De Sims 4 Gids: Doodsoorzaken

SN Gids: Doodsoorzaken - Schaamte
Sims kunnen overlijden uit Schaamte als ze zich Vernederd voelen.

Net als de voorgaande delen kent ook De Sims 4 verschillende oorzaken waaraan je Sims kunnen komen te overlijden. Zo zijn natuurlijk de klassieke doodsoorzaken als honger, vuur of elektrocutie weer aanwezig, maar doen ook emotionele doodsoorzaken hun intrede in het spel; Sims kunnen zich nu bijvoorbeeld letterlijk doodlachen. Meer over elke doodsoorzaak en hoe je ze precies kunt bereiken staat uitgelicht in deze gids! Mocht je trouwens meer willen weten over geesten, dan kan je dat vinden in de specifieke gids over geesten.

Doodsoorzaken

Op het moment kent De Sims 4 dertien verschillende manieren waarop Sims kunnen overlijden, waarvan er tien uit het basisspel komen en de rest uit uitbreidingen.

Elektrocutie

SN Gids: Doodsoorzaken - Elektrocutie
Sleutelen aan elektrische apparaten kan een elektrocutie veroorzaken.

Dood door elektrocutie kan optreden wanneer je Sim gaat sleutelen aan elektronische apparaten om ze te repareren of te upgraden, met name als zijn vaardigheid Handigheid niet heel goed is. Dan kan het voorkomen dat je Sim een elektrische shock krijgt en daardoor de gemoedstoestand “Serieuze shock gekregen” (Beduusd +40 – 3 uur). Al gaat je Sim binnen die periode weer sleutelen aan elektrische apparaten, dan kan hij een tweede shock krijgen en daardoor overlijden aan elektrocutie.

Geëlektrocuteerde Sims kunnen ook de elektrische voorwerpen Beheersen om kapot te maken wanneer ze Boos zijn.

Hartexplosie (Boos)

SN Gids: Doodsoorzaken - Hartexplosie
Razend zijn kan een hartexplosie veroorzaken.

Sims overlijden door een hartexplosie als ze zich heel erg Boos voelen. De emotie Boos kent in totaal drie verschillende niveaus: Boos (+1), Heel boos (+3), Razend (+7) en nadat je Sim Razend is, moet je oppassen omdat je Sim ieder moment kan overlijden aan een hartexplosie.

Geesten die zijn overlijden aan een Hartexplosie hebben een kans de gemoedstoestand “Geestwoede” (Boos +2 – 2 uur) te krijgen. Doordat geesten dan een Boze aura uitstralen, zullen omstanders ook een Boos +1 gemoedstoestand krijgen zolang ze zich in de buurt van de geest bevinden.

Koeienplant

SN Gids: Doodsoorzaken - Koeienplant
De Koeienplant is een klassieker uit de franchise en zit voor het eerst al in het basisspel.

Wanneer een Koeienplant 12 uur lang niet gevoed wordt, zal hij zijn tong uit gaan steken met daaraan een taartje om zo Sims te lokken. Al wil je Sim de taart eten door middel van de interactie Taart eten, dan zal hij worden opgegeten door de koeienplant. De eerste keer zal hij nog worden uitgespuugd, maar een tweede keer zal hem fataal worden.

AfbeeldingNaamVindplaatsSeizoen
KoeienplantbesKoeienplantbes
Een vreemde, plantbare vleesetende plant.
In het Zeldzame planten zaadpakket en door het enten van Pitaja en Leeuwenbek. Ook door te vissen in rivieren.-

Een Koeienplantbes kun je op een hoop verschillende manieren vinden; het gemakkelijkst door te vissen in rivieren (hoewel dat een aardig hoge visvaardigheid vereist), maar verder bijvoorbeeld ook bij het hakken naar metalen, kristallen of fossielen en het kruisen van een Pitaja met een Leeuwenbekje. Het kan even duren aangezien de kans nergens echt hoog op is, maar na even proberen vind je het vanzelf wel.

Geesten die zijn opgegeten door de Koeienplant kunnen bij planten onkruid laten groeien en hun water ontnemen zodra ze Boos zijn.

