SN Review: De Sims 4 Sneeuwpret

De Sims 4 Sneeuwpret

Winter is in De Sims vaak mijn favoriete seizoen geweest. Sneeuw zorgde enerzijds natuurlijk voor een prachtig decor in de al bestaande werelden, anderzijds bracht het altijd leuke nieuwe activiteiten met zich mee zoals sneeuwballengevechten of het maken van sneeuwmannen. Hoewel dat soort gameplay vaak is weggelegd voor een uitbreidingspakket zoals De Sims 4 Jaargetijden, speelt men met De Sims 4 Sneeuwpret slim in op de features die nog ontbraken in Jaargetijden zoals de welbekende wintersporten. In combinatie met wat Japanse cultuur resulteert dat in een opvallend uitbreidingspakket dat waarschijnlijk niemand aan had zien komen. Hoe dan ook laat ik me graag verrassen, dus keek ik zeker uit naar De Sims 4 Sneeuwpret. In deze review lees je mijn bevindingen over het pakket.

Mt. Komorebi

Inmiddels is het mogelijk dat werelden zowel bewoonbaar zijn als ook te bezoeken zijn als vakantiewereld. Mt. Komorebi is de eerste wereld die die functionaliteit volledig gebruikt en ondanks dat het met het vrije reissysteem in De Sims 4 misschien niet heel nodig was, is het altijd een leuke feature om te hebben. Een drietal vakantiekavels zijn er standaard al aanwezig, al heb je uiteraard ook de vrijheid bestaande woonhuizen te veranderen in vakantiehuizen en andersom.

De Sims 4 Sneeuwpret
Centraal in Wakaba vind je dit pleintje. Met enig geluk tref je hier Yamachan, de mascotte van de wereld, aan.

Een ander nieuwigheidje is dat de kavels in Mt. Komorebi zijn ontworpen door een viertal EA Game Changers: James Turner, lilsimsie, Deligracy en SimLicy. Dat maakt dat de kavels kwalitatief gezien een stuk beter aanvoelen en mag van mij zeker vaker worden gedaan, al bekent het ook dat het geheel soms ietwat uit de toon valt. Het park zit bijvoorbeeld volgestopt met planten, de twee startershuizen zijn zo ontworpen dat ze precies onder de 20.000 Simdollars vallen en ook het karakteristieke gebruik van schaaktafels in lilsimsie’s huizen valt ietwat op. Overigens zijn het maar kleine puntjes waar je je in de praktijk weinig tot niet aan zult ergeren, maar toch.

De Sims 4 Sneeuwpret
Senbamachi is meer typisch Japans qua uitstraling.

Vergelijkbaar met zo’n beetje alle afgelopen werelden heeft ook Mt. Komorebi een standaard indeling van drie buurten met ieder vier of vijf kavels gekregen. Wat alle buurten gemeen hebben, is dat ze redelijk ruim zijn vanwege de wandelroutes die het uitbreidingspakket introduceert. Daarmee wordt je geleid langs verschillende niet al te noemenswaardige hoogtepunten in de buurt zoals een tempel of een grot. Helaas wordt die grootte verder niet echt zinnig gebruikt omdat er maar weinig zij-activiteiten zoals verzamelobjecten zijn.

Om te beginnen is er de buurt Wakaba. Dat is de wat modernere buurt in de wereld en voelt daarmee ook qua bouwstijl nog redelijk Westers aan. Senbamachi is qua faciliteiten vergelijkbaar, maar dan met een wat karakteristieker Japans karakter en is dichtbevolkter. Opvallend is ook dat de huizen redelijk ver van elkaar gepositioneerd zijn. Ook dit komt de grootte van de wereld op papier ten goede, ware het niet dat er tussenin niets te vinden is.

De Sims 4 Sneeuwpret
De skipistes van Yukimatsu. Links vind je de beginnerspistes waarop gesleed kan worden. Leuk detail: ook peuters kunnen mee!

De laatste buurt, Yukimatsu, vind je bovenaan de berg. Hier ligt, ongeacht of je nou Jaargetijden bezit of niet, het hele jaar door sneeuw en kun je deelnemen aan de verschillende winterse activiteiten. Met in het midden de niet-te-missen skilift is het niet moeilijk de vier verschillende pistes te ontdekken. Lastiger te vinden zijn de verschillende wandelroutes en de klimmuur. Die staan namelijk enigszins verstop aan de zijkant van de wereld terwijl het nou juist leuk was geweest om die twee onderdeel van de berg te laten zijn. Dan had je bijvoorbeeld ook een wat logischer einde van de wandelroutes in plaats van een simpele niet-verkenbare grot.

Gameplay

Yukimatsu heeft daarnaast twee luxere vakantiehuizen en een speciaal onzen badhuis. Dat laatste doet enigszins denken aan De Sims 4 Wellnessdag, maar gelukkig vullen ze elkaar in dit geval voornamelijk prima aan aangezien het in dit pakket vooral draait om de nieuwe warmtebron. Daarin kunnen je Sims namelijk ontspannen om helemaal tot rust te komen. Samen met een aantal andere interacties zoals het onderhouden van een bonsaiboompje of wandelen kunnen je Sims zo in een staat komen waarin ze zelf kunnen kiezen welke emotie ze willen krijgen.

Het is niet makkelijk om Sims in die staat te krijgen, dus in de praktijk is het vooral een subtiele gameplaytoevoeging. In Yukimatsu kom je namelijk niet om te ontspannen: je komt er om deel te nemen aan de nieuwe wintersporten en bij blessures helpen de warmtebronnen je Sims sneller te herstellen. Skiën en snowboarden zijn hierbij aparte vaardigheden, maar hebben verder veel van elkaar weg. Een hoger vaardigheidsniveau ontgrendelt de mogelijkheid van moeilijkere afdalingen af te gaan en daarbij moeilijkere trucjes uit te voeren.

De Sims 4 Sneeuwpret
Hoe verder je Sims hun ski- en snowboardvaardigheden verbeteren, hoe meer trucjes ze uit kunnen voeren.

Desalniettemin zijn de vaardigheden maar aardig eentonig. Trucjes ontgrendelen klikt immers interessant, maar stelt in de praktijk echter maar weinig voor omdat je tijdens een afdaling geen controle hebt over je Sim. Bovendien zijn er niet iets van wedstrijden of andere beloningen om naartoe te werken waardoor er eigenlijk niet echt een reden is om de vaardigheden überhaupt te willen verbeteren.

De derde vaardigheid in het uitbreidingspakket, klimmen, heeft dat gelukkig wel. Maar – zoals we wel vaker zullen zien in deze review – dat concept is niet echt nieuw meer op dit moment. De Sims 4 Fitness Accessoires had dat namelijk al, ware het niet dat het in dat pakket nog onderdeel uitmaakte van de fitnessvaardigheid.

De Sims 4 Sneeuwpret
Tijdens de bergexcursie zullen je Sims verschillende wanden moeten beklimmen.

Klimmen kan worden gebruikt om bepaalde plateaus te verkennen die anders niet te bereiken zijn. Zo vind je in Senbamachi bijvoorbeeld een plaats waar je een aantal verzamelobjecten kunt verzamelen. Helaas is dat de enige klimmuur in het dal, want alle andere klimmuren vind je enkel op Mt. Komorebi. Het uiteindelijk doel van de klimvaardigheid is namelijk het beklimmen van Mt. Komorebi. Dat kun je doen middels een speciaal evenement waarin je met minimaal twee verschillende Sims een aantal verschillende en steeds lastigere klimmuren zult moeten beklimmen om steeds hoger op de berg te komen. Dat vergt een goede samenwerking en speelt daarmee in op het nieuwe ervaringen-systeem uit het basisspel.

Hoewel het spel je waarschuwt goed voorbereid op pad te gaan en voldoende supplementen in te slaan, is het eigenlijk enkel een kwestie van je klimvaardigheid maximaliseren en goed in de gaten houden welk weer er die dag wordt voorspeld. Het systeem mist daardoor best wel wat diepgang waardoor het bijvoorbeeld ten opzichte van het verkennen van de jungle in De Sims 4 Jungle Avonturen – daar kon je immers nog zijpaden verkennen met eigen beloningen – maar saai is. Want ook de eindbeloningen zijn niet bepaald noemenswaardig en zelfs het uitzicht wordt bijvoorbeeld verpest door het gesloten buurten systeem van De Sims 4. Leuk is wel dat je de kavel op de top kunt bewerken, dus eenmaal aangekomen kun je daar altijd nog een eigen berghutje maken om even te ontspannen, maar eerlijk gezegd is het niet een activiteit die je heel vaak zult beginnen.

Japanse cultuur

Naast de wintersporten is er ruimte voor cultuur en daar is zoals eerder al benoemd Japan voor gekozen. Dat ga je vooral terugvinden in de kleinere details zoals een andere manier om Sims te begroeten, speciale schooloutfits voor kinderen of regels om schoenen uit te doen binnenshuis. Discipline is daarmee een belangrijke Japanse deugd die centraal staat hier, maar heel uitgebreid is het niet.

De Sims 4 Sneeuwpret
Tijdens het Festival van Licht kunnen Sims een wens doen bij de Tanabata Wensboom.

Een meer zichtbare manier om de cultuur over te brengen is via de drie festivals – iedere buurt heeft zo een eigen festival waarin een eigen thema centraal staat. Tijdens het Festival van Licht wordt bijvoorbeeld stilgestaan bij overledenen en wordt tevens de schoonheid van het leven gevierd. Op ieder festival staat zo steeds een gerecht en een outfit centraal, en wordt dat aangevuld met een aantal speciale interacties met bepaalde objecten in de buurten. Ook hier geldt echter dat festivals niet echt nieuw meer zijn aangezien het concept al uit De Sims 4 Stedelijk Leven komt.

Levensstijlen

De toevoeging van verschillende levensstijlen voor Sims is de laatste grotere feature van het uitbreidingspakket. Levensstijlen bepalen de manier hoe je Sim leeft en lijken daardoor in de basis veel op karaktereigenschappen. Het belangrijkste verschil zit hem echter in het verkrijgen van deze levensstijlen. Daarvoor zal je Sim namelijk actief op de manier horende bij die levensstijl moeten leven. Na een paar dagen kun je de levensstijl dan definitief ontgrendelen, maar zal je de levensstijl wel moeten blijven ‘onderhouden’ om hem te behouden. In totaal zijn er zestien verschillende levensstijlen te ontgrendelen waarvan iedere Sim er op ieder moment maximaal drie actief kan hebben.

De Sims 4 Sneeuwpret
Meerdere Sims samen laten wandelen verbetert hun onderlinge relatie. Helaas kun je zelf geen interacties selecteren tijdens de wandeltocht.

Sims die veel binnen zitten krijgen bijvoorbeeld een levensstijl die daarbij past. Dat geeft ze een bonus bij binnen-activiteiten en een negatieve gemoedstoestand wanneer ze te lang buiten zijn. Iedere levensstijl heeft zo zowel voor- als nadelen. Het concept van een soort ‘dynamischere karaktereigenschappen’ is hiermee dan ook prima uitgewerkt. Desondanks is het jammer dat zo’n systeem in een uitbreidingspakket gekomen is, aangezien dat betekent dat er in principe geen nieuwe levensstijlen meer bij zullen komen.

Bouwen

Met Japan als centraal thema heeft bouwen een uniek thema gekregen om mee te werken. Daarbij is gekozen voor Japans minimalisme. Dat uit zich in een houten basis bij de meubels aangevuld met pastelkleurige details, wat resulteert in veelal moderne voorwerpen zonder al teveel poespas eraan. Dat maakt het gemakkelijk te mixen met de al bestaande voorwerpen, terwijl het toch iets van een eigen tintje heeft. Nu we al een boel pakketten hebben gezien is dat laatste absoluut een pluspunt.

Net zoals bij de meeste uitbreidingspakketten voorheen zijn er genoeg voorwerpen om een heel huis mee aan te kunnen kleden. De kunst zit hem echter in het weglaten, dus qua decoratie is het relatief simpel gebleven. Subtiele details zoals de latten panelen in de kasten of het gebruik van hoogteverschillen bij bijvoorbeeld de keukenkastjes verzorgen daardoor de sfeer. Daarmee sluit het mooi aan op de mogelijkheid om platformen van verschillende hoogtes in een huis te kunnen gebruiken, een functie die je veelvuldig terugziet in de kavels van Mt. Komorebi.

Daarbij is ook ruimte overgelaten voor wat traditionelere Japanse aankleding. Veel van de ramen en deuren komen bijvoorbeeld in twee uitvoeringen: een met standaard glas en een met wit rijstpapier. Ook voor een rustieke Japanse rotstuin buiten zijn er verschillende stenen, twee bomen en wat patronen voor in het zand bijgekomen. De meest noemenswaardige toevoeging is echter de kotatsu tafel. Dat is een soort lage tafel met een deken eromheen waaronder je Sims zitten en komt in De Sims 4 Sneeuwpret in een versie voor vier en een versie voor zes Sims. Uit de bijbehorende nieuwe hotpot kunnen Sims dan gezamenlijk aan tafel warme gerechten eten.

De Sims 4 Sneeuwpret
Een overzicht van alle voorwerpen uit bouwen.

Al met al biedt Sneeuwpret een solide mix van nieuwe voorwerpen. Het biedt qua gameplay misschien niet de meest noemenswaardige nieuwe features, maar daar staat in ieder geval wel tegenover dat vrijwel ieder voorwerp prima bruikbaar is.

Creëer-een-Sim

Meteen nadat ik Creëer-een-Sim opende moest ik denken aan De Sims 4 Jaargetijden. Dat komt namelijk omdat een aanzienlijk deel van de kledingstukken winterkleding is en qua stijl eigenlijk hetzelfde is. Een minpunt hoeft dat zeker niet te zijn omdat de kwaliteit prima is en misschien nog wel beter dan Jaargetijden, al had ik graag wat eigens gezien.

De Sims 4 Sneeuwpret
De Sims 4 Sneeuwpret houdt het bij de meeste alledaagse kledingstukken relatief simpel en legt daarmee de nadruk op de kleinere details.

Japan staat immers centraal in het uitbreidingspakket terwijl die invloeden in Creëer-een-Sim eigenlijk maar amper terug te zien zijn. Een kimono voor iedere leeftijdsgroep en af en toe wat Aziatisch-geïnspireerde patroontjes daargelaten zou je eigenlijk maar amper zeggen dat het Japan is. Net zoals bij bouwen maakt dat het echter prima te mixen met bestaande kledingstukken, al laat het hiermee natuurlijk wel een unieke kans liggen.

Wel zijn er vergelijkbaar met bouwen wat meer rustigere outfits; een sweater in een neutrale kleur die het vooral moet hebben van de subtiele gebreide motiefjes en het gebruik van meerdere lagen aan kledingstukken bijvoorbeeld. Het laat daarmee zien dat de kwaliteit van de kledingstukken met de tijd een stuk beter is geworden.

Toch is het merendeel van de kledingstukken een stuk levendiger en valt vooral het gebruik van de veelal kleurrijke patroontjes op. Zo bevatten veel van de kledingstukken bloemenmotiefjes en wordt er vaak gebruik gemaakt van complementaire kleuren. Hoewel ik niet altijd zo’n fan van het gebruik van felle kleuren ben, misstaat het zeker niet bij de skikleding die in principe altijd te midden van een wit decor gedragen zal worden.

De Sims 4 Sneeuwpret
Het gebruik van vrolijke en unieke patroontjes is erg goed gelukt.

Conclusie

De Sims 4 gaat inmiddels al heel wat jaren mee, maar zo langzamerhand komt het einde toch wel in zicht. De Sims 4 Sneeuwpret is daar een perfect voorbeeld van. Al was het als een van de eerste pakketten uitgekomen, dan zou het met een boel nieuwe features zijn gekomen. Als tiende in de rij voelt het momenteel echter meer als een herhaling van zetten aan. Festivals zijn bijvoorbeeld vrijwel gelijk gebleven en zelfs een vaardigheid zoals klimmen is er feitelijk al.

Voor de een zal dat prima zijn, de ander zal daardoor al snel uitgekeken raken naar Sneeuwpret. Met of zonder Jaargetijden bieden de wintersporten je Sims desondanks een prima vorm van vermaak, al mist het wel de diepgang die veel andere vaardigheden wel hebben. Diepgang mist sowieso in het gehele uitbreidingspakketten, want ook op het gebied van cultuur is het niet heel spannend en blijf je je vooral toch een Westerling voelen.

Op het gebied van bouwen en Creëer-een-Sim is De Sims 4 Sneeuwpret desalniettemin zeker een van de betere pakketten. Het mist naar mijn mening wat Japanse invloeden, maar verder geldt voor beide categorieën dat er voldoende bruikbare content beschikbaar is die ook nog eens prima mixt met bestaande content.

Beoordeling: 6,4

De Sims 4 Sneeuwpret is op zich geen slecht uitbreidingspakket, ware het niet dat een hoop van de features tot op een zekere hoogte al bestonden in eerdere pakketten.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Sneeuwpret
  • Prijs:  40,00

Subonderelen

Mt. Komorebi:8,0
Skiën, snowboarden en klimmen:4,0
Overige gameplay:5,0
Bouwen:8,0
Creëer-een-Sim:7,0

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!