SN Review: De Sims 4 Uitgebreid Breien

De Sims 4 Uitgebreid Breien

Na het succes van De Sims 4 Wasgoed Accessoires was het wachten op een volgend accessoirespakket dat met invloed van de community tot stand zou komen. Ruim twee en een half jaar later is het zover met de komst van De Sims 4 Uitgebreid Breien, een pakket dat zich richt op het zelf breien van kledingstukken en voorwerpen.

Waar het concept achter de stemrondes in grote lijnen nog hetzelfde is gebleven, is het thema van het pakket dat gelukkig allerminst. Daarbij is breien niet het meest voor de hand liggende thema door het ietwat oubollige karakter van de vaardigheid. Tijdens het stemproces is echter gekozen voor een frisse en moderne aanpak, wat resulteert in een opvallend accessoirespakket dat voorafgaand aan de release ook mijn interesse als iemand die nog nooit heeft gebreid, had opgewekt. Of Uitgebreid Breien al deze verwachtingen waarmaakt, lees je in deze review!

EA Game Changers

Met dank aan EA voor het verlenen van vervroegde toegang!

Breien

Net zoals bij De Sims 4 Bowlingavond Accessoires komt ook De Sims 4 Uitgebreid Breien met een eigen vaardigheid: breien. Ditmaal heeft de vaardigheid echter een beduidend belangrijkere rol gekregen. Veel van de content van het accessoirespakket in zowel bouwen als ook Creëer-een-Sim is namelijk te ontgrendelen met behulp van die vaardigheid.

Dat maakt dat het qua content zeker in het begin wat mager aanvoelt, maar het heeft ook zeker z’n charme eerlijk gezegd. Met alle uitbreidingen die al zijn uitgebracht tot nu toe – vergeet niet dat dit al accessoirespakket zeventien (!) is – is er al voldoende content beschikbaar en is wat extra uitdaging wat mij betreft altijd welkom. Wil je die uitdaging niet, dan kun je altijd nog cheats gebruiken waarmee de situatie hetzelfde wordt als bij andere accessoirespakketten.

De Sims 4 Uitgebreid Breien
Sims kunnen andere Sims leren breien. Bovendien kunnen zelfs kinderen de breivaardigheid meesteren.

Breien is op zichzelf redelijk vergelijkbaar met de overige vaardigheden waarmee je voorwerpen kunt maken. Alle content ontgrendelen is overigens absoluut niet goedkoop. Bij het beginnen aan een nieuw breisel koop je namelijk automatisch de benodigde hoeveelheid wol voor zo’n twintig tot honderd Simdollars. Daarbij zul je ook in Creëer-een-Sim iedere kleurenoptie apart moeten ontgrendelen! Hoewel ik geen tijd had om het zelf te proberen, kan ik me voorstellen dat je best wel even bezig bent om alles te ontgrendelen.

Breien is dus geen goedkope vaardigheid om überhaupt al te verbeteren, maar gelukkig is er ook genoeg aan te verdienen. De meest opvallende nieuwe feature bij de vaardigheid is dan ook de toevoeging van de online webwinkel Fopsy. Daarop kun je zelfgemaakte producten – niet alleen gebreide artikelen – aanbieden en wachten tot er biedingen op komen.

Het is leuk om te zien dat het systeem niet zo binair is als bij bijvoorbeeld de vlooienmarkt uit De Sims 4 Stedelijk Leven. Biedingen kun je namelijk accepteren of afwijzen en het opnieuw proberen. Misschien komen er ook wel geen biedingen, want na een aantal dagen wordt je artikel verwijderd van Fopsy en zul je het dus sowieso opnieuw moeten plaatsen. Daarvoor betaal je steeds 10 Simdollars. Het vereist daarmee iets meer eigen input om zelf bij te houden of er al een bod is en of je er al dan niet mee akkoord gaat.

Creëer-een-Sim

Midden in de zomer een accessoirespakket vol met gebreide kleding reviewen voelt logischerwijs wat vreemd aan, al bevat Uitgebreid Breien zeker niet alleen maar winterkleding. Truien, vesten en sjaals vormen logischerwijs de basis, maar daaromheen vind je met name bij de vrouwen ook een paar zomerse tops.

De Sims 4 Uitgebreid Breien
Gebreide kleding is nog verrassend hip en kleurrijk. Bovendien is het ook zeker niet alleen maar winterse kleding geworden.

Het leuke van gebreide kledingstukken is dat je er duidelijk de breimotiefjes in kunt terugvinden. In combinatie met de vaak wat frissere kleurencombinaties maakt dat het aanbod prima gevarieerd. Waar gebreide kleding bovendien vaak enigszins oubollig aanvoelt, is het door deze aanpak duidelijk een stuk meer hedendaags en hipper. Wat meer gebreide patroontjes waren desondanks leuk geweest bij de truien zoals bijvoorbeeld bij de outfit hierboven, al wordt het dan waarschijnlijk al gauw te bont.

Wil je het wel een tikkeltje bonter en excentrieker, dan heb je altijd nog de zogenoemde ‘Verboden Trui’, welke je kunt ontgrendelen door het nieuwe ‘Breikoning(in)’-doel te voltooien en de breivaardigheid te meesteren. Naast een nieuwe vaardigheid komt Uitgebreid Breien dus ook met een eigen bijpassend doel. Voor een accessoirespakket is dat absoluut een onverwachte maar welkome toevoeging.

Niet alle kledingstukken zijn volledig gebreid. Spijkerbroeken zijn bijvoorbeeld nog gewoon gemaakt van ouderwetse spijkerstof en ook de laarzen voor vrouwen bevatten enkel een gebreide rand. Daarmee is breien als thema over het algemeen vrijwel altijd wel te herkennen. Tevens is de balans tussen mannen en vrouwen prima en krijgen ook peuters en kinderen een paar items. Grappig genoeg is er zelfs een nieuwe outfit voor baby’s om te maken, dus het mooi om te zien dat die mogelijkheid er ook is.

De haarstijlen zijn in vergelijking met de vorige pakketten niet heel speciaal, al is het ook zeker niet slecht. De meest opvallende haarstijl is de haarstijl met dreadlocks voor vrouwen en meisjes. Hoewel ik van dreadlocks op zichzelf niet zo’n fan van ben, valt niet te ontkennen dat deze haarstijl erg goed gedaan is en waarschijnlijk genoeg gebruikt zal worden.

Bouwen

De community zeggenschap geven over de content van een accessoirespakket heeft zo z’n voordelen zoals bleek bij De Sims 4 Wasgoed Accessoires, maar hoeft vanuit het standpunt van een recensent niet altijd geweldig uit te pakken. De Sims 4 Uitgebreid Breien is daar in het geval van bouwen wat mij betreft een voorbeeld van.

De Sims 4 Uitgebreid Breien
Een overzicht van alle voorwerpen uit bouwen.

Bij een accessoirespakket telt ieder voorwerp en het nadeel is nu dat zo’n beetje de helft bestaat uit tamelijk kleine decoratie of speelgoed welke met behulp van de breivaardigheid gemaakt kunnen worden. Hoewel de kneuterigheid ervan natuurlijk leuk past bij het thema van breien, gaat dat ten koste van de grotere meubels die je wilt gebruiken bij het inrichten van kavels. Hoewel niet iedereen het ermee eens zal zijn, vind ik decoratie als basis van een accessoirespakket lastig te rechtvaardigen als de decoratie zelf zo gemakkelijk te vervangen is door decoratie uit het basisspel of overige pakketten.

Als je kijkt naar de breivaardigheid, dan zijn de grootste objecten die je ermee kunt breien namelijk de poef, het vloerkleed en de brievenbus. Misschien is het niet realistisch om echt meer en grotere objecten te verwachten, maar als je ziet dat lang niet alle te breien voorwerpen volledig gebreid zijn, hadden grotere meubels als keukentafelstoelen of tafels met een gebreid kleed erop niet misstaan.

De Sims 4 Uitgebreid Breien
Ook in bouwen geldt dat Uitgebreid Breien best trendy is en je veel van dit soort frisse kleurencombinaties tegenkomt.

Kijkende naar de kwaliteit van deze te breien objecten, dan valt op dat met name het allerkleinste speelgoed wat tegenvallend is en ook de poef en het vloerkleed wat simpel zijn als het gaat om kleurenopties. De rest zit kwalitatief echter prima in elkaar. Met name de verschillende hangplanten zie ik mezelf zeker wel vaker gebruiken.

Voorwerpen die gewoon in bouwen aan te schaffen zijn, zijn voornamelijk bedoeld om een werkatelier mee aan te kunnen kleden. Zo zijn er verschillende kasten en bureaus tot aan grotere ophangrekken voor aan de muur om breiklossen aan op te hangen. De verschillende kleurenopties van deze voorwerpen stralen duidelijk de frisse en enigszins hippe insteek van het pakket uit. Dat zie je ook duidelijk aan de kleinere details in deze voorwerpen zoals de garenklossen in allerlei kleuren tot opgehangen slingers.

Inhoudelijk geldt ook hier echter dat er te weinig objecten overblijven om een ‘vullend’ pakket mee te maken. Een willekeurige deur voegt bijvoorbeeld maar weinig toe zonder ramen en ook de bank plus stoel staan enigszins op zichzelf. Het zijn kleine minpunten die hier misschien zwaar worden uitgelicht, maar dat is uiteindelijk wel zoals het is als je naar het assortiment in z’n geheel kijkt en de waarde ervan probeert te beoordelen.

Conclusie

De Sims 4 Uitgebreid is een interessant accessoirespakket aangezien de nieuwe breivaardigheid zo sterk in de content van het pakket geweven zit. Met name bij de kledingstukken past het thematisch erg goed om ze eerst zelf te moeten breien. Dat brengt natuurlijk wel het nadeel met zich mee dat je later verplicht bent die vaardigheid vaak flink te verbeteren al wil je net dat ene item kunnen gebruiken. Gelukkig is dat probleem ook gemakkelijk genoeg te omzeilen met behulp van een enkele cheat.

Kwalitatief zitten de kledingstukken prima in elkaar. Een patroontje hier en daar had wat mij betreft wel gemogen, al zijn de kledingstukken ook nu al aardig gedetailleerd via de breimotiefjes en gebruikte kleurenschema’s. De stijl is fris en hip, en daarmee zeker niet het oubollige dat je van de vaardigheid zou verwachten.

Als het gaat om bouwen moet je jezelf duidelijk de vraag stellen in hoeverre je van alle kleine decoratiestukken houdt. Hoewel niet te ontkennen valt dat het sfeervol is, zijn de meeste van die decoratiestukken naar mijn mening te gemakkelijk te vervangen door decoratiestukken uit bijvoorbeeld het basisspel. Dat is jammer, zeker gezien de stijl en detaillering gebruikt in de grotere meubelstukken zoals de kasten wel echt mooi en uniek is.

EA Game Changers

Met dank aan EA voor het verlenen van vervroegde toegang!

Beoordeling: 7,0

De Sims 4 Uitgebreid Breien experimenteert met de mogelijkheid om voorwerpen en kledingstukken te laten ontgrendelen in plaats van ze meteen beschikbaar stellen. Conceptueel werkt dat prima en is de uitdaging welkom, alleen schiet het te kort in de uitvoering bij bouwen. De nadruk op de kleinere decoratiestukken en speelgoed verlegt namelijk helaas van de focus van kwalitatief goede en interessante voorwerpen naar ietwat simpele en gemakkelijk vervangbare objecten.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Uitgebreid Breien
  • Prijs:  10,00

Subonderelen

Breien:8,0
Creëer-een-Sim:8,0
Bouwen:5,0

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!