SN Review: De Sims 4 Star Wars – Journey to Batuu

De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu

De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu was op z’n zachts gezegd niet bepaald hartelijk ontvangen door de community. Alleen al kijkende naar de ratio tussen positieve en negatieve beoordelingen bij de aankondigingstrailer moge het duidelijk zijn dat het gros van de Simmers hier niet op te wachten zat. Immers, verkocht als een ‘uniek’ game pack lijkt het op het eerste oog namelijk niet veel meer dan schaamteloze reclame voor de nieuwe Galaxy’s Edge themagebieden in de twee Amerikaanse Disney hoofdparken.

Als fan van beide franchises was ik bij de aankondiging desalniettemin oprecht best enthousiast, al was ik tegelijkertijd ook zeker wel sceptisch over de implementatie. Het epische van Star Wars hem namelijk vaak zit in de actie in bijvoorbeeld de lichtzwaardgevechten en juist datgene is nou vaak lastig te implementeren in een spel zoals De Sims 4. Hoe De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu daardoor in de praktijk bevalt, lees je verder in deze review.

Op naar Batuu

Al meteen vanaf het begin wordt duidelijk dat De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu duidelijk een op zichzelf staand pakket is met vrijwel geen connecties met andere pakketten. Batuu, de nieuwe wereld, is bijvoorbeeld een vakantiewereld – jammer genoeg kun je er dus niet wonen – waar je met een eigen valuta, Galactische Credits, betaalt en je enkel de nieuwe kledingstukken kunt dragen.

Batuu kent in totaal drie verschillende buurten: de Black Spire Outpost, het verzetskamp en het First Order-district. Leuk detail is hierbij dat ook de laadschermen tussen de drie buurten in een typische Star Wars-stijl is gedaan inclusief bijpassende muziek. Het zijn wel nostalgische referenties die je moet herkennen, want anders lijkt het ‘nieuwe’ laadscherm hier eerder een stap terug.

De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu
Batuu brengt de sfeer van Star Wars prima over, zeker in de Black Spire Outpost en het First Order District.

Dat laatste vorm een belangrijk gegeven voor dit pakket. Voor wie namelijk niets van de Star Wars-franchise af weet, komen termen zoals de First Order hoogstwaarschijnlijk aardig uit de lucht vallen. Heel veel achtergrondinformatie geven de bewoners van Batuu je op dat gebied ook niet, al kom je er al vrij snel achter welke factie goed en welke slecht is. Is dat genoeg? Dat lijkt me niet eerlijk gezegd. Echter verwacht ik niet dat dit pakket veel Simmers zal aanspreken die niets met Star Wars hebben, ondanks dat het pakket dat misschien wel had willen en moeten doen.

Black Spire Outpost

De centraal gelegen buurt in Batuu is de Black Spire Outpost. De Black Spire Outpost wordt gekarakteriseerd door de Millennium Falcon, het meest iconische ruimteschip uit Star Wars. Al sluit je je aan bij de schurken, dan kun je er uiteindelijk ook in vliegen, al blijft dat vergelijkbaar met het reizen in een raket gelimiteerd tot een serie kanskaarten. Iedere buurt heeft zo zijn eigen ruimteschip met ieder z’n eigen ruimtereizen.

De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu
De Black Spire Outpost is de buurt waar je in begint en je de meeste voorzieningen vindt.

In de buurt vind je voornamelijk plekken om aan je Sim’s behoeftes te voldoen. In het begin is het wat lastig om uit te vinden wat je in welk gebouw kunt doen, dus gelukkig word je meteen nadat je in Batuu aankomt goed bij de hand genomen om in ieder geval elk gebouw even af te gaan. Helaas zijn het merendeel van die gebouwen geen echte kavels die je kunt bezoeken, want iedere buurt in Batuu kent steeds maar één kavel. In het geval van de Black Spire Outpost is dat Oga’s Cantina. Zoals de naam al aangeeft is dit een simpele bar in de stad waar je drankjes kunt bestellen en kunt genieten van wat muziek.

First Order-district

Het First Order-district lijkt sterk op de Black Spire Outpost – je kunt beide buurten bij elkaar immers al op de achtergrond zien – en bevat naast de First Order standplaats nog een depot om je eigen droïde te kopen. De First Order standplaats is hier de enige kavel in dit district en is in feite niet veel meer dan een opslagplaats. Dat laatste viel me eerlijk gezegd een beetje tegen. Ik had dan wel geen Jungle Avonturen-achtige tempels verwacht om te ontdekken, maar met Kylo Ren voor de deur mag je toch wel iets meer verwachten op het gebied van beveiliging.

De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu
Het First Order District had vanwege de gelijkenissen net zo goed een losse kavel op de Black Spire Outpost kunnen zijn.

Dat is wat mij betreft sowieso een wat tegenvallend punt van dit pakket. Er valt namelijk maar weinig te ontdekken en er zijn ook zeker geen mysteries te ontrafelen. Missies laten je dan weliswaar menigmaal infiltreren in het kamp van de andere factie met als doel de plannen van die factie te achterhalen, maar daar leer je als speler uiteindelijk nog maar weinig van.

Verzetskamp

Het verzet heeft de enige unieke buurt gekregen in Batuu. Waar de overige twee buurten nog stedelijk waren, is het verzetskamp gesitueerd in het bos. Heel veel interessanter maakt dat het nou ook weer niet, omdat je eigenlijk niets in het – tamelijk ruime – bos kunt doen. Er zijn bijvoorbeeld geen planten of kristallen om te verzamelen en zelfs in de rivier achteraan is niet te vissen. Nou snap ik dat het misschien wel wat vreemd aanvoelt om in een Star Wars wereld dezelfde verzamelobjecten aan te treffen, maar toch voelt het zo wat leeg. Dat is sowieso een kritiekpunt dat geldt voor heel Batuu: de wereld ziet er mooi uit, maar er is zo weinig om te doen naast de missies.

Waar de naastgelegen X-Wing niet te missen is, is de basis van het verzet overigens een stukje lastiger te vinden. Die zit namelijk goed verstopt in de omliggende heuvels, al bevat het ook hier niet zo heel veel functionaliteit en ontbreekt er enige beloning mocht je binnengekomen zijn.

De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu
Het verzetskamp zit verstopt in een naastgelegen bos, maar bevat helaas maar weinig bijzonderheden.

Waar het First Order-district nog een droïde bouwplaats heeft gekregen, heeft het verzetskamp een te verkennen grot. Heel noemenswaardig is het overigens niet, aangezien het je steeds een willekeurige beloning geeft.

Missies voltooien

In Batuu zijn drie verschillende facties actief en tijdens je verblijf in de wereld kun je je aansluiten bij een of meerdere facties. Dat doe je door verschillende hoofd- of zijmissies uit te voeren en zo in de rangen te stijgen. De hoofdmissies vormen een soort aaneensluitend verhaal en eindigen uiteindelijk in een belangrijke laatste missie. De zijmissies kunnen eindeloos vaak worden herhaald en zijn vaak iets simpeler.

De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu
Missies kunnen worden gestart bij Sims met een token van een van de drie facties boven hun hoofd.

Allereerst heb je zo het verzet dat vanuit het verzetskamp in feite een guerrillaoorlog uitvoert tegen de First Order in de overige twee buurten. Al help je de ene factie, dan verminder je uiteraard je reputatie bij de ander. De effecten daarvan merk je pas wanneer je missies uit moet voeren in het district van de andere factie. Als verzetsstrijder zal je bijvoorbeeld door de mand vallen wanneer je identiteitsbewijs wordt gecontroleerd. Hoewel de gevolgen vaak beperkt blijven tot een kort gevangenisbezoek, kan je lot ook zomaar in de handen komen te liggen van Kylo Ren. En wie de films heeft gezien, weet dat hij bij tijden nogal een heethoofd kan zijn. Rey is wat zachtaardiger, maar stuurt ongewenste bezoekers ook zonder problemen terug naar de Black Spire Outpost met behulp van de Kracht.

De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu
De basis van het verzet zit goed verstopt in het bos.

Het voegt een beetje moeilijkheid aan de missies toe aangezien stilletjes langs patrouilles sluipen nu een rol gaat spelen. Helaas leent De Sims 4 zich daar niet echt geweldig voor door de langere animaties. Daardoor voelt het zeker in het begin bij tijden aardig frustrerend aan, al merk je ook gauw genoeg dat er verschillende manieren zijn om het jezelf makkelijker te maken. Een droïde kan bijvoorbeeld helpen bij het tijdelijk lamleggen van patrouillerende officieren en zo zijn er nog wel andere handigheidjes. Ik wil daar hier niet teveel over vertellen aangezien een deel van het avontuur hem ook zit in het nadenken over je aanpak.

De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu
Al sluit je je aan bij het verzet, dan zal je vaak communicatietorens moeten hacken.

Net zoals bij De Sims 4 StrangerVille zijn het overigens niet echt moeilijke missies en is het qua gameplay ook niet zozeer innovatief. Het hacken van deuren is bijvoorbeeld niet veel meer dan het maar gewoon vaak genoeg proberen. Frappant detail is dat het lastigste onderdeel van de missies in het begin vaak het vinden van de kleine controlepanelen is, dus dat is eerder frustrerend dan uitdagend.

De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu
De holotafel van de andere factie hacken is het lastigste wat je zult doen in de missies.

De schurken vormen de derde factie en zijn in feite neutraal. Ongeacht je status bij het verzet of de First Order kun je missies voor de schurken voltooien. De schurken zijn vooral bedoeld om meer Galactische Credits te behalen aangezien de uitbetaling grofweg het dubbele is. Verder is het qua gameplay hetzelfde.

Overige gameplay

Star Wars zou Star Wars niet zijn als er geen lichtzwaarden in te vinden zijn, dus ook in De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu mogen ze niet ontbreken. Waar lichtzwaarden in de serie toebehoren aan de Jedi en de Sith, geldt dat hier niet en zijn ze zelfs vrij gemakkelijk te verkrijgen door het voltooien van missies of door ze simpelweg te kopen in de Black Spire Outpost.

De gameplay van lichtzwaarden zelf is aardig beperkt. Het heeft namelijk geen aparte vaardigheid gekregen (het maakt onderdeel uit van fitness) en veel meer dan vriendschappelijk duelleren met andere Sims kun je er nou ook weer niet mee. Tijdens missies heb je er bijvoorbeeld op een extra optie bij bepaalde kanskaarten na maar weinig aan aangezien lichtzwaarden niet gebruikt kunnen worden om officieren uit te schakelen. Eerlijk gezegd zou dat ook zeker niet passen in De Sims 4, maar het laat wel de botsende belangen van zo’n pakket zien. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor blasters of bekende gadgets welke allen enkel nut hebben bij diezelfde kanskaarten.

Wat daarentegen wel prettige toevoegingen zijn, zijn de droïden in de vorm van BB-units en R-units. Deze kun je naar wens in verschillende kleurenconfiguraties aanschaffen en kunnen je helpen tijdens je missies door bijvoorbeeld officieren tijdelijk uit te schakelen. Daarnaast bevatten ze bijvoorbeeld ook een ingebouwde radio en kun je er tegen praten. Ook hier weinig innovatief, maar voor de Star Wars fans onder ons een leuke toevoeging die ook thuis prima gebruikt kan worden.

Bouwen

Met Star Wars heeft men uiteraard een uniek thema dat zich in theorie prachtig leent voor bouwen. Omdat Batuu echter niet echt kavels bevat, is het desalniettemin vooral decoratie dat je in bouwen aantreft. Dat zijn dan enerzijds vooral voorwerpen die je in Oga’s Cantina kunt verwachten zoals een drietal bartafels die mooi naast elkaar geplaatst kunnen worden, metalen items zoals barkrukken en lampen, en een boel gestapelde kisten. Anderzijds zijn het voorwerpen voor in de twee kampen. Voor het verzetskamp zijn dat in het bijzonder de tenten en verschillende lampen, voor het First Order opslagdepot voornamelijk opslagkisten voor blasters.

De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu
De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu bevat veel decoratie die niet altijd even bruikbaar zal zijn.

Ondanks dat de trailer nog wel mooi liet zien hoe je je huis kunt omtoveren in een Star Wars huis, is dat in de praktijk vrij lastig. Veel van de decoratie is namelijk maar groot en daardoor lastig te gebruiken. Bovendien zijn er vrijwel geen deuren en ramen: de kavels in Batuu maken namelijk gebruik van losse omhulsels aan de buitenkant. Daardoor vraag ik me bij veel van de voorwerpen af wat ik er ooit mee moet doen.

Dat maakt het reëel gezien ook lastig om er een goed oordeel over te vellen. Thematisch zit Batuu prima in elkaar als een Star Wars wereld, al komt dat dan weer voornamelijk door de buitenkant. De binnenkant is vooral industrieel en daardoor niet per se gelinkt aan Star Wars. Kleurenopties zijn er daarmee helaas vaak amper tot vrijwel geen en zijn dan vaak nog vrij grauw doordat voornamelijk stenen en metaal wordt gebruikt. In Batuu staat het leuk, maar daarbuiten zijn het vooral echt nicheproducten.

Creëer-een-Sim

Hetzelfde geldt in zekere zin ook voor Creëer-een-Sim, al is het hier wel een stuk beter gelukt om de iconische Star Wars sfeer over te brengen. Dat komt dan ook voornamelijk doordat er zeker op het gebied van outfits genoeg keuze is. Zo is er bijvoorbeeld het karakteristieke oranje pilotenoutfit voor het verzet of het stormtrooper-kostuum voor de First Order en zijn ook de outfits van Rey en Kylo Ren te vinden. De meeste outfits zal je moeten ontgrendelen, al kun je ze ook hier vroegtijdig ontgrendelen met behulp van cheats.

De meer neutrale kleding is beduidend soberder. Het fijne is dat de kleding goed past binnen het Star Wars thema, maar dat datzelfde thema tegelijkertijd niet te nadrukkelijk aanwezig is. Dat maakt de meeste kledingstukken ook prima te gebruiken als reguliere outfits. Hier staat dat echter zowel als een plus- als een minpunt aangezien de kledingstukken zich nu een stuk lastiger distantiëren van de eerdere kledingstukken. Zeker gezien de wat meer sobere trend die ook hier wordt doorgetrokken zijn het al met al niet de meest in het oog springende kledingstukken. De stoffen motiefjes op de kledingstukken geven het nog enige persoonlijkheid, maar verder ontbreken spannende patroontjes of andere details.

Conclusie

Helaas weet De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu niet echt te overtuigen en lijkt het daarmee toch zijn negatieve verwachtingen waar te maken: een puur commerciële samenwerking met de Amerikaanse Disneyparken zonder inhoudelijk echt met bijzondere nieuwe features te komen. Batuu is een mooie wereld, maar is helaas tamelijk leeg met weinig unieks om te ontdekken. De missies zijn prima om een keertje doorheen te lopen, maar net zoals bij De Sims 4 StrangerVille wordt het al gauw repetitief. Bouwen bevat voornamelijk aardig wat decoratie en is daarmee lastig te gebruiken buiten Batuu en specifieke Star Wars bouwsels. Creëer-een-Sim scoort in dat opzicht nog het beste met op zich een best aardige collectie die zowel in Batuu als erbuiten niet misstaat. Het probleem is echter dat het door zich neutraler te houden, zich moeilijk weet te onderscheiden van de overige pakketten. Door de wat meer sobere sferen is het daardoor al gauw ondergeschikt aan andere pakketten.

Beoordeling: 5,3

Al houd je van Star Wars, dan is De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu op zich nog niet eens zo heel slecht. Het probleem is desondanks dat het verrassend weinig nieuws toevoegt voor een game pack en snel repetitief wordt.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu
  • Prijs:  20,00

Subonderelen

Creëer-een-Sim:7,0
Batuu en bouwen:6,0
Missies voltooien:5,0
Overige gameplay:3,0

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!