SN Review: De Sims 4 Word Beroemd

SN Review: De Sims 4 Word Beroemd

Licht, camera, actie! Uw aandacht graag voor het tweede uitbreidingspakket van 2018, De Sims 4 Word Beroemd! Zonder de tussenkomst van game packs of een dozijn aan accessoirepakketten volgt dit zesde uitbreidingspakket voor de verandering eens direct op zijn voorganger, De Sims 4 Jaargetijden. Het is een glimp van de nieuwe strategie van Maxis waarmee de lat hoog wordt gelegd.

Bovendien is De Sims 4 Word Beroemd met beroemdheden en acteren in alle eerlijkheid nou niet echt een pakket waar het gros van de community om smachtte. Desondanks is een sterke verrassing vaak meer waard dan een tegenvallende klassieker, dus wie weet is De Sims 4 Word Beroemen wel eenzelfde lot beschoren.

EA Game Changers

Met dank aan EA voor het verlenen van vervroegde toegang.

Mediaproductievaardigheid
Het maken van een speelgoedreview bij het videostation is een van de manieren om beroemd te worden in De Sims 4 Word Beroemd.

Acteren

Zoals de introductie al liet doorschemeren is acteren een belangrijke toevoeging van De Sims 4 Word Beroemd. Acteren is vergelijkbaar met de drie carrières uit De Sims 4 Aan het Werk een open carrière waarbij je ervoor kunt kiezen om met je Sim mee te gaan naar zijn werk. Hoewel het me in eerste instantie niet echt enthousiast maakte – immers, open carrières zijn op zichzelf niets nieuws – is het innovatiever gebleken dan dat alleen.

Zwaardgevecht
Zwaardgevechten blijven altijd mooie scenes om te zien.

Acteren kent om te beginnen namelijk geen vaste werktijden en je mag dus tot op een zekere hoogte ook zelf bepalen hoe vaak je werkt. Dat begint met name bij het kiezen waar je auditie voor wil gaan doen – helaas, in dit gedeelte kun je nog niet met je Sim meegaan. Word je vervolgens ook daadwerkelijk gecast, dan volgt meestal een dag later pas de daadwerkelijke productie en uitbetaling.

Dat maakt geld verdienen niet altijd even consistent, al lukt het meestal wel als je aan de aanbevolen eisen voldoet. Iedere klus is namelijk gelinkt aan een bepaalde vaardigheid. Je kunt je dus redelijk focussen op een paar vaardigheden en daar alle klussen voor pakken, maar geheid kom je dan ook situaties tegen waarbij je niets zinnigs kunt doen. Spreiden over meerdere vaardigheden is dus verstandig en dat houdt de carrière ook interessanter op de lange termijn. Sowieso kun je dan kiezen voor de klussen die het meeste opleveren, want later in de carrière kan daar nogal wat verschil in zitten.

Natuurlijk mist er hier nog een belangrijk aspect uit dat plaatje: hoe goed je Sim nou is in het acteren zelf. Daarvoor is er de nieuwe acteervaardigheid die je normaliter vanzelf wel verbetert naarmate je verder komt in de carrière. Doordat de acteercarrière dynamisch is en geen promotievereisten kent, vergeet je soms ietwat te gemakkelijk dat die vaardigheid er is terwijl het wel degelijk nodig is om werkdagen succesvol(ler) af te ronden.

Het is dan ook fijn om te zien dat je tevens thuis aan de acteervaardigheid kunt werken op een vergelijkbare manier als hoe dat bij charisma gaat. Met een andere Sim kun je namelijk scenes samen oefenen en ook alleen kun je dat met behulp van een spiegel. Later in de vaardigheden kun je zelfs scenes opvoeren voor fooi om wat Simdollars bij te verdienen.

Make-up laten doen
Eenmaal in de studio is je eerste taak je haar en make-up laten doen en vervolgens je kostuum aantrekken.

Een werkdag voor een acteur is daarentegen vaak wat eenzijdiger en volgt steeds eenzelfde principe. Laat eerst je haar en make-up doen, dan je kostuum, eventueel nog wat eten of scenes oefenen met je tegenspeler en dan is het wel zo’n beetje tijd voor de productie zelf. Zo’n productie bestaat dan steeds uit een stuk of vijf verschillende scenes die ieder één interactie vereisen, te herkennen aan de acteerkruizen op de grond of aan gloeiende objecten.

Om het hier toch wat interessanter te houden zijn er ook zogenoemde ‘riskante acties’. Hoewel het misschien enigszins van De Sims Mobile is afgekeken, geven riskante acties je meer werkprestaties en faam waarbij de kans beduidend groter is dat het precies het tegenovergestelde bewerkstelligd. Hoewel niet altijd even goed te zien is of een actie nou succesvol was of niet, zie je dat uiteindelijk wel terug je werkprestaties voor die dag.

Filmset
De studio staat vol met Sims met ieder zijn eigen rol. Onder in beeld zie je bijvoorbeeld de regisseur en de camerabediende, terwijl op het podium alle spelers klaarstaan voor hun specifieke scene.

Ook hier geldt dat de acteervaardigheid weer een belangrijke rol speelt. Hetzelfde geldt tegelijkertijd ook voor de thuisopdrachten voorafgaand aan de klus. Voltooi die en je krijgt bij specifieke interacties een voordeel. Het is leuk om te zien dat die terugkoppeling nu ook eindelijk direct betekenis heeft op wat je op het werk doet.

Beroemd worden

Hoe hoger je komt op de acteerladder, hoe meer Sims je naam zullen kennen. Zoals de titel van het uitbreidingspakket al luidt, wordt je Sim beroemd. Hoewel het niet per se gelimiteerd is tot de acteercarrière – veel carrières en vaardigheden zijn uitgebreid om er beroemd mee te kunnen worden – leent acteren zich er wel het beste voor.

Award gala
Als beroemde acteur maak je kans op een speciale award tijdens het award gala.

Beroemd worden is op zichzelf niet heel moeilijk. Je zorgt ervoor dat je je in het openbaar begeeft en voert dan een van de interacties uit waarbij het groene ‘roem’-label staat. Rondhangen met andere beroemdheden alleen is (gelukkig) namelijk niet langer genoeg.

Bij een nieuwe save vereist dat zeker in het begin best wat toewijding en véél tijd. Zonder vergevorderde vaardigheden of carrières mis je namelijk nog de meest krachtige interacties. Natuurlijk, een dag lang in het openbaar een muziekinstrument zonder enige voorgaande ervaring bespelen brengt je misschien een eindje op weg, maar efficiënt is het dus niet. En ja, vals zingen in het openbaar geeft je (opvallend genoeg, al is het ook weer logisch als je erover nadenkt) ook roem en niet eens een negatieve gemoedstoestand vanwege je lage vaardigheidsniveau waar dat laatste juist wel gebeurt binnen persoonlijke kringen.

Toneelclub
Voor kinderen en tieners is er de toneelclub, een nieuwe naschoolse activiteit. Naast dat je Sim zo al eerder de acteervaardigheid kan verbeteren, is het ook een goede manier om beroemd te geraken.

Dat brengt ons bij de tweede vaardigheid uit het uitbreidingspakket: mediaproductie. Waar de naam nog enigszins op de vlakte blijft, laat de vaardigheid mooi zien dat ook De Sims 4 met zijn tijd is meegegaan. Vloggen is bijvoorbeeld een van de zaken die ermee kunt doen net zoals dat je drones kunt inzetten om je tijdens al je activiteiten te volgen. Bewerk de video’s en upload ze om royalty’s en roem te krijgen of doe datzelfde tijdens het produceren van muziektracks.

Mediaproductievaardigheid
Het produceren van tracks met de mediaproductievaardigheid.

Beroemd zijn

De nieuwe roemvoordelen geven de belangrijkste voordelen bij het beroemd zijn. Hoe beroemder je wordt, hoe meer je er kunt nemen en hoe sterker ze worden. Neem bijvoorbeeld ‘CelebuSerum’ waarbij je dagelijks speciale emotiedrankjes ontvangt of ‘Baanbreker’ waarmee geüploade video’s altijd trendy zullen zijn en andere Sims jouw outfits zullen kopiëren. Tegelijkertijd betekent het ook toegang tot de meest exclusieve plekjes van de stad. Helaas zijn dat er standaard maar twee – Del Sol Valley, de nieuwe wereld, is namelijk maar klein; daarover later meer – maar je kunt er zelf natuurlijk naar hartenlust plekjes voor bijbouwen in andere werelden.

Geld laten regenen
Het geld laten regenen blijft toch een van de mooiste nieuwe interacties uit het pakket. Ben je miljonair, dan kun je zelfs tot 10.000 Simdollars tegelijk de wereld in gooien en daar best wat roem voor terugkrijgen.

Verder zijn er voor beroemdheden speciale evenementen om je roem verder uit te breiden. Zo heb je bijvoorbeeld het wekelijkse award gala waar prijzen worden uitgereikt aan allerlei prestaties zoals goed acteerwerk maar bijvoorbeeld ook voor het beste boek of schilderij. Samen met het feit dat je niet gelimiteerd bent tot de acteercarrière om beroemd te worden, laat het goed zien dat De Sims 4 Word Beroemd hiermee zo veel mogelijk probeert te integreren tussen alle oude content.

Toch kent beroemd zijn zo ook zijn nadelen. Vergelijkbaar met hoe vampieren ook vampierzwaktes kennen, krijgen beroemdheden zogenoemde eigenaardigheden. Deze kun je ditmaal echter niet zelf kiezen en ‘krijg’ je op basis van je gedrag in het openbaar. Is je Sim bijvoorbeeld een keer flink boos of verdrietig in het openbaar, dan heb je een goede kans om ‘Emotiebom’ te krijgen waarmee je juist weer vaker zo’n emoties in het openbaar zult krijgen. Het laat mooi zien dat je gedrag ook al vrij snel consequenties kan hebben en hoe goed je ook je best doet, op den duur ga je hoe dan ook een eigenaardigheid krijgen.

Roeminfo
Het roeminfo menu waarin iedere beroemdheid zijn of haar roemvoordelen kan kopen. Hoe beroemder je wordt, hoe sterker de voordelen worden. Heb je een positieve of negatieve reputatie, dan kun je ook kiezen uit de respectievelijk laatste en eerste kolom.

Overigens hoeven de eigenaardigheden nog niet eens nadelig te zijn. De eerste eigenaardigheid waar ik bijvoorbeeld mee in aanraking kwam was ‘Paparazzi-fan’ die je krijgt door veel met de paparazzi om te gaan. Er is dan steeds wel meer paparazzi, maar tegelijkertijd geeft poseren jou juist een zelfverzekerde gemoedstoestand. Zo zijn er wel meer eigenaardigheden die op het eerste oog niet nadelig lijken maar letterlijk gewoon ietwat ‘eigenaardig’.

Nu we het dan toch hebben over paparazzi; samen met alle fans die constant mee je meegaan hoort dat enerzijds bij de leukste momenten van beroemd zijn maar anderzijds zal het ook niet altijd even gewenst meer zijn. De aandacht die je krijgt schaalt goed met je beroemdheidsniveau waardoor je er echt past ‘last’ van zult krijgen op het moment dat je een vier sterren beroemdheid bent. Een misstap zoals een niet geslaagde interactie en je wordt opgezadeld met (sterkere) negatieve gemoedstoestanden. In de praktijk zul je daar vaak weinig van merken en valt eerder op dat de paparazzi contant ietwat ongelukkig lijkt te wisselen tussen de rol als paparazzi en als fan. Waar ze het ene moment nog met hun professionele camera staan te fotograferen, staan ze het volgende moment te schreeuwen als fan.

Celebrity vermomming
Ben je beroemd zijn even zat, dan kun je altijd nog in de celebrity vermomming over straat gaan.

Gelukkig hoef je niet altijd omringd te zijn door fans en paparazzi door het speciale undercover systeem waarmee je tijdelijk gewoon weer als normale Sim door het leven kunt. Je krijgt dan wel geen roem, maar kunt je gewoon vrij rond bewegen. Puntje van kritiek hierbij is dat je die outfit niet kunt aanpassen. Op zich logisch, maar je blijft wel altijd opgescheept met diezelfde (niet altijd even mooie) hoed en zonnebril.

Reputatie

Nieuw is hierbij dat je ook een reputatie kunt opbouwen die iets zegt over hoe je bekendstaat bij de gewone Sims. Het kent zeven niveaus – drie positieve, drie negatieve en een neutrale – en hoewel de effecten in het begin nog niet echt te merken zijn, komt dat wel steeds meer zodra je in de extremen komt.

Handtekening uitdelen
Handtekeningen uitdelen geeft je niet alleen roem, maar ook nog een betere reputatie.

Reputatie verkrijgen of verliezen is daardoor ook een flink stuk moeilijker dan bij het beroemd worden en je zult er dus ook echt actief je best voor moeten doen. Een paar gemene interacties en je bent echt nog niet meteen de slechterik van de stad. Het vereist tijd en zeker in het begin misschien nog wel meer dan alleen roem. Zoek ruzie met anderen en vecht veel, pas dan gaat het echt tellen.

Een positief imago verkrijgen is zelfs nog lastiger omdat alleen vriendelijke interacties niet genoeg doen. Doneer geld of doe aardig met de paparazzi en uiteindelijk kun je met behulp van liefdadigheidsstreams, een onderdeel van de mediaproductievaardigheid, een naam opbouwen. Heb je eenmaal genoeg reputatie, dan kun je ook uitgenodigd worden voor een van de twee speciale evenementen – het liefdadigheidsfeest waarin geld wordt ingezameld of het hekelfeest waarin het draait om ondeugd en andere Sims zwartmaken – en dat zijn met afstand de meest krachtige manieren om aan je reputatie te werken.

Je reputatie staat overigens compleet los van hoe beroemd je bent, dus je bouwt ook reputatie op zonder beroemd te zijn. Tegelijkertijd ervaar je ook hoe de stad daarop zal reageren.

Del Sol Valley

Niet onverwachts vormt de bakermat van de hedendaagse westerse filmindustrie, Los Angeles, het decor voor De Sims 4 Word Beroemd. Del Sol Valley kent daarmee een klimaat en vegetatie vergelijkbaar met Oasis Springs, alleen dan beduidend groener in de stedelijke gebieden en met veel meer aankleding.

Om te beginnen is Del Sol Valley met elf kavels plus een filmstudio een tamelijk kleine wereld. Zoals de SimGuru’s al uitlegden voorafgaand aan de release begint De Sims 4 langzamerhand haar limiet te bereiken met het aantal Sims per save en om dat moment uit te stellen, worden de werelden simpelweg kleiner. Voor nu is het nog te doen, maar heel veel kleiner moet het eigenlijk ook niet gaan worden om de werelden nog enigszins een eigen leven te geven. Vergeet niet dat we juist (ergens wonende) beroemdheden en exclusieve plekjes in de stad nodig hebben in zo’n uitbreidingspakket.

Mirage park

Mirage Park
Mirage Park heeft helaas maar drie kavels, maar bevat wel een heel gedetailleerde omgeving.

De eerste suburb die je zo tegenkomt is de low-end startersbuurt Mirage Park. Het is een buurt die qua stijl redelijk vergelijkbaar is met de beginnersbuurten uit eerdere buurten, alleen dan iets meer stedelijk. En in dat laatste zie je pas hoe sterk de buurten er grafisch op vooruit zijn gegaan. Hoewel er namelijk maar drie bewoonbare huizen staan, kun je nog mijlenver andere huizen en straten vinden. Ook de subtielere details als graffiti op de muren of een snelweg op de achtergrond geven die duidelijke low-end en levendige sfeer. In dat opzicht is de speeltuin onder in beeld misschien al iets te kleurrijk, al past dat tegelijkertijd ook wel weer bij De Sims 4.

Starlight Boulevard

In downtown Starlight Boulevard vind je al je openbare kavels waardoor je hier het vaakst zult komen. Je vindt hier bijvoorbeeld een filmmuseum waar slim gebruikt wordt gemaakt van de nieuwe decorstukken en uiteraard ook de eerdergenoemde luxere lounges waar je een sterrenstatus nodig hebt om (bepaalde ruimtes) binnen te komen. Kenmerkend voor al deze kavels is het gebruik van de twee nieuwe kaveleigenschappen die extra veel beroemdheden aantrekken.

Starlight Boulevard
Starlight Boulevard is zelfs ’s nachts een levendige plek waar je je prima kunt vermaken.

Na San Myshuno uit De Sims 4 Stedelijk Leven zit je in Starlight Boulevard weer echt in het hart van de stad. Het blijft hier in het bespeelbare gebied wel bij laagbouw, al zie je in de achtergrond toch ook wat bescheiden appartementencomplexen. Ook hier geldt dat de sfeer meer dan prima is, en dat ’s nachts de schijnwerpers en zelfs de knipperende lichtjes op de palmbomen de stad ook tot in de late uurtjes levendig weten te houden. Daarbij hoort ook de karakteristieke Walk of Diamonds waar beroemdheden hun eigen tegeltje kunnen leggen zodra ze niveau 10 van een carrière hebben behaald. Leuk dat ook hieraan gedacht is!

The Pinnacles

The Pinaccles
In The Pinaccles wonen de echte supersterren. De kavels hebben dan ook niet voor niets allemaal een speciale kaveleigenschap die de beroemdheden nog net wat makkelijker beroemd laten worden.

De laatste high-end buurt, The Pinnacles – gebaseerd op de Hollywood Hills, is inspiratiegetrouw de plaatst waar het echte celebrityleven plaatsvindt en je als gewone Sim ook niet zomaar kunt komen. Bezoek de buurt in de nacht of tijdens zonsondergang en je hebt een werkelijk prachtig uitzicht over het lagergelegen centrum. Helemaal perfect is dat overigens niet omdat bijvoorbeeld de straatlichten als een tweedimensionaal object niet altijd even goed over de achtergrond word gerenderd.

Buiten het uitzicht vind ik het wel de minst spectaculaire buurt. De villa’s zijn namelijk niet eens zo lux of mooi en ook de buurt zelf voelt een stuk kaler aan. Het scheelt natuurlijk ook dat de andere buurten redelijk levendig waren met alles wat er om je heen gebeurt terwijl dat hier maar voor één kant geldt. Bovendien is er ook niet eens iets van een plek om te vissen of met Sims samen te komen, dus er is ook letterlijk weinig te doen buiten je thuiskavel.

Plumbob Studio

Plumbob Studio
Plumbob Studio is de plek waar alle opnames worden gedaan. Het is een groot complex waarbij logischerwijs alleen deze voorste studio gebruikt wordt.

Niet op de wereldkaart getoond is de filmstudio, Plumbob Studio, waar Plumbob Pictures al haar films en reclames opneemt. Ook hier is het gebied nog best ver volgezet met andere studio’s en decorstukken, al merk je daar eigenlijk maar weinig van omdat je immers altijd binnen zit. Jammer is ook dat je de studio niet aan kunt passen, al is dat voor het correct werken van de carrière begrijpelijk.

Creëer-een-Sim

Bij acteren horen kostuums en die zijn er dan ook. En veel ook; natuurlijk hebben we een hoop verschillende thema’s en voor zo’n beetje ieder thema krijgen zowel de mannen als de vrouwen meestal twee outfits. Meestal is dat een outfit voor het volledige lichaam (inclusief schoenen) met soms nog een hoofddeksel. Een paar outfits hiervan zul je moeten ontgrendelen met de acteervaardigheid.

Vergelijk het alles maar eens met bijvoorbeeld de heldenkostuums uit De Sims 4 Griezelige Accessoires en je ziet meteen hoe sterk de pakketten van De Sims 4 erop vooruitgegaan zijn. Van de cowboyoutfits tot de Victoriaanse jurken, er is overal aardig wat aandacht aan besteed; zie de borstplaat bij de ridderoutfit maar bijvoorbeeld. Het heeft allemaal misschien wat weinig kleurenopties, al kun je die op de set toch niet zelf selecteren.

Creëer-een-Sim

In diezelfde trend vind je ook wat werkoutfits voor producers op de set. Zo mooi of gedetailleerd als de kostuums is het uiteraard niet, maar dat hoeft in dit geval ook niet. Het bevat de sfeer en dat is hier genoeg.

Creëer-een-Sim
Toch wel mijn favoriete outfit en haarstijl uit het pakket. Het broekpak kenmerkt zichzelf door de frisse kleuren terwijl de haarstijl een subtiele en strakke highlight bevat.

Dat allemaal daargelaten – uiteindelijk toch wel grofweg een derde deel van de Creëer-een-Sim content – brengt ons bij de dure designerkleding voor de jetset. Ook hier geldt dat het niet zo mooi of afgewerkt is als de kostuums, maar met frisse kleurencombinaties en bovenal een luxe uitstraling doet de kleding in ieder geval het thema van het pakket eer aan.

Dat geldt overigens niet voor alles want een aantal zo goed als effen jurken hadden ze er wat mij betreft net zo goed niet in kunnen doen. Het staat daarmee in een schril contrast met het feit dat er tegelijkertijd ook echt wel een aantal geweldige items inzitten. Dat geldt bijvoorbeeld voor het stijlvolle broekpak met de fleurige bloemenpatroontjes dat je hierboven kunt zien en verder ook voor vrijwel alle haarstijlen. Daarbij heeft men zich met name bij de highlights duidelijk uitgeleefd. Zo kun je met dit pakket letterlijk alle kleuren van de regenboog tegelijk dragen in je haar! Of veel Simmers het in de praktijk ook zullen gebruiken is een tweede, maar ik weet vrij zeker dat er genoeg lof voor is.

Zo zitten er wel wat meer van die over-the-top items bij waar je maar net van moet houden, al past ook dat zeker bij de sfeer van het pakket. Want zeg nou zelf; wat moet je als beroemdheid tegenwoordig nou zonder je De Toppers-achtig glitterpak?

Creëer-een-Sim
Een paar shirts en wat haarstijlen voor kinderen.

Kinderen en peuters blijven in dit pakket enigszins achter. Ze krijgen allebei wel wat kleurrijke items, maar eerlijk gezegd weinig noemenswaardig.

Bouwen

Eenzelfde verdeling vinden we ook in bouwen waarbij ditmaal de vele decorstukken de basis vormen. Net zoals dat er veel aandacht aan de kostuums is besteed kan datzelfde gezegd worden voor deze categorie. Zelfs met slechts een paar objecten op de set weet het pakket al bij vrijwel iedere set een prima sfeer neer te zetten, mede ook doordat de green screens vaak mooie en bovenal getailleerde achtergronden bevatten. De meeste decorstukken zullen desondanks verder weinig gebruikt worden, dus daar zal ik hier ook weinig meer op ingaan.

Podia
Vijf van de in totaal veertien podia die je kunt ontgrendelen. Daargelaten of je het ook daadwerkelijk in je achtertuin gaat plaatsen dan natuurlijk, dit is immers al een 64 bij 64 kavel.

Hoewel Creëer-een-Sim zich eigenlijk enkel op de luxe galajurken en outfits richt, heeft bouwen een beduidend breder aanbod. Zo zijn er voor de alledaagse Sim redelijk simpele, retro meubels.

In Del Sol Valley vind je dit voornamelijk terug in de goedkopere huizen, al betekent dat nog niet dat per se een low-end uitstraling heeft. Het heeft een modern tintje met wat nostalgische referenties zoals bij de radio bijvoorbeeld – een van mijn favoriete items uit De Sims 3 Levensweg. Met redelijk frisse kleurencombinaties en speelse vormen zijn het zeker voorwerpen die ik mezelf wel vaker zie gebruiken.

Bouwen

De voorwerpen richten zich met name op de grotere meubels in huis. In vergelijking met andere pakketten geeft dat relatief weinig decoratie en veel meer bruikbare objecten. De opvallende afwezige is echter weer de keuken waarbij ook hier geldt dat de keukenkastjes simpelweg ‘dure’ voorwerpen zijn om te maken.

Bouwen

Daar tegenaan hangend vinden we ook nog wat ultramoderne voorwerpen. Verlichte neonleuningen maken dit bijvoorbeeld geschikte voorwerpen voor in een club. Met het grote televisiescherm kun je er echter ook een bioscoop van maken zoals de bovenstaande uitgelichte ruimte laat zien. Het zal dan ook niemand verbazen dat Del Sol Valley standaard al een bioscoop in Starlight Boulevard heeft staan die tegenwoordig te bewonderen valt als lounge.

Bouwen

Als laatste is er ook nog Barok, een stijl die je in vergelijking met de retro meubels niet heel veel ziet in Del Sol Valley. Bij de barokstijl zie je namelijk het luxeleven pas echt terug. Alles is grotesk en opnieuw ietwat over-the-top met veel details van bijvoorbeeld goud of tijgerprintjes. Je kunt het vergelijken met hoe De Sims 4 Vintage Glamour Accessoires was maar dan nog een stapje verder. En ja, dat betekent dus ook een gouden toilet en andere badkamerattributen. Hulde daarbij aan het bad – zie ook het screenshot hier rechtsonder – want die is werkelijk prachtig uitgewerkt met de gouden zwaan erop!

Leuk zijn bijvoorbeeld ook de kledingkasten die je tegen elkaar aan kunt zetten om één grote kledingkast te maken. Het past bij een leven als acteur om uit te stralen dat je ook daadwerkelijk veel kleding hebt.

Overzicht van alle voorwerpen
Een overzicht van alle alledaagse voorwerpen uit het uitbreidingspakket.

Opvallend is ook hoe goed de voorwerpen te gebruiken zijn in een moderner huis. Het is stijlvol, maar al wissel je het goud in voor zwart-wit, dan mixt het eigenlijk al verrassend goed met andere stijlen. In dan opzicht had ik op zich nog wel wat meer rustigere kleurenopties willen hebben – nu is het vooral wit plus een of andere felle kleur – al geldt ook hier weer dat het gewoon bij het pakket hoort.

Bouwen
Als je genoeg geld hebt kun je ook je eigen haaienvijver aanleggen. Pas op dat je er niet per ongeluk in verdrinkt overigens!

Het high-end level kent verder ook een aantal luxe gadgets zoals een slaappod – in feite gewoon de doodskist voor vampiers uit De Sims 4 Vampieren – die zich met upgrades laat onderscheiden van gewone bedden, de bovenstaande vijver waarin je allerlei exotische diersoorten kunt stoppen – helaas, de haai is geen nieuwe vissoort – of een afsluitbare kluis waarbij je letterlijk kunt leven in je Simdollarbiljetten – en ja, je kunt er iemand in opsluiten als je nog creatieve manieren zoekt om je Sims om het leven te brengen. Helaas missen de inbrekers daarbij nog, maar hopelijk brengt de toekomst dat nog.

Los hiervan is een ander en algemener minpunt dat de uitsmijtertouwen tegenwoordig ‘vastzitten’ aan de deuren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld De Sims 3 Na Middernacht kun je ze dus niet voor iedere willekeurige deur plaatsen. Dat verplicht je automatisch ook zo’n beetje om al je exclusieve lounges in een van deze stijlen te maken. Er zijn zo vier verschillende deuren; drie zijn van nature al deuren uit het uitbreidingspakket plus een vierde deur uit het basisspel.

Conclusie

Na De Sims 4 Honden en Katten en Jaargetijden heeft De Sims 4 Word Beroemd de lastige taak om de sterke reeks uitbreidingspakketten voort te zetten. Immers, we hebben dit jaar ‘slechts’ twee accessoirespakketten en één game pack gezien. Meer uitbreidingspakketten en minder overige pakketten is wat mij betreft sowieso een plus.

Inhoudelijk is De Sims 4 Word Beroemd op de eerste plaats duidelijk een minder essentiële uitbreiding om te hebben. Immers, waar de twee eerdergenoemde uitbreidingspakketten nog bestaande gameplay uitbreidde, staat Word Beroemd een stuk meer op zichzelf met compleet nieuwe gameplay. De integratie met de overige content is er en is ook goed, maar dat maakt het nog niet direct een must-have uitbreidingspakket. In de basis levert het echter wat je ervan mag verwachten. Je kunt beroemd worden en het high-end leven leiden waarbij je tegelijkertijd ook meer mag kiezen hoe je beroemd wordt. Net zoals in een film bepaal jij hoe jouw karakter eruitziet en dat is waar de grootste vooruitgang ten opzichte van De Sims 3 Na Middernacht hem in zit.

Een paar kleine foutjes en een ietwat kleine wereld daargelaten is De Sims 4 Word Beroemd dus gewoon een solide pakket. Je moet het wel echt willen hebben, dus deze review alleen moet niet de reden zijn om het aan te schaffen. Niet voor niets richt de gameplay zich namelijk sterk op het beroemd worden en als dat je niet helemaal ligt, dan is de acteercarrière en overige gameplay alleen het simpelweg niet waard.

Beoordeling: 7,2

De Sims 4 Word Beroemd is zo'n uitbreidingspakket waarbij je eigenlijk al voor het lezen van deze review moet weten of het bij je past of niet. Je krijgt wat de naam je vertelt plus de acteercarrière. Het maakt het niet essentieel voor de gameplay en je zult zonder ook niet iets belangrijks missen. Word Beroemd zit desondanks gewoon meer dan prima in elkaar met een paar twijfelachtige minpunten, maar ambieer je een leven als superster voor je Sims, dan zal het pakket je zeker niet teleurstellen.


  • Item gereviewd: De Sims 4 Word Beroemd
  • Prijs:  40,00

Subonderelen

Acteren:7,0
Beroemd worden en zijn:8,0
Del Sol Valley:6,5
Creëer-een-Sim (zonder kostuums):7,0
Bouwen (zonder decorstukken):7,5

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!