SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires

SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires - Koopmodus
Uiteindelijk is en blijft de waterglijbaan toch met afstand het leukste gameplay object van het pakket!

SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires

Alweer het achtste accessoirespakket! Je bent er blij mee of niet, maar feit blijft dat er zo steeds meer keuze komt en accessoirespakketten dus ook meer hun best zullen moeten doen om ons als Simmer te overtuigen. Een tweede opvallend feitje in diezelfde trend is dat dit pakket na Perfecte Patio en Romantische Tuinaccessoires ook alweer het derde pakket is dat zich richt op de achtertuin. Zijn accessoirespakketten nog wel origineel genoeg? En hoe verhoudt De Sims 4 Achtertuin Accessoires zich met de rest? In deze review leer je daar meer over!

Creëer-een-Sim

SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires - Creëer-een-Sim

SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires - Creëer-een-Sim SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires - Creëer-een-Sim

Kleding

Creëer-een-Sim kenmerkt zich meteen door de zomerse (buiten-)kleding die erin terug te vinden is. Als het gaat over de kleding stijl is het geheel niet dermate verschillend in verhouding tot dat wat er al in het basisspel zit wat voor sommigen enigszins teleurstellend zal zijn, omdat accessoirespakketten nou net juist bedoeld zijn om nieuwe stijlen te introduceren. Daarentegen hoeft dat nog niet per se een minpunt te zijn. Want waar het pakket namelijk wel duidelijk verschilt met het basisspel, is de uitwerking van die stijl: veel van de kledingstukken – zeker die van de vrouwen en kinderen – hebben wel een of ander uniek printje of ander detail waarmee het verschilt ten opzichte van de rest. Dan is een trend waarin de laatste accessoirespakketten steeds vaker in meegaan en alleen maar positief te noemen! De mannen hebben in die zin helaas wel iets simpelere dingen: twee vrijwel effe shirtjes bijvoorbeeld. Maar ook die trend zie je eigenlijk nagenoeg altijd.

Inhoudelijk hebben mannen en vrouwen zo ieder vier eigen shirtjes en één gedeelde broek. Daarnaast hebben de vrouwen zelf ook nog eens een gehele outfit, een paar hakken en nog eens twee broeken. Het is misschien niet veel, maar voor een accessoirespakket is het al met al toch zeker een aardige en, niet geheel onbelangrijk, toch ook gevarieerde collectie. Bovendien blijven ditmaal ook de kinderen niet echt achter met vier eigen (universele) shirtjes met een aantal erg leuke printjes.

Haarstijlen

Als we dan kijken naar de haarstijlen zijn er zo voor de volwassenen drie verschillende universele haarstijlen. Eentje daarvan is vreemd genoeg slechts een wat donkerder geaccentueerde variant is van een andere, dus in realiteit heb je er jammer genoeg maar twee. Hier bovenop krijgen de dames ook nog eens twee exclusieve haarstijlen, maar nu is er eentje van een variant met highlights. Zie de screenshots hierboven maar: veel verschilt het allemaal niet, dus zo heb je in feite weer twee dezelfde haarstijlen. Je vindt zo’n highlights mooi of niet, maar persoonlijk valt deze wat tegen. Daarbij zijn ook de andere haarstijlen voor volwassenen in De Sims 4 Achtertuin Accessoires naar mijn mening maar matig. Slecht zou ik het ook nu absoluut niet willen noemen, maar er is gewoon simpelweg niks dat echt uitstraalt dat je het per se moet hebben. Gewoon degelijk, maar niet speciaal.

SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires - Creëer-een-Sim
Ook de kinderen blijven niet achter in De Sims 4 Achtertuin Accessoires.

Wel hebben ook hier de kinderen weer enige keuze met drie haarstijlen waarvan er ook hier wederom/helaas eentje highlights bevat en een andere exclusief voor meisjes is. Ik moet zeggen dat ik hier weer wat meer van onder de indruk ben dan bij de volwassenen, en zeker de highlights staan (hier wel) erg leuk, al helemaal omdat kinderen dat nog niet hadden.

SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires - Creëer-een-Sim SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires - Creëer-een-Sim

Al met al is het dus zeker niet het beste pakket als het gaat om Creëer-een-Sim, maar ook bij lange na niet het slechtste.

Koop- en Bouwmodus

SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires - Koop- en Bouwmodus

SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires - Koop- en Bouwmodus SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires - Koop- en Bouwmodus

Nieuwe voorwerpen en decoratie

Als het gaat om je achtertuin, dan verwacht je natuurlijk wat van de Koop- en Bouwmodus. En die verwachting komt gelukkig toch aardig goed uit. Zo heb je centraal in het pakket een tuinset bestaande uit een bank, twee soorten stoelen, drie eettafels en nog drie overige (bijzet)tafels zoals je ook op alle screenshots rondom de tekst wel kunt zien. Veel is het qua hoeveelheid niet – dat kun je ook niet verwachten van een accessoirespakket – en de uitwerking ervan is op het eerste oog tamelijk simpel, maar als geheel past het prima in de tuin. Een ander pluspunt is dat het, zoals we de laatste tijd wel vaker zien bij accessoirespakketten, weer lekker veel verschillende kleur- en motiefjeskeuzes bevat in zowel de houtkeuze als ook in de stofkeuze! Prima te gebruiken in vrijwel alle situaties dus.

SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires - Koopmodus
Alle 40 voorwerpen uit De Sims 4 Achtertuin Accessoires.

Buiten deze set tref je in de koopmodus vooral nog een handjevol decoratie en planten aan, geschikt voor zowel buiten als in veel gevallen gelukkig ook binnen. Zoek je daarentegen echt een pakket met veel ‘inhoud’ in de zin van veel meubels en andere wat meer ‘nuttige’ dingen, dan is dit pakket hiermee toch ook meteen een stuk minder geschikt voor je en zou je ook beter kunnen kijken naar De Sims 4 Perfecte Patio Accessoires. Dat wil nog niet meteen zeggen dat de decoratie slecht is, want het zijn zeker spulletjes die ik zelf in ieder geval vaker ga gebruiken, juist vanwege hun veelzijdigheid. Ze passen namelijk prima buiten op een terras – zoals je zou verwachten in dit pakket – maar kunnen ook net zo goed binnenshuis als decoratie dienen. Ook de zomerse sferen uit Creëer-een-Sim vind je hier goed terug in het grote scala aan felle kleuren (met name roze, geel en groen) waarin het alles te verkrijgen is. Zin in een paarse struik? Zelfs dat zit er namelijk in! Met dat laatste zal denk ik zeker niet iedereen (inclusief mijzelf overigens) altijd even blij mee zijn, maar feit blijft dat het pakket zeker niet faalt in de zomerse sferen overbrengen. Uiteindelijk is en blijft dat toch het thema van het pakket. En gelukkig heeft alles natuurlijk ook nog voldoende neurale varianten, mocht je liever wat serieuzere voorwerpen zoeken.

Gameplay objecten

Qua gameplay objecten gaat het wat anders ditmaal. In plaats van één of twee speciale gameplay objecten zijn het er ditmaal ’tien’. En die tien staat hier inderdaad maar tussen apostrof tekens, aangezien het in realiteit maar om vier verschillende voorwerpen zijn waarvan er drie dan ook nog eens een stuk minder uitgebreid zijn dan normaal. Waarom dan tien? Nou ja, als je bijvoorbeeld zes verschillende windgongen hebt, dan gaat dat getal rap omhoog laten we maar zeggen.

Windgong

SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires - Koopmodus
De windgong is een van de nieuwe gameplay objecten uit De Sims 4 Achtertuin Accessoires.

Dus om maar met de windgong te beginnen: je hebt hiervan drie verschillende versies (bamboe, aluminium en keramiek) die je ieder zowel aan het plafond als aan de muur kunt hangen. Wat het dan doet, is ingame een leuk en vrolijk geluidje maken als je erlangs beweegt met je camera. Alle drie hebben zo natuurlijk net een iets ander geluidje en zijn bovendien aan te passen tot een lage of hoge toon. Het stelt misschien niet veel voor, maar het zijn wel de leuke details die zo’n pakket echt afmaken. Maar om daar dan nou meteen zes voorwerpen aan te moeten verbruiken – wat statistisch gezien nu zo’n vijftien (!) procent van alle voorwerpen is – is voor mij wat veel van het goede. Het klinkt misschien als een lullig kritiekpuntje, maar één zo’n voorwerp meer, betekent wel een ander voorwerp of kledingstuk minder en dat weegt zoals gezegd zwaar bij een accessoirespakket.

Veugelers Vogelvoeder en Zomerdrankjesdienblad

SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires - Koop- en Bouwmodus SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires - Koop- en Bouwmodus

Hiernaast zijn er nog twee kleine nieuwe objecten, te beginnen bij de Veugelers Vogelvoeder: zoals de naam al wel doet vermoeden kunnen je Sims daar wat voedsel voor vogels instoppen en dan komen er – tamelijk slecht geanimeerde – vogels op af. Ernaar kijken maakt je Sim dan weer Blij, vergelijkbaar met schilderijen. Aan de andere kant kan je Sim tijdens het voederen ook aangevallen worden door diezelfde vogels, dus zit er ook weer enig ‘risico’ aan. Het derde object is het Zomerdrankjesdienblad: vergelijkbaar met een reguliere bar kan je Sim hier drie verschillende zomerse drankjes (Citrusfris, Limonade en IJsthee) op mixen en daarna opdrinken. Beide voorwerpen zijn natuurlijk niet mega spectaculair, maar passen gewoon mooi binnen het thema en voegen toch weer net dat beetje extra toe.

Waterglijbaan

SN Review: De Sims 4 Achtertuin Accessoires - Koopmodus
Uiteindelijk is en blijft de waterglijbaan toch met afstand het leukste gameplay object van het pakket!

Maar natuurlijk is en blijft het toppunt van het pakket de fameuze waterglijbaan! In het pakket zitten zo twee verschillende glijbanen (een simpele en eentje met een grote kop van een kraken in het midden (zie het screenshot hierboven) die Sims bovendien iets meer plezier oplevert), maar in de praktijk werken ze verder precies hetzelfde. Je Sims kunnen er namelijk overheen glijden en dat levert ze dan zowel een hoop plezier op als ook een verbetering van hun fitnessvaardigheid. Hiernaast kun je er echter ook nog voor kiezen om juist kunstig te gaan glijden wat je Sim dan weer Zelfverzekerd maakt. Als het lukt dan tenminste, want natuurlijk kan je Sim ook vallen en dat levert hem dan ook een Beschaamd gevoel op. Aan de andere kant kun je de baan echter ook ‘saboteren’ met zeep dat Sims die eroverheen glijden helemaal onder het zeepsop achterlaat – wat er eerlijk is eerlijk best grappig uitziet – en ze bovendien Speels maakt. Zo kun je er al met al toch nog best veel mee en is het zeker een waardige toevoeging binnen het pakket!

Conclusie

Al met al is De Sims 4 Achtertuin Accessoires een aardig pakket met veel goede punten, maar toch ook een aantal mindere. Creëer-een-Sim bevat zo een aantal leuke en zomerse kledingstukken die volgens mij bij vrijwel iedereen wel in de smaak zullen vallen. Ze zijn simpelweg tamelijk ‘neutraal’ qua stijl – wat je zowel positief als negatief kan noemen – maar bevatten toch weer net wat extra details die je niet in het basisspel vindt. Dat is dan ook iets waar de haarstijlen juist in tekort komen: ze missen iets eigens waarbij bovendien drie van de acht haarstijlen dubbele varianten zijn met bijvoorbeeld eentje met en eentje zonder highlights.

De Bouw- en Koopmodus scoort dan weer wat beter: met leuke tuinmeubels en -decoratie doet het pakket zijn naam eer aan, en daar bovenop helpt de veelal kleurrijke decoratie goed bij het overbrengen van het zomerse gevoel van het pakket. Die decoratiestukken spelen daarentegen wel een tamelijk prominente rol binnen het pakket – zeker als je puur kijkt naar de aantallen – dus al ben je iemand die meer op ‘nuttige’ inhoud uit is, dan kan het ook al snel gaan tegenvallen. Daar zie je ook duidelijk het verschil met Perfecte Patio Accessoires (relatief veel tuinvoorwerpen en weinig decoratie of kleding), Romantische Tuinaccessoires (mooie decoratiestukken, beduidend betere kleding, maar vrijwel geen meubels) en Achtertuin Accessoires (alles meer gebalanceerd zonder ergens uit te blinken). Welke van de drie het beste is, is natuurlijk iets persoonlijks dat je voor jezelf zult moeten bepalen. Desalniettemin is De Sims 4 Achtertuin Accessoires gewoon een prima all-round pakket waar vast voor ieder wat leuks inzit.

Beoordeling: 6,3

De Sims 4 Achtertuin Accessoires is een prima allround pakket. Creëer-een-Sim is weinig bijzonders terwijl de koopmodus toch wel wat verrassende voorwerpen bevat. Ook de nieuwe waterglijbaan is een welkome toevoeging.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Achtertuin Accessoires
  • Prijs:  10,00

Subonderelen

Creëer-een-Sim:5,5
Koop- en Bouwmodus:7,0
Gameplay:6,5

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!