Lachen (Speels)

SN Gids: Doodsoorzaken - Lachen
In De Sims 4 kunnen Sims voor het eerst overlijden aan teveel lachen.

Sims overlijden door een hartexplosie als ze heel erg Speels zijn en dit is daarmee dan ook de enige positieve emotie waaraan je Sim kan overlijden. De emotie Speels kent in totaal drie verschillende niveaus: Speels (+1), Heel speels (+8), Hysterisch (+15) en nadat je Sim Hysterisch is, moet je oppassen omdat je Sim ieder moment kan overlijden door zich dood te lachen.

Geesten die zijn overlijden door teveel te lachen hebben een kans de gemoedstoestand “Griezelig gelach” (Speels +2 – 2 uur) te krijgen. Doordat geesten dan een Speelse aura uitstralen, zullen omstanders ook een Speels +1 gemoedstoestand krijgen zolang ze zich in de buurt van de geest bevinden.

Ouderdom

SN Gids: Doodsoorzaken - Ouderdom
Uiteindelijk zal iedere Sim die nog niet is overleden aan een van de andere doodsoorzaken wel een keertje sterven vanwege ouderdom.

Iedere Sim zal uiteindelijk wel een keer overlijden van ouderdom als ze niet al door een van de andere doodsoorzaken zijn overleden. Er is op dit moment ook niet veel aan te voorkomen, naast het drinken van een Jeugddrankje of om Jeugdigheid wensen bij de Fluisterende Wensput (vereist De Sims 4 Romantische Tuinaccessoires) dan.

Overbelasting (Ouderen)

SN Gids: Doodsoorzaken - Overbelasting
Oudere Sims die te actief O jaa bedrijven of andere zware taken ondergaan, kunnen overlijden aan overbelasting.

Ouderen kunnen aan overbelasting overlijden als ze te lang achter elkaar aan vermoeiende activiteiten zoals sporten of O jaa hebben gedaan. Sims krijgen dan de “Gevaarlijk moe” (Ongemakkelijk +40 – 4 uur) gemoedstoestand waardoor het onmogelijk wordt om nogmaals aan vermoeiende activiteiten te beginnen. Tijdens deze periode van vier uur is er ook een kans dat je Sim kan komen te overlijden, maar om dat te voorkomen kun je het beste je Sims laten rusten of slapen.

Schaamte (Beschaamd)

SN Gids: Doodsoorzaken - Schaamte
Sims kunnen overlijden uit Schaamte als ze zich Vernederd voelen.

Sims overlijden uit schaamte als ze zich heel erg Beschaamd voelen. De emotie Beschaamd kent in totaal drie verschillende niveaus: Beschaamd (+1), Heel beschaamd (+3), Vernederd (+7) en nadat je Sim Vernederd is, moet je oppassen omdat je Sim ieder moment kan overlijden uit schaamte.

Geesten die zijn overlijden uit schaamte hebben een kans de gemoedstoestand “Achtervolgd door schaamte” (Beschaamd +2 – 2 uur) te krijgen. Doordat geesten dan een Beschamende aura uitstralen, zullen omstanders ook een beschaamd +1 gemoedstoestand krijgen zolang ze zich in de buurt van de geest bevinden.

Verdrinking

SN Gids: Doodsoorzaken - Verdrinking
Een zwembad volledig afbakenen is praktisch gezien de enige manier waarop Sims kunnen verdrinken.

In het zwembad kunnen je Sims overlijden door verdrinking als ze zolang hebben gezwommen dat hun Energie-behoefte helemaal op raakt in het zwembad. Op een gegeven moment zullen ze dan de gemoedstoestand “Uitgeput” (Ongemakkelijk +1 – 4 uur) krijgen en wanneer die tijd om is, zullen ze overlijden. In principe is de doodsoorzaak daarom niet heel moeilijk te bereiken, maar omdat Sims, wanneer ze vermoeid raken, altijd automatisch al uit het water gaan, is het in de praktijk eigenlijk alleen maar mogelijk hieraan te overlijden door het zwembad helemaal af te bakenen met hekken of muren.

Sims die zijn verdronken krijgen de gemoedstoestand “Watervrees” (Gespannen +2 – 4 uur) zodra ze in aanraking komen met water. Zelfs een douche of een bad nemen valt hieronder.

Verhongering

SN Gids: Doodsoorzaken - Verhongering
Verhongering treedt simpelweg op als je Sim maar lang genoeg niets eet.

Verhongering treedt op wanneer de Honger-behoefte van je Sim helemaal op is, maar voordat dat optreedt krijgt je Sim eerst nog een dag lang de gemoedstoestand “Uitgehongerd” (Ongemakkelijk +40 – 24 uur). Eet je Sim in die tijd niks, dan zal je Sim overlijden.

Bij Sims die zijn verhongerd zal de Honger-behoeft sneller leeglopen dan anders.

Vuur

SN Gids: Doodsoorzaken - Vuur
Vuur is nog altijd een klassieke doodsoorzaak binnen de De Sims franchise.

Brand kan op verschillende manieren ontstaan; in het bijzonder tijdens het koken (met slechte apparatuur), bij de open haard of bij een raketcrash. Een raketcrash treedt als enige van deze mogelijkheden gegarandeerd op als de uitlaat van de raket is gesaboteerd met de interactie Fruit in de uitlaat proppen. Deze interactie is echter pas beschikbaar zodra je Sim niveau 8 van de ondeugd vaardigheid heeft bereikt. Desalniettemin weet je Sim vrijwel altijd het vuur wel meteen te doven en zal hij er dus ook ongedeerd uitkomen. Alle andere vuren kun je (binnenshuis) meteen blussen door het plaatsen van het ‘Beheerbord voor Brandblussysteem‘ van §750 (KoopmodusVoorwerpen op functieElektronicaAlarmen) in je huis. Zonder blusinstallatie of buitenshuis zul je zelf moeten gaan blussen.

Als je Sim toch in brand vliegt, krijgt hij de gemoedstoestand “Ik sta in brand!” (Gespannen +3). Vanaf dat moment verschijnt linksonder ook de actie In brand! en zodra die helemaal vervuld is, zal je Sim overlijden. Hierdoor heeft hij dus nog ongeveer één uur de tijd om zichzelf te blussen of ervoor te zorgen dat iemand anders hem blust.

Sims die hieraan zijn overleden hebben de eigenschap dat ze op willekeurige plekken brand kunnen stichten wanneer ze Boos zijn. Wanneer je een dergelijke Sim bestuurt, kun je zo ook op je eigen kavel de grond in de fik zetten met de interactie Vuurtje stoken.

Uitdroging (Wellnessdag)

SN Gids: Doodsoorzaken - Uitdroging
Te lang in de sauna zitten veroorzaakt uitdroging.

Uitdroging treedt op als je Sims zich te lang in de sauna bevinden in De Sims 4 Wellnessdag. Naarmate je Sim langer in de sauna zit, zal hij een steeds sterkere Blije gemoedstoestand krijgen, beginnend bij +1 en eindigend bij +3. Als je Sims hierna echter nog langer in de sauna blijft zitten, zal die gemoedstoestand overgaan in de “Overmatig stomen”-gemoedstoestand (Ongemakkelijk +2 – 8 uur) wat betekent dat je in die tijd niet meer in de sauna moet gaan zitten omdat je Sim anders zal sterven door oververhitting.

Als geest heeft een Sim die is gestorven door uitdroging de speciale eigenschap om waterplassen te kunnen absorberen.

Kogelvis (Stedelijk Leven)

De Kogelvis is een van de speciale gerechten uit De Sims 4 Stedelijk Leven met een mogelijk dodelijke uitkomst. Om een kans te hebben eraan te overlijden, zul je zelfgemaakte Kogelvis moeten eten. In principe is er dan altijd een 50% kans, tenzij het gerecht van uitmuntende kwaliteit is en je Sim geen negatieve emotie heeft, want dan is de kans 0 procent. Meteen na het eten, krijgt je Sim de gemoedstoestand “Euforie van aan de dood ontsnapt te zijn” (Zelfverzekerd +2 – 4 uur), maar dat betekent nog niet dat hij het ook echt gaat overleven! In die periode is er namelijk nog altijd kans dat hij komt te overlijden.

Om het gerecht vrij te spelen zul het eerst bij een Japans voedselkraampje in San Myshuno moeten eten. Daarna kun je het thuis maken los van welk niveau je Sim’s kookvaardigheid is.

Zonlicht (Vampieren)

SN Gids: Doodsoorzaken - Zonlicht
Zonlicht wordt vampierSims al zeer snel fataal.

Vampiers uit De Sims 4 Vampieren hebben naast al deze andere doodsoorzaken ook nog eens de kans om te overlijden aan teveel zonlicht. Hieraan overlijden kan dus ook alleen als je vampierSim zich overdag in het zonlicht bevindt. Op dat moment krijgt je Sim ook de gemoedstoestand “Zinderende opperhuid” (Ongemakkelijk +2) en zul je hem langzamerhand steeds meer zien roken en later ook branden. Uiteindelijk zal de gemoedstoestand overgaan in “Derdegraads” (Ongemakkelijk +10) en heb je nog heel eventjes om terug naar binnen te gaan.

Het in de zon zijn werkt sterk negatief in op de speciale Vampier energie-behoefte van vampiers. Als deze behoefte dan volledig is opgeraakt, zal je vampierSim komen te overlijden. Het hele proces kan steeds sterker worden versnelt door het nemen van de zwaktes ‘Dunne huid’, ‘Ontvlambaar vlees’ en ‘Ontvlambaar plasma’. Om het juist te overkomen, kun je de sterktes ‘Zonbestendig’, ‘Meer zonbestendig’ en ‘Perfect zonbestendig’ nemen. Kinderen en peuters zijn sowieso nog beschermt tegen deze dood omdat ze nog geen volledige vampier zijn.

Vergiftiging (Jungle Avonturen)

Gif is de nieuwe doodsoorzaak in De Sims 4 Jungle Avonturen en kan op veel verschillende manieren optreden. Het kan bijvoorbeeld komen door het activeren van een val in de Omiscaanse tempel, door het activeren van de ‘Gemarkeerd voor dood’-vloek of door gebeten te worden door insecten in de jungle.

Jezelf beschermen tegen vergiftiging gaat niet. Gelukkig heb je na de vergiftiging nog genoeg tijd om het effect terug te draaien. Gif werkt namelijk in drie verschillende fases. In de eerste fase voelt je Sim zich enkel wat ziek en krijgt hij een beduusd +1 – 12 uur gemoedstoestand. Na deze periode is er een kans dat het of overgaat, of juist erger wordt. In dat tweede geval heb je nog drie dagen de tijd om op zoek te gaan naar antigif en neemt de sterkte van de gemoedstoestand toe tot +6. Gelukkig is dat niet al te moeilijk en zijn er een aantal verschillende opties voor:

 • Op de computer kun je voor §1.000 antidotum kopen. In Selvadorada kun je een computer vinden in het museum.
 • Ook de marktverkopers in Selvadorada willen je graag helpen met het maken van antidotum. Dat vereist alleen wel dat je oud bottenstof hebt. Oud bottenstof vind je vaak vanzelf al wel bij het verkennen van de tempel of het opgraven van artefacten. De enige manier om er gegarandeerd aan te komen is op niveau 5 van de Selvadoradiaanse cultuurvaardigheid waarop je het voor §5 bij een van de marktverkopers zelf kunt kopen.

Lukt het niet om binnen die drie dagen een antidotum te verkrijgen, dan verergert het gif nogmaals tot een sterkte van +10. Nu heb je nog acht uur om alsnog een antidotum te vinden, anders komt je Sim te overlijden aan vergiftiging.

Klierige knaagdierkoorts (Mijn Eerste Huisdier Accessoires)

Klierige knaagdierkoorts
Klierige knaagdierkoorts heeft een van de gruwelijkste doodanimaties om aan te zien.

De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires is het eerste accessoirespakket dat ook met een nieuwe doodsoorzaak komt: de klierige knaagdierkoorts. Om deze ziekte zul je eerst gebeten moeten worden door een van de nieuwe kleine huisdieren uit dat pakket (hamster, egel, rat of bubalus).

Je Sim kan gebeten worden op het moment dat hij speelt met een van de kleine huisdieren. Die kans is van nature 25 procent, maar neemt af tot 20 procent zodra je een relatie hebt van minimaal 25 procent. Dat geeft je Sim de “Hapklare Beet”-gemoedstoestand (Gespannen +1 – 2 uur). Als dan ook de kooi zelf vies is, dan is er een 60 procent kans om na afloop de ziekte op te lopen. Dat begint eerst met “Wazig gevoel” (Ongemakkelijk +2 – 24 uur), dan “Duizelkoorts” (Ongemakkelijk +2 – 24 uur) en uiteindelijk “Klierige knaagdierkoorts” (Beduusd +2 – 24 uur). Vanaf de tweede gemoedstoestand beginnen je Sim’s blaas- en hygiënebehoeftes 3,5 keer sneller af te lopen, na de derde gemoedstoestand komt je Sim te overlijden.

In die drie dagen heb je gelukkig nog genoeg tijd om de ziekte te verhelpen. Dan kan op de computer met de interactie Web…Onderzoek…Klierige Knaagdierkoorts onderzoeken. Je ontgrendelt dan de mogelijkheid om eveneens op de computer de interactie Bestellen…Knaagdierremedies kopen te gebruiken. Je hebt dan de keuze uit twee verschillende serums: het “Klierig Knaagdierserum” (§500) en het “Inentingsserum” (§800). Dat eerste verhelpt enkel de ziekte, dat tweede maakt je Sim ook immuun voor toekomstige besmettingen.

Geesten die aan de klierige knaagdierkoorts zijn overleden hebben toegang tot de speciale interactie Knaagdierangst verspreiden waarmee je andere Sims bang kunt maken.

Bevriezing (Jaargetijden)

In De Sims 4 Jaargetijden kunnen Sims overlijden aan bevriezing in koud weer. Bevriezing kun je herkennen aan het blauw worden van je Sims en het tegelijkertijd krijgen van de gemoedstoestand “IJskoud” (Ongemakkelijk +99). Dat vormt tevens een laatste waarschuwing om je Sim nog te behoeden van de dood. Hoe kouder het is, hoe sneller je Sim zal bevriezen.

Dood door bevriezing

Het dragen van koud weer-kleding, het warmer zetten van de thermostaat en het hebben van de bonuseigenschap ‘Kou-acclimatisatie’ (500 tevredenheidspunten) helpt tegen bevriezing. Het kopen van de bonuseigenschap ‘IJsbestendig’ (2.000 tevredenheidspunten) zorgt ervoor dat je Sim helemaal geen last meer heeft van koude temperaturen.

Oververhitting (Jaargetijden)

Oververhitting is het tegenovergestelde van bevriezing en treedt op bij warm weer. Ditmaal is het symptoom overmatig zweten en moeilijk kunnen ademen wat wordt bijgestaan door de gemoedstoestand “Dodelijke hitte!” (Ongemakkelijk +99). Hoe warmer het is, hoe sneller je Sim oververhit zal raken.

Dood door oververhitting

Vergelijkbaar met bevriezing helpt hier het dragen van warm weer-kleding, het kouder zetten van de thermostaat of het hebben van de bonuseigenschap ‘Hitte-acclimatisatie’ (500 tevredenheidspunten). Met de bonuseigenschap ‘Hittebestendig’ (2.000 tevredenheidspunten) kan je Sim helemaal niet meer oververhit raken.

Behoed een Sim van de dood

Dood is in De Sims natuurlijk nooit helemaal dood. Er zijn dus ook verschillende manieren om een Sim van de dood te behouden of hem terug tot leven te wekken.

Doodsbloem

SN Gids: Doodsoorzaken - Doodsbloem
De Doodsbloem is de enige gegarandeerde manier om een Sim te behoeden van de dood.

Er zijn een aantal verschillende manieren om te voorkomen dat je Sims ‘definitief’ overlijden en daardoor veranderen in een geest. De enige gegarandeerde manier om dit te doen is door het aanbieden van een Doodsbloem aan Magere Hein.

AfbeeldingNaamVindplaatsSeizoen
AppelAppel
Wat klinkt het toch lekker wanneer een Sim in een appel bijt. Hier houdt je Sim een fris en vol gevoel aan over.
In het Startvruchten zaadpakket. Ook in het moestuintje in Willow Creek achter de kavel Essentiële tuin.Herfst
LeeuwenbekjeLeeuwenbekje
Een verzameling klein, kleurrijke bloesems.
In het moestuintje in Willow Creek achter de kavel Essentiële tuin.Herfst, Lente
KersKers
Een rood duo met pitten.
In het Ongewone planten zaadpakket. Ook in Oasis Springs achter de kavel Affluista Villa.Zomer
LelieLelie
Een grote, kleurrijke bloem.
In het Ongewone planten zaadpakket. Ook in Willow Creek achter de kavel Beschutte Villa, achter de kavel Villa Parkhof en rond het park Magnoliabloesem.Zomer

Een Doodsbloem kun je verkrijgen door eerst een Appel en een Kers met elkaar te enten tot een Granaatappel en dan een Leeuwenbekje en een Lellie tot een Orchidee. Zie de bovenstaande tabel voor de locaties van deze planten. Ent je die beide planten weer met elkaar, dan krijg je een Doodsbloem. Om te kunnen enten moet je Sim wel minimaal niveau 5 van de tuiniervaardigheid bezitten. Je snijdt dan eerst een stukje van de ene plant af en ent die dan op de andere.

Smeken

Mocht je geen Doodsbloem hebben, dan kun je met een andere Sim altijd nog proberen te Smeken bij Magere Hein. Hoewel de succeskans hiervan normaliter niet heel hoog is, wordt de kans wel beduidend hoger als je Sim Flirterig of Zelfverzekerd is. Besef je alleen wel dat je in totaal maar één kans hebt om te smeken óf een Doodsbloem aan te bieden. Mocht je dus een Doodsbloem hebben en een Sim per se niet dood wil laten gaan, ga dan niet eerst proberen te smeken in de hoop dat dat werkt in dan als backup de Doodsbloem aanbieden, want dat gaat dan niet meer!

Terug tot leven wekken

SN Gids: Doodsoorzaken - Leven van Sim herstellen met behulp van een Levensboek
Het leven van een Sim wordt via het Levensboek hersteld.

Uiteindelijk kun je desondanks nog altijd een Sim laten terugkeren uit de dood door hem Ambrosia te laten eten, een Levensboek over zichzelf te laten lezen, of om Leven te wensen bij de Fluisterende Wensput (vereist De Sims 4 Romantische Tuinaccessoires). (Bij het Levensboek is het zaak dat al voor de dood van de betreffende Sim het boek aan hem wordt gekoppeld.) Omdat dat alle drie echter tamelijk complexe processen zijn, staan die verder uitgelegd in andere gidsen.

9 reacties

 1. de ene elektriciteit werkt bij mij niet en ik heb al testingcheats true aan staan heb je mis een tip

  alvast bedankt groetjes anonieme sims 4 speler

  orgin: Marpie

  1. Dat komt omdat alle sims.add_buff-cheats al een aantal updates niet meer werken. Ik zal alle cheats daarom maar gewoon van de pagina gaan halen. Bedankt voor het melden! 🙂

  2. Je kunt beter een mega klein kamertje maken met allemaal openhaarden erin je moet je sims (die je weg wilt hebben) erin lokken en daarna de deur (alleen voor hem/haar) op slot doen de openhaarden aansteken en dan hem SUPER vaak de opdracht geven om zichzelf te verwarmen dan heb je veel kans dat hij/zij overlijd het helpt beter als je de sim eerst een oudere laat worden

 2. Hey hoi! Kan het zijn dat mijn sim gewoon niet wil verdrinken? Want hij zit nu inmiddels al een paar dagen in een afgebakend zwembad, maar is nog steeds niet dood…

  1. Hoe gaat het met de energiebehoefte? Wanneer die helemaal leeg is (en je Sim dus normaal in slaap zou vallen), zou je Sim moeten verdrinken. Lijkt me sterk dat ze dat eruit hebben gehaald

 3. Er is nu ook nog een nieuwe dood met de sims 4 magisch rijk: Overbelading. Als je toversim te veel spreuken te zeggen

  1. Klopt inderdaad. Er zijn echter nog wel meer pagina’s die ik nog moet updaten, maar simpelweg een keer tijd voor moet vrijmaken…

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *