De Sims 4 vaardigheden: Fitness

Fitness
Met het verbeteren van de fitnessvaardigheid zul je het grootste deel van de tijd doorbrengen in de sportschool.

Beginnen met de fitnessvaardigheid

De meest simpele manier om aan de fitnessvaardigheid te werken is door buiten te gaan joggen of push-ups te doen. Klik daarvoor simpelweg op je Sim en selecteer dan de desbetreffende optie.

Daarnaast kun je ook altijd naar de sportschool gaan en daar op een van de fitnessapparaten trainen, of gaan zwemmen in een zwembad. Fitness is geen lastige vaardigheid en spreekt in veel opzichten voor zich. Vaardigheidsboeken zijn dus eigenlijk ook niet nodig.

Tips

Desalniettemin zijn er wel een aantal zaken die je kunnen helpen bij het verbeteren van de vaardigheid. Allereerst is het hebben van een energieke gemoedstoestand het beste. Handige manieren om dat te bereiken zijn bijvoorbeeld het nemen van een snelle douche of het drinken van koffie. Die leveren namelijk allebei een energiek +1 gemoedstoestand op voor 4 uur. Ook het drinken van de eiwitrijke shakes die je op niveau 5 van de vaardigheid kunt maken zijn aan te raden. Die geven de gemoedstoestand “Eiwitenergie” (Energiek +2 – 4 uur) welke er bovendien voor zorgt dat je 50 procent sneller spiermassa aanmaakt tijdens die periode.

Verder zorgt ook de kristallen collectie voor een energiek aura. Mocht je veel binnen op fitnessapparaten trainen, dan kan dat ook zeker een optie zijn. Karaktereigenschappen die je verder kunnen helpen zijn onder andere de volgende:

 • Actief: geeft op willekeurige momenten de “Energiek gevoel”-gemoedstoestand (Energiek +1 – 4 uur). Bovendien zorgt sporten voor plezier.
 • Bro: geeft de gemoedstoestand “Er gaat niets boven sport!” (Energiek +1 – 4 uur) van het kijken naar de sportzender op de televisie.
 • Gymrat: een bonuseigenschap die je kunt kopen voor 500 tevredenheidspunten die niet direct aan de vaardigheid bijdraagt, maar wel goed van pas kan komen. Hiermee voorkom je namelijk dat de hygiëne behoefte afneemt tijdens het sporten wat van tijd tot tijd best handig kan zijn. Bovendien zorgt het er net zoals actief voor dat fitness voor plezier zorgt.
 • Houdt van buiten: kan bij joggen en basketbal (Stedelijk Leven) een optie zijn aangezien het dan de gemoedstoestand “Frisse lucht!” (Blij +1) geeft, maar zorg dat je dan niet te lang binnen bent.

Qua kaveleigenschappen is er één duidelijke optie: Krachtige stormen. Dat zorgt namelijk voor een boost van 50 procent bij de fitnessvaardigheid en geeft bovendien een energiek +1 gemoedstoestand tijdens fitnessactiviteiten. Deze kaveleigenschap mag dus simpelweg nooit ontbreken in een sportschool!

Vaardigheidsniveaus

Met de vaardigheid speel je nieuwe fitnessprogramma’s vrij voor de verschillende fitnessapparaten. Zo ook het volgende kopje voor de precieze verschillen.

Niveau 2
 • Trainingstechnieken bespreken (interactie)
Niveau 3
 • Duurloop uitvoeren (lopende band)
 • Trainingstips onderzoeken (computer)
Niveau 4
 • Boksen (boksbal)
 • Zware training uitvoeren (fitnessapparaat)
Niveau 5
 • Eiwitrijke shakes maken (bar)
 • Zonder te zweten (lopende band)
Niveau 6
 • Spierballen laten zien (interactie)
Niveau 7
 • Heuveluitdaging aangaan (lopende band)
Niveau 8
 • Epische training uitvoeren (fitnessapparaat)
Niveau 9
 • Gevechten oefenen (interactie)
Niveau 10
 • Sims bijscholen

Fitnessprogramma’s

Naarmate je verder in de vaardigheid komt, speel je voornamelijk nieuwe trainingsvormen vrij. Daarmee kun je bijvoorbeeld intensiever gaan trainen en dus meer verbranden. Zie het schema hieronder voor al die verschillen.

De uitkomst van verschillende fitnessprogramma’s. Hoewel de getallen absoluut zijn, kun je ze relatief ten opzichte van elkaar interpreteren. De getallen met een asterisk-teken (*) kloppen tot een fitnesspercentage van 60 %, daarna worden die 0. Tussen haakjes staat het vaardigheidsniveau aangegeven; tot 10 betekent het werkelijke vaardigheidsniveau, tot 20 het effectieve vaardigheidsniveau.
Methode Vaardigheid Hygiëne Vet Spieren
Zwemmen 0,67 0 -0,05 0
Vechten 1 -0,5 -0,05 1,0*
Boksbal (oefenen) 1 -0,5 -0,025 0,05*
Boksen (boksen) 1 -0,625 -0,05 0,1*
Boksbal (commando) 1 -0,2 -0,1 0,15*
Joggen 0,67 -1 (1-3),
-0,75 (4-7),
-0,5 (8-20)
-0,075 0
Loopband (trainen) 1 -0,73 (1-3),
-0,47 (4-7),
-0,32 (8-20)
0,1 0
Loopband (duurloop) 1 -0,73 (1-3),
-0,47 (4-7),
-0,32 (8-20)
-0,1 0
Loopband (niet zweten) 1 0 -0,075 0
Loopband (heuveluitdaging) 1 -0,73 (1-3),
-0,47 (4-7),
-0,32 (8-20)
-0,1 0
Fitnessmachine (trainen) 1 -0,8 (1-3),
-0,47 (4-7)
-0,33 (8-10)
0 0,15
Fitnessmachine (zwaar trainen) 1 -1 0 0,225
Fitnessmachine (episch trainen) 1 -0,55 -0,05 0,25

Basketbal (Stedelijk Leven)

Het uitbreidingspakket De Sims 4 Stedelijk Leven voegt basketbal toe aan de fitnessvaardigheid. Daarvoor heb je een van de drie basketbalveldjes nodig welke je bij de rest van de fitnessapparaten kunt vinden in KoopmodusVoorwerpen op functieActiviteiten en vaardighedenActief. Basketbal kent best een aantal interacties, maar die verschillen eigenlijk enkel in de animaties. In tegenstelling tot de fitnessapparaten leveren alle basketbal interacties namelijk hetzelfde op: hygiëne neemt af met 0,8, vet blijft hetzelfde en spieren nemen 0,15 toe.

Waar het ‘m dan wel in zit, zijn de gemoedstoestanden die je kunt vrijspelen bij de interacties, al zit ook daar een patroon in. Drie keer achter elkaar een schoot raakschieten geeft bijvoorbeeld een energiek +1 – 1 uur gemoedstoestand, terwijl dunken een kans heeft op de gemoedstoestand “Verzwikte enkel” (Ongemakkelijk +1 – 2 uur). Er zijn een hoop verschillende uitkomsten, te veel om allemaal op te noemen eigenlijk omdat het er alleen maar onoverzichtelijk van zou worden. Droom groots is alleen nog wel interessant om uit te leggen. Dat is namelijk een interactie waarbij je Sim doet alsof hij een professional is en daarbij willekeurig een van de andere interacties zal uitvoeren. Dat heeft een iets hogere succeskans, maar als andere Sims toekijken, levert het echter de “Betrapt tijdens net doen alsof”-gemoedstoestand (Beschaamd +1 – 2 uur) op.

Basketbal in San Myshuno
Groots dromen is een van de opvallendere interacties van basketbal. Zolang je maar zorgt dat je niet gezien wordt dan…

De Fakkel van 73

Sims kunnen de Fakkel van 73 ontgrendelen door in totaal drieënzeventig basketbalwedstrijden te winnen. Een wedstrijd kun je aangaan onder het menu Uitdaging…Basketbalwedstrijd|Dunkwedstrijd waarna je een andere Sim kunt uitdaging een wedstrijdje met jou Sim aan te gaan. Winnen is puur afhankelijk van geluk, en dus niet afhankelijk van de fitnessvaardigheid van een van beide Sims. Afhankelijk van de uitkomst kan je Sim verschillende gemoedstoestanden krijgen zoals blij, zelfverzekerd of verdrietig.

Klimwand (Fitness Accessoires)

Het accessoirespakket De Sims 4 Fitness Accessoires voegt de “Top Hitz klimmuur” toe aan de fitnessvaardigheid. Je kunt ‘m vinden in KoopmodusVoorwerpen op functieActiviteiten en vaardighedenActief voor §2.600. De klimwand geeft net zoveel fitnessvaardigheid als de fitnessapparaten, een hygiëneafname van 0,73 (1-3), 0,47 (4-7) of 0,33 (8-20), een vetafname van 0,1 en een spiertoename van 0,35.

De klimwand komt ook met een eigen verborgen klimvaardigheid. Deze bepaalt wanneer je bepaalde interactie ontgrendeld op de klimwand en wordt verbeterd door simpelweg meer te oefenen. Het wordt daarmee dus tegelijkertijd met de fitnessvaardigheid verbeterd. De fitnessvaardigheid speelt overigens verder geen rol in de succeskans bij het klimmen, dat ligt enkel bij de klimvaardigheid. En natuurlijk wat geluk, véél geluk. In totaal kent de wand drie verschillende standen met oplopende moeilijkheid:

 • Flauw
 • Verticaal
 • Overhang

Uitdagingen

Vanaf niveau 2 van de klimvaardigheid kun je beginnen aan de klimuitdagingen. In totaal zijn er vijf verschillende uitdagingen welke in volgorde moeten worden voltooid. Je kunt dus pas aan de tweede uitdaging beginnen wanneer je de eerste hebt voltooid en zo verder

 • Verticale uitdaging – beginner
 • Verticale uitdaging – eenvoudig
 • Overhanguitdaging – normaal
 • Overhanguitdaging – moeilijk
 • Vuuruitdaging – gevaarlij

Het kan dus wel even duren voordat je een uitdaging voltooid, zeker ook als je rekening met houden met de behoeftes van een Sim en moet omgaan met eventuele negatieve gemoedstoestanden die je Sim krijgt als hij faalt.

Vuuruitdaging

De Sims 4 Fitness Accessoires: Vuuruitdaging op de klimwand
Succes met de vuuruitdaging!

Het ultieme doel van de klimwand is het voltooien van de vuuruitdaging. Zoals de naam al doet vermoeden en je op de bovenstaande screenshot kunt zien, komen dan vuurjets op de baan en wordt het geheel nog moeilijker. Bovendien is er een aanzienlijke kans dat je Sim faalt en daarbij in de brand vliegt! Dat laatste kan vervolgens ook weer de klimwand zelf in de brand steken of je Sim laten overlijden aan vuur. De uitdaging voltooien levert de “Kampioen Klimuitdaging”-gemoedstoestand (Energiek +1 – 12 uur) op.

Cheats

Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om je Sim’s fitnessvaardigheid ineens tot niveau 10 te cheaten. Gebruik daarvoor de cheats TestingCheats true en Stats.set_skill_level Skill_Fitness 10.