De Sims 4 Gids: Geesten

SN Gids: Geesten - Geesten
Geesten zijn net gewone Sims.

Sims die komen te overlijden transformeren automatisch in een geest. Geesten zijn vergelijkbaar met gewone Sims, maar hebben ook een aantal unieke eigenschappen. In deze gids bespreken we verder hoe je een geest terug in je huishouden kunt halen en wat je dan verder met ze kunt. Meer over de verschillende oorzaken waaraan Sims kunnen komen te overlijden staat in deze gids.

Geest bij je huishouden laten intrekken

Een Sim uit je huishouden die is overleden zal meteen door Magere Hein worden meegenomen en daardoor in eerste instantie ook volledig verdwijnen uit het huishouden. Je houdt een simpele urn over en daar zal je het voorlopig maar mee moeten doen. Na een aantal nachten zal de Sim als geest echter wel weer een keertje opduiken. Door gebruik te maken van het Levensboek kun je er wel nog voor zorgen dat een geest meteen weer opduikt, maar dan is het wel zaak dat het Levensboek al voor zijn dood aan hem is gekoppeld. Anders is het simpelweg een kwestie van tijd.

SN Gids: Geesten - Geesten
Geesten zijn net gewone Sims.

In beide gevallen heb je er nu alleen nog geen controle over en is de geest een simpele NPC (Non Playable Character). Om deze controle terug te krijgen, zal je met andere Sim uit je huishouden een vriendschapsband van minimaal 95% moeten opbouwen met de geest. Klink gemakkelijk aangezien je die Sim meestal wel goed zult kennen en dus al wel een aardig goed band zult hebben, maar helaas is dat in de praktijk niet zo; na het overlijden wordt de band namelijk helemaal gereset. Desalniettemin zou je na een paar nachten al wel zover moeten zijn en kun je hem vragen in te trekken. Vanaf dit moment zit de geest wel weer in je huishouden en zal hij overdag ook niet meer verdwijnen.

Tip: mocht je willen cheaten, dan is het proces nog veel makkelijker met behulp van de cheat testingcheats true. Klik daardoor, terwijl je shift ingedrukt houdt, op de geest en selecteer dan de interactie Aan familie toevoegen.

Geest terugsturen naar Schimmenwereld

Mocht je definitief van een geest af willen, dan kun je in plaats van hem laten intrekken bij je huishouden er ook voor kiezen hem terug te sturen naar de Schimmenwereld via zijn of haar urn. (Alhoewel je ook de Sim zelf ook kunt terug laten gaan wanneer je er wél de controle over hebt.) Dit zorgt ervoor dat de geest helemaal uit je save wordt verwijderd en alleen nog maar te zien is in de stamboom van je familie. Let er daarom op dat dit proces onomkeerbaar is!

Overigens zullen geesten vanzelf worden ‘opgeruimd’ als er teveel Sims in je spelbestand leven. Ik heb er zelf geen harde feiten van, maar geesten schijnen nou eenmaal minder belangrijk te zijn dan de reguliere Sims. De limiet ligt sinds De Sims 4 Beleef het Samen op 210 per spelbestand (niet per wereld), maar naarmate er straks meer werelden komen, kom je ook steeds dichter bij die limiet. Op dit moment hoef je je nog niet af teveel zorgen te maken, maar mocht je graag een geest terug in je huishouden, dan moet je hier natuurlijk geen generaties mee wachten.

Spelen als geest

Geesten zijn over het algemeen nog gewoon hetzelfde als gewone Sims: ze hebben namelijk gewoon nog de beschikking over vrijwel alle interacties waar levende Sims ook toegang tot hebben, naast dan dat ze geen kinderen kunnen krijgen en niet kunnen verouderen. (Geesten kunnen daardoor natuurlijk ook niet nogmaals overlijden.) Verder is aan de kleur van een geest te zien welke emotie hij op dat moment heeft. Is hij Blij, dan is ‘ie groen. Boos betekent rood. Je snapt het idee wel.

Unieke eigenschappen

SN Gids: Geesten - Geestgriezel
De Geestgriezel is een van de unieke interacties van geesten.

Geesten hebben bovendien ook nog een aantal unieke eigenschappen ten opzichte van levende Sims. Vrijwel iedere doodsoorzaak (alleen Ouderdom en Overbelasting niet) geeft zo allereerst bijvoorbeeld toegang tot een of andere unieke (meestal negatieve) eigenschap:

Elektrocutie
Geëlektrocuteerde Sims kunnen ook de elektrische voorwerpen Beheersen om kapot te maken wanneer ze Boos zijn.
Hartexplosie
Geesten die zijn overlijden aan een Hartexplosie hebben een kans de gemoedstoestand “Geestwoede” (Boos +2 – 2 uur) te krijgen. Doordat geesten dan een Boze aura uitstralen, zullen omstanders ook een Boos +1 gemoedstoestand krijgen zolang ze zich in de buurt van de geest bevinden.
Koeienplant
Geesten die zijn opgegeten door de Koeienplant kunnen bij planten onkruid laten groeien en hun water ontnemen zodra ze Boos zijn.
Lachen
Geesten die zijn overlijden door teveel te lachen hebben een kans de gemoedstoestand “Griezelig gelach” (Speels +2 – 2 uur) te krijgen. Doordat geesten dan een Speelse aura uitstralen, zullen omstanders ook een Speels +1 gemoedstoestand krijgen zolang ze zich in de buurt van de geest bevinden.
Schaamte
Geesten die zijn overlijden uit schaamte hebben een kans de gemoedstoestand “Achtervolgd door schaamte” (Beschaamd +2 – 2 uur) te krijgen. Doordat geesten dan een Beschamende aura uitstralen, zullen omstanders ook een Beschaamd +1 gemoedstoestand krijgen zolang ze zich in de buurt van de geest bevinden.
Verdrinking
Sims die zijn verdronken krijgen de gemoedstoestand “Watervrees” (Gespannen +2 – 4 uur) zodra ze in aanraking komen met water. Zelfs een douche of een bad nemen valt hieronder.
Verhongering
Bij Sims die zijn verhongerd zal de Honger-behoeft sneller leeglopen dan anders.
Vuur
Sims die hieraan zijn overleden hebben de eigenschap dat ze op willekeurige plekken brand kunnen stichten wanneer ze Boos zijn. Wanneer je een dergelijke Sim bestuurt, kun je zo ook op je eigen kavel de grond in de fik zetten met de interactie Vuurtje stoken.
Uitdroging
Als geest heeft een Sim die is gestorven door uitdroging de speciale eigenschap om waterplassen te kunnen absorberen.

Universele geestinteracties

SN Gids: Geesten - Voorwerpen beheersen
Geesten kunnen allerlei voorwerpen beheersen. In dit geval de lamp en de televisie.

Alle geesten hebben hiernaast de mogelijkheid om door muren heen te kunnen lopen/zweven (Voor zover de routing het toelaat dan tenminste, aangezien ze meestal gewoon de reguliere weg zullen nemen.) Ook hebben ze allemaal een aantal speciale geest-interacties. Zo kunnen geesten bijvoorbeeld vrijwel alle voorwerpen Beheersen om de kamer er gespookt uit te laten zien voor levende Sims. In het geval van enkele sanitaire objecten (douche of toilet bijvoorbeeld) kan dat tevens worden gebruikt om voorwerpen kapot te maken met behulp van de interactie Beheersen om kapot te maken.

Misschien wel de meest handige interactie is daarentegen de Geestreparatie, waarmee ze voorwerpen (veel) sneller kunnen repareren. De andere interacties zijn reguliere interacties met andere Sims zonder iets speciaals.

Sims
 • Vriendelijk…
  • Over leven mijmeren
  • Over dood praten
 • Ondeugend…
  • Passeren
  • Geestgriezel
Voorwerpen
 • Beheersen
 • Beheersen om kapot te maken
 • Geestreparatie

Levende Sims hebben daarentegen weer de toegang tot de interactie Vragen hoe het is om dood te zijn. Ook dat is gewoon een reguliere interactie zonder iets speciaals.

Cheats

Mocht je geen zin hebben in dit hele proces, dan is het ditzelfde effect ook gemakkelijk te bereiken met behulp van cheats. Geesten hebben namelijk ieder een eigen speciale karaktereigenschap en kun je via cheats zowel toevoegen als weghalen. Let er bij het weghalen wel op dat je de goede eigenschap weghaalt, anders heeft het geen effect

 • Eigenschap toevoegen: traits.equip_trait [doodsoorzaak]
 • Eigenschap weghalen: traits.remove_trait [doodsoorzaak]

Hierbij is [doodsoorzaak] een van de volgende doodsoorzaken:

 • Elektrocutie: Electrocution
 • Hartexplosie: Anger
 • Koeienplant: Cowplant
 • Lachen: Laugh
 • Ouderdom: Oldage
 • Overbelasting: Exhaust
 • Schaamte: Embarrassment
 • Verdrinking: Drown
 • Verhongering: Hunger
 • Vuur: Fire
 • Uitdroging: Steam

Geesten terug tot leven brengen

Op het moment zijn er drie verschillende manieren om een geest weer terug tot leven te brengen. Aangezien alle drie de methoden al een eigen gids hebben waarin alle stappen flink wat uitgebreider staat uitgelegd, staat hier alles wat korter beschreven. Mocht het hier dus niet helemaal duidelijk worden, kijk dan vooral even de betreffende gidsen door.

Ambrosia

SN Gids: Geesten - Leven van een Sim herstellen via ambrosia
Een geest verandert terug in een levende Sim na het eten van ambrosia.

Volledige gids: Ambrosia

Ambrosia is gerecht dat al jaren aanwezig is in de De Sims-franchise om geesten weer tot leven te wekken, maar ook een van de moeilijkste. Ambrosia vereist namelijk allereerst dat je Sim zowel niveau 10 heeft behaald van de vaardigheid Koken als ook van Culinair Koken. Hierna is het zaak om een Doodsbloem, Engelvis en Jeugddrankje te verzamelen waarna het gerecht gemaakt kan worden op dezelfde manier als dat gaat bij reguliere gerechten.

AfbeeldingNaamVindplaatsSeizoen
AppelAppel
Wat klinkt het toch lekker wanneer een Sim in een appel bijt. Hier houdt je Sim een fris en vol gevoel aan over.
In het Startvruchten zaadpakket. Ook in het moestuintje in Willow Creek achter de kavel Essentiële tuin.Herfst
LeeuwenbekjeLeeuwenbekje
Een verzameling klein, kleurrijke bloesems.
In het moestuintje in Willow Creek achter de kavel Essentiële tuin.Herfst, Lente
KersKers
Een rood duo met pitten.
In het Ongewone planten zaadpakket. Ook in Oasis Springs achter de kavel Affluista Villa.Zomer
LelieLelie
Een grote, kleurrijke bloem.
In het Ongewone planten zaadpakket. Ook in Willow Creek achter de kavel Beschutte Villa, achter de kavel Villa Parkhof en rond het park Magnoliabloesem.Zomer

Een Doodsbloem is het moeilijkste ingrediënt van de drie en veist dat je verschillende bloemen met elkaar kruist: eerst een Appel en Kers tot een Granaatappel, en een Leeuwenbek en Lelie tot een Orchidee. Kruis die beide planetn weer en je hebt een Doodsbloem. Kruisen kan vanaf niveau 5 van de tuiniervaardigheid door eerst bij de ene plant gebruik te maken van de interactie Stukje afknippen en bij de tweede dan Enten.

De Engelvis is tamelijk gemakkelijk te vinden in allerlei rivieren van Willow Creek en zou je dus de minste moeite moeten kosten van alle ingrediënten.

Het Levensdrankje is tevens niet moeilijk te vinden, maar vereist wel 1.500 tevredenheidspunten. Mocht je zover zijn, dan kan het worden gekocht in het menu van beloningen.

Het Levensboek

SN Gids: Geesten - Leven van Sim herstellen via het Levensboek
Het leven van een Sim wordt via het Levensboek hersteld.

Volledige gids: Schrijven en het Levensboek

Het Levensboek is de tweede methode en vereist dat je het doel Succesvolle auteur voltooid. Zodra dat doel voltooid is, kun je een Levensboek gaan schrijven op de computer. Wanneer dat gedaan is, moet het Levensboek worden gekoppeld aan een bepaalde Sim met behulp van de interactie ‘Legendarisch verhaal vastleggen’.

Bij deze methode is het wel zaak dat het legendarische verhaal wordt vastgelegd nog voordat de Sim daadwerkelijk overlijdt. Na zijn dood kan een andere Sim hem dan oproepen via het Levensboek. Dit is daarmee ook de enige methode om een gestorven Sim direct weer op te roepen, maar zal je hierna, zoals hierboven al is uitgelegd, nog steeds een vriendschapsband moeten opbouwen om hem te laten intrekken bij je huishouden. Als dit gedaan is, kun je die Sim via het Levensboek terug tot leven wekken met de interactie Leven herstellen.

Fluisterende wensput (Romantische Tuinaccessoires)

SN Gids: Geesten - Leven van een Sim herstellen via Fluisterende Wensput
Een geest wenst om leven bij de Fluisterende Wensput.

Volledige gids: Fluisterende Wensput

Bij de Fluisterende Wensput is het voor geesten ook mogelijk om te wensen terug in een levende Sim te veranderen. Van alle methodes is dit op papier de gemakkelijkste, maar tegelijkertijd ook de duurste en bovendien eentje zonder de garantie dat het ook daadwerkelijk lukt. Dit komt omdat je ervoor moet zorgen dat de wensput in een overmatig positief humeur komt en dat vereist dat je geld doneert aan de wensput. Hoe meer, hoe beter natuurlijk.

Aan de hand van het gezicht op de wensput kun je zien welk humeur de wensput op dat moment heeft.
Aan de hand van het gezicht op de wensput kun je zien welk humeur de wensput op dat moment heeft.

Aan de hand van de bovenstaande gezichten zie je wanneer het humeur van de wensput positief is, in dit geval het rechter gezicht. Op dat moment kun je met een geest gaan proberen te wensen om Leven. Heb je geluk, dan wordt je Sim’s leven nu meteen hersteld of krijg een Ambrosia gerecht (waarmee je natuurlijk hetzelfde resultaat bereikt). Zo niet, dan krijg je één van de drie ingrediënten van Ambrosia, of in het ergste geval zelfs een van de mindere uitkomsten.