De Sims 4 Vaardigheden: Ondeugd

Luchttoeter interactie
Met de ondeugdvaardigheid speel je diverse ondeugdinteracties vrij met vaak ook erg leuke animaties.

Ondeugende Sims zijn vaak geniepige duivels en vinden het heerlijk om andere Sims te pesten, in de val te laten lopen of een grap met ze uit te halen. Het leven is een feestje en een ondeugende Sim wil het middelpunt van dat feest zijn.

Ondeugendheid is voornamelijk verbonden met sociale interacties en de voodoopop. Als Sims deze vaardigheid verbeteren, ontgrendelen ze nieuwe ondeugende sociale interacties met Sims en ondeugende interacties met de voodoopop, computer en telefoon.

Beginnen met de ondeugdvaardigheid

Net zoals bij de overige sociale vaardigheden is de primaire manier om de ondeugdvaardigheid te verbeteren het uitvoeren van ondeugd interacties. Dan kan af en toe ietwat tricky zijn gezien niet alle interacties altijd positief overkomen. Toch zijn er wel wat dingen die je daaraan kunt doen, te beginnen met het verbeteren van de charismavaardigheid. Hoe hoger die vaardigheid, hoe hoger de succeskans. Wat daarvoor ook werkt is het hebben van een (heel) zelfverzekerde gemoedstoestand.

Vanaf niveau 2 krijg je echter toegang tot de interactie Trollen op fora. Dat kan op de computer en is normaliter de beste manier om consistent aan de vaardigheid te werken naast de gebruikelijke vaardigheidsboeken.

Tips

Bij het verbeteren van de ondeugdvaardigheid helpt als je Sims boos of blij zijn. Beiden geven een standaard boost van 20 procent die kan oplopen tot 40 procent bij zee blij (Heel boos en Razend blijven 20 procent). Het enige voordeel van boos is dus dat het ’t effectieve vaardigheidsniveau sterker verhoogd waardoor je dus een hogere succeskans bij interacties krijgt. Uiteraard is Razend zijn niet echt handig aangezien dat ervoor kan zorgen dat je Sim overlijdt aan een hartexplosie, waardoor het in principe het meest handig is om je op heel blij te focussen.

 • Gemeen: geeft de “Heerlijke gemeenheid” (Blij +1 – 4 uur) gemoedstoestand na ondeugd interacties.
 • Schurkerig: deze eigenschap krijg je bij de afwijkende doelen. Dat verhoogt het effectieve vaardigheidsniveau met 2 niveaus waardoor de succeskans van interacties wordt verhoogd.
 • Vrolijk: zorgt ervoor dat je Sims af op toe de “Blij gevoel”-gemoedstoestand (Blij +1 – 4 uur) krijgen.
 • Zelfverzekerd: in tegenstelling tot de andere drie eigenschappen helpt dit je Sim juist eerder zelfverzekerd te zijn door op willekeurige momenten de “Zelfverzekerd gevoel”-gemoedstoestand (Zelfverzekerd +1 – 4 uur).

Als laatste zorgt de kaveleigenschap Gemoedelijk ervoor dat de ondeugdvaardigheid 50 procent sneller wordt aangeleerd. Bovendien geeft dat Sims de gemoedstoestand “Gemoedelijk” (Zelfverzekerd +1) tijdens het verbeteren van de ondeugdvaardigheid. Die gemoedstoestand zal, net zoals bij alle zelfverzekerde gemoedstoestanden overigens, alle blije gemoedstoestanden van je Sim gebruiken als boost.

Als doel is “Ondeugdbaas” een logische keuze binnen de vaardigheid. Zo’n beetje alles dat je met de vaardigheid kunt doen, komt er namelijk in aan bod. Bovendien geeft het je de Schurkerig eigenschap welke zoals eerder genoemd helpt de succeskans van interacties te verhogen.

Vaardigheidsniveaus

Met de ondeugdvaardigheid speel je logischerwijs best een aantal ondeugd interacties vrij met af en toe toch ook best leuke interacties en reacties daarop. Er is niets dat je echt nodig hebt, naast dan misschien de verschillende voodoo-interacties.

Niveau 2
 • Trollen op fora (computer/tablet)
Niveau 3
 • Bellen en ophangen (telefoon)
 • Kietelen (voodoopop)
 • Naar uitgerekende datum vragen (interactie)
 • Omver trappen (vuilnisbakken)
 • Stampen (plassen)
 • Uitdagen om naakt rond te lopen (interactie)
 • Voodoopop kopen (computer)
Niveau 4
 • Buren bespieden (observatorium)
 • Complottheorieën delen (interactie)
 • Kettingbrief schrijven (computer)
 • Samenzweerders worden (interactie)
Niveau 5
 • Afvoer blokkeren (badkuip/gootsteen)
 • Stinkwolk (interactie)
 • Tarten met de dood (voodoopop)
 • Weken (voodoopop)
Niveau 6
 • Spijbelen (telefoon)
Niveau 7
 • Apocalyps beschrijven (interactie)
Niveau 8
 • Fruit in de uitlaat proppen (raket)
 • Spambericht met verzoek om geld sturen (computer)
Niveau 9
 • Erop losslaan (interactie)
Niveau 10
 • Luchttoeter (interactie)

Samenzweerders worden

Vanaf niveau 4 kun je een Sim die minstens een goede vriend is (vriendelijke relatieband minimaal 60 procent) vragen een samenzweerder te worden. Met een samenzweerder kun je grappen voor op school of op het werk plannen. Je kunt de acht verschillende grappen vinden in het menu Grap… onder Ondeugd….

Op de volgende werk- of schooldag zal de grap worden uitgevoerd. Daar hoeft alleen je eigen Sim bij aanwezig te zijn; de samenzweerder hoeft verder ook niet meer te doen. Een succesvolle grap levert de gemoedstoestand “Grap gelukt!” (Zelfverzekerd +2 – 8 uur) op en soms ook een redelijke prestatieboost. Mislukte grappen zijn hierbij uiteraard slecht voor je Sim’s prestaties, maar hebben soms ook wat andere bijeffecten. De kans of een grap lukt of niet, is overigens niet te verhogen met het bereiken van een bepaald vaardigheidsniveau of het hebben van een bepaalde emotie.

Fruit in de uitlaat proppen

Op niveau 8 bestaat er de mogelijkheid fruit in de uitlaat van een raket te proppen. Om dat te kunnen doen heb je eerst een volledig opgebouwde raket nodig en logischerwijs ook een zaadje van een (willekeurige) plant in de inventaris van je Sim.

Met de interactie kun je ervoor zorgen dat er gegarandeerd een raketcrash optreedt na de eerstvolgende ruimtemissie. Hoewel dat niet direct dodelijk is voor de Sim, kunnen de vlammen er wel indirect voor zorgen dat hij overlijdt, al is dat nog vrij lastig voor elkaar te krijgen.

Spambericht met verzoek om geld sturen

De enige manier om geld te verdienen met de vaardigheid komt op niveau 8 in de vorm van de interactie Spambericht met verzoek om geld sturen naar…, te vinden in het menu Gezellig doen… op de computer. De interactie heeft een succeskans van 60 procent, maar kan tot tweemaal met een factor 1,2 worden verhoogd wanneer het niveau van de charisma- en/of de schrijfvaardigheid minimaal niveau 8 bedraagt en (eenmalig) met een factor 1,1 wanneer je Sim de karaktereigenschappen Materialistisch of Kwaadaardig heeft tot een maximumkans van afgerond 95 procent. Als het succesvol is, levert het je §100 op. Zo niet, dan zal je Sim de “Op heterdaad betrapt!”-gemoedstoestand (Beschaamd +2 – 4 uur) krijgen evenals een 10 procentpunt daling van jullie onderlinge relatie. Daarna kun je echter gewoon door blijven gaan en nieuwe slachtoffers uitzoeken.

Madame Zoe’s Voodoopop

Er zijn een paar verschillende manieren om aan een voodoopop te komen. Zo kun je ‘m overal wel opvissen op opgraven, al is de kans daarop natuurlijk erg klein. De gemakkelijkste manier is daarom door ‘m simpelweg te bestellen op de computer onder het submenu Bestellen…. Dat vereist niveau 3 van de ondeugdvaardigheid en kost wat in aanschaf met een kostprijs van §950, maar is de wel de snelste manier om eraan te komen. Niveau 3 van de vaardigheid is overigens niet vereist voor het gebruik van de voodoopop. Zelfs zonder de vaardigheid te bezitten, kun je er al mee aan de slag.

Voodoo bedrijven
Met een voodoopop heb je de controle over de emotie van een andere Sim en kun je het gesprek gemakkelijk in een bepaalde richting sturen.

Tip: met behulp van de cheat bb.showhiddenobjects kun je “Madame Zoe’s Voodoopop” rechtstreeks in bouwen aanschaffen. Hoewel je ‘m in eerste instantie niet in je inventaris kunt stoppen kun je ‘m wel binden aan een Sim. Als dat gelukt is, kun je ‘m ook in je inventaris stoppen.

Binden

Wanneer je eenmaal een voodoopop hebt bemachtigd is het allereerst zaak de voodoopop te binden aan een Sim. Denk goed na over die keuze aangezien iedere pop maar aan één Sim kan worden gebonden. Ontbinden kan pas wanneer het slachtoffer overlijdt of zich niet meer in de save bevindt. Het slachtoffer zelf kan iedere Sim zijn die je actieve Sim kent, met uitzondering van kinderen en zolang die zich maar in de huidige buurt bevindt. Wanneer de binding succesvol is, levert dit de gemoedstoestand “Doe jij de voodoo?” (Zelfverzekerd +1 – 4 uur) op en kun je beginnen met voodoo bedrijven.

De kans dat het binden lukt is 66 procent, maar dat kan met een factor 1,2 worden verhoogd (tot 79 procent) als je Sim op dat moment Geconcentreerd is. Als het binden niet lukt, dan resulteert dit in de “Voodoo: zwak”-gemoedstoestand (Verdrietig +2 – 3 uur) voor de gebruiker van de voodoopop. Dat weerhoudt je echter niet om het meteen weer opnieuw te kunnen proberen.

Voodoo bedrijven

Voodoo kan worden gebruikt om de toestand van een Sim te beïnvloeden. Met verschillende interacties op de pop kan je het slachtoffer namelijk een bepaalde gemoedstoestand van sterkte +2 geven gedurende 4 uren terwijl je zelf wat ervaring vergaard voor de ondeugdvaardigheid. Welke gemoedstoestand het slachtoffer krijgt, hangt af van de interactie:

 • Dartelen (niveau 1): Speels
 • Knuffelen (niveau 1): Flirterig
 • Porren (niveau 1): Boos
 • Kietelen (niveau 3): Ongemakkelijk
 • Weken (niveau 5): Beduusd

Gezien het best sterke gemoedstoestanden zijn, is dit een handige manier om een gesprek een bepaalde kant op te sturen. Ga je op een date, dan werkt van tevoren de interactie Knuffelen gebruiken bijvoorbeeld erg goed om de juiste sfeer erin te brengen.

De succeskans van alle voodoo interacties is daarentegen wederom 66 procent, al kan dat ook hier nog met een factor 1,4 worden verhoogd (tot 92 procent). In het geval van dartelen en knuffelen kan dit wanneer je Sim’s charismavaardigheidsniveau resp. minimaal 6 en 4 bedraagt en bij porren, kietelen en weken met een ondeugdvaardigheidsniveau van resp. minimaal 4, 6 en 8. Mocht het niet lukken, dan krijgt je Sim de verdrietige gemoedstoestand.

Mocht je slachtoffer overigens niet in de buurt aanwezig zijn, dan kun je hem altijd oproepen via de voodoopop. Dan werkt altijd tenzij het slachtoffer op dat moment aan het werk is of op school zit.

De dood tarten

De handigste eigenschap van de voodoopop is misschien nog wel de interactie De dood tarten. Hiermee kun je namelijk een Sim die op dat moment overlijdt, net op tijd nog redden van de dood. Dit vereist niveau 5 van de ondeugdvaardigheid en een ongebonden voodoopop. Het is vergelijkbaar met Smeken bij Magere Hein, maar met een stuk hogere slagingskans.

Cheats

Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om je Sim’s ondeugdvaardigheid ineens tot niveau 10 te cheaten. Gebruik daarvoor de cheats TestingCheats true en Stats.set_skill_level Major_Mischief 10.