De Sims 4 vaardigheden: Gamen

Gamen met de GamingMat
De GamingMat is samen met de computer een van de twee apparaten waarmee je geld kunt verdienen tijdens gametoernooien.

Beginnen met de gamevaardigheid

Om de gamevaardigheid te verbeteren is het uiteraard nodig om te gamen. Dat kan op verschillende apparaten: computers, de tablet (beide te vinden in KoopmodusVoorwerpen op functieElektronicaComputers), de GamingMat, arcadekast (Beleef het Samen), spelcomputer (Stedelijk Leven) (allen te vinden in KoopmodusVoorwerpen op functieElektronicaDiversen) of simpelweg de telefoon.

Welke maakt in principe niet veel uit, al is de computer het meest uitgebreid qua aanbod aan games. Wel is het handig om iets te kiezen met veel plezier en een hoge betrouwbaarheid om logische redenen. Daarbij is het waar mogelijk ook geen overbodige luxe om onbreekbare apparaten aan te schaffen, al zijn die wel aan de prijzige kant. Geschikte apparaten daarvoor zijn de “‘Ghostwriter’ Vrijwel Onzichtbare Computer” (§10.000) en de “PrioPerfecte Beweginssensor GamingMat” (§7.650). De GamingMat kun je enkel vrijspelen door niveau 10 te bereiken van de gamertak in de techneut carrière, de computer is altijd beschikbaar.

Tips

Geconcentreerd zijn helpt uiteraard het meeste bij het verbeteren van de gamevaardigheid. Een simpele manier om dat voor elkaar te krijgen is de interactie Web…Simpedia doorzoeken op de computer welke de gemoedstoestand “Fascinerende feiten” (Geconcentreerd +1 – 4 uur) geeft. Verder werkt ook de interactie Over zetten nadenken… bij het schaakbord mocht je die een hebben. Dat geeft de gemoedstoestand “Mentale training” (Geconcentreerd +1 – 4 uur). Handige karaktereigenschappen zijn de volgende:

 • Geniaal: geeft je Sim op willekeurige momenten de “Geconcentreerd gevoel”-gemoedstoestand (Geconcentreerd +1 – 4 uur).
 • Lui: als je veel achter de computer gamet kan lui een optie zijn. Dan krijg je namelijk de “Zo comfortabel!”-gemoedstoestand (Blij +2) tijdens het zitten. Het nadeel is wel dat je om zult moeten gaan met de nadelen dat je Sim (iets) sneller dik zal worden en minder zin heeft om schoon te maken.
 • Nerd: het spelen van games geeft je de gemoedstoestand “Complete nerd” (Blij +2). Gezien je toch de hele tijd zult gamen met de vaardigheid is dit eigenlijk een onmisbare optie.

Als kaveleigenschap is ‘Snel internet’ de beste optie gezien het de vaardigheid met 50 procent boost. Wel geeft het een Energieke gemoedstoestand, dus is het zaak om ervoor te zorgen dat je altijd minimaal een +2 geconcentreerde emotie (zonder de bonus van Blij) te hebben.

Handigheid en programmeren

Twee vaardigheden die goed van pas komen bij het gamen zijn handigheid en programmeren. Handigheid is van die twee het meest essentieel en is nodig bij het upgraden en repareren van je hardware. Op de computer is de eerste onmisbare upgrade zo ‘FCC RAM‘, waarmee je computer 50 procent minder snel kapot zal gaan. Deze upgrade speel je vrij op niveau 8 van de vaardigheid en kost je vier Algemene Onderdelen voor Verbetering. De volgende upgrade is ‘Betere videokaart’ waarmee je een 30 procent boost in de game vaardigheid krijgt. Deze upgrade speel je vrij op niveau 9 en kost eveneens vier Onderdelen voor Algemene Verbeteringen. De GamingMat heeft twee vergelijkbare upgrades en tevens de upgrade ‘Krakatoe kast’ waarmee het helemaal onbreekbaar wordt.

Programmeren aan de andere kant speelt een wat minder belangrijke rol, maar kan desondanks wel erg handig zijn. Je kunt er namelijk vanaf niveau 3 games op de computer mee modificeren wat ervoor zorgt dat Sims de gemoedstoestand “Legendarische game” (Blij +2 – 4 uur) krijgen. Aangezien die gemoedstoestand een boost geeft aan Geconcentreerde gemoedstoestanden én je na afloop van een goede gamesessie de gemoedstoestand “Goede gamesessie” (Geconcentreerd +1 – 4 uur) krijgt, kan het een handige toevoeging zijn om Heel Geconcentreerd te raken.

Vaardigheidsniveaus

Met de vaardigheid speel je voornamelijk nieuwe games vrij om te spelen op verschillende platforms. Er zitten ook een paar interacties bij, maar die stellen niet heel veel voor.

Niveau 2
 • Nieuwe games: Waanzinsport (computer)
 • Gamestrategieën bespreken (interactie)
Niveau 3
 • Nieuwe games: Waanzinsport (GamingMat), MySims Racing (spelcomputer), De R.E.F.U.G.E., tik! (tablet)
 • Meedoen aan gametoernooien voor beginners
Niveau 4
 • Nieuwe games: MySims Go! (computer)
Niveau 5
 • Nieuwe games: Dichtheidseffect (spelcomputer)
 • Geavanceerde gamestrategieën onderzoeken (computer)
 • Indruk maken met kennis over computergames (interactie)
Niveau 6
 • Nieuwe games: De R.E.F.U.G.E. (computer)
 • Meedoen aan gametoernooien voor professionals
Niveau 7
 • Nieuwe games: Vloek van de games (spelcomputer), De R.E.F.U.G.E. (GamingMat)
 • Gaming livestream bekijken (computer)
 • Over professionele gamers roddelen (interactie)
Niveau 8
 • Noobs belachelijk maken (interactie)
Niveau 9
 • Nieuwe games: Wegpiraat alfa (computer), Maniakcombi’s (GamingMat)
Niveau 10
 • Nieuwe games: Hillock II (computer)

Gametoernooien

De enige manier om geld te verdienen met de gamevaardigheid is door deel te nemen aan speciale toernooien. Tegelijkertijd is dat ook zo’n beetje het enige ‘nut’ van de vaardigheid naast het plezier dat het geeft. Vanaf niveau 3 kun je deelnemen aan gametoernooien voor beginners en vanaf niveau 6 ook aan gametoernooien voor professionals. Dit kan op zowel de computer, de GamingMat en de spelcomputer (Stedelijk Leven). Elk gametoernooi kost een bepaalde deelnameprijs, maar levert daarvan ook een veelvoud op als je wint.

Meedoen aan een gametoernooi
Sims voor Altijd (De Sims (1)) is een van de spellen op de computer die je al vrij snel in de vaardigheid ontgrendeld.

Winnen levert daarbij, naast een bepaald geldbedrag, de “Toernooitriomf!”-gemoedstoestand (Blij +2 – 4 uur) op, verliezen “Verliezer” (Verdrietig +1 – 4 uur).

Gametoernooien voor beginners

Vanaf niveau 3 van de gamevaardigheid kun je meedoen aan gametoernooien voor beginners.

Opbrengst op bij gametoernooien voor beginners op de computer.
Toernooi Deelnamekosten (§) Opbrengst (§)
1ste plek 2de plek 3de plek
Blikblok 10 60 40 20
Waanzinsport 20 127 83 44
Sims voor Altijd 20 100 65 35
MySims Go! 25 145 119 63
De R.E.F.U.G.E. 40 329 224 112
Wegpiraat alfa 70 405 270 135
Hillock II 85 875 586 289
Opbrengst op bij gametoernooien voor beginners op de GameBox.
Toernooi Deelnamekosten (§) Opbrengst (§)
1ste plek 2de plek 3de plek
Blikblok 50 140 90 45
Waanzinsport 50 206 138 69
Maniakcombi’s 50 680 391 196
De R.E.F.U.G.E. 50 600 278 143
Opbrengst op bij gametoernooien voor beginners op de spelcomputer.
Toernooi Deelnamekosten (§) Opbrengst (§)
1ste plek 2de plek 3de plek
Spelcomputer 50 400 200 100

Gametoernooien voor professionals

Vanaf niveau 6 van de gamevaardigheid kun je meedoen aan gametoernooien voor professionals.

Opbrengst op bij gametoernooien voor professionals op de computer.
Toernooi Deelnamekosten (§) Opbrengst (§)
1ste plek 2de plek 3de plek
Blikblok 100 450 300 150
Waanzinsport 100 836 550 275
Sims voor Altijd 100 660 440 220
MySims Go! 100 1.212 804 408
De R.E.F.U.G.E. 100 2.054 1.365 689
Wegpiraat alfa 100 3.833 2.551 1.283
Hillock II 100 4.995 3.330 1.665
Opbrengst op bij gametoernooien voor professionals op de GameBox.
Toernooi Deelnamekosten (§) Opbrengst (§)
1ste plek 2de plek 3de plek
Blikblok 100 920 620 310
Waanzinsport 100 1.320 888 444
Maniakcombi’s 100 3.660 2.430 1.215
De R.E.F.U.G.E. 100 2.618 1.750 868
Opbrengst op bij gametoernooien voor professionals op de spelcomputer.
Toernooi Deelnamekosten (§) Opbrengst (§)
1ste plek 2de plek 3de plek
Spelcomputer 100 400 200 100

Win kans

Naast de algemene gamevaardigheid kent gamen ook voor iedere game een eigen gameniveau (van 41 niveaus). Dit bepaalt hoeveel kans je hebt op een bepaalde ranking bij toernooien en hangt voor de helft af van hoe lang je de game hebt gespeeld en voor de andere helft wat het vaardigheidsniveau van de effectieve vaardigheidsniveau van de gamevaardigheid is. Het effectieve vaardigheidsniveau is het niveau van de vaardigheid plus eventuele veranderingen door toedoen van bijvoorbeeld gemoedstoestanden. Heel geconcentreerd zijn verhoogd het vaardigheidsniveau zo bijvoorbeeld met +3. Alle overige invloeden daarbij kun je vinden in de schema’s op de algemene pagina over vaardigheden. Gamen volgt daarbij namelijk de algemene en mentale vaardigheden met uitzondering van verveeld, maar dan kun je normaliter toch al niet veel doen.

Vervolgens is ook de tijd dat je Sim het bepaalde spel heeft gespeeld van invloed op het vaardigheidsniveau. Dit verschilt per spel en werkt vergelijkbaar met behoeftes. Speel het spel en het loopt op, maar speel je het spel even niet, dan neemt het ook weer geleidelijk aan af. Hoeveel uren je precies moet spelen is daarom niet zomaar te zeggen, maar een paar uurtjes gamen voordat je aan een toernooi begint is dus zeker aan te raden.

Omdat het al niet te doen is om zomaar te zeggen wanneer je welk gameniveau je Sim heeft, is het geven van de precieze kansen per game ook niet heel bruikbaar. Als je gameniveau rond niveau 20 ligt, dan heb je de grootste kans om bij gametoernooien voor beginners tweede te worden en gametoernooien voor professionals derde. Een laag gameniveau zorgt er overigens voor dat je altijd zult verliezen. Dit is tot niveau 5 bij gametoernooien voor beginners en tot niveau 10 bij professionals.

Cheats

Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om je Sim’s gamevaardigheid ineens tot niveau 10 te cheaten. Gebruik daarvoor de cheats TestingCheats true en Stats.set_skill_level Major_VideoGaming 10.