ooit op deze griezelige plek heeft gewoond. Wie weet wat voor vreemde na-effecten hier allemaal nog rondhangen...
§1.000§800§29.380• Bezeten
• Rustig
Medina Studio's 930 (3 slpk., 1 badk.)

Dit fijne oude appartement, verrassend goedkoop voor zijn grootte, heeft de meeste grandeur van het hele gebouw.
§1.200§1.000§17.545• Dollarfee
• Kabouters

Specerijenbuurt

AppartementHuurBorgPrijsKaveleigenschappen
Jasmijn Suites 2A (1 slpk., 1 badk.)

Een compact appartement met karakter in een gezinsvriendelijke wijk.
§400§800§25.675• Goede scholen
• Romantische aura
Jasmijn Suites 2B (2 slpk., 1 badk.)

Een charmante gezinswoning die uitkijkt over het beroemde festivalterrein van de Specerijenmarkt.
§500§1.000§8.240• Goede scholen
• Op een leylijn
Kruidpeperhuis 17 (1 slpk., 1 badk.)

Een knus appartementje in het hart van de populaire wijk Specerijenmarkt.
§400§800§8.095• Gremlins
Kruidpeperhuis 18 (1 slpk., 1 badk.)

Dit huis was vroeger het eigendom van een beroemde plaatselijke kok en volgens de legende werd Kogelvis Nigiri in deze keuken uitgevonden. Daarnaast heeft de eetkamer gloednieuwe schone vloeren en is het hele huis van een nieuw laagje verf voorzien.
§600§1.000§11.090• Bezeten
• Historisch
Kruidpeperhuis 19 (2 slpk., 1 badk.)

Een appartement dat wel een opknapbeurt kan gebruiken. De huur is redelijk en de woning heeft een ruim balkon.
§600§550§18.335• Opknapperdje
Kruidpeperhuis 20 (2 slpk., 2 badk.)

Een groot bakstenen appartement met erkers, uitzicht op de haven en een open keuken.
§1.200§4.800§44.960• Kookpaleis

Penthouses

Voor Sims die veel geld hebben, zijn er ook nog altijd penthouses. In tegenstelling tot appartementen betaal je hier geen wekelijkse huur meer en heb je geen last van luidruchtige buren, maar kost de aanschaf van het penthouse juist véél meer. Penthouses zijn daardoor tamelijk vergelijkbaar met reguliere kavels; je mag binnen de gegeven grond namelijk zo goed als alles doen wat je wilt en hoeft je daardoor niet aan de limieten van appartementen te houden. De enige vereisten zijn dat je een lift, een brievenbus en een stortkoker moet plaatsen op je kavel. Waar mag je helemaal zelf weten, maar ze moeten er staan voordat je de Koop- en Bouwmodus überhaupt kunt verlaten.

Penthouses bieden vaak een prachtig uitzicht aan Sims die het kunnen betalen
Penthouses bieden vaak een prachtig uitzicht aan Sims die het kunnen betalen

Op dit moment zijn er drie verschillende penthouses in San Myshuno. Twee daarvan zijn bewoonbaar, eentje is een lounge. Natuurlijk ben je hier wel vrij die kaveltypes naar wens te wijzigen.

Binnenstad

AppartementHuurBorgPrijsKaveleigenschappen
Sterrenstaarder Lounge

Heeft er iemand zin in een feestje? Dit decadente penthouse kijkt uit over de stad en heeft het beste uitzicht over San Myshuno dat je in deze stad kunt vinden!
--§124.821• Romantische aura

Modedistrict

AppartementHuurBorgPrijsKaveleigenschappen
Penthouse Torenditoren 1 (3 slpk., 1 badk.)

In dit enorme penthouse met een onbetaalbaar uitzicht op het Modedistrict is ruimte voor alles! Dankzij vergunningen voor een complete verbouwing, kan de eigenaar het interieur naar wens verbouwen en zo de perfecte woning creëren, met wat voor visie dan ook.
--§241.343• Partijplek
• Zonnig aspect

Kunstkwartier

AppartementHuurBorgPrijsKaveleigenschappen
Fonteinzicht Penthouse (1 slpk., 1 badk.)

Dit penthouse heeft een van de mooiste uitzichten van het Kunstkwartier en is het neusje van de spreekwoordelijke zalm.
--§82.188• Geweldige aarde
• Natuurlijk licht