Je kunt gewoon niet zonder!

De Sims 4 collecties: Vissen

Vissen vormen een collectie en is tevens een vaardigheid in het basisspel van De Sims 4. Door vissen te vangen in een van de vele visstekjes verbeter je de visvaardigheid en wordt je beter in het vangen van betere vissen.

Het vangen van een vis.

Vissen

Vissen zijn te vangen in allerlei wateren verspreid over de werelden. Een geschikte visplek is te herkennen aan een klein bruin bordje ervoor. In vrijwel elke buurt is wel een visplek te vinden, maar dat betekent nog niet meteen dat iedere visplek uniek is. Zeker de buurten met woonkavels hebben (per wereld dan) hoofdzakelijk dezelfde soort vissen, waardoor het vrij overbodig is ze allemaal apart af te gaan. Daarentegen is het wel zo dat de buurten met de openbare kavels, de parken en de verborgen kavels in Willow Creek en Oasis Springs juist wel meer speciale vissoorten bevatten. Om je verzameling compleet te krijgen zul je ook zeker even langs die buurten moeten gaan.

Hoewel Willow Creek en Oasis Springs allebei aparte visstekken kennen (en je dus in allebei de werelden zult moeten vissen om de collectie te voltooien), bevatten alle nieuwe werelden een mengeling van de twee werelden.

De visvaardigheid

Bij het vangen van vissen hoort ook een visvaardigeid Zeker in het begin, wanneer je Sim nog vrijwel geen visvaardigheid heeft opgedaan, duurt het vangen van een vis daarom ook aardig lang. Hoe beter je Sim wordt, hoe sneller het vangen gaat namelijk. De enige manier op je vaardigheid echt te verbeteren is door gewoon veel te vissen.

Vissen
Het vangen van een vis.

Vaardigheidsniveaus

De visvaardigheid zelf is overigens maar een saaie vaardigheid. Je speelt namelijk, naast de mogelijkheid om sneller meer vissen te vangen, eigenlijk niets anders vrij. Daardoor speel je vanaf niveau 8 ook niets nieuws meer vrij:

Niveau 2:
Baars, forel en koi vangen.
Niveau 3:
Sims kunnen nu Aas gebruiken.
Niveau 4:
Meerval en tilapia vangen.
Niveau 5:
Sims kunnen nu Water onderzoeken.
Niveau 6:
Sims kunnen nu Regenboogvis vangen.
Niveau 7:
Visarmige vangen.

Aas gebruiken

Als aas kun je verschillende soorten verzamelobjecten gebruiken, zelfs bijvoorbeeld metalen. (En ja, zelfs metalen hebben een positief effect!) Het gebruiken van aas is in het bijzonder nodig om bepaalde vissen te vangen. Verder zorgt het gebruiken van aas ervoor dat het het effectieve vaardigheidsniveau iets verhoogd. Dat zorgt er dan weer voor dat je een iets grotere kans hebt iets te vangen. Zie de onderstaande tabel voor een overzicht van alle soorten aas:

De verschillende soorten aas.
AasEffectief niveauExclusieve vissen
Biologisch1Meerval
Afval-2
Kristal2
Element2
Vers fruit1
Kikker2Zeewolf
Middelgrote vis3Vinarmige, Piranha
Metaal2
Bedorven fruit-1
Kleine vis2Vuurstaartlabeo

Overigens zorgt het gebruiken van aas er niet per se voor dat je altijd een vis vangt, dus je kunt je inzet verliezen zonder er iets voor terug te krijgen. Mocht je willen vissen met aas, zorg er dan voor dat je best wat dezelfde items hebt. Dus liever tien dezelfde soorten planten dan tien verschillende omdat je anders steeds opnieuw een aas moet selecteren. Je krijgt altijd een melding wanneer je aas op is, maar je Sim blijft dan wel gewoon zonder aas door gaan. Hou die melding dus in de gaten!

Water onderzoeken

Zodra je niveau 5 van de visvaardigheid hebt bereikt met je Sim heb je de mogelijkheid Water onderzoeken. Hoewel je hierbij niet direct te weten krijgt wat voor vissen je er specifiek kunt aantreffen, krijg je wel vaak in indicatie wat voor aas je moet gebruiken voor de zeldzamere vissen van dat plekje. Hoe succesvol de interactie is hangt af van het effectieve niveau van je visvaardigheid. Niveau 10 zorgt er bijvoorbeeld al voor dat de slagingskans vijf maal zo hoog is en dat loop ongeveer evenredig op. Vergeet niet dat geconcentreerd zijn ook helpt het effectieve vaardigheidsniveau te verhogen met 2 of 3 niveau’s, dus die boost kan zeker van past komen!

Tips

Vissen geldt al een mentale vaardigheid waardoor geconcentreerd zijn het meeste helpt. Er zijn drie verschillende karaktereigenschappen die je daar goed bij kunnen helpen:

  • Geniaal: een logische keuze gezien dat je Sim af en toe de “Geconcentreerd gevoel”-gemoedstoestand (Geconcentreerd +1 – 4 uur) geeft.
  • Hengelaarskalmte: deze karaktereigenschap krijg je bij het voltooien van het hengelpro-doel en zorgt ervoor dat negatieve gemoedstoestanden sneller afnemen. Op papier handig, maar in de praktijk krijg je die negatieve gemoedstoestanden voornamelijk bij lage behoeftes. Bovendien krijg je de karaktereigenschap pas wanneer je al niveau 10 van de visvaardigheid hebt en ook zo goed als de gehele viscollectie hebt voltooid.
  • Houdt van buiten: aangezien je met vissen altijd buiten bent, is deze karaktereigenschap eigenlijk een must. Het geeft buiten namelijk de “Frisse lucht”-gemoedstoestand (Blij +2).

Qua doel is het niet onlogisch dat hengelpro het beste past. Eigenlijk doe je alles in dat doel – naast vissen in een vissenkom stoppen dan misschien – al automatisch bij het voltooien van de visvaardigheid. En het geeft zoals gezegd de hengelaarskalmte-karaktereigenschap.

Geconcentreerd raken

Geconcentreerd raken bij vissen kan op twee manieren. Enerzijds kun je ervoor kiezen om alternatieve interacties als Over zetten nadenken bij het schaakbord of Simpedia doorzoeken op de computer te gebruiken welke beiden een geconcentreerd +1 – 4 uur gemoedstoestand geven. Anderzijds kun je er zeker op de latere niveaus ook eerder voor kiezen om meteen maar te gaan vissen en te hopen op een geweldige of fantastische vangst welke een +1 of +2 gemoedstoestand geven voor 3 uur. Daarmee kun je je Sim normaliter al best een groot deel van de tijd geconcentreerd houden.

Vissen ophangen of in een kom stoppen

Vissen collectie
De voltooide collectie vissen.

Een gevangen vis kan vervolgens worden opgehangen met de optie Ophangen. Hierdoor verander je de vis in een soort ‘trofee’ en kun je hem ophangen aan de muur. Het voordeel hiervan is de zelfverzekerde aura van +3 dat ze afstralen.

Ook kun je ervoor kiezen om een vis voor in de “‘Fitte vis’ kristallen Vissenkom” van §60 (te vinden in KoopmodusVoorwerpen op functieActiviteiten en vaardighedenRecreatie) te stoppen. Dit houdt de vis levend, mocht je hem later weer uit willen halen, en biedt daarnaast ook nog de optie om rechtstreeks een goudvis (§25), guppie (§15) of tetra (§45) te kopen. Mocht je het game pack De Sims 4 Wellnessdag hebben, dan kun je ook de cichlide (§30), discusvis (§40) of exotische goudvis (§45) op die manier aanschaffen. Op die manier zou je je vissencollectie iets eerder kunnen voltooien, al zul je in de praktijk die vissen al meermaals hebben gevangen voordat je bij de zeldzamere vissen uitkomt.

Verzameling vissen (22 + 13 objecten)

De waarde van een vis hangt af van een aantal verschillende factoren:

  • Gewicht: het basisgewicht van een vis wordt enkel bepaald door je Sim’s visvaardigheid.
  • Onzekerheid: iedere vis heeft een bepaalde onzekerheid in dat gewicht. Bij kleine vissen is dat vaak zo’n tien tot twintig procent, maar dat kan zelfs honderd procent zijn bij de grote vissen!
  • Multiplier: als laatste kent iedere vis een vaste factor waarmee je het gewicht vermenigvuldigd om aan het bedrag te komen.

In de tabel hieronder zijn daarom steeds de minimale en maximale waarde gegeven.

AfbeeldingNaamZeldzaamheidWaardeVindplaats
BaarsBaars
Weet je het verschil niet tussen een forel en een brasem? Dat geeft niet, dit is een baars.
Gewoon§1 - §9Vereist niveau 2 - Vrijwel overal in Willow Creek.
BrasemBrasem
Een kleine dunne vis die je voornamelijk in rivieren en meren vindt.
Gewoon§6 - §38Vrijwel overal in Willow Creek en Oasis Springs.
ForelForel
Hij ziet er misschien uit als een zalm, maar het is toch echt een forel.
Gewoon§18Vereist niveau 2 - In de rivieren in Oasis Springs en in de rivier achter het park Magnoliabloesem in Willow Creek.
GoudvisGoudvis
Een klein lid van de karperfamilie die het goed doet is zowel vissenkommen als toiletpotten.
Gewoon§1 - §16Vrijwel overal in Oasis Springs.
GuppieGuppie
Een kleine, felkleurige tropische vis die ze allemaal prima op een rijtej heeft staan.
Gewoon§1 - §7In de rivieren in Oasis Springs.
KoiKoi
Koi is eigenlijk de afkorting van nishikigoi, wat zo veel als 'karper in brokaat' betekent. Een mooie naam voor een mooie vis.
Gewoon§2 - §40Vereist niveau 2 - Vrijwel overal in Oasis Springs.
TetraTetra
Een kleine zoetwatervis met een stevig, glanzend lichaam en opvallende vinnen.
Gewoon§5Vrijwel overal in Willow Creek.
WitvisWitvis
Een vis die zo klein is dat je hem het beste kunt gebruiken om andere vissen te vangen.
Gewoon§1 - §6Vrijwel overal in Willow Creek.
ZalmZalm
Een vis van een redelijke grootte die in de Keltische mythologie bekend staat als een symbool voor wijsheid. En ook omdat-ie zo lekker is.
Gewoon§2 - §378In de rivieren en meren van Willow Creek.
BettaBetta
Een bijzonder klein kemphaantje van een vis!
Ongewoon§1 - §19In de meertjes rond het park Woestijnbloem of de buurt met alle openbare kavels in Oasis Springs en in de rivier achter het park Magnoliabloesem of de buurt met alle openbare kavels in Willow Creek.
EngelvisEngelvis
Een prachtig klein visje die zich graag uitslooft en andere vissen in het gareel laat zwemmen.
Ongewoon§2 - §17In rivieren in Willow Creek.
Kussende gouramiKussende gourami
Kus deze lippen niet: achter die snoezige lipjes gaat een rij vlijmscherpe tanden schuil.
Ongewoon§1 - §19In de rivieren in Willow Creek en Oasis Springs.
MeervalMeerval
In tegenstelling tot de huiskat gebruikt deze vis zijn snorharen om de omgeving af te tasten. Snorharen in de vorm van dunne kleine tongetjes, dat dan weer wel.
Ongewoon§15 - §165Vereist niveau 4 - In rivieren in Willow Creek en Oasis Springs met als aas Planten of Grote vissen.
TilapiaTilapia
Tilapia zijn een soort cichlidvissen. Ze zijn ook blij in een mooi aquarium.
Ongewoon§20Vereist niveau 4 - In de meertjes rond het park Woestijnbloem of de buurt met alle openbare kavels in Oasis Springs en in de rivier achter het park Magnoliabloesem of de buurt met alle openbare kavels in Willow Creek.
ZeewolfZeewolf
Deze aalachtige vis die van de zeebodem leeft, staat bekend om zijn keiharde tanden. Bang? Hoeft niet hoor. Eigenlijk zijn ze best aardig.
Ongewoon§83In de Vergeten Grot (verborgen kavel) in Oasis Springs met als aas Kikkers.
PiranhaPiranha
Een kleine vis met een grote beet. Kijk uit voor die kleine tandjes.
Zeldzaam§2 - §25In het meertje helemaal achteraan in het park Woestijnbloem in Oasis Springs met als aas Middelgrote vissen.
RegenboogvisRegenboogvis
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, levert het volgen van een regenboogvis je geen pot met goudvissen op.
Zeldzaam§7 - §169Vereist niveau 6 - In de meertjes rond het park Woestijnbloem of de buurt met alle openbare kavels in Oasis Springs en in de rivier achter het park Magnoliabloesem of de buurt met alle openbare kavels in Willow Creek.
SchorpioenvisSchorpioenvis
Shhh... kun je hun gezang horen? Nee? Nou, zelfs magische schorpioenvissen hebben hun beperkingen.
Zeldzaam§25In de Sylvanheuvel (verborgen kavel) in Willow Creek.
SteurSteur
Steuren zijn grote vissen die soms levende fossielen worden genoemd. Gelukkig vatten ze dit niet als een belediging op.
Zeldzaam§114In de meertjes rond het park Woestijnbloem of de buurt met alle openbare kavels in Oasis Springs en in de rivier achter het park Magnoliabloesem in Willow Creek.
VinarmigeVinarmige
Een listige roofvis die prooien naar zijn bek lokt met een kleine, glinsterende tentakel op zijn hoofd.
Zeldzaam§35Vereist niveau 7 - In het meertje helemaal achteraan in het park Woestijnbloem in Oasis Springs en in de Sylvanheuvel (verborgen kavel) in Willow Creek met als aas Grote vissen.
VleermuisvisVleermuisvis
De vleermuisvis slaapt niet ondersteboven, maar heeft wel mooie, leerachtige vleugels om het een beetje goed te maken.
Zeldzaam§13 - §397In de Vergeten Grot (verborgen kavel) in Oasis Springs en in Forgotten Hollow (Vampieren).
VuurstaartlabeoVuurstaartlabeo
Een kleine vis met een grote naam. Ook wel bekend als een labeo bicolor.
Zeldzaam§2 - §19In het meertje helemaal achteraan in het park Woestijnbloem in Oasis Springs met als aas Planten en Kleine vissen.
Gele brasemGele brasem (In de Natuur)
Verwant aan de snoekbaars. Staan het best bekend om hun zwarte tijgerstrepen en rommelde maag als ze honger hebben.
Gewoon§14Vrijwel overal in Granite Falls.
SnoekbaarsSnoekbaars (In de Natuur)
Deze vissen met enorme ogen zijn kleurenblind. Ze kunnen geen blauw of geel zien, maar ze zijn heerlijk om te eten.
Gewoon§15Vrijwel overal in Granite Falls.
Rode rivierkreeftRode rivierkreeft (In de Natuur)
Neefjes van kreeften. Maar zeg dat maar niet, ze willen namelijk uniek zijn.
Ongewoon§7Vrijwel overal in Granite Falls.
Blauw rivierkreeftBlauw rivierkreeft (In de Natuur)
De geheimzinnige Blauwe rivierkreeft heeft volgens geruchten zijn kleur te danken aan een fabrieksongelukje met blauwe bessen.
Zeldzaam§11In het Diepe Woud (verborgen kavel) in Granite Falls .
PoemavisPoemavis (In de Natuur)
Een exotische vis die je alleen in zeldzame berggebieden kunt vinden. Kijk uit voor hun vinnen, die kunnen ernstige schade toebrengen.
Zeldzaam§101In het Diepe Woud (verborgen kavel) in Granite Falls .
CichlideCichlide (Wellnessdag)
Cichlides komen voor in allerlei groottes. Da's wel heel leuk voor de variatie.
Gewoon§7Vrijwel overal.
DiscusvisDiscusvis (Wellnessdag)
Vanwege hun opvallende vorm en felle kleuren zijn discusvissen populair als zoetwateraquariumvis.
Ongewoon§14In de meertjes rond het park Woestijnbloem of de buurt met alle openbare kavels in Oasis Springs en in de rivier achter het park Magnoliabloesem of de buurt met alle openbare kavels in Willow Creek.
Exotische goudvisExotische goudvis (Wellnessdag)
/het elegantste lid uit de goudvissenfamilie. Vertel dit maar niet aan de andere leden.
Ongewoon§15In de Sylvanheuvel (verborgen kavel) in Willow Creek.
'Kapitein Visgraat' Beenvis'Kapitein Visgraat' Beenvis
Hij zwemt rondjes, kan zich niets herinneren en is al dood... Jouw beste maatje dus!
Zeldzaam§2 - §21In het meertje helemaal achteraan in het park Woestijnbloem in Oasis Springs.
GummiegupGummiegup
Een heerlijk sponsachtig maatje voor in huis, maar laat hem niet alleen met de meerval.
Zeldzaam§2 - §21In de Vergeten Grot (verborgen kavel) in Oasis Springs.
TonijnTonijn (Stedelijk Leven)
Tonijn komt over het algemeen veel voor en ze zijn nogal groot. Geniet ervan met een flinke portie sashimi, of als een grote decoratie op een klein plankje.
GewoonVrijwel overal in San Myshuno.
KogelvisKogelvis (Stedelijk Leven)
Opgehangen kogelvis die, wanneer in leven, heel wat spreekwoordelijke kogeltjes afschiet. O, maar als je 'm eet kan dat dodelijke gevolgen hebben.
ZeldzaamIn de meren.
VampierinktvisVampierinktvis (Vampieren)
Een wezen met een fascinerend uiterlijk en intrigerend gedrag... Laat je niet bedotten door zijn schattigheid of afwezigheid daarvan...
Zeldzaam§39In het meer van Forgotten Hollow.
Zwarte PacuZwarte pacu (Jungle Avonturen)
De zwarte pacu is van zichzelf al groot. Deze is groter.
GewoonVereist niveau 2 - Overal in Selvadorada.
HarnasmeervalHarnasmeerval (Jungle Avonturen)
Deze vis is klaar voor het slagveld.
OngewoonVereist niveau 2 - Rond het verlaten eiland in Selvadorada.
SidderaalSidderaal (Jungle Avonturen)
Deze sidderaal is schokkend groot, maar doet de vonk bij hengelaars altijd overslaan.
ZeldzaamVereist niveau 2 - Rond het verlaten eiland in Selvadorada.

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *