SN Review: De Sims 4 Moschino

SN Review: De Sims 4 Moschino

Na zeventien maanden is het weer eens tijd voor een review van een accessoirespakket, het vijftiende accessoirespakket welteverstaan. Voor Simmers die De Sims 4 al sinds het begin volgen staat een dergelijke tussenpoos natuurlijk in een schril contrast met de maanden waarin er constant accessoirespakketten en game packs werden gereleased.

Desondanks krijgen we met De Sims 4 Moschino meteen een ietwat vreemd accessoirespakket. Immers, zonder enige achtergrondkennis zullen denk ik weinig Simmers hier ooit van Moschino, een Italiaans modehuis, hebben gehoord. Althans, niet voordat eerder dit jaar uit het niets de samenwerking werd aangekondigd met als resultaat een kledingcollectie gebaseerd op De Sims. Meteen al bij de benoeming van het pakket tijdens de livestream van EA Play werd De Sims 4 Moschino daardoor met enige scepsis ontvangen, een status waar het sindsdien niet gemakkelijk vanaf lijkt te komen.

Aan de andere kant hebben zulk soort samenwerkingen zeker ook geresulteerd in kwalitatief prima pakketten, denk bijvoorbeeld aan De Sims 3 Diesel Accessoires. Bovendien blijkt de meest controversiële en door de pers slecht ontvangen uitbreiding De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires een van de bestverkopende accessoirespakketten te zijn, dus wie weet is De Sims 4 Moschino wel eenzelfde lot beschoren.

EA Game Changers

Met dank aan EA voor het verlenen van vervroegde toegang.

Creëer-een-Sim

Veel te dure designerkleding overbrengen naar een videogame was niet iets waar vele Simmers op zaten te wachten, mede blijkende uit de reactie van de zaal (of eigenlijk de afwezigheid ervan) tijdens de onthulling van het accessoirespakket op EA Play. Naast het verder afschuwelijk lelijke T-shirt, een vest voor mannen en een enkel beren-logo na blijft de marketing echter gelukkig beperkt.

SN Review: De Sims 4 Moschino - Creëer-een-Sim
Dit kitscherige T-shirt is een van de meest iconische items uit de De Sims-collectie van Moschino, maar zal niet door iedereen gewaardeerd worden. Ook de veel te grote clownsschoenen hadden wat mij betreft uit het pakket gelaten mogen worden.

Wat rest is dan een enigszins beperkte collectie die (wederom gelukkig) niet een simpele kopie is van de door Moschino uitgebrachte kledingcollectie. Het iconische badpak daargelaten – overigens een van de mooiere items uit het pakket – is het simpel gezegd niet veel meer dan een gemiddeld pakket. Een uitbreiding op De Sims 4 Word Beroemd zo je wilt, want qua uitstraling heeft het daar veel van weg. Luxe alledaagse kleding is desondanks in principe altijd wel welkom, dus in dat opzicht is de kleding in ieder geval bruikbaar.

Inhoudelijk heeft het pakket duidelijk z’n positieve en negatieve kanten. Het blijft designerkleding, dus het is soms ook wat over the top, al maakt dat het ook weer uniek. Of je het desondanks nou mooi vindt of niet, feit blijft dat de kleurenkeuzes bij de meer unieke kledingstukken tamelijk beperkt zijn. Een leren topje en shorts welke enkel in het goud en zwart te verkrijgen zijn zullen vast trouw zijn aan Moschino’s doen en laten, maar voor De Sims 4 is het gewoon te weinig. Bovendien zijn er kledingstukken die slechts in één kleur te verkrijgen zijn en dat kan wat mij betreft echt niet.

SN Review: De Sims 4 Moschino - Creëer-een-Sim
Deze jurk en oorbellen zijn duidelijk mijn favoriete items uit De Sims 4 Moschino.

De positieve punten zijn ook gemakkelijk aan te wijzen. Het eerder benoemde badpak is een van de mooiere items en datzelfde geldt ook voor de jurk en Plumbob-oorbellen voor vrouwen. Haarstijlen zijn er ook en hoewel die natuurlijk niet veel met Moschino te maken hebben passen ze prima bij de hippere stijl van het pakket.

Bouwen

Het schrikbeeld van een accessoirespakket dat draait om mode is dat bouwen gaat bestaan uit een boel afdankertjes zoals ook in De Sims 4 Feestavond Accessoires is gebeurd. Gelukkig is dat ditmaal niet het geval. In tegendeel zelfs, want de content in bouwen is verrassend genoeg namelijk beter. Het feit dat men hier wel alles zelf heeft kunnen bedenken en ontwerpen geeft dat het kwalitatief vergelijkbaar is met de vorige uitbreidingen.

SN Review: De Sims 4 Moschino - Bouwen
De voorwerpen in De Sims 4 Moschino zijn primair bedoeld voor je eigen modestudio, maar zijn in veel gevallen ook prima in je eigen huiskamer te gebruiken.

Om de modefotografie carrière te faciliteren bestaat bouwen voornamelijk uit voorwerpen die je in een typische fotostudio kunt verwachten. Denk bijvoorbeeld aan achtergrond doeken en studiolampen. Het leuke van de doeken is dat je het net zoals bij de (veel grotere) decorachtergrond uit De Sims 4 Word Beroemd op verschillende achtergronden in kunt instellen. Het past mooi bij de modefotograaf carrière uit het pakket om foto’s net wat extra’s te kunnen geven.

Gelukkig kan een modestudio meer bevatten dan enkel de eerder benoemde basisvoorwerpen, dus bevat het pakket bijvoorbeeld ook een gewone bank, salontafel en boekenkast welk eenieder prima te gebruiken in een modern huis. Bovendien zijn er relatief weinig (kleine) decoratiestukken en bevat het pakket daardoor juist met name bruikbare objecten.

SN Review: De Sims 4 Moschino - Bouwen
Een overzicht van alle voorwerpen uit De Sims 4 Moschino.

Met name de grote fabrieksramen zijn daarbij een welkome toevoeging. Ze passen namelijk goed bij de industriële sfeer van het pakket en zorgen tevens voor een boel licht in je fotostudio. Een klein ‘minpunt’ is dat er eigenlijk geen echt nieuwe gameplayvoorwepen in zitten. Natuurlijk zijn er een aantal voorwerpen om bij modefotograaf carrière te gebruiken, maar de achterliggende functies zijn grotendeels hetzelfde als bij de acteercarrière uit De Sims 4 Word Beroemd.

Modefotograaf

Dat gemis wordt in De Sims 4 Moschino echter opgevangen met de modefotograaf carrière. In principe is de carrière redelijk vergelijkbaar met de overige freelancer carrières. Je kiest immers een klus, neemt een stuk of vijf foto’s, die stuur je op en plaats je eventueel ook op Simstagram, en je krijgt uitbetaald.

Een belangrijk verschil is uiteraard dat modefotograaf inspeelt op de fotografievaardigheid en dat geeft je, net zoals bij de stijl influencer carrière bijvoorbeeld, de vrijheid om zelf te kiezen hoe je je product oplevert. Taken zijn bijvoorbeeld om Sims in zwemkleding of in een relaxte pose te fotograferen. Je kunt dan zelf uitkiezen welke Sim (of meerdere Sims tegelijk met eventueel ook huisdieren) je wilt fotograferen waarbij je voorafgaand aan de shoot zelfs de outfit helemaal zelf kunt kiezen in Creëer-een-Sim. Tijdens het maken van de foto kun je Sims bepaalde poses laten aannemen vergelijkbaar met hoe dat gaat na het creëren van een familie in Creëer-een-Sim. Helaas betekent dat ook dat de poses random zijn, al zijn er tegelijkertijd ook weer niet zoveel poses om doorheen te roteren.

SN Review: De Sims 4 Moschino - Modefotograaf
De vrijheid van de modefotograaf carrière maakt dat het ook op de lange termijn een aantrekkelijke carrièreoptie blijft.

Een kanttekening die ik daarbij kan maken is dat het spel al meermaals is vastgelopen tijdens het wisselen van pose – de pose verandert dan simpelweg niet, maar intussen doen alle knoppen van de interface (inclusief opslaan en afsluiten) het ook niet meer. De bug is op het moment van schrijven gerapporteerd door meerdere EA Game Changers, dus het zal in de toekomst vast worden opgelost. Sla voorlopig in ieder geval altijd op voordat je foto’s gaat maken.

Los hiervan valt op te merken dat de carrière en alles eromheen eigenlijk niet eens zo heel innovatief is. Je eigen fotostudio beginnen kon namelijk al in De Sims 4 Aan het Werk, dus in wezen is het portretteren van Sims in ruil voor Simdollars niets nieuws. Desondanks is de carrière absoluut een verbetering omdat je hier per shoot een duidelijker doel hebt met ook een realistischer carrièrepad. Immers zijn de te nemen klussen gelinkt aan je Sim’s fotografievaardigheid en ook de werkprestaties behaald uit voorgaande klussen tellen mee. Ook het beroemd worden uit De Sims 4 Word Beroemd zit er leuk aan gekoppeld, wat je beduidend minder zou hebben wanneer je enkel je foto’s zou verkopen in een winkel.

Een blijvend mispunt is desondanks dat de klussen ook in het geval van de carrière tamelijk eenzijdig zijn. Verwacht dus geen uitdagende doelen, maar juist een carrière die je zelf zult moeten vormgeven met eigen ideeën.

Conclusie

De Sims 4 Moschino is een verrassend pakket. Waar je van een ‘mode-accessoirespakket’ zou verwachten dat de kleding het toppunt zou zijn, is Creëer-een-Sim in dit geval maar tegenvallend. Er zijn wat leuke en unieke items ja, maar er hangt bij vele items tegelijkertijd ook te duidelijk de naam van Moschino aan. Hoewel het qua logo’s en andere marketing beperkt blijft, zijn er genoeg kledingstukken waarbij je het gevoel krijgt dat men te veel een werkelijk kledingstuk precies heeft willen namaken.

Bouwen doet het in dat opzicht beduidend beter. Met de modefotograaf carrière heeft De Sims 4 Moschino natuurlijk ook een mooi thema om omheen te bouwen, al doet het pakket dat ook met verve. De modern-industriële stijl geeft je een prima basis voor een hippe fotostudio met ook voldoende mogelijkheden voor regulier thuisgebruik.

De carrière zelf is overigens gewoon prima voor accessoirespakket standaarden. We hebben leukere gameplay(voorwerpen) gezien in accessoirespakketten, maar de vrijheid van de carrière geeft je een leuke freelancer carrière waarbij je je eigen creativiteit de vrije loop kunt laten.

Beoordeling: 6,7

De Sims 4 Moschino had eigenlijk ‘De Sims 4 Modefotograaf Accessoires’ moeten heten aangezien het Moschino-gedeelte gewoon pure marketing is en de kwaliteit van het pakket omlaag trekt.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Moschino
  • Prijs:  10,00

Subonderelen

Creëer-een-Sim:5,0
Bouwen:8,0
Modefotograaf:7,0

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!