De Sims 4 Gids: Het monster onder je bed

De ontdekking van het monster onder je bed
De ontdekking van het monster onder je bed

Met de update van 23 juni 2016 doet het monster onder je bed zijn intrede in het basisspel van De Sims 4. Deze monsters zijn fictieve, maar desalniettemin nog altijd enge griezels die op elk moment in de nacht onder het bed van een kind kunnen verschijnen om zijn slachtoffer vervolgens de stuipen op het lijf te jagen. Deze gids gaat dieper in op wat deze monsters nou precies zijn, en wat je er verder nog tegen en/of mee kunt doen.

Het monster

De ontdekking van het monster onder je bed
Het moment dat je ontdekt dat er iets onder je bed woont…

Tussen zes uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends bestaat er zo een kans dat het monster zal verschijnen onder het bed van een kind- of peuterSim. Sommige karaktereigenschappen van kinderen zoals Somber kunnen de kans daarop wat verhogen, maar uiteindelijk is het nog compleet willekeurig óf en wanneer het gebeurt. Het monster is te herkennen aan een soort ‘octopusachtige’ tentakels die, gehuld in een mysterieuze mist, onder het bed van je kind uitsteken.

Zodra dit gebeurt, zullen kinderen ook meteen wakker worden met de gemoedstoestand “Bang voor monster” (Ongemakkelijk +2 – 1 uur). Deze gemoedstoestand blijft overigens constant actief zolang je Sim in aanwezigheid van het monster blijft. Bovendien durven kinderen tijdens de periode (of wanneer de gemoedstoestand zelf nog niet voorbij is) niet meer te slapen. Hierdoor zullen kinderen uit zichzelf dus ook meteen hun ouders gaan halen om het monster te verjagen.

De monsters zelf zijn overigens alleen maar zichtbaar voor kinderen. Al wissel je dus naar een niet-kindSim, dan kun je het monster zelf als speler ook niet meer waarnemen. Het monster blijft daarentegen wel nog altijd bestaan, dus de kinderen blijven er altijd nog bang voor.

Het monster verjagen

Het bed besproeien

Het monster onder je bed besproeien
Het monster onder je bed besproeien.

De enge monsters kunnen het gemakkelijkst verjaagd worden door Sims die ze simpelweg niet kunnen zien: tieners, (jong) volwassenen en ouderen dus. Zij hebben namelijk een eigen speciale interactie bij kinderbedden gekregen: Het monster onder het bed besproeien. Kinderen hebben daarentegen wel de optie om deze Sims te vragen hun bed te besproeien wat daarmee ook hetzelfde gevolg heeft. Met beide opties spuiten de oudere Sims namelijk met een simpele waterfles op het bed van de kinderen wat ervoor zorgt dat het monster diezelfde nacht niet zal opduiken. Bovendien zal het monster verdwijnen, mocht het op dat moment althans nog aanwezig zijn.

Koolala de Verdediger

Koolala de Verdediger muurlamp
De Koolala de Verdediger muurlamp verjaagt de monsters permanent.

Een andere optie om het monster voor altijd te voorkomen is door de “Koolala de Verdediger Muurlamp” aan te schaffen voor §60, te vinden in KoopmodusVoorwerpen op functieVerlichtingMuurlampen. Dit speciale nachtlampje verjaagt simpelweg automatisch alle monsters binnen de slaapkamer waar het zich op dat moment in bevindt. Het is daarmee overigens ook de enige permanente optie.

Met monster vragen weg te gaan

De laatste optie, tevens de moeilijkste van de drie, is door het monster te vragen weg te gaan met de interactie Monster onder bed vragen weg te gaan. Deze interactie is alleen pas beschikbaar zodra Sims vriendschap heeft gesloten met het monster zoals hieronder verder staat uitgelegd.

Daglicht

Mocht je geen van de eerdere oplossingen hebben gebruikt, zal uiteindelijk elk monster verjaagd worden door de eerste zonnestralen in de ochtend.

Vriendschap sluiten met het monster

Spelen met het monster onder je bed
Zodra je vriendschap hebt gesloten met het monster kun je er zelfs gezellig mee spelen.

Het monster hoeft zeker niet per se alleen eng en vervelend te zijn. Kinderen kunnen namelijk ook hun eigen angsten proberen te overwinnen door de interactie met het monster aan te gaan. In het begin zijn er zo twee interacties beschikbaar:

 • Brullen
 • Praten…
  • Met monster onder het bed praten

Op dit moment zullen de meeste pogingen om met het monster te communiceren alleen nog op niks uitlopen: het levert je simpelweg de melding op dat het monster niet zit te wachten op nieuwe vrienden. Je zult het in dit geval gewoon een paar keer moeten blijven proberen.

Een nieuwe vriend

Uiteindelijk zal het vanzelf wel een keer gaan lukken en heeft je Sim vriendschap gesloten met het monster! Hiermee krijgt je Sim de gemoedstoestand “Nieuwe vriend!” (Energiek +2 – 1 uur). Deze interactie vervangt de “Bang voor monster”-gemoedstoestand, en blijft ook weer actief zolang je Sim met monster praat of speelt. Bovendien geeft dit je weer toegang tot een aantal nieuwe interacties:

 • Praten…
  • Met monster onder het bed spelen
  • Geheim vertellen
  • Monster onder bed vragen weg te gaan
  • Uitschelden
  • Vragen naar wonen onder het bed

De interacties zelf zijn niet per se heel bijzonder, naast dan dat ze over het algemeen de Sociale en Plezier behoeftes van je kinderen verbeteren. De interactie Monster onder bed vragen weg te gaan voegt hiernaast wel nog toe dat het huidige monster weg zal gaan en diezelfde nacht niet meer terug zal komen. Dit is uiteindelijk ook nodig om je Sim weer te kunnen laten slapen aangezien dat natuurlijk niet zal gaan zolang je Sim nog Energiek is door de aanwezigheid van het monster.