SN Review: De Sims 4 Paranormaal Accessoires

SN Review: De Sims 4 Paranormaal Accessoires

Een nieuw griezelig accessoirespakket? Na De Sims 4 Griezelige Accessoires huiverde ik bij de gedachte alleen al, maar gelukkig werd al snel duidelijk dat De Sims 4 Paranormaal Accessoires een hele andere insteek heeft gekregen. Met goed uitgedachte gameplay op de eerste plaats en de content van een traditioneel accessoirespakket eromheen keek ik dan ook uit naar wat het accessoirespakket te bieden zou hebben. Of die verwachtingen ook waargemaakt worden, dat blijft natuurlijk de vraag. Het antwoord daarop vind je in deze review over De Sims 4 Paranormaal Accessoires.

EA Game Changers

Met dank aan EA voor het verlenen van vervroegde toegang.

Creëer-een-Sim

Al snel merk je dat de kledingstukken in Creëer-een-Sim absoluut niet griezelig zijn en op het eerste oog eerder in een pakket zoals Achtertuin Accessoires of Filmavond Accessoires thuishoren. De kledingstijl is namelijk gebaseerd op de Boho Bohemian stijl, en is daarmee vooral luchtig en een tikkeltje hippie-achtig. Daarmee sluit het – met enige creativiteit weliswaar – enigszins aan op de meer spirituele kant van het pakket, al matcht het tegelijkertijd ook weer niet echt met het beeld van bijvoorbeeld een typische waarzegster.

Enerzijds missen ze daarmee een kans om het pakket een unieke stijl mee te geven, bijvoorbeeld vergelijkbaar met De Sims 4 Magisch Rijk; Anderzijds betekent het ook dat het prima alledaagse kleding is en daarmee ook in veel situaties bruikbaar is. Het meest opvallende is daarbij het gebruik van excentrieke printjes van bijvoorbeeld bloemen of de verschillende kettinkjes bij bijvoorbeeld de schoenen. Dat gezegd hebbende, zoiets past logischerwijs wel veel meer bij vrouwelijke kledingstukken, dus de verdeling is daar ook ditmaal zo naar. Sowieso valt de stijl bij de mannen ietwat uit de toon doordat het formelere kledingstukken combineert met felle kleuren.

Inhoudelijk is het echter een degelijk en vooral ook zeer consistent pakket. Het springt weliswaar op geen enkel vlak boven de afgelopen pakketten uit, maar daardoor speelt het pakket het tegelijkertijd wel op veilig. Wel voelen de monotoon gekleurde kledingstukken bij tijden wat simpel aan, al geeft dat het geheel tegelijkertijd ook wat neutralere opties naast de felgekleurde kleurenopties.

SN Review: De Sims 4 Paranormaal Accessoires
Kinderen krijgen enkel deze outfit en vier haarstijlen die de volwassenen ook hebben.

In de trend van de afgelopen pakketten krijgen kinderen en peuters verschillende haarstijlen geïnspireerd op de varianten voor volwassenen. Daarnaast krijgen meisjes ook een eigen outfit. Niet veel bijzonders dus, maar dat is meestal zo bij accessoirespakketten.

Bouwen

Bouwen volgt de trend van Creëer-een-Sim en zet tevens in op spiritueel geïnspireerde voorwerpen in plaatst van griezelige voorwerpen. Vergelijkbaar wordt ook hier terug in de tijd gedoken als het gaat om de gebruikte stijl en valt ook hier het gebruik van felle kleuren op. Opvallende motiefjes zijn er uiteraard ook, maar zijn ditmaal wel wat subtieler verwerkt in bijvoorbeeld het stof van de banken of de erop liggende kussens.

SN Review: De Sims 4 Paranormaal Accessoires
Een overzicht van alle voorwerpen uit bouwen.

Door het domineren van de felle kleuren mis ik persoonlijk wel wat meer van de neutralere opties bij bijvoorbeeld de kasten en de andere houten meubels. Deze zijn bijvoorbeeld wel in verschillende kleuren blauw of geel verkrijgbaar, maar zo goed als niet in bruin. Bovendien vormen alle voorwerpen samen ook niet echt een passend geheel. Zo zijn er bijvoorbeeld twee soorten banken en twee soorten fauteuils. Hoewel er zeker wel overeenkomende kleurenopties zijn, hadden dat soort voorwerpen ook prima in twee verschillende accessoirespakketten kunnen zitten. Het maakt dat de voorwerpen individueel best prima ogen, maar tegelijkertijd ook dat ze lastig te gebruiken zijn in praktijk en dat ze bovendien moeilijk te combineren zijn met voorwerpen uit andere sets.

Op het gebied van decoratie is er best wat keuze in dit pakket. Hoewel ik de muurdecoraties en schilderijen nou niet zo geweldig vind, zijn de verschillende planten wel goed gelukt. Uiteraard is de mini-koeienplant voor op tafel daarbij een toepasselijk detail in een pakket dat draait om griezeligheden, terwijl de vier overige planten wat neutraler zijn. De hangplant voor aan het plafond of de palmboom in pot zijn bijvoorbeeld prima te gebruiken in allerlei huizen. Het is daarbij enigszins jammer dat een tweede hangplant vastzit aan een van de opslagplanten voor aan de muur. Vanwege de clipping in andere voorwerpen is het uiteraard te begrijpen dat die plant niet los plaatsbaar is, maar toch.

SN Review: De Sims 4 Paranormaal Accessoires
Doctor Ashley heeft dit huis voor De Sims 4 Paranormaal Accessoires ontworpen. Van buiten bevat het weliswaar geen nieuwe voorwerpen, maar zit het er alsnog prima uit.

De Sims 4 Paranormaal Accessoires komt daarnaast met een vooraf gebouwd huis van 20 bij 30 hokjes dat je kan plaatsen in de wereld. Zoals we ook bij de afgelopen pakketten hebben gezien, is het huis gebouwd door een EA Game Changer, Doctor Ashley ditmaal. Dat zorgt ervoor dat het huis zowel van binnen als van buiten prachtig aangekleed is. Het is kleurrijk, maakt goed gebruik van de nieuwe voorwerpen en biedt een prima startpunt om te beginnen met de gameplay. Het is desondanks wel ietwat vol gepropt met decoratie op zo’n beetje elke mogelijke plek. Dat maakt het lastig om zelf bijvoorbeeld vaardigheidsvoorwerpen toe te voegen zonder eerst andere voorwerpen te moeten verwijderen.

Gameplay

Op het gebied van gameplay blinkt De Sims 4 Paranormaal Accessoires absoluut uit en legt het de lat in ieder geval al hoog voor de komende accessoirespakketten. Om met de gameplay te beginnen hoef je enkel in bouwmodus het kaveltype van je huis te veranderen in een spookwoonhuis, vergelijkbaar met hoe dat ging bij De Sims 4 Klein Wonen. Daarmee blijft het gewoon een bewoonbaar huis, maar mét de gameplay van Paranormaal Accessoires. Dat begint op de eerste nacht nog tamelijk rustig. Je zult wat geestjes – kleine spoken die door je huis heen vliegen – zien, maar die zullen over het algemeen nog groengekleurd en dus vriendelijk zijn. Wie weet geven ze je Sims zo zelfs nog een positieve gemoedstoestand mee!

SN Review: De Sims 4 Paranormaal Accessoires
Aan geestjes kun je handgemaakte voorwerpen of zelfs de ziel van je Sim offeren om ze tevreden te stellen.

De tweede nacht zal het al erger worden. Op willekeurige plaatsen in je huis verschijnen griezelige voorwerpen zoals spookslijm en ook de geestjes zullen langzaamaan onvriendelijk gaan worden. Omdat je op dit punt nog vrijwel niet weet wat je wel en niet kunt doen, komt Guidry het spook je vanaf nu ’s nachts ondersteunen. Je kunt hem van alles rondom het accessoirespakket vragen en hij kan je ook speciale voorwerpen geven om je te helpen. Zo kun je via hem ook een spokenjager licentie verkrijgen om juist spoken op andermans kavel te verjagen middels de nieuwe paranormaal onderzoeker freelancer carrière. Qua gameplay is die carrière eigenlijk vrijwel hetzelfde als het leven in een gewoon spookwoonhuis, maar dan met wat extra beloningen.

SN Review: De Sims 4 Paranormaal Accessoires
De paranormale activiteit op je kavel laag houden doe je onder andere door dit soort griezelige voorwerpen te vernietigen zodra ze verschijnen.

Al doe je niets tijdens de nachten, dan zullen de nachten almaar erger worden totdat je uiteindelijk ook Temperance – het meest boze spook en een oude bekende van Guidry – zult ontdekken. Het effect op je Sims is dat ze van dat alles bang of zelfs doodsbang worden, wat er dan weer voor zorgt dat ze moeite hebben om zo’n beetje alle activiteiten in huis normaal uit te voeren. Daardoor leer je je dus mede met hulp van Guidry wapenen tegen de spoken. Verwacht geen game pack niveau aan diepgang, al is het zeker goed uitgedacht en speelt het onder andere in op het maken van voorwerpen om die (of zelfs de ziel je van je Sims) vervolgens te offeren aan de geestjes.

SN Review: De Sims 4 Paranormaal Accessoires
Het uitvoeren van seances kan met maximaal vier Sims tegelijk. Als de mediumvaardigheid van je Sim hoog genoeg is, kun hij of zij zelfs zweven tijdens deze sessies.

Verder heb je de nieuwe mediumvaardigheid met bijbehorende seancetafel. Daarmee kun je de spirituele vluchtigheid van de huidige kavel controleren en ook de paranormale activiteit van de kavel omlaag brengen ten koste van de energie van je Sim middels een speciale ceremonie. Later in de vaardigheid ontgrendel je onder andere ook de mogelijkheid om Bothilde – een schoonmaakhulpje voor je huishouden – op de roepen of de mogelijkheid jezelf juist tijdelijk in een geest te laten veranderen.

SN Review: De Sims 4 Paranormaal Accessoires
Bothilde helpt je met het schoonmaken en repareren van je huis.

Gelukkig zitten er ook verschillende bonussen aan het verblijven in een spookwoonhuis. Om te beginnen levert het alle Sims van je huishouden tevredenheidspunten op per overleefde nacht. Bovendien kun je een speciale outfit ontgrendelen wanneer je het zeven nachten uit weet te houden. Ben je er weer klaar mee, dan kun je altijd je huis zo weer terug veranderen in een normaal huis, dus je kunt ook altijd steeds maar een paar nachten spelen in een spookwoonhuis. Als je daarbij echt van een uitdaging houdt, dan kun je het moeilijkheidsniveau ook altijd nog een stap verhogen.

Conclusie

Sinds de release van De Sims 4 Luxe Feestaccessoires een kleine zes jaar geleden bevatten accessoirespakketten niet langer alleen maar wat voorwerpen en kledingstukken, maar ook een aantal unieke gameplayobjecten. Inmiddels is die gameplay niet langer een extraatje maar juist de basis van een accessoirespakket geworden, zoals De Sims 4 Paranormaal Accessoires laat zien. Als recensent kan ik die trend uiteraard alleen maar toejuichen want het maakt ook het reviewen van het zoveelste accessoirespakket toch een stuk interessanter.

Bovendien zit de gameplay als geheel ook prima in elkaar doordat je continu moet blijven werken om de paranormale activiteit op je kavel omlaag te halen. Het leven in een spookwoonhuis levert wat moeilijkheden op omdat je Sims al snel te bang zijn om dat soort acties uit te voeren, maar zodra je door begint te krijgen hoe je je Sims minder bang kunt laten worden, is het prima te doen. De uitdaging blijft er zeker, maar daar staat dan ook een prima bonus tegenover in de vorm van tevredenheidspunten per nacht. Al wil je die uitdaging maar een enkele keer, dan kun je prima uit te voeten in de paranormaal onderzoeker freelancer carrière.

Op het gebied van Creëer-een-Sim en bouwen scoort De Sims 4 Paranormaal Accessoires wel wat minder. Hoewel de kledingstukken zelf op zich prima zijn, mist het pakket een duidelijke eigen stijl. De voorwerpen in bouwen hebben duidelijker wél een eigen stijl, maar missen mede door het ontbreken van neutralere kleurenopties de samenspraak met andere meubelsets.

Beoordeling: 8,0

De Sims 4 Paranormaal Accessoires levert als het gaat om de gameplay waarschijnlijk het beste accessoirespakket tot nu toe af. Helaas gaat dat wel enigszins ten koste van datgeen dat de basis van accessoirespakketten tot voorheen vormden: de voorwerpen en kledingstukken.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Paranormaal Accessoires
  • Prijs:  10,00

Subonderelen

Gameplay:9,0
Creëer-een-Sim:8,0
Bouwen:7,0

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!