Sims Nieuws

Je kunt gewoon niet zonder!

Geplaatst onder De Sims 4 Wasgoed Accessoires

SN Review: De Sims 4 Wasgoed Accessoires

Benieuwd of De Sims 4 Wasgoed Accessoires wat voor je is? In deze review vertellen we je alles over de mogelijkheden van dit dertiende accessoirespakket van De Sims 4.

De droger is de meest simpele manier om je was droog te gebruiken, maar vergeet niet op tijd het pluizenfilter schoon te maken...

Voor het eerst in de geschiedenis van De Sims hebben we een accessoirespakket gekregen waarbij we zelf actief mochten meestemmen over de uiteindelijke vormgeving. Op papier maakt dat De Sims 4 Wasgoed Accessoires misschien wel het beste pakket: het is simpelweg iets dat de community graag wil en niet zomaar weer het zoveelste willekeurige accessoirespakket.

Toegegeven, het lang gekoesterde wassen van kleding is misschien wat goedkoop scoren bij het brede publiek, maar dan nog; accessoirespakketten blijven historisch gezien toch hoofdzakelijk draaien om de voorwerpen en kleding. Kunnen die de hooggespannen verwachting van De Sims 4 Wasgoed Accessoires waarmaken?

Creëer-een-Sim

De Sims 4 Wasgoed Accessoires doet me op het gebied van Creëer-een-Sim sterk denken aan De Sims 4 Filmavond Accessoires. De items hebben dezelfde Boho-chic uitstraling en sfeer, maar dan iets ingetogener en met wat meer landelijke accenten. Met name bij de vrouwen vind je hier daarom weer de frisse bloemenprintjes en Boheemse designs. Qua kleuren zijn het echter niet meer de felle hippie-kleuren, maar juist eerder wat rustiger en alledaagser. Mag ook wel, want dat doet goed aan de duurzamere en meer sobere sfeer van het pakket.

Zoals wel vaker geldt dit alles voornamelijk voor de vrouwen. Zij krijgen namelijk een prachtige nieuwe bloemetjesjurk en ook de verschillende elegante topjes mogen er allemaal wel wezen. Alle vijf hebben ze wel iets eigens en aan kleurkeuzes is er tevens voldoende variatie. Ook van de nieuwe slanke broek met wijde riem eromheen ben ik absoluut fan.

Om af te sluiten krijgen vrouwen ook nog twee haarstijlen, twee paar schoenen, en kousen tot over de knieën. Niet heel noemenswaardig of spectaculair allemaal, al mag het er wezen.

Mannen krijgen niet heel veel nieuws met een drie verschillende tops, twee broeken, en één haarstijl. Hoewel zeker de tops er vergelijkbaar met de vrouwen leuk uitzien, zijn de broeken eerlijk gezegd niet heel geweldig en geldt ook hier dat de haarstijl simpelweg niet echt spectaculair is of ertussenuit springt. Onze eigen schuld om hiervoor te kiezen? Misschien, maar desondanks was hetzelfde niveau aan afwerking en details geen overbodige luxe geweest.

Een van de twee items voor kinderen.

Voor kinderen is er overigens niet meer dan een top en een jurkje. Een beetje tegenvallend eigenlijk, zelfs al wisten we ook hier al lang dat we ‘slechts’ deze twee items zouden krijgen.

Peuters krijgen zelfs helemaal niks, terwijl zeker daar nog genoeg ruimte was om wat in de Boho-chic stijl toe te voegen. Vreemd genoeg waren er zelfs helemaal geen peuteritems om op te stemmen.

Bouwen

In bouwen zijn er een paar nieuwe bouwvoorwerpen: een groot raam en twee deuren. Met name het raam van drie breed staat erg mooi in huis en past ook goed bij de overige voorwerpen uit het pakket. Dat laatste is echter ook meteen het grote nadeel: het past namelijk een stuk minder bij de basisspel-voorwerpen. Dat probleem blijf je helaas altijd houden bij accessoirespakketten.

Een overzicht van alle voorwerpen uit bouwen.

De deuren zijn in feite hetzelfde verhaal. Ze staan leuk bij de meubels en het raam, maar zijn in de praktijk maar lastig te gebruiken. Het verschil tussen de twee deuren zit hem ‘m trouwens in het zonneschermpje voor het raam. Ik moet zeggen dat ik zelf altijd wat minder positief tegen zo’n minieme verschillen aankijk, maar het zij zo. Het zijn immers toch gewoon beduidend mooiere deuren dan die uit het basisspel.

Bouwen

Daarnaast blijven er nog genoeg andere voorwerpen over: De Sims 4 Wasgoed Accessoires komt op dat gebied namelijk met verrassend veel nieuwe spulletjes. Doordat het grootste deel relatief grote decoratie is, voelt het pakket bovendien lekker goed gevuld. Het landelijke karakter van de kleding komt ook hier weer duidelijk terug in het houten profiel van vrijwel alle voorwerpen. Hippe kleurtjes zijn overigens nog steeds mogelijk – zie de screenshots hieronder voor een impressie.

Waar ze zich echter voornamelijk weten te onderscheiden is de speelse manier waarop ze zijn vormgegeven. Het is vrijwel altijd asymmetrisch met genoeg kleinere details als manden en dozen in en op de voorwerpen zelf. Grote uitzondering op die regel zijn de stoelen en de bank welke dan ook meteen een stuk minder spannend zijn helaas.

Misschien dat we verhoudingsgewijs een tikkeltje veel vloerkleden hebben (zeven in totaal), maar verder valt er eigenlijk niet veel te klagen. Ja goed, wat keukenkastjes hadden op zich best gemogen omdat de bouwstijl zich daar ideaal voor leent, al geldt ook hier weer dat zoiets gewoon lastig in een accessoirespakket te proppen is. (Een keukenkastje is namelijk niet maar één voorwerp, maar juist veel aparte voorwerpen; voor iedere afzonderlijke manier waarop je het kunt plaatsen.)

Kleding wassen

Het hoogtepunt van het pakket is uiteindelijk toch wel het wassen van kleding. Wat me erg verraste bij de ontwikkeling van dit pakket is dat je steeds twee manieren hebt om je kleding te kunnen wassen; je hebt de standaard wasmachine en droger maar daarnaast ook een echte wastobbe en waslijn in de bredere, ‘duurzamere’ trend van het pakket. Een wasmachine en droger zijn simpel in gebruik – zelfs kinderen kunnen het – terwijl de laatste twee wat creatiever zijn, zeker als je kijkt naar de animaties.

De droger is de meest simpele manier om je was droog te gebruiken, maar vergeet niet op tijd het pluizenfilter schoon te maken…

Opvallend is ook hoe fijntjes en uitgebreid alles geïntegreerd zit. Kleren kennen bijvoorbeeld verschillende niveaus van vies- en natheid, en zullen na verloop van tijd op basis van je Sim’s hygiëne ook steeds wat viezer worden. Net gewassen kleding geeft Sims dan weer verschillende gemoedstoestanden, afhankelijk van hoe goed het gewassen is.

Was kan bijvoorbeeld ook worden ‘opgefleurd’ met speciaal wasmiddel – een upgrade voor de wasmachine en standaard aanwezig bij de wastobbe – waarmee ook nog andere emoties kunnen worden bereikt. Ook de manier waarop peuters en huisdieren reageren op het doen van de was laat zien dat er goed over is nagedacht en dat De Sims 4 Wasgoed Accessoires goed past in het grotere geheel.

Pas op met het gebruiken van de wastobbe aangezien het een hoop plassen geeft!

Het fijne is bovendien dat dit alles optioneel is. Zet je een van de was-voorwerpen neer, dan gaat het spel ervan uit dat je met het wassen van kleding wilt spelen en ook alleen dan krijg je te maken met kleding die vies wordt. Doe je dat echter allemaal niet, dan is alles weer zoals het voorheen ook was.

Het ophangen van natte kleding aan de waslijn.

Conclusie

Of het nou ligt aan de keuzes van de community of niet, feit blijft dat ik zowel het community project als ook De Sims 4 Wasgoed Accessoires erg geslaagd zou willen noemen. Hoewel ik bij veel van de stemrondes anders heb gestemd, ben ik uiteindelijk toch tevreden met het eindresultaat. Ondanks dat kleding wassen een thema is waar je vrij gemakkelijk op kunt scoren, is het toch nog verrassend uitgebreid en degelijk gepresenteerd. In de stijl van duurzaamheid zien we naast een standaard wasmachine en droger bijvoorbeeld ook de primitievere vormen van het doen van de was. Ook de manieren waarop Sims kunnen reageren op (vuile) was is gewoon zeer netjes gedaan.

Qua kleding en meubels speelt – naast die duurzaamheid – ook landelijkheid een belangrijke rol. Het heeft de inmiddels bekende Boho-chic stijl, alleen dan iets rustiger dan de excentrieke hippie-stijl die we gewend waren uit De Sims 4 Filmavond Accessoires. Over de gehele linie zorgt dat voor een solide basis van een van de betere accessoirespakketten tot nu toe.

Beoordeling

Creëer-een-Sim:7
Bouwen:8
Kleding wassen:9

Eindoordeel

De Sims 4 Wasgoed Accessoires

Droger gebruiken

Prijs: 10,00

8,2 van de 10

Laten we hopen dat we vaker mogen stemmen over de vormgeving van een accessoirespakket - misschien zelfs een groter pakket - want in het geval van De Sims 4 Wasgoed Accessoires was dat zeker een succes te noemen.