SN Review: De Sims 4

De Sims 4

Ruim 5 jaar na het uitkomen van De Sims 3 is de langverwachte opvolger van de reeks er dan eindelijk: De Sims 4. In dit nieuwe deel zijn er weer een hoop nieuwe extraatjes bijgekomen. Emoties spelen bijvoorbeeld voortaan een grote rol in het dagelijkse leven van je Sims wat weer een compleet nieuwe draai aan de gameplay heeft gegeven. Ook Creëer een Sim en bouw- en koopmodus hebben een aardige metamorfose ondergaan. Daartegenover staat dan echter wel dat er daarvoor in de plaats een aantal grote functies afwezig zijn in De Sims 4. Denk bijvoorbeeld maar aan Creëer een Stijl en zelfs peuters. Iedere Simmer die De Sims 3 gewend is, zal altijd wel iets missen in De Sims 4, maar maakt dat gemis De Sims 4 ineens slecht? In deze review ga ik, Rudy, je alles vertellen over de ins en outs van De Sims 4!

We hebben de review opgedeeld in verschillende pagina’s zodat het niet uren duurt voor alle mooie screens zijn geladen. Bij elke pagina zal je onderaan een link vinden die leidt naar de volgende pagina. Veel leesplezier!

Create A Sim

Creëer een Sim is natuurlijk DE plek waar je jouw Sims daadwerkelijk tot leven brengt. In De Sims 4 is ook dit systeem weer flink veranderd ten opzichte van De Sims 3. De eerste stappen zullen echter nog vertrouwd aanvoelen. Je begint zoals altijd namelijk nog met het bepalen van het geslacht en de leeftijd. Vervolgens krijg je de optie om je Sim’s karaktereigenschappen (één voor kinderen, twee voor tieners en drie voor (jong) volwassenen en ouderen) te kiezen, welke helaas wel nog zo’n beetje dezelfde zijn als die uit in De Sims 3, en tevens een doel waarbij je automatisch een bonuseigenschap meekrijgt die je moet helpen je doel sneller te bereiken. Dan kun je nog kiezen welke stem je Sim krijgt. De stemmen zijn trouwens over het algemeen een stuk fijner om naar te luisteren qua klank en helderheid dan in De Sims 3, wat weer wat prettiger werkt. Wat daarna dan al wel echt nieuw is, is dat je je Sim nu ook één van de zeven loopstijlen kan meegeven als zijn of haar standaard loopstijl. De loopstijlen zijn vrij divers en lopen van onder andere stoer tot juist vrouwelijk. Vaak zorgen ze wel voor een leuke extraatje om de persoonlijkheid van je Sim net wat duidelijker uit te kunnen drukken.

De Sims 4

Wanneer je dan voor het eerst begint aan vormgeven van je Sim, zul je, zeker de eerste paar keren, wel even flink moeten wennen aan het nieuwe mechanisme. De ‘sliders’ die we gewend waren vanuit De Sims 3 zijn nu namelijk, op twee voor het gewicht en spiermassa na, allemaal weer weggehaald. Daarvoor in de plaats kun je nu op je Sim zelf van alles uitrekken met je muis op het gezicht of lichaam van de desbetreffende Sim. Het is in het begin zeker even zoeken hoe het werkt en al helemaal wat je allemaal kunt veranderen, maar zodra je het doorkrijgt, werkt het toch een stuk gemakkelijker dan in De Sims 3. Door steeds naar links, rechts, boven of onder te bewegen met je muis krijg je toch het gevoel dat alles simpeler en sneller gaat en zeker ook realistischer lijkt te worden.

De Sims 4

Ook bestaat er weer de mogelijkheid om te kiezen uit een groot aantal al bestaande gezichtskenmerken zoals bijvoorbeeld de neus, mond of ogen. Hierdoor krijg je al vrij snel al een mooie Sim, die je met hier en daar een klein beetje heen en weer slepen gemakkelijk naar eigen wens kan aanpassen. In dezelfde menu’s kan ook worden gekozen voor oog- en huidskleur. Voor de ogen zijn er dertien kleuren om uit te kiezen en voor de huid maar liefst achttien.

Dan kun je kiezen welk haar je je Sim wil geven. Je merkt hier echt dat De Sims 4 qua haarstijlen weer helemaal terug naar de basis is gegaan. Zeker bij mannen zie je dat er eigenlijk niet veel verschillende kapsels zijn terwijl je er echter wel meer zou verwachten aangezien de vrouwen veel meer keuze hebben, maar zelfs deze basis is op zich absoluut niet slecht te noemen; noch voor mannen noch voor vrouwen. In vergelijking met het basisspel van De Sims 3 is het model van de haarstijlen ook wat realistischer geworden en heeft het ook meer details gekregen. Nu het kleuren wiel echter verdwenen is, kun je ook je Sims’ haarkleur zelf niet meer maken waardoor er nu achttien verschillende kleuren voor in de plaats zijn gekomen, hoewel een redelijk deel daarvan felle kleuren zijn zoals roze of blauw. Al met al heb je qua haarkleur dus ook niet veel mogelijkheden, maar genoeg om iets passends te vinden. Toch mis je soms toch wel echt bepaalde tinten blond die net wat anders zijn dan de nu al aanwezigen.

Daarnaast bestaan er ook nog twee haarstijlen met highlights voor vrouwelijke Sims. Op papier klinkt dat als een leuke manier om wat meer afwisseling te creëren, alleen in de praktijk is het jammer dat je hier de kleuren van de highlights zelf niet kunt bepalen aangezien die afhankelijk zijn van de reguliere haarkleur. Dat is dan ook de reden waarom je die twee haarstijlen in normaliter niet veel zal (kunnen) gebruiken, terwijl het idee wel een goede potentie heeft. Als het echter wel past bij je Sim is het wel echt een leuk extraatje.

Qua accessoires en hoofddeksels krijg je ook al meteen een vrij ruime keuze; voor zowel het hoofd als het lijf. Nieuw is hier dat de hoofddeksels voortaan nagenoeg compleet onafhankelijk zijn van welk haar en welke haarkleur je kiest. Dat is iets dat ervoor zorgt dat petten of hoedjes weer een stuk interessanter worden in De Sims 4 en gelukkig zitten er ook redelijk wat verschillende hoofddeksels in. De meeste sieraden en verdere items zien er over het algemeen ook gewoon goed afgewerkt uit en hebben daarnaast ook genoeg beschikbare kleuren. Wat ik wel wat minder vind is dat mannen maar één ketting hebben, terwijl er voor vrouwen toch aardig wat beschikbaar zijn. Het is maar een klein puntje, maar wel wat minder dat het er niet is.

De Sims 4

Daarnaast heb je ook nog de keuze om tatoeages aan te brengen op je Sim. Voor zowel de mannen als de vrouwen zijn er hier een aantal beschikbaar. Dit is echt iets wat sommige juist mooi vinden en anderen niet. Al met al is het leuk dat het al in het basisspel zit, maar het meest speciale is het nou ook weer niet.

De Sims 4

Vervolgens kun je nog make up opdoen bij je Sims. Hierbij heb je de keuze om oogschaduw, eyeliner, blush of lippenstift aan te brengen. Alle vier bevatten enkele verschillende soorten make up wat er meestal wel voor zorgt dat je genoeg hebt om uit te kiezen. Alleen de blush voor op je vangen valt hierin wel redelijk tegen. Er is maar één blush met met slechts vijf verschillende kleuren om uit te kiezen, terwijl een aantal ervan redelijk lelijk afzetten tegen de beschikbare huidskleuren. De andere drie soorten make up zijn daarentegen wel echt goed te noemen en hebben zelfs, ondanks dat er geen kleuren wiel is, nog genoeg variatie aan kleuren aanwezig.

Het assortiment van kleding zelf ziet er over het algemeen ook best wel aardig uit. Er zijn redelijk wat kledingstukken aanwezig, een stuk meer zelfs dan in het basisspel van De Sims 3, waardoor er, voor een basisspel, al zeker een rijkelijke variatie aanwezig is. Je merkt van alle kanten natuurlijk nog wel dat het echt nog ‘maar’ een basisspel is aangezien het er allemaal nog tamelijk netjes en zonder al te veel opvallende kleding is die er echt tussen uitspringt in stijl, thema of details. Dat maakt het desalniettemin echter zeker niet slecht, maar zorgt juist voor een goede en solide basis.

De Sims 4

Ook bestaat er voortaan een zogenoemde ‘uitgelichte look’. Voor spelers die wat minder tijd of ervaring hebben om voor hun Sims een goede outfit samen te stellen is dit een vrij handige oplossing. Bij elke leeftijds- en kledingscatagorie kun je zo steeds uit een stuk of drie uitgelichte looks met ieder weer een aantal kleuren de juiste look zoeken. Ook nieuw is dat je voortaan niet meer verplicht bent om bijvoorbeeld alleen maar nachtkleding te kiezen als je de nachtkleding aan het plannen bent. Vaak zul je dat niet gebruiken, maar het is zeker handig om de momenten dat je het wel nodig denkt te hebben.

De Sims 4

Dit keer is de kleding voor mannen gelukkig ook origineler en vooral ook beter dan voorheen. Waar je bij De Sims 3 vaak nog wel merkte dat er een stuk meer aandacht werd besteed aan de kleding voor vrouwen, lijkt dat nu toch een stuk minder. Hoewel de variatie aan kleding voor vrouwen dus altijd nog wel meer is dan bij mannen, heb je nu bij mannen tenminste ook al genoeg keuze. Dat was alleen ook zeker wel nodig aangezien het kleurenwiel vanaf heden niet meer beschikbaar is in De Sims 4 wat je keuzes natuurlijk weer aardig limiteert. Gelukkig zijn er meestal wel redelijk wat voorgeselecteerde kleuren waarmee je vaak wel genoeg verschillende kledingstukken kan vinden die passen bij je Sim’s persoonlijkheid. Het feit alleen dat het kleurenwiel eruit is gehaald blijft in situaties waarin je kleren gewoon net niet matchen, natuurlijk wel jammer, zeker voor de fanatieke Simmer, maar houdt je ook zeker niet tegen in het maken van mooie en diverse Sims. Tevens laadt het spel en Creëer een Sim daardoor echt een stuk sneller dan in De Sims 3. Dat merk je vooral als je switcht tussen Sims of outfits. Of dit ook zal zijn als er straks meerdere uitbreidingen bijkomen, zal nog moeten blijken, maar voorlopig lijkt het in ieder geval een stuk vlotter te zijn.

Voor kinderen is er nu gelukkig echt een stuk betere kleding beschikbaar dan in De Sims 3. In verhouding zijn er nu veel meer kledingstukken aanwezig en tevens bevatten die vaak ook nog eens een hoop leuke motiefjes of andere accenten die echt passen bij kinderen. Qua haarstijlen en -kleuren ben je wel nog altijd wat gelimiteerd aangezien er maar een paar stijlen beschikbaar zijn die vaak nog eens op elkaar lijken, maar dat vormt niet echt een groot nadeel. Bij tieners zie je dan weer dat de kleding precies hetzelfde is als bij (jong)volwassenen en ouderen. Dat is altijd al wel zo geweest, maar aangezien de kleding vaak nog tamelijk netjes is bij een basisspel zoals nu ook weer, mis je soms gewoon iets dat écht bij tiener past. Zeker bij jongens heb je dan relatief saaie en strakke kleding voor tieners. Bij meisjes merk je dit ook wel, maar daar heb je tenminste nog vaak kleding met vrolijke motieven of lekker felle kleuren.

Kopen en bouwen

De bouw- en koopmodus brengen in De Sims 4 weer een aantal wijzigingen met zich mee. De belangrijkste conclusie die we er nu ook wel uit kunnen trekken is dat alles een stuk makkelijker, simpeler en sneller is geworden. Zeker voor spelers die niet al teveel tijd willen steken in het bouwen van een huisje voor hun familie, of spelers die gewoon niet zo van bouwmodus houden is dit zeker een aardige uitkomst. Veel van de veranderde functies lijken zich ook vooral te richten op die groep spelers terwijl enkelen de gevorderde bouwers juist meer lijkt te limiteren.

Een belangrijke nieuwe functie die echter wel voor iedereen handig kan zijn, is dat het plaatsen en vormgeven van kamers is een stuk gemakkelijker is geworden. Met een paar klikken van je muis kun je zo alle muren van je kamer verslepen of zelfs je gehele kamer verplaatsen. Hoewel dat in het begin wel even wennen is, werkt het op den duur toch wel prettig. Op eenzelfde manier kun je ook hekken en funderingen plaatsen en verslepen, aangezien deze voor het spel ook ‘kamers’ zijn. Als laatsten vallen ook nog de daken onder dit vernieuwde mechanisme. Bij elk apart stukje dak krijg je de keuze om de afmetingen, hoogte, bolling en zelfs ook een verschillende textuur of dakrand te bepalen. Daar kun je vaak lekker speelse effecten mee maken en dat geeft je huis zeker net die extra uitstraling.

De Sims 4 De Sims 4

De funderingen zelf hebben echter ook nog een ander leuk trucje gekregen; je kunt nu namelijk ook je fundering op elk moment verhogen of verlagen zonder daarbij cheats te hoeven gebruiken. Daarvoor heb je de keuze tussen acht verschillende hoogtes; van een klein opstapje tot twee derde van de hoogte van de laagste muren. Al met al is het zeker een positief nieuw punt, aangezien je funderingen nu niet allemaal meer vooraf hoeft te plannen en plaatsen en het zelfs op elk moment nog kunt toevoegen, alleen brengt het nieuwe systeem wel een limiet met zich mee. Je moet nu namelijk onder elke muur die je zet óf wel, óf niet een fundering plaatsen. Net als de afwezigheid van de cheat constrainfloorelevation van De Sims 3 is het nu dus niet meer mogelijk om op eenzelfde verdieping meerdere hoogtes van muren te hebben. Voor veel gevorderde bouwers is dit wel jammer, maar niet bepaald een ramp. Gelukkig is hiervoor wel een kleine andere functie voor in de plaats gekomen: Vanaf nu kunnen verdiepingen namelijk standaard drie verschillende hoogtes hebben. Dat heb je dan wel weer op die hele verdieping, maar het geeft je wel de mogelijkheid om meer variatie toe te voegen aan je huizen. Bovendien zijn er zo ook enkele ramen en deuren die speciaal voor bepaalde hoogtes zijn om toch de hele hoogte op te kunnen vullen.

De Sims 4 De Sims 4
Echter ben je zeker niet gelimiteerd tot grote ramen bij grote muren. Je kunt ook prima kleinere ramen plaatsen en die dan zelf op een bepaalde hoogte zetten. Eventueel kan dit zelfs d.m.v. de Alt-toets worden gedaan om zo, net zoals bij gewone voorwerpen op de vloer, niet meer vast te zitten aan het standaard rooster. Een dergelijk systeem bestaat er tevens bij vrijwel alle andere voorwerpen die op de een of andere manier aan de wand te bevestigen zijn. Hierbij is er, naast de mogelijkheid om verticaal te variëren in plaatsing, ook nog eens de mogelijkheid om horizontaal vrij te bewegen. Voor bijvoorbeeld schilderijen en lampen is dit een aangename toevoeging, maar ook bij de wat minder praktische voorwerpen als keukenkastjes geeft je dit een leuk toevoeging om iets écht origineels en creatiefs te bedenken.

De Sims 4
De Sims 4
De belangrijkste functie die bouw- en koopmodus echter wel missen is dat in De Sims 4 ook besloten is om het kleurenwiel en Creëer een Stijl eruit te laten en te vervangen door een hoop vooraf ingestelde stijlen. Voor veel fans betekende dit toch wel dat één van de belangrijkste functies van De Sims 3 zou worden weggehaald. In de praktijk is het gelukkig niet zo heel erg als ikzelf verwachtte, aangezien er vaak toch wel redelijk wat kleuren al beschikbaar zijn, maar het is en blijft soms gewoon iets dat je echt mist bij het bouwen van huizen. De vrijheid die je eerst had heb je nu gewoon minder. Soms matchen de kleuren namelijk net even niet helemaal goed en, waar je het voorheen nog gemakkelijk wat kon verkleuren met het kleurenwiel, zit je nu vast bij een aantal voorgeselecteerde kleuren. Daar tegenover staat dan wel weer dat alle voorwerpen snel laden. Hoewel dit niet opweegt tegen het verlies, voelt het gelukkig wel aan alsof alles hierdoor wel een stuk soepeler. Een van de andere missende functie is ook dat je verder geen tools meer hebt om je grond te verhogen of verlagen waardoor je verplicht een vlakke lap grond tot je beschikking hebt. Het zal geen ramp zijn, maar het limiteert je toch wel weer in het bouwen.

De Sims 4

De rest van de mogelijkheden om je tuin te maken zijn gelukkig wel goed aanwezig. De variatie aan verschillende soorten planten is goed aanwezig en daarbovenop heb je vaak ook nog eens de optie om verschillende bloemen en rotsen van kleur te veranderen. De rest van de opties voor tuinen spreken ook wel redelijk voor zich en borduren nagenoeg volledig door op wat we al gewend zijn van De Sims 3. Een minpuntje is dan wel weer dat zwembaden afwezig zijn, maar dat is toch niet iets dat je echt erg mist. Het valt immers relatief gemakkelijk te vervangen door andere decoratie in de tuin zoals bijvoorbeeld een fontein.

De Sims 4 De Sims 4 De Sims 4
Ook de koopmodus is grofweg wel zo’n beetje hetzelfde als voorheen en zal voor de meesten ook wel vertrouwd aanvoelen. Wel zijn er enkele handige kleine trucjes toegevoegd. Een van die trucjes is dat voorwerpen groter gemaakt kunnen worden. Bij veel voorwerpen ga je hier niet veel aan hebben en lijkt het soms ook voor bugs in de objecten te zorgen, maar bij decoratie kan het soms best wel handig zijn en daar werkt het ook vaak. Zeker bij hogere kamers staat het wel eens mooier om kamerplanten of schilderijen een stapje groter te maken. Een ander handig nieuw trucje is dat je bij keukenkastjes voortaan kan kiezen of je, zoals altijd, de kastjes automatisch hun vorm wil laten geven, of dat je zelf wil bepalen welke vorm welk kastje krijgt. Zeker voor het maken van kookeilanden is dit een handige functie.

De Sims 4 De Sims 4 De Sims 4
Als je dan over de voorwerpen zelf praat, kunnen we ook wel tevreden zijn. De ‘normale’ stijlen zitten er wel zo’n beetje allemaal in. Van strak en modern tot meer landelijk of juist wat klassieker; het zit er in. Dat geeft een prettige basis om mee te werken. Door het gemis van het kleurenwiel is het soms helaas wel wat moeilijk om voorwerpen uit verschillende stijlen te combineren. Wat me daarnaast ook opvalt, is dat er redelijk wat meer variatie in de soorten voorwerpen is in vergelijking tot De Sims 3. Nu zijn zo bijvoorbeeld ook al violen, boksballen en raketten aanwezig. Daartegenover staat dan wel dat auto’s en fietsen niet meer in de koopmodus staan. Hoewel het nieuwe buurtsysteem er eigenlijk al voor heeft gezorgd dat auto’s en fietsen geen waarde meer hebben, was het voor de volledigheid en realiteit toch leuk geweest als het er wel was. Wat verder nog wel opvalt, is dat je al meteen kunt zien welke voorwerpen en ook enkele volledige kamers je kunt ontgrendelen door bijvoorbeeld bepaalde carrièrelevels te bereiken en al met al zijn dat toch nog best wel wat voorwerpen bij mekaar. Het geeft je naar mijn mening toch een betere motivatie om echt voor die doelen te gaan.

Al met al hebben de bouw- en koopmodus dus wel aardig wat wijzigingen gekregen. Wanneer je er eenmaal aan gewend raakt, gaat alles in stuk sneller dan in De Sims 3. Dat is zeker voor de spelers die bouwen maar niks vinden erg handig, maar voor degene die dat juist wel willen voelt het af en toe toch wel aan alsof je wat gelimiteerd wordt. Desalniettemin lijken de bouw- en koopmodus toch een stap vooruit te hebben gezet waar de meeste Simmers zeker niet ontevreden over hoeven te zijn.

De Sims 4 De Sims 4

Buurten

Standaard komt De Sims 4 met twee compleet verschillende buurten, namelijk de groene en bosrijke wereld Willow Creek en een woestijn wereld Oasis Springs. Beiden verschillen gelukkig flink wat dus zullen de spelers afwisseling geven. Later in de review gaan we nog even wat dieper in op de twee werelden, maar nu eerst gaan we het hebben over de werelden in het algemeen. Het systeem van de werelden is flink onder handen genomen. In plaats van een volledig open buurt zijn we nu weer terug naar een model met enkele kleine buurten binnen een wereld waarbij je tussen het wisselen van een kavel, ongeacht in welke buurt je Sim zich bevindt, een laadscherm krijgt. Eigenlijk is het wel redelijk vergelijkbaar met De Sims 2. Dit systeem is er, simpel gezegd, bedoeld om ervoor te zorgen dat het spel ook op computers met wat mindere hardware goed speelbaar zal zijn. Tot nu toe lijkt dat ook zeker wel aardig goed te lukken. Ook op computers die net aan de eisen voldoen loopt het spel ook eindelijk eens soepel, iets wat bij De Sims 3 nog lang niet altijd het geval was.

De Sims 4

Desalniettemin staat hier dan dus wel tegenover dat je constant tegen laadschermen aanloopt, zelfs bij kavels binnen één buurt. Dat is echt jammer. Het zou een stuk interessanter worden als er bijvoorbeeld een optie bestond voor goede computers om laadschermen binnen een buurt uit te kunnen zetten. Helaas is dat er dus niet en zullen we ermee moeten leren leven. Aan de andere kant zijn de laadtijden gelukkig wel tamelijk kort. Zelfs het opstarten van De Sims 4 gaat echt een stuk vlotter. Ook bieden laadschermen per kavel weer de mogelijkheid om veel meer Sims binnen een buurt en kavel te spawnen en dat speelt echt een stuk fijner. Die drie compenseren de zaak dan wel weer een beetje, maar het is en blijft toch als een groot minpunt aanvoelen na de open wereld die we gewend waren van De Sims 3, zelfs met alle voordelen.

Een ander punt dat wat minder is, is dat allebei de werelden flink veel kleiner zijn geworden dan die van De Sims 3. Al met al hebben de werelden nu nog maar een kwart van het aantal kavels dat de werelden van De Sims 3 hadden. Dat is jammer aangezien je juist met dit nieuwe systeem van de buurten toch had verwacht dat de werelden zo eindeloos veel kavels zouden kunnen bevatten zonder dat dit al teveel impact zou hebben op de prestaties. Als je daar dan tegenover zet dat je nu vrij tussen werelden kunt reizen, maakt dan wel weer iets goed, maar het blijft jammer.

Willow Creek

De Sims 4

Willow Creek is een wereld die qua uiterlijk aardig vergelijkbaar is met de buurten die we kennen uit de vorige delen van de De Sims reeks. Je kunt Willow Creek dus echt wel de ‘basis’ wereld noemen. De wereld oogt namelijk weer groen en vrolijk en straalt dat ook aan alle kanten uit, maar springt er dus niet echt uit als een echt bijzondere wereld. Voor een wereld van een basisspel verwacht je echter ook geen speciale wereld en moet het juist een goede wereld zijn om mee te beginnen en dat is Willow Creek zeker wel. Over het algemeen ziet de wereld er namelijk vrij netjes en verzorgd uit met ook enkele leuke en creatieve details in de wereld en achtergrond. Vooral de wolkenkrabbers die vanuit enkele buurten te zien zijn geven een originele draai aan de achtergrond van de wereld. De woonhuizen zelf zijn wel tamelijk simpel qua uiterlijk en aankleding, maar voelen desalniettemin zeker niet saai aan. Wel lijken ze soms ietwat teveel op elkaar, waardoor je af en toe toch de variatie in stijl mist, maar al met al ziet de wereld er in z’n geheel zeker niet slecht uit en speelt het ook erg prettig. In totaal bevat de wereld eenentwintig kavels waarvan er vijf openbare kavels zijn, vier bewoond, negen bebouwd en drie leeg zijn. Verder heeft Willow Creek veertien Sims.

De Sims 4 De Sims 4
De Sims 4 De Sims 4
Omdat de werelden voortaan opgedeeld zijn in een aantal verschillende buurten, bevat Willow Creek dus zes buurten en één verborgen gebied. Allereerst heb je hier de buurt met alle openbare kavels op het centrale park na. Deze is centraal onderin te vinden op de kaart. Hier kun je de bibliotheek, sportschool, nachtclub en museum vinden. De kavels zien er zelf goed uit en zijn ook vrij aardig gedecoreerd in vergelijking tot de openbare kavels van De Sims 3. Met een groot meer op de achtergrond ziet de omgeving er ook mooi uit, alleen missen de bomen achteraan toch wel de details waardoor ze redelijk vaag en donker overkomen.

De Sims 4 De Sims 4 De Sims 4
De middelste buurt bevat dan het park genaamd Magnoliabloesem. Het park is gestationeerd in een flink bosrijke omgeving, waarin je Sims aan veel verschillende activiteiten kunnen meedoen zoals vissen, barbecueën of gewoon een potje schaken. Er is dus genoeg te doen, zeker nu er een stuk meer Sims spawnen op kavels dan in De Sims 3. De hele omgeving is er erg mooi afgewerkt, waardoor het landschap er hier al met al een stuk beter uitziet dan de natuur en bossen die we gewend waren van De Sims 3. Ook het park ziet er goed uit en sluit goed aan bij het bos en de rest van de wereld.

De Sims 4 De Sims 4 De Sims 4
Dan krijg je de vier bewoonbare buurten. Als eerste vind je daarvan rechtsonder op de kaart een buurtje met enkele starterhuizen. In dit geval zijn er vijf kavels waarvan er één kavel leeg is, één bewoond en drie onbewoond. De huizen zelf doen redelijk denken aan stacaravans wat natuurlijk goed zou passen als een thema bij startershuizen. Redelijk opvallend is ook dat je om de buurt heen ook aardig wat huizen als decoratie ziet. Het geeft toch wel een gevoel dat de buurt groter is dan dat ie is en dat je vooral ook in een échte buurt woont. Het brengt toch weer een stuk realisme met zich mee, maar van de andere kant had je natuurlijk ook graag die huizen willen kunnen bezoeken met je Sims.

De Sims 4 De Sims 4
De Sims 4 De Sims 4

Rechtsboven vind je dan een iets luxer buurtje met een aantal huizen voor modale families. De huizen zien er hier al weer iets gevarieerder uit qua stijl, maar zijn nog altijd goed te associëren met de stijl uit de rest van de wereld. Ook hier heb je weer vijf kavels waarvan er één kavel leeg is, één bewoond en drie onbewoond.

De Sims 4
De Sims 4 De Sims 4

In het midden bovenin bevindt zich dan een buurtje met huizen die weer wat duurder zijn en zichzelf daarom ook villa’s noemen. Hier zijn vier kavels aanwezig waarvan er wederom één bewoond en één leeg is, maar nu maar twee onbewoonde kavels. Ook hier sluit de stijl weer aan op wat de andere buurten ook hadden, hoewel de stijl hier toch net iets klassieker oogt dan de rest van de huizen, zeker qua exterieur. Verder staat hier ook het huis van de – ondertussen wel karakteristiek aanwezige – Van de Kerkhof familie. Het is wat jammer dat hun huis zo donker afzet tegen de rest van de wereld die over het algemeen aardig veel wit of lichte kleuren gebruikt.

De Sims 4 De Sims 4
De Sims 4 De Sims 4
Linksboven zijn dan de echte landhuizen te vinden in een redelijk afgelegen gebied ten opzichte van de rest van de wereld. Er zijn hier twee droomhuizen aanwezig waarvan er eentje tevens een familie bevat. Hoewel de twee huizen zich binnen dezelfde buurt bevinden, verschillen ze toch aardig veel. Het eerste huis is echt een landhuis in de stijl van Willow Creek en matcht daardoor ook goed bij de rest van de wereld terwijl de andere echt een modern loft is. Voor de afwisseling ziet dat er wel leuk uit, maar gezien het feit dat dit de enige kavel is in Willow Creek die echt afwijkt, staat het zo wel een beetje vreemd.

De Sims 4 De Sims 4

Als laatste heeft Willow Creek ook weer een ontgrendelbaar gebied genaamd Sylvanheuvel. Om niet teveel prijs te geven, zullen we nog maar niet vertellen hoe dit gebied precies vrij kan spelen, maar alleen iets zeggen over het gebied zelf. Het gebied zelf ziet er namelijk al met al toch best wel aardig uit, hoewel het toch wel wat klein is door het feit dat er geen kavels op staan. Door de lichteffecten en mist ziet het er erg mysterieus uit en dat maakt het toch wel weer iets speciaals. Heel bijzonder is het gebied niet, maar er zijn wel visplekken en een klein meertje te vinden om zo speciale items te kunnen vinden.

Oasis Springs

De Sims 4

De tweede wereld die je krijgt bij het basisspel is Oasis Springs. Je merkt in elk opzicht goed dat dit een totaal andere wereld is dan Willow Creek. Het belangrijkste kenmerk is natuurlijk dan dat Oasis Spring gelegen is in een woestijnachtig gebied. Maar zelfs ondanks dat het één grote woestijn is, voelt de wereld toch best nog wel goed aan en is ook zeker niet saai. Het directe gebied rondom alle woongebieden bevat zo bijvoorbeeld een aantal leuke details zoals tankstations of zelfs een reuze dinosaurusbeeld, maar zelfs de gebouwen in de wereld zijn een stuk gevarieerder dan in Willow Creek. Ook de planten en bomen zijn hier nog verrassend groen gebleven. Voor een wereld in de woestijn bevat Oasis Springs dus toch nog aardig wat afwisseling. Wat dan wel wat minder is, is dat de achtergrond die je steeds ver om de buurten heen ziet er dan wel weer wat minder uitziet aangezien die hier echt aanvoelt als een platte foto om de wereld heen zonder enige details. Meestal je je hier dan wel niet teveel aan, maar het mist toch wel net dat beetje extra gevoel dat je wel hebt in Willow Creek. Oasis Springs zelf bevat eenentwintig kavels waarvan er vijf een openbare kavel zijn vier bewoond, negen bebouwd en drie een lege kavel zijn. Ook zijn er twaalf Sims aanwezig.

De Sims 4 De Sims 4
Qua buurten bestaat ook Oasis Springs weer in totaal uit zes verschillende buurten plus nog één verborgen gebied. Allereerst is hier dan weer de buurt met de vier openbare kavels. Deze buurt is wederom weer onderaan de kaart is gestationeerd. Hierin zijn het museum, de lounge, sportschool en bar te vinden. De kavels zelf zijn op zich lekker divers en goed afgewerkt, maar vooral ook de locatie is erg mooi gemaakt. De waterval en het meer op de achtergrond mogen dan misschien wat minder goed bij een woestijn passen, maar ze maken het plaatje hier wel echt af en verklaren daarmee natuurlijk ook meteen waar de naam van Oasis Springs vandaan komt.

De Sims 4 De Sims 4 De Sims 4
Daarnaast is park wederom centraal op de kaart te vinden. Qua functies is dit gebied eigenlijk precies hetzelfde als het park in Willow Creek; het bevat wat schaakborden, een klein vijvertje en een paar klimtoestellen. Het ziet er wel goed uit, maar op de een of andere reden spreekt dit park me toch wel wat minder aan. Je mist toch de gezelligheid van een echt park en krijgt hier eigenlijk ook meer een gevoel dat je in de ‘middle of nowhere’ zit, dan echt in Oasis Springs.

De Sims 4 De Sims 4 De Sims 4
Dan zijn er weer de vier buurten met woonhuizen. Rechtsonder op de kaart zul je daarbij dit buurtje aantreffen. Het is meteen een aardig modern ogend buurtje waar, opvallend genoeg, tevens een grote lap gazon te vinden is wat je niet direct zou verwachten in een dergelijke wereld; hoogstens iets van dor gras. Toch maakt het dat in mijn ogen niet per definitie minder realistisch, maar geeft het juist een wat luxere uitstraling. Of je het vindt passen of niet is iets persoonlijks, maar zelf denk ik dat het alles wel wat meer kleur geeft. Dat fleurt alles lekker op en zoiets hoort gewoon bij De Sims 4. Bovendien ziet dit er gevarieerder dan enkel een saaie woestijn. Verder heeft het vijf kavels waarvan er weer één leeg is, één bewoond en de overige vier alleen bebouwd.

De Sims 4 De Sims 4 De Sims 4
Daarboven vind je dan weer een totaal andere buurt. Hier vind je een buurt die wel wat meer doet denken aan een echte ‘arme’ wereld midden in de woestijn. In totaal bevinden er zich hier vijf kavels. Wederom is er hier één kavel leeg en één bewoond en is de rest allemaal bebouwd. Wat je meteen zult zien als je hier komt is dat alle vier de huizen in een redelijk andere stijl gebouwd zijn, iets dat je verder in geen enkele buurt zult terugvinden met uitzondering van de twee villawijken. Het voelt als buurt dus niet echt als een geheel aan, maar erg is dat ook weer niet.

De Sims 4 De Sims 4
De volgende buurt bevindt zich linksonder op de kaart met weer enkele modale familiehuizen. In totaal zijn er hier vier kavels waarvan er weer eentje leeg, één bewoond en de overige twee leeg. Qua stijl vind je hier echt een compleet Zuid-Europees gestyled buurtje. Zoals gezegd is het fijn om te zien dat Oasis Springs meer dan één stijl heeft en dit zet ook meteen flink af tegen de moderne stijl die op andere plekken in Oasis Springs te vinden is. De huizen zelf zien er ook best wel aardig uit, net zoals de natuur eromheen. Wederom is hier een flinke lap gras te vinden, hoewel ik het hier wat minder vind passen gezien de bouwstijl van de huizen.

De Sims 4 De Sims 4
Als laatste houden we dan weer de buurt met de twee villa’s over. Weer zijn het qua stijl weer twee totaal verschillende villa’s, zoals ook al was bij Willow Creek, alleen kun je hier beide bouwstijlen wél goed terugvinden in andere huizen van Oasis Springs. Over het algemeen ziet de buurt er wel goed uit, alleen valt wel gelijk op dat de omgeving er hier nog altijd vrij arm uitziet in vergelijking tot enkele andere buurten uit Oasis Springs terwijl de wereld juist uitstraalde dat het een aardig welvarende wereld was, ondanks de ligging midden in de woestijn. Zeker bij de meest luxe huizen zou je dan ook echt iets anders verwachten.

De Sims 4 De Sims 4
Daarnaast heeft ook Oasis Springs weer een verborgen gebied, De Vergeten Grot genaamd. Net zoals de naam al aangeeft, is het een grot met een meertje in het midden met een aantal lichtgevende kristallen. De functie is hier weer hetzelfde als bij Sylvanheuvel, waardoor je hier weer wat bijzondere items kunt vinden. Qua uiterlijk vind ik dit plekje toch wel aardig tegenvallen. Waar je bij Sylvanheuvel nog een prachtige natuur zag, is dit gewoon ‘maar’ een simpele grot.

Emoties

De Sims 4 De Sims 4
De Sims 4 De Sims 4
In De Sims 4 spelen emoties voortaan een grote rol in het alledaagse leventje van je Sims. In totaal zijn er hierbij vijftien verschillende emoties aanwezig in het basisspel, van blij tot gespannen of zelfs boos. Elke emotie laat je Sim weer anders reageren in zijn acties. Al met al geven emoties dus een unieke en vooral ook leuke twist aan het spel. In plaats van echt helemaal zelf de controle te hebben over je Sim’s leventje, moet je je nu vaker aan gaan passen aan hoe je Sim zich daadwerkelijk voelt. Voelt je Sim zich beschaamd, dan zul je ‘m ook niet zo snel met iemand laten flirten, maar laat je hem juist moed inspreken voor de spiegel zodat hij weer blij wordt. Al is je Sim gespannen door een lange dag keihard te hebben gewerkt, dan laat je hem eerst wat plezier krijgen. Het is een vrij duidelijk principe, maar heeft daarmee wel een redelijke impact op de gameplay.

De Sims 4 De Sims 4
De Sims 4 De Sims 4
De emoties kunnen door heel veel verschillende factoren bepaald en opgewekt worden. De eerste manier is door je Sim’s karaktereigenschappen. De eigenschap ‘Actief’ geeft bijvoorbeeld de emotie ‘Energiek’ wanneer je Sim net flink heeft gesport, of juist de emotie ‘Gespannen’ wanneer hij dit een tijd lang niet heeft gedaan. Zo hebben bijna alle eigenschappen wel één of meerdere emoties aan zich gekoppeld. Het is fijn om te zien dat bij de integratie van emoties ook is gedacht aan de terugkoppeling naar je Sim’s persoonlijkheid. Dat maakt het spel een stuk levendiger en laat je ook beter inleven in je Sims. De tweede en veruit de vaakst geziene methode om een emotie te krijgen is door bepaalde interacties uit te voeren. Als je Sim bijvoorbeeld een flinke tijd lang staat te flirten, krijgt hij vanzelf wel de emotie ‘Flirterig’ als je Sim succes heeft, of juist ‘Beschaamd’ als hij een keertje wordt afgewezen. Een ander voorbeeld is dat je Sim ‘Zelfverzekerd’ kan worden als hij een gevecht met een andere Sim wint of juist heerlijk weet te koken. Maar ook kinderen die naar de kindertelevisiezender kijken, worden vaak ‘Speels’. Natuurlijk is er zo nog een heel scala aan andere manieren. Spelenderwijs kom je hier wel achter. Als laatste kunnen emoties ook afhankelijk zijn van je Sim’s behoeftes. ’s Ochtends zullen je Sims bijvoorbeeld vrij vaak opstaan met de emotie ‘Heel Ongemakkelijk’ omdat ze erg nodig naar het toilet moeten en honger hebben. De emoties geven je hierdoor echt een stuk meer variatie in het besturen van je Sims, maar geven je vooral ook vaak net even een extra uitdaging om negatieve emoties weer goed te krijgen.

De Sims 4 De Sims 4
Afhankelijk van welke emotie je Sim heeft, zijn er steeds een aantal extra interacties beschikbaar die speciaal bij die emotie horen. Wanneer je Sim zich bijvoorbeeld blij voelt, krijg je de mogelijkheid om andere Sims op te fleuren, terwijl je juist ruzie kunt provoceren wanneer je Sim boos is. Hoewel het aantal extra interacties soms wat mager aanvoelt, zitten er vaak wel erg toepasselijke en handige interacties tussen. Tevens kun je door die specifieke interacties uit te voeren, er ook vaak voor zorgen dat andere Sims zich net zo gaan voelen als jouw Sim. Een treurige Sim is zo gemakkelijk op te vrolijke door een blije Sim. Ook zul je vaak merken dat je Sims zich net wat anders gedragen naarmate ze andere emoties hebben. Ze kijken bijvoorbeeld boos en prater wat agressiever als ze boos zijn. Het zijn leuke details die de emoties echt afmaken.

De Sims 4
De Sims 4 De Sims 4
Een ander effect van positieve emoties is vaak op dat het je helpt sneller vaardigheden te leren of iets anders boost. ‘Geïnspireerd’ helpt je zo bijvoorbeeld je schilder-, kook- en instrumentenvaardigheden te verbeteren, ‘Geconcentreerd’ kan zo bijvoorbeeld helpen bij het maken van huiswerk en ‘Flirterig’ helpt je Sim bij het uitvoeren van romantische interacties met andere Sims. Natuurlijk zijn er hier ook weer tal van andere mogelijkheden. Het loont vaak dus wel degelijk om je Sims bepaalde emoties te laten krijgen. Echter is het soms zelfs ook nog eens hard nodig voor je Sims om bepaalde emoties te hebben om zo te kunnen promoveren of hogere cijfers te krijgen. Emoties krijgen hiermee dus ook echt een reëel doel in het spel en maken het daarmee ook echt een leuke feature om mee te werken. Het geeft de game echt net dat beetje meer diepgang dat het nodig had.

14

Gameplay

De Sims 4 De Sims 4
Nadat je dan een prachtige familie hebt gemaakt in Creëer een Sim en een knus huisje hebt gebouwd in bouwmodus, begint het echte werk toch pas in leefmodus. Leefmodus is namelijk de plek waar je je Sims’ leventjes echt pas kunt gaan bepalen. Hoewel de basis van de leefmodus nog wel gelijk is gebleven, brengt De Sims 4 ook hier weer een aantal wijzigingen met zich mee. Hierin is de toevoeging van emoties natuurlijk veruit de grootste vernieuwing. Het maakt het spel daarmee een stuk dynamischer en gevarieerder. Ook het verlies van de open buurt heeft een aardige impact op je spel. Je zult je meer op je eigen kavel gaan bevinden. Alleen spawnen er hierdoor wel weer meer Sims in je buurt wat het weer gezellig maakt. Maar natuurlijk zijn dat lang niet de enige wijzigingen de leefmodus van De Sims 4.

De Sims 4 De Sims 4
Om te beginnen is de interface in De Sims 4 een stuk vooruit gegaan. Hoewel zeker niet iedereen zoveel om de interface zal geven, is het in mijn ogen toch zeker een belangrijke vooruitgang en wel goed om hier te noemen. In plaats van die grote balk van De Sims 3 is het nu echt een stuk overzichtelijker en rustiger geworden en is er maar een klein balkje over gebleven. Linksonder vind je daarin steeds je Sim met zijn of haar emotionele status. Onderin zie je steeds welke Sims je huishouden bevat waarbij hun achtergronden steeds de kleur van hun emotie symboliseert en in het midden onderin vind je de tijd en de knoppen om de tijd te versnellen of stil te zetten. Als laatste tref je dan rechtsonder de verschillende menu’s met onder andere je beroep en relaties aan en rechtsboven een aantal knoppen voor onder andere het wisselen van verdiepingen of opslaan en afsluiten. Het meeste wijst zichzelf wel.

De Sims 4 De Sims 4
De Sims 4
Maar dan nu het leven zelf. Om wat geld in het laatje te krijgen, zullen je Sims toch vaak moeten beginnen met het zoeken van een passende baan. In totaal zijn er acht beroepen met ieder steeds tien niveaus en twee verschillende paden waaruit gekozen kan worden. Je kunt daarbij promotie krijgen door steeds aan bepaalde eisen te voldoen zoals een bepaald niveau aan vaardigheden, vrienden of een bepaalde emotie hebben. Het krijgen van een promotie lijkt nu ook wat moeilijker te zijn doordat de eisen voor promotie nu toch wel groter zijn dan in De Sims 3 en je vaak weinig tijd zult hebben om je Sim na een lange dag werken weer blij te krijgen en dan nog eens aan die eisen te laten werken. Als je Sim dan daadwerkelijk naar zijn werk gaat, gaat hij nu alleen niet meer naar een bepaalde plek in de wereld, maar verdwijnt hij letterlijk van de kaart. Vanaf dat moment kun je niks meer doen met je Sim naast het instellen van hoe hij zich op het werk moet gedragen en hoe hard hij zich moet inzetten. Vreemd genoeg kun je zelfs zijn behoeftes niet meer zien tijdens het werken wat vaak wel onhandig aanvoelt als je wil bepalen hoe hard hij moet gaan werken.

De Sims 4
De Sims 4 De Sims 4
Om dan dus toch maar te kunnen promoveren, zal je Sim vaak zijn vaardigheden moeten verbeteren. Daarbij vind je in totaal aan negentien vaardigheden voor volwassenen en vijf voor kinderen. Hierin vind je voor het grootste deel weer echt de basisvaardigheden terug zoals charisma, koken of handigheid, maar ook enkele nieuwe zoals de komedie vaardigheid. In totaal zijn er ook meer vaardigheden dan het basisspel van De Sims 3 bevatte, en dat is natuurlijk altijd mooi om te zien. Het leren van vaardigheden gebeurt overigens ook weer op dezelfde manier als we gewend zijn; pak een voorwerp, zoals bijvoorbeeld een gitaar, begin te spelen en vanzelf leert je Sim de vaardigheid. Wat ook wel grappig is, is dat bij instrumenten je andere Sims kunt irriteren door te gaan spelen zonder al teveel vaardigheden. Andere Sims raken daardoor gespannen.

De Sims 4
Een leuk handigheidje dat je onder andere voor het leren van vaardigheden goed kunt gebruiken, is dat je verschillende acties van je Sims kunt combineren door te multitasken. Veel vaardigheden vallen bijvoorbeeld te combineren door tegelijkertijd met andere Sims te kletsen of naar de radio te luisteren waardoor je tegelijkertijd ook je behoeftes omhoog werkt. Hoewel je je vroeger toch nooit echt hebt geërgerd aan de afwezigheid ervan, merk je nu pas hoe handig dit wel niet is. Maak gezellig een praatje tijdens je krachttraining in de sportschool, of luister naar de radio terwijl je een schilderij maakt. Als je erover nadenkt, is het best wel vreemd dat dit niet al eerder bestond.

De Sims 4
Als je net een huisje in bouwmodus hebt gemaakt, heb je misschien ook al gemerkt dat er geen inbraakalarmen meer zien. Dat klopt; de inbreker en alle andere dienst NPC’s, naast de pizzabezorger en schoonmaker dan, zijn er namelijk niet meer. Misschien dat je blij bent dat de inbreker er niet is, of misschien juist helemaal niet, maar het heeft ook wat ingrijpendere gevolgen. Als er iets kapot is, zul je het dus ook echt zelf moeten maken óf het relatief duur laten vervangen. En als er een vuurtje is, zul je het ook echt zelf moeten gaan blussen óf een dure blusinstallatie laten aanbrengen. Dus tenzij je een welvarende portemonnee hebt, bent dus een stuk afhankelijker van je Sims’ capaciteiten.

De Sims 4 De Sims 4
Hiermee is ook die altijd vervelende deurwaarder verdwenen. Of je hier blij moet zijn, is dan wel een tweede puntje. Bij wanbetalers wordt nu namelijk in plaats van het weg teleporteren van dure voorwerpen gewoon hun stroomtoevoer afgesloten en, geloof me, dan wordt het leven echt een stuk lastiger dan een leven zonder die dure LCD tv. Die werken immers toch niet meer zonder stroom. Ook al zijn de rekeningen een stuk hoger geworden, zullen je Sims toch maar een tweede keer moeten nadenken als ze die rekeningen willen laten rotten in de brievenbus.

De Sims 4 De Sims 4
Dan hebben we nu nog de levensfases. Het leven van je Sims begint nog altijd als een klein hulpeloos ‘object’ net zoals in de vorige delen van De Sims. De interacties zijn nu alleen wel gelimiteerd tot aan de wieg zelf, waardoor je dus niet je baby mee kunt nemen van zijn babykamer naar de woonkamer of iets dergelijks, maar je zit echt vast tot waar de wieg staat. Desalniettemin is dit wel beter dan wanneer Sims hun baby’s zomaar op de grond zetten als ze iets anders moeten doen zoals in De Sims 3. De peuterfase wordt vervolgens overgeslagen wanneer je baby opgroeit. Je gaat nu dus ineens van een hulpeloos object naar een kind dat ineens kan lopen, praten en allerlei andere dingen. Lekker realistisch allemaal, toch? Zeker dagboekmakers en Simmers die echt veel waarde hechten aan het spelen met families voelt dit gat toch wel te groot aan. Zelf vind ik het probleem niet al te groot aangezien ik peuters in De Sims 3 toch al niet zo speciaal vond, maar er zijn zeker wel een hoop spelers die dit wel echt teleurstelling vinden. Daardoor kun je dit toch echt wel een aardige achteruitgang noemen.

De Sims 4 De Sims 4 De Sims 4
Maar hoe zijn de kinderen dan? Over het algemeen lijken kinderen nog vrij veel op wat we gewend waren vanuit De Sims 3. Ze kunnen weer redelijk zelfstandig overweg met alles zonder dat de ouders al teveel hoeven doen voor hun kinderen en zijn vooral ook leuk om mee te spelen. Het is wel goed om te zien dat kinderen er weer een hoop grappige nieuwe interacties bij hebben gekregen. Bij andere Sims kunnen ze zo bijvoorbeeld gaan klagen of roddelen over hun ouders of grappen maken over van alles en nog wat. Ook het speelgoed is er ook echt op vooruit gegaan. Vooral de grote poppenhuizen, knuffels en teddyberen zijn echt grappig om mee te spelen.

De Sims 4 De Sims 4
Uiteindelijk zullen ook de kinderen opgroeien tot tieners. Tieners zijn weer totaal anders dan kinderen en kun je daarmee beter gaan zien als volwassenen. In de wereld is het zelfs vaak erg moeilijk om ze te onderscheiden tussen jong volwassenen en volwassenen. Immers hebben ze dezelfde lengte en hun lichaams- en gezichtsbouw ziet er ook vrij vergelijkbaar uit. Daar zul je nu dus constant moeten kijken naar hoeveel eigenschappen ze hebben om te bepalen of het tieners zijn of niet. Dit is wel wat frustrerend en had toch wel wat duidelijker gemogen. Qua interacties hebben ze wel wat nieuwe dingen, maar toch wel aanzienlijk minder dan kinderen. Daardoor is het meeste nog wel vergelijkbaar met voorheen. Een leuk voorbeeldje is dat ouders hun tieners uitleg kunnen geven over ‘O jaa’ en dat tieners ditzelfde aan hun ouders kunnen vragen om uit te leggen. Het is een leuke interactie, vooral ook als je ziet dat tieners zich hierdoor vaak beschaamd gaan voelen. Het laat toch nog enigszins zien dat ouders nog wel een opvoedende rol hebben bij tieners ondanks dat tieners eigenlijk al vrijwel helemaal zelfstandig leven.

De Sims 4 De Sims 4
De Sims 4 De Sims 4
Jong volwassenen, volwassenen en ouderen zijn dan alle drie weer aardig vergelijkbaar met elkaar en hebben daarmee ook vrijwel dezelfde interacties. Veel nieuws is er voor deze leeftijdsgroepen ook niet echt bijgekomen. Er zijn wel een paar interacties bijgekomen, maar die vind je vaak ook terug bij andere leeftijdscategorieën. Wel mis je bij ouderen nog altijd die interacties zoals praten over verleden of diezelfde levensverhalen vertellen aan hun kleinkinderen. Het is zeker niet het grootste puntje, maar het had toch wel in het plaatje gepast. Kinderen hebben zelf ook een hoop nieuwe interacties, dus waarom ouderen dan niet? Al met al is het oude verhaaltje hier dus nog altijd hetzelfde; je leert elkaar kennen, voort wat romantische interacties uit en besluit uiteindelijk drie dagen later te trouwen. Jullie vinden samen een baan en een leuk pandje. Daarna krijg je een heel kroos aan kinderen en zelfs een boel kleinkinderen totdat uiteindelijk alleen nog de dood rest. Dit deel ken je ondertussen wel.

De Sims 4 De Sims 4
Naast de ‘normale’ manieren om dood te gaan, zijn er nu overigens wel enkele nieuwe bijgekomen zoals jezelf letterlijk doodlachen, of door te zwaar te trainen als oudere. Wat opvalt, is dat bijna alle doodsoorzaken, naast het sterven door ouderdom natuurlijk, een stuk lastiger te behalen zijn. Je hoeft dus echt niet bang te zijn dat je Sims zomaar sterven als ze eventjes een lolletje hebben, maar zult het toch vaak zelf met moeite moeten uitlokken. Maar als je Sim dan uiteindelijk overleden is, is hij ook echt helemaal weg. Tenzij je de Sim terug uit de dood haalt dan natuurlijk. Geesten zijn er niet meer, waardoor je alleen nog maar een simpele urn overhoud. Dit kan wederom voor dagboekmakers als een domper aanvoelen, maar zou ik niet als het grootste probleem zien.

Conclusie

Na alle uitbreidingen die we kennