SN Review: De Sims 4 Mijn Bruiloft

De Sims 4 Mijn Bruiloft

In een tijd waarin openheid rondom seksuele geaardheid steeds nadrukkelijker in het maatschappelijke debat aanwezig is, deinst De Sims 4 Mijn Bruiloft daar zelf ook niet voor terug door twee Sims van hetzelfde geslacht het middelpunt van het game pack te maken. Hoe mooi het ook is om te zien dat De Sims 4 zo laat zien dat je altijd trots mag zijn op jezelf en wie je bent, des te pijnlijker is het gegeven dat men dit game pack oorspronkelijk niet eens wilde uitbrengen op een plek waar juist die vrijheid steeds sterker onder druk staat.

Desalniettemin heeft ook juist dit moment laten zien hoe hecht de De Sims community kan zijn door men gezamenlijk op te roepen die keuze te heroverwegen. Dat protest heeft zijn werk gedaan, want met een kleine week uitstel is een wereldwijde release ook weer echt een wereldwijde release geworden. Heeft dat weekje langer je al nieuwsgierig gemaakt voor De Sims 4 Mijn Bruiloft? Lees dan snel verder!

EA Creator Network

Met dank aan EA voor het verlenen van vervroegde toegang.

Creëer-een-Sim

Als het gaat om trouwen, dan kunnen trouwjurken natuurlijk niet ontbreken. De Sims 4 Mijn Bruiloft komt zo met een breed scala aan jurken in veel verschillende stijlen, reikende van modern en strak tot meer klassiek met allerlei kleine patroontjes. Qua kleurgebruik hebben wit en lichtere kleuren de overhand, al zijn er ook zeker wel wat minder traditionele kleurenopties zoals felgroen.

Verwacht overigens geen extravagante of baanbrekende ontwerpen, want het klassieke beeld van een wijde prinsessenrok met een lange sleep werkt helaas niet met de animaties van De Sims 4. Daartegenover staat dan wel weer dan een hoop van deze jurken prima gebruikt kunnen worden als formele en/of avondkleding.

Daarnaast laat Mijn Bruiloft ook duidelijk zien dat het niet alleen de nadruk legt op de Westerse kijk op een bruiloft, maar bijvoorbeeld ook komt met Aziatische outfits. Dat is een geslaagde keuze, want niet alleen geeft dat het pakket een eigen identiteit, kwalitatief zijn het ook nog eens de betere kledingstukken uit het pakket door het rijkelijke gebruik van versierinkjes en andere kleine details.

Vrijheid en het kunnen zijn wie je wilt zijn is sowieso een thema dat nadrukkelijk aanwezig is in dit pakket. Zo zijn er namelijk best wel wat kledingstukken met een regenboogmotief en ook in bouwen vind je er veelvuldig verwijzingen naar.

Over de kleding voor mannen kunnen we redelijk kort zijn, want het zal niemand verbazen dat daar de nadruk niet op heeft gelegen. Waar de traditioneel Aziatische formele kleding ook hier zeer mooi is afgewerkt, geldt voor de rest dat er eigenlijk maar weinig noemenswaardig tussen zit.

Bouwen

Met onder andere vijf verschillende trouwbogen zet Mijn Bruiloft niet per se in op één overkoepelende stijl. In plaats daarvan is het eigenlijk voornamelijk een mix van van alles wat met dezelfde insteek als Creëer-een-Sim. Luxueus vormt dus ook hier weer de basis met hier en daar ook voldoende ruimte voor een cultureel uitstapje.

Dat laatste zie je bijvoorbeeld terug in de vloerlamp met een drakenkop erop, een symbool dat typisch bij China past. Bij andere voorwerpen zoals de dansvloeren zie je dergelijke invloeden juist meer terug in een aantal van de kleurenopties. Zelf vind ik het altijd leuk om op deze manier verrast te worden wanneer ik met bouwen aan de slag ga.

Zoals ook al bij het stuk over Creëer-een-Sim is gezegd is het mooi om te zien dat men zo een eigen draai aan Mijn Bruiloft heeft gegeven, want met zo veel pakketten is belangrijk voor een nieuw pakket om zich juist op die manier te onderscheiden van de rest. Een ander duidelijk pluspunt van veel van de voorwerpen is dat er duidelijk aandacht aan de details is besteed. Met name het gebruik van vele kleurrijke bloemen zorgt zo voor een fijne sfeer.

De Sims 4 Mijn Bruiloft
Een overzicht van alle voorwerpen uit bouwen.

Daarnaast zijn er een paar nieuwe deuren, ramen en decoratiestukken voor buitenshuis passende bij de stijl van Tartosa. En mocht je een kerk willen maken om in te trouwen, dan kun je ook vooruit met een tweetal ramen met optioneel glas in lood en een kerkklok voor op het dak.

Tartosa

De nieuwe wereld, Tartosa, is een mediterrane wereld met als primaire rol je Sims de ideale trouw locatie te bieden. Visueel is dat zeker gelukt, want al meteen vanaf het begin was ik onder de indruk van de wereld door het gebruik van verticaliteit enerzijds en een kleurrijke afwerking anderzijds.

De Sims 4 Mijn Bruiloft
Tartosa is een mediterrane wereld met een hoop locaties om mooie (trouw)foto’s te kunnen maken.

Wat hierbij helpt, is dat iedere kavel een unieke uitstraling heeft en je het gevoel geeft op een heel andere plek in de buurt te zitten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om op een schiereiland te gaan wonen met in drie kanten uitzicht op de zee, liever dieper het binnenland in naast de watervallen of juist op de top van een heuvel met uitzicht over het stadscentrum. Of wil je misschien liever een trouw locatie hebben op die kavels? Dat kan ook prima, want – op het strand na – hebben geen van de kavels in de wereld het gevoel dat ze je echt tot een bepaald type kavel dwingen.

De eerste van de twee buurten, het centrum van Tartosa, is met een lounge, twee woonhuizen, een vakantiehuis en een lege kavel de grootste buurt. Centraal in de buurt heeft men hier een soort stadscentrum proberen te creëren dat wat levendiger aan moet voelen dan slechts een aantal lege hulzen. Zo vind je hier bijvoorbeeld verschillende winkeltjes zoals een patisserie om taarten te proeven of juist een gemeentehuis om meteen zonder alle poespas erbij te kunnen trouwen. Ook het stukje cultuur tref je hier weer aan met verschillende voedselkraampjes met ieder een eigen specialiteit.

De Sims 4 Mijn Bruiloft
Het meertje voor de watervallen is een prachtige locatie voor je Sim om te zwemmen. Daarbij vind je bovendien een klein strand om op te kunnen ontspannen.

De tweede buurt wat dieper landinwaarts heeft een landelijker karakter. Naast twee woonhuizen staat hier ook nog een trouw locatie en is er een lege kavel beschikbaar. Ondanks dat deze buurt voornamelijk uit bossen bestaat, voelt het zeker niet als een saaie buurt aan, ook mede omdat de watervallen met een klein strandje erbij duidelijk de aandachtstrekker zijn hier. Overigens is dat zeker niet het enige hoogtepunt hier, want foto-waardige plekjes vind je hier voldoende. Al wil je mooie trouwfoto’s maken, dan kom je hier dus niet tekort.

Gameplay

Qua gameplay is De Sims 4 Mijn Bruiloft helaas weinig vernieuwend. In plaats daarvan leunt het juist sterk op het inlevingsvermogen van de speler zelf en biedt het voornamelijk wat handvatten om zelf een eigen invulling te geven aan alle heisa rondom een bruiloft. Voor verhaalvertellers is deze vrijheid ideaal, maar zelf had ik toch liever wat meer uitdaging en innovatie gezien.

De Sims 4 Mijn Bruiloft
In het centrum van Tartosa kun je onder andere je bruidstaart, -boeket en -kleding uitzoeken.

Neem bijvoorbeeld de nieuwe evenementen die je kunt organiseren. Naast de bruiloft of het hernieuwen van de geloftes heb je bijvoorbeeld ook een familiediner of een vrijgezellenfeest. Bij al dat soort evenementen kun je kiezen wat voor activiteiten zoals dansen of het uitbrengen van een toost centraal moeten staan op dat evenement.

Echter – zoals het spel zelf ook aangeeft – hoef je je daar niet aan te houden en is er ook geen score met bijbehorende bonussen te behalen zoals bij de evenementen uit het basisspel. Daarbovenop verschillen de nieuwe evenementen tot opzichte van elkaar ook maar amper. Het lijstje van te kiezen activiteiten wisselt zo wel eens evenals welke locaties je kunt kiezen, maar verder is het vooral de naam die verschilt.

De Sims 4 Mijn Bruiloft
Het aansnijden van de bruidstaart is een van de mogelijke activiteiten op een bruiloft. Het is een van de nieuwe acties die niet altijd succesvol hoeft te verlopen om zo je bruiloft gedenkwaardig te maken.

Van alle nieuwe evenementen is de bruiloft logischerwijs de belangrijkste in De Sims 4 Mijn Bruiloft. Hier kun je helemaal blank ingaan, maar het pakket nodigt je tegelijkertijd ook uit wat meer voorbereidingen te treffen. Kies bijvoorbeeld je bruidstaart en -boeket of plan je bruidskleding in het centrum van Tartosa. Tegelijkertijd kun je ook andere Sims vragen verschillende rollen op de bruiloft op zich te nemen zoals een ringendrager of trouwambtenaar.

Ook hier geldt dat dit allemaal optioneel is en het je bruiloft zelf er niet per se anders uit laat zien. Want hoe die dag zelf zal verlopen, daar geef je zelf volledig de invulling aan. De enige ‘verplichte’ activiteit is het trouwen zelf, maar daaromheen zijn er ook wat nieuwe, kleinere activiteiten zoals het aansnijden van de bruidstaart, het geven van een speech en het uitbrengen van een toost. Wat in welke volgorde gebeurt, dat bepaal je helemaal zelf.

De Sims 4 Mijn Bruiloft
Bij de trouwboog kunnen je Sims hun geloftes aan elkaar uitspreken, eventueel in het bijzijn van een zelf te kiezen trouwambtenaar.

Het leuke is dat zo’n activiteiten vaak verschillende uitkomsten kunnen hebben. Elkaar echtelijk zoenen kan bijvoorbeeld resulteren in een pijnlijke kopstoot in plaats van een zoen. Het gaat zoals de SimGuru’s al vertelden om het vertellen van je eigen bruiloftsverhaal dat zo steeds net iets anders zal zijn.

Om je te ondersteunen in dat verhalend vertellen is gelukkig ook gedacht aan het gedrag van de gasten tijdens zo’n evenement. Daar kun je immers zelf enige controle op uitoefenen door via interacties aan te geven dat Sims zich bijvoorbeeld voor de trouwboog moeten gaan verzamelen.

Helemaal soepel werkt dat bij mij tot nu overigens nog niet omdat Sims continu de neiging hebben andere dingen te doen (en het ook niet helpt dat de enige trouw locatie in Tartosa twee trouwbogen heeft). Desondanks verwacht ik dat dit gedrag nog wel zal worden geoptimaliseerd in toekomstige patches. Het is immers een functionaliteit die we goed nog vaker kunnen gaan zien.

Conclusie

De Sims 4 Mijn Bruiloft is een game pack dat op meerdere vlakken uitstraalt dat men het belangrijk vindt dat je als speler zelf je verhaal vormgeeft. Hoewel die keuzevrijheid met name de verhalenvertellers zal aanspreken, heeft het ook de consequentie dat het op het vlak van gameplay weinig vernieuwend is.

Daartegenover staat wel dat de wereld, Tartosa, een van de mooiere werelden is. Men wilde je een wereld geven met meerdere iconische locaties om te kunnen trouwens en dat is zeker gelukt. Creëer-een-Sim en bouwen zijn beiden prima waarin luxueus design wordt gecombineerd met fijne details, maar zijn tegelijkertijd ook lastiger te gebruiken buiten bruiloften om.

EA Creator Network

Met dank aan EA voor het verlenen van vervroegde toegang.

Beoordeling: 6,6

De Sims 4 Mijn Bruiloft slaagt er mede dankzij haar nieuwe wereld in de bruiloft van je Sims gedenkwaardig te maken, maar komt qua gameplay tegelijkertijd ook duidelijk te kort ten opzichte van eerdere game packs.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Mijn Bruiloft
  • Prijs:  20,00

Subonderelen

Gamepla:4,0
Tartosa:8,5
Creëer-een-Sim:7,0
Bouwen:7,0

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!