In het zonnetje: Hikari-desu – Machinima maakster


In de Nederlandse De Sims Community lopen allemaal Simfans rond die op hun eigen manier De Sims spelen en hun liefde (of verslaving) voor de game op allerlei manieren uiten.

Dat kan het maken van dagboeken zijn, het maken van ingame video’s (machinima’s), het actief zijn op allerlei forums, het runnen van een fansite of een magazine over De Sims en nog op veel meer andere manieren.

Die diversiteit binnen de Nederlandse De Sims Community is voor ons reden om zo nu en dan een Simfan eens flink in het zonnetje te zetten.

Ons 11e Sims Nieuws interview is met Hikari-desu. Zij won afgelopen herfst maar liefst 2 prijzen op het Sims International Film Festival (SIFF): de prijs voor Best New Director en een 2e plaats in Best Music Video categorie.

Bovendien speelt ze De Sims al sinds ze 6 of 7 was; redenen genoeg dus om Hikari-desu eens te interviewen.


SN: Kun je wat meer over jezelf vertellen; hoe oud je bent en wat je in het dagelijks leven doet?
Hikari-desu: Ik ben een 15-jarig meisje uit Nederland. Het liefst breng ik mijn tijd al simmend, tekenend, lezend en softballend door. Ik speel ook graag toneel, wil later het liefst professioneel schrijfster worden en heb een hekel aan mainstream. Verder ben ik gek op alles dat met Azië te maken heeft.
SN: Hoe lang speel je al De Sims, hoe heb je De Sims leren kennen en wat is je favoriete De Sims spel?
Hikari-desu: Ik geloof dat ik 6 of 7 jaar oud was toen ik voor het eerst De Sims speelde. Dat was toen bij mijn buurjongen. Ik had geen idee hoe het spel werkte, dus ik zat vooral te genieten hoe die grappige poppetjes elkaar het leven zuur maakten. Een paar weken later kwam ik erachter dat een vriendinnetje van mij dat spel ook speelde, en zij heeft het mij eigenlijk een beetje geleerd te spelen. Sindsdien ben ik verslaafd.

Ik heb De Sims, De Sims 2 en De Sims 3 gespeeld. Het meeste plezier heb ik aan De Sims 2 beleefd. Ik zat werkelijk vanaf het moment dat ik uit school kwam totdat ik naar bed moest achter de computer te spelen. Ik begon toen echt het spelletje te begrijpen en genoot met volle teugen.

Ik ben ook erg blij met De Sims 3. Niet alleen door de verbeterde graphics en nieuwe spelmogelijkheden, maar ook omdat ik nu lid ben van de community. Dat maakt het spelen nog leuker.

SN: Speel je ook nog andere games?
Hikari-desu: Op dit moment speel ik eigenlijk alleen De Sims 3 omdat ik het erg druk heb de laatste tijd, vooral met school. Ik heb een tijdje Touhou gespeeld, een soort shoot’em up game die vooral erg bekend is in de manga- en animewereld. Hiernaast speel ik ook nog wel eens Guitar Hero World Tour op de Wii en kan mezelf ook goed met een spelletje op mijn iPod bezighouden.
SN: Hoelang maak je al Machinima’s eigenlijk?
Hikari-desu: Ik heb nog niet zo veel ervaring met machinima’s. In november 2010 ben ik begonnen met filmen in De Sims 3, maar door gebrek aan kennis is het eigenlijk maar niks geworden en ben ik gestopt. Ik vond vooral de camerabewegingen erg moeilijk. Toch kon ik mijn gedachten er niet vandaan houden. Ik kreeg telkens nieuwe ideeën, maar die verdwenen linea recta de prullenbak in omdat ik dacht dat het toch niets zou worden.
https://youtu.be/THxnqpO8W48

(Sims 3 Machinima – Japan Disaster)

In maart dit jaar is Japan getroffen door de afschuwelijke rampen waar wij het nog steeds over hebben. Ik wilde dolgraag iets doen, maar ik voelde me machteloos. Na wat slapeloze nachten had ik besloten toch een machinima te maken, met als doel geld in te zamelen voor het land. Dit keer had ik flink wat research gedaan en dat had zo z’n vruchten afgeworpen. Ik wist meer over hoe ik het beste de camera kon gebruiken en ik had ook veel tijd besteed aan de vormgeving en de muziek. Uiteindelijk ben ik best trots op het resultaat. Het is natuurlijk niet perfect, maar dat verwachtte ik zelf ook niet bij mijn eerste voltooide machinima.

Met SIFF van deze herfst heb ik ook een machinima gemaakt, genaamd Pure Imagination. De reacties hierop waren beter dan ik van tevoren had verwacht. Ik beschik namelijk over simpele software en ik had eigenlijk wat professionelere willen gebruiken om zo betere effecten te creëren. Hierom was het resultaat minder goed dan ik had gehoopt, maar ik kreeg veel positieve reacties dus misschien ben ik wel voor niets zo teleurgesteld in mezelf geweest.

SN: Je hebt laatst prijzen gewonnen op het SIFF met 1 van je Machinima’s, hoe kom je aan je inspiratie en maak je eerst een verhaallijn die je dan uitwerkt of begin je gewoon maar?
https://youtu.be/p_dhshHwwXE

(SIFF (Fall 2011) – Pure Imagination – 2ND PLACE WINNER -)

Hikari-desu: Mijn inspiratie komt vooral van muziek. Vaak als ik een liedje luister, krijg ik al bijna een complete machinima in mijn hoofd. De verhaallijn hiervan wordt in de loop van de tijd iets aangepast en soms besluit ik ook dat er toch een ander nummer er beter bij past dan de originele. Vaak overleven de ideeën het proces niet. Dan besluit ik dat het niet haalbaar is, heb ik geen tijd of krijg ik een idee dat me op dat moment veel leuker en beter lijkt. Dat is eigenlijk de voornaamste reden dat ik tot nu toe maar twee machinima’s op mijn youtube account heb staan: ik twijfel te veel.
SN: Wil je later ook film of documentaire maakster worden of heb je andere toekomst plannen?
Hikari-desu: Stiekem heb ik altijd al iets in de filmindustrie willen doen, maar ik weet op dit moment nog niet zo goed of ik daar daadwerkelijk mijn beroep van wil maken. Ik zie mezelf niet echt als een filmtalent, en dat is iets wat je echt moet zijn om het te kunnen maken in deze industrie. Hoewel, ik zeg nooit nooit.

Zoals ik al zei wil ik dolgraag schrijfster worden, maar dit doe ik dan liever naast mijn “gewone” baan. Ik denk niet dat ik alleen van mijn eigen schrijfsels rond zou kunnen komen. Ik weet eigenlijk nog niet zo goed wat ik behalve dit later wil doen. Ik zit zelf erg te twijfelen tussen iets dat met psychologie te maken heeft of toch iets creatiefs.

SN: Heb je Beestenbende al? Wat vind je ervan en ga je ook een Machinima maken met dieren?
Hikari-desu: Jazeker! Ik vind het de beste uitbreiding voor De Sims 3 tot nu toe. Dit pakket biedt eindeloos veel nieuwe mogelijkheden, ook voor machinima. Ik heb al wat nieuwe verhaallijnen waar ook dieren in voorkomen, misschien wordt dat wel wat.

SN: Op welke sites in de Nederlandse De Sims Community ben je nog meer actief? En wat vind je van de NL Community?
Hikari-desu: Ik ben, behalve op Sims Nieuws, niet actief in de Nederlandse De Sims Community. Ik ben wel lid van Simatography, een internationale site voor machinima makers, simatographers (mensen die sims fotograferen) en storytellers.

Ik kan niet zo veel vertellen over de Nederlandse De Sims Community, omdat ik daar dus niet zo waanzinnig actief in ben. Ik geloof wel dat het samen een hecht team vormt, vooral de fansites. Dat geeft mij wel een fijn gevoel.

SN: Onlangs is het De Sims 3 Slaap- en Badkamer accessoires pakket aangekondigd. Lijkt je dat wat?
Hikari-desu: Eerlijk gezegd ben ik niet bepaald enthousiast over dit pakket. Het vorige accessoirepakket heb ik ook niet gekocht, precies om dezelfde reden waarom ik mijn geld niet hiervoor uit wil gaan geven; Ik vind het gewoon niet origineel genoeg. Op heel veel fansites kun je wel iets soortgelijks downloaden, en dan hoef je je portemonnee er vaak niet voor open te maken.
SN: Heb je ook een eigen websites of YouTube kanaal?
Hikari-desu: Ja, ik heb een eigen YouTube kanaal. Dat is Hikari Creations.
SN: Je hebt op ons forum leuke screen- en video topics: geef even de links zodat onze lezers kunnen gaan snuffelen daar!
Hikari-desu: Al mijn screens en video’s kun je in dit topic vinden.
SN: Als ik Sims Nieuws zeg, wat zeg jij dan?
Hikari-desu: Gezellige mede-simmers!

SN: Wil je nog iets kwijt aan onze lezers waarvan jij vind dat ze dat echt moeten weten?
Hikari-desu: Ja, ik wil jullie hartelijk bedanken voor het lezen van dit interview. Ik vind het een hele eer dat jullie dit lezen.

Ook zou ik het leuk vinden als er meer Nederlandse en Belgische simmers ook machinima’s zouden maken. Het is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Op dit moment zijn er vooral Amerikanen, Canadezen, Russen en Duitsers actief op dit gebied.

SN: Sinterklaas of Kerst?
Hikari-desu: Allebei – ik vind Sinterklaas onwijs gezellig. We maken er vaak een groot feest van met de hele familie, inclusief cadeaus, surprises en natuurlijk lekkernijen. Kerst vind ik ook weer erg leuk. Ook hier maken we er een gezellige boel van. Ook vieren we twee keer per jaar kerstfeest, omdat mijn moeder uit Oost-Europa komt en daar viert men dit op een andere dag.

We willen Hikari-desu ontzettend bedanken voor dit leuke interview en we hopen dat ze maar die mooie Machinima’s blijft maken!

De volgende keer gaan we weer iemand anders uit de Nederlandse De Sims community interviewen. Wie dat zal zijn weten we al, dus hou Sims Nieuws zo rond de Kerst goed in de gaten!

| klik hier om meer Sims Nieuws interviews te lezen |


Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *