De Sims 4 Jungle Avonturen: Relikwieën

Relikwieën
Van links naar rechts het Balampalsoh Doodsrelikwie, het Totecallama Chaosrelikwie en het Zazatototl Wakerrelikwie. Let op de verschillende boven- en voetstukken.

Relikwieën verzamelen

Hoewel relikwieën geen aparte collectie vormen, zijn ze daar zeker mee vergelijkbaar. Het zijn namelijk allemaal vergelijkbare items met ieder een eigen kracht. Om een relikwie te verzamelen heb je drie verschillende onderdelen nodig:

 • Bovenstuk
 • Voetstuk
 • Geslepen kristal

Het kost wat tijd om alle drie de onderdelen te vinden, maar dan krijg je vaak ook wat. Ieder relikwie heeft namelijk een eigen speciale kracht die je kunt oproepen zoals later in de gids duidelijk zal worden.

Boven- en voetstuk

Het boven- en voetstuk kun je op verschillende manieren vinden in Selvadorada. Het gemakkelijkste kun je ze vinden in de schatkisten in de tempel en de rest van de jungle, en krijg je ze af en toe bij het voltooien van een avontuurlijk moment, alleen zijn die voorraden eindig. Vandaar dat er ook een kans is om een boven- of voetstuk op te graven uit een van de delfhopen in de wereld, samenhangend met de archeologievaardigheid.

Aangezien zowel het boven- (Zazatototl (vogel), Balampalsoh (kat), Tottecalama (Llama)) als het voetstuk (waker (oog), dood (doodshoofd) en chaos (wervel)) uit drie verschillende delen kan bestaan en die twee samen het relikwie bepalen, zijn er in totaal negen verschillende relikwieën. Vier daarvan zijn er zegeningen (met een positief effect), de anderen juist vloeken (negatief). Zie de screenshot bovenaan de pagina voor een idee over hoe ieder onderdeel eruit ziet.

Archeologie
Ook in delfhopen vind je onderdelen voor relikwieën.

Geslepen kristal

Met alleen een boven- en een voetstuk werkt je relikwie echter nog niet. Om de ware kracht erin te activeren heb je namelijk ook een geslepen kristal nodig. Dat vereist allereerst een van de kristallen die je in alle werelden kunt vinden in gesteentes met uitstekende kristalstukken. Om een gevonden kristal te kunnen gebruiken, zul je ‘m vervolgens nog moeten slijpen, een nieuwe functie uit Jungle Avonturen. Dat kan vanaf niveau 7 van de archeologievaardigheid op de “Pop-up Werkbank voor Archeologie”. Mocht je die vaardigheid niet bezitten, dan kun je voor §25 het kristal ook opsturen naar de plaatselijke juwelier. Na een dag of twee krijg je dan het geslepen kristal thuisgestuurd.

De zeldzaamheid (gewoon, ongewoon en zeldzaam) van het kristal bepaalt de sterkte van het relikwie. Welk kristal het dan precies is, maakt dus niets uit.

Relikwie in elkaar zetten en activeren

Om een relikwie in elkaar te zetten heb je eerst zowel een boven- als een voetstuk nodig in de inventaris van je Sim. Klik dan op een van de twee en selecteer de optie Samensmelten met… en selecteer het andere stuk. Plaats vervolgens het geslepen kristal en je relikwie kan worden gebruikt.

Merk op dat een relikwie dat in elkaar is gezet, niet meer uit elkaar kan worden gehaald, zelfs het kristal niet. Het loont daardoor dus ook vrijwel altijd om door te blijven zoeken naar een zeldzaam kristal aangezien dat het gemakkelijkste deel is van de queeste.

Relikwie in elkaar zetten
Door het plaatsen van een gepolijst kristal in een relikwie, kun je hun ware krachten oproepen. Welke kracht dat is, kun je echter alleen weten door het te proberen…

Nadat je een relikwie in elkaar hebt gezet, weet je eigenlijk nog niet wat het precieze effect is. Daarom zul je het relikwie eerst moeten activeren. Dat kan op jezelf of op een andere Sim. Normaliter is het daarom het veiligst om een willekeurige NPC in de wereld aan te spreken en het dan op hem te testen. Werkt het goed (te herkennen aan de gouden gloed rond een Sim’s hoofd), dan kun je het later alsnog op jezelf activeren. Genereert het echter een vloek (zwarte gloed), dan hoef je daar in ieder geval niet mee te dealen. Zie de tabel hieronder voor alle mogelijke combinaties van de relikwieën:

KopstukVoetstukGewoon effectOngewoon effectZeldzaam effect
BalampalsohChaosSims krijgen een relatie van +40 met een willekeurige Sim.Sims krijgen een relatie van +60 met twee willekeurige Sims.Sims krijgen een relatie van +75 met vier willekeurige Sims.
BalampalsohDoodSims veranderen 12 uur lang in een skelet.Sims veranderen 20 uur lang in een skelet.Sims veranderen 36 uur lang in een skelet.
BalampalsohWakerSims krijgen meteen §25, de dagen daarop respectievelijk gemiddeld §50, §50 en §10 aan royalty's.Sims krijgen meteen §125, de dagen daarop respectievelijk gemiddeld §250, §200 en §20 aan royalty's.Sims krijgen meteen §500, de dagen daarop respectievelijk gemiddeld §1.000, §500 en §25 aan royalty's.
TotecallamaChaos"Vloek van de voedselillusie" (Beduusd +3 - 3 dagen)

Eet Selvadoradiaans eten om de vloek op te heffen.
"Vloek van de festijnillusie" (Beduusd +3 - 3 dagen)

Eet Selvadoradiaans eten om de vloek op te heffen.
"Vloek van de pannenkoekillusie" (Beduusd +3 - 3 dagen)

Eet pannenkoeken om de vloek op te heffen.
TotecallamaDood8 uur lang een skelet-assistent. In de buurt van de skelet-assistent zijn geeft de "Skelet-rillingen"-gemoedstoestand (Gespannen +1).12 uur lang een skelet-assistent.24 uur lang een skelet-assistent. In de buurt van de skelet-assistent zijn geeft de "Vaardig skelet"-gemoedstoestand (Blij +1) welke een boost geeft van 50 % aan alle vaardigheden.
TotecallamaWaker"Niesvloek van de ouden" (Ongemakkelijk +3 - 3 dagen). De vloek kan worden verspreid naar andere Sims.

Remedie van de ouden (gerecht dat je kunt koken voor 1 oud bottenstof) eten om de vloek op te heffen.
"Schreeuwvloek van de ouden" (Ongemakkelijk +3 - 3 dagen). De vloek kan worden verspreid naar andere Sims.

Remedie van de ouden (gerecht dat je kunt koken voor 1 oud bottenstof) eten om de vloek op te heffen.
"Slaapvloek van de ouden" (Ongemakkelijk +3 - 3 dagen). De vloek kan worden verspreid naar andere Sims.

Remedie van de ouden (gerecht dat je kunt koken voor 1 oud bottenstof) eten om de vloek op te heffen.
ZazatototlChaos"Vloek van willekeurige behoeften" (Ongemakkelijk +3 - 3 dagen); behoeftes nemen op willekeurige momenten af.

Heb alle behoeftes maximaal om de vloek op te heffen.
"Vloek van vertraagde behoeften" (Ongemakkelijk +3 - 3 dagen); behoeftes nemen gemiddeld zo'n 25 procent langzamer toe.


Heb alle behoeftes maximaal om de vloek op te heffen.
"Vloek van verschrompelende behoeften" (Ongemakkelijk +3 - 3 dagen); behoeftes nemen gemiddeld zo'n 75 procent sneller af.

Heb alle behoeftes maximaal om de vloek op te heffen.
ZazatototlDood"Gemarkeerd voor dood door elektrocutie" (Ongemakkelijk +2 - 3 dagen)

Drink Selvadoradiaans antidotum om de vloek op te heffen.
"Gemarkeerd voor dood door verbranding" (Ongemakkelijk +2 - 3 dagen)

Drink Selvadoradiaans antidotum om de vloek op te heffen.
"Gemarkeerd voor dood door gif" (Ongemakkelijk +1 - 3 dagen)

Drink Selvadoradiaans antidotum om de vloek op te heffen.
ZazatototlWaker"Vloek van de verdrietwolk" (Verdrietig +2 - 3 dagen). Sims hebben een persoonlijke regenbui boven hun hoofd.

Word heel blij om de vloek op te heffen.
"Vloek van de schokwolk" (Verdrietig +1 - 3 dagen). Nu ook met onweer.

Word heel blij om de vloek op te heffen.
"Vloek van de emotiewolk" (Verdrietig +1 - 3 dagen). Af en toe krijg je te maken met willekeurige gemoedstoestanden van +2 voor 1 uur.

Word heel blij om de vloek op te heffen.

Na gebruik is er in het geval van een normaal relikwie altijd een kans van 28 procent dat er barstjes in je relikwie ontstaan. Dat is het teken dat je relikwie bij het volgende gebruik vrijwel zeker kapot zal gaan. Dat geldt echter niet voor de speciale, gouden relikwieën. Deze relikwieën kun je enkel verkrijgen uit de zeldzame schatkist aan het einde van de tempel of bij avontuurlijke momenten tijdens je reis. Er bestaan dus ook geen boven- of voetstukken van. In alle gevallen zit er echter een afkoeltijd van vier uur aan het gebruik van relikwieën.

Vloeken opheffen

Hoewel alle zegeningen een wisselende duur hebben, duren vloeken altijd drie dagen. Gelukkig kunnen ze ieder ook al op twee verschillende manieren eerder worden opgeheven:

 • Allereerst hebben alle vloeken een speciale manier om de vloek op te hebben:
  • Totecallama Chaosrelikwie: door het eten van een bepaald gerecht (Selvadoradiaans eten of pannenkoeken).
  • Totecallama Wakerrelikwie: door het eten van de “Remedie van de ouden” welke je net zoals een normaal gerecht kunt koken op het moment dat je vervloekt bent. Het vereist wel één oud bottenstof. Oud bottenstof vind je bijvoorbeeld bij het graven naar artefacten of krijg je als straf van de tempel. Ook kun je het vanaf niveau 5 van de Selvadoradiaanse cultuurvaardigheid kopen bij de marktverkopers op de Puerto Llamante Marktplaats.
  • Zazatototl Chaosrelikwie: door alle behoeftes te maximaliseren.
  • Zazatototl Doodsrelikwie: door het drinken van Selvadoradiaans antidotum. Deze kun je kopen voor §1.000 op de computer of verkrijgen bij een van de marktverkopers op de Peurto Llamante Marktplaats in ruil voor één oud bottenstof.
  • Zazatototl Wakerrelikwie: door heel blij te worden.
 • Doneer §250 aan het “Beeld van Madre Cosecha” voor de cantina op de Puerto Llamente Marktplaats. Dat geeft je bovendien de “Niet meer vervloekt”-gemoedstoestand (Blij +2 – 4 uur).
Beeld van Madre Cosecha
Beeld van Madre Cosecha