De Sims 4 Wasgoed Accessoires: Wassen van kleding

Wastobbe gebruiken
Pas op met het gebruiken van de wastobbe aangezien het een hoop plassen geeft!

Het wassen van kleding staat centraal in De Sims 4 Wasgoed Accessoires. Gedragen kleding is vies en zal gewassen moeten worden omdat het anders een ongemakkelijke aura achterlaat in je Sim’s huis. Gewassen kleding kan daarentegen ook zorgen voor speciale gemoedstoestanden bij je Sims waardoor het loont om het goed te doen. Meer over dit alles leer je in deze gids.

Benodigdheden

Om kleding te kunnen wassen heb je allereerst een aantal verschillende voorwerpen nodig:

 • Wasmand (§100 tot §180): om gedragen kleding in te gooien. Zodra Sims wisselen van oude outfits gooien ze hun outfits automatisch weg in de dichtstbijzijnde wasmand. Is er geen wasmand op de kavel aanwezig, dan gooien ze het op de grond en zorgt het voor ongemakkelijke gemoedstoestanden (+1 tot +3). Sims met de karaktereigenschappen ‘slons’ of ‘lui’ gooien wasgoed overigens sowieso al niet in de wasmand.
 • Wasmachine (§500) of wastobbe (§100): om kleding schoon mee te kunnen wassen.
 • Droger (§525) of waslijn (§200): om natte kleding uiteindelijk aan te kunnen drogen.

De machines kun je vinden in Voorwerpen op functieApparatenDiversen, de wastobbe en waslijn in Voorwerpen op functieActiviteiten en vaardighedenDiversen, en de wasmanden in beiden. De machines zijn duurder dan hun duurzame tegenhangers, maar zijn wel makkelijker in gebruik zoals verderop in de gids duidelijk zal worden.

Droger gebruiken
De droger is de meest simpele manier om je was droog te gebruiken, maar vergeet niet op tijd het pluizenfilter schoon te maken…

Je kunt een was draaien met maximaal twintig verschillende kledingstukken. De wasmand is dan vol en ook in de andere apparaten past niet meer wasgoed. Op dat moment zullen Sims kledingstukken op de grond gaan gooien wat dan weer negatieve gemoedstoestanden geeft aan omstanders.

Als je de autonomie van Sims op automatisch hebt staan, dan zullen Sims ook automatisch hun kleding wassen. Ook kinderen kunnen dat al doen, al kunnen zij nog enkel de wasmachine en droger gebruiken. Voor kinderen en tieners is het daardoor een goede manier om aan de karakterwaarde verantwoordelijkheid te werken.

Vieze kleding wassen

De eerste stap bij het wassen van kleding is het wassen zelf. Daarvoor heb je de “Groene Motor Wasmachine” (§500) of “Wassertjes Wastobbe” (§100) nodig. Om kleding te wassen klik je op een wasmand (of losse kleding) en selecteer je de optie De was doen…In wasmachine leggen/In wastobbe wassen.

Uiteraard kunnen alleen vieze kledingstukken worden gewassen. De viesheid van kleding kent daarbij vijf verschillende stadia: smerig, vies, gebruikt, schoon, en brandschoon. Afhankelijk van de hygiëne van je Sims zitten gedragen kledingstukken in een van de eerste drie stadia. Hierbij geldt dat hoe viezer de kleding, hoe sterker negatief (+1 tot +3) de ongemakkelijke gemoedstoestand in de buurt van losliggende kleding is. Na verloop van tijd neemt de schoonheid van wasgoed af, dus laat ook schone kledingstukken niet zomaar rondslingeren.

Gewassen kleding is in veel gevallen schoon, maar kan ook op gebruikt of brandschoon eindigen. Dat hangt dan weer af van hoe vies de kleding oorspronkelijk al was. De kans op brandschoon kan worden vergroot via de upgrade “Voorweken” vanaf niveau 5 van de handigheidsvaardigheid voor een Onderdeel voor Algemene Verbeteringen en twee onderdelen voor Sanitairverbeteringen. Een wasbeurt duurt dan dertig procent langer (grofweg twee uur), maar geeft ook een vrijwel even grote, extra kans op brandschone was.

Wastobbe gebruiken
Pas op met het gebruiken van de wastobbe aangezien het een hoop plassen geeft!

Wasmachine of wastobbe?

Het belangrijkste verschil tussen de wasmachine en de wasmachine en de wastobbe zit ‘m in het gebruiksgemak. De wasmachine vereist namelijk enkel dat je Sim de was erin doet, op een knopje drukt, en na afloop de was eruit haalt. (Maar vergeet het vooral niet aan te zetten met de interactie Wasgoed wassen omdat je dat gemakkelijk vergeet.) Een wastobbe is goedkoper, maar daarbij is je Sim constant bezig. Het enige voordeel van de wastobbe tegenover de reguliere wasmachine is dat het je Sim een klein beetje fitnessvaardigheid geeft, al heeft het daardoor ook een dertig procent kans om de “Doorwassen armen”-gemoedstoestand (Ongemakkelijk +2 – 4 uur) te geven.

Let er bij de wastobbe overigens op dat het heel veel plassen geeft. Doe dit dus ook absoluut niet binnenshuis, maar gewoon ergens in de tuin. Vergeet ook niet het water te verversen na iedere wasbeurt omdat je anders vieze kleren blijft houden.

Het wassen gaat in beide gevallen echter zo goed als even snel: zo’n anderhalf uur duurt het voordat de kleren schoon zijn. Bij de wastobbe is wel duidelijk wanneer het klaar is, bij de wasmachine gaat het lampje groen branden en klinkt er een vrolijk deuntje. Kijk overigens altijd even hoe schoon je was is na afloop, want als het niet schoon (gebruikt) is, dan is het vaak aan te raden opnieuw te wassen voordat je verder gaat. Dat kun je zien door met je muis boven de optie Was wegleggen te hangen.

Wasmiddel toevoegen

Een van de upgrades voor de wasmachine is het toevoegen van een wasmachinelade waarmee wasmiddel aan de was kan worden toegevoegd. Deze upgrade kost drie Onderdelen voor Keukenverbeteringen en een Onderdeel voor Algemene Verbeteringen en kan worden ontgrendeld op niveau 6 van de handigheidsvaardigheid.

Met een wasmiddel kun je een bepaalde geur aan je was toevoegen waarmee je Sims een bepaalde gemoedstoestand kunnen krijgen wanneer ze van kleren wisselen. Er zijn hiervoor twee opties:

Bloemen (lekker ruikend)
“Kleren met bloemengeur” (Zelfverzekerd +2 – 4 uur).
Eten (vies)
“Stinkende kleren” (Beschaamd +2 – 4 uur).

Op de wastobbe is de upgrade overigens standaard al geïnstalleerd. Daar kunnen echter ook geen andere upgrades op worden geïnstalleerd. In een wasmachine blijft het wasmiddel goed voor twee cycli, in de wastobbe in feite eindeloos. Echter moet je bij die laatste het water steeds verversen wat ook het wasmiddel wegneemt.

Natte kleding drogen

Gewassen kleding en natte zwemkleding moet worden gedroogd. Dat kan worden gedaan in de “Vurige Droger” (§525) of aan de “Model T Waslijn” (§200). Vanuit de wasmachine of -tobbe kan het gewassen wasgoed verplaatst worden via de interactie Wasgoed uitladen en verplaatsen naar…In droger leggen/Aan waslijn hangen. Natte kleding komt daarbij in vier verschillende stadia: kletsnat, vochtig, droog, en warm. Net gewassen of natte kleding begint altijd als kletsnat of vochtig en wordt dan geleidelijk aan droog.

Droger of waslijn

De droger is het meest simpel en werkt hetzelfde als de wasmachine. Daarbij duurt het drogen dus ook weer zo’n anderhalf uur. Bij het gebruik van de droger bestaat er overigens een kans van liefst 55 procent dat je Sim in de brand vliegt wanneer het pluizenfilter niet op tijd wordt vervangen (tegenover 0,1 procent bij normaal gebruik)! Je merkt vanzelf wanneer dat moet gebeuren wanneer de optie Pluizenfilter schoonmaken bij de droger verschijnt. De kans dat je droger in de brand vliegt kan trouwens volledig worden weggenomen door de upgrade “Pluisloos” te installeren. Dat kan vanaf niveau 5 van de handigheidsvaardigheid en kost een Onderdeel voor Algemene Verbeteringen, een Onderdeel voor Electronicaverbeteringen, en twee Onderdelen voor Keukenverbeteringen. Als het ook maar een beetje kan, is het aan te raden die upgrade te installeren.

Alleen in de droger kan de kleding uiteindelijk ook warm worden voor een speciale speelse gemoedstoestand. Leuk detail: met een volle pluizenfilter eindig je altijd op warm zolang je droger niet in de brand vliegt.

Waslijn gebruiken
Het ophangen van natte kleding aan de waslijn.

De waslijn is een stuk veiliger, al kan het daar wel flink lang duren: afhankelijk van de droogheid zo’n vier uur bij vochtig tot zo’n twaalf uur als het kletsnat is. Wanneer er geen waterdruppels meer van de waslijn afvallen, is de was droog. Overigens kan ook de waslijn gewoon kapotgaan bij gebruik. Om dat te verhelpen heeft een speciale upgrade gekregen: “ijzeren lijn”. Deze kun je installeren vanaf niveau 3 van de handigheidsvaardigheid en kost drie Onderdelen voor Algemene Verbeteringen.

Na afloop kun je ervoor kiezen om de kleding op te vouwen of weg te leggen. In principe is het ’t beste om meteen die eerste optie te gebruiken omdat de schoonheid van de kledingstukken dan niet meer kan afnemen. De kleding verdwijnt dan magisch in de lucht en je bent klaar met wassen!

Gemoedstoestanden

Gewassen kleding levert je Sim uiteindelijk een gemoedstoestand op. Hierbij geldt dat alleen de laatste wasbeurt de gemoedstoestand bepaalt (ook al is het betreffende kledingstuk al eerder gewassen). Er kunnen meerdere gemoedstoestanden mogelijk zijn; in dat geval wordt er willekeurig een gemoedstoestand gekozen:

Alle mogelijke gemoedstoestanden na het wassen van kleding. De duur is bij alle gemoedstoestanden 4 uur.
Gemoedstoestand Effect Condities
Schone kleren Blij +1 Schoon
Vochtige kleren Verdrietig +2 Vochtig
Droge kleren Prima +2 Droog
Smerige kleren! Ongemakkelijk +2 Smerig
Kleren met bloemengeur Zelfverzekerd +2 Lekker ruikend
Vieze kleren Ongemakkelijk +2 Vies
Brandschone kleren! Blij +2 Brandschoon
Stinkende kleren Beschaamd +2 Vieze geur
Kletsnatte kleren Boos +2 Kletsnat
Gebruikte kleren Prima +1 Gebruikt
Warme kleren Speels +2 Warm

Opvallend detail is dat ook prima eigen gemoedstoestanden heeft gekregen. Deze kunnen qua sterkte nu ook over de andere gemoedstoestanden heen!

Upgrades

Naast de eerdergenoemde upgrades kennen de wasmachine en droger allebei ook nog een aantal gedeelde upgrades die kunnen worden vrijgespeeld met de handigheidsvaardigheid. Dit zijn standaard upgrades die ook op een vergelijkbare manier op andere apparaten te vinden zijn:

De drie upgrades die op zowel de wasmachine als op de droger kunnen worden geïnstalleerd.
Upgrade Niveau Vereisten wasmachine Vereisten droger Effect
Fluisterstil 6
 • 1 Algemeen
 • 1 Elektronica
 • 1 Sanitair
 • 1 Algemeen
 • 1 Elektronica
 • 1 Keuken
Machine produceert minder geluid.
Snelheidscyclus 7
 • 2 Algemeen
 • 1 Elektronica
 • 1 Sanitair
 • 2 Algemeen
 • 2 Elektronica
Wassen gaat tweemaal sneller.
Wondertrommel 8
 • 2 Elektronica
 • 2 Sanitair
 • 3 Elektronica
 • 1 Keuken
Machine gaat niet meer kapot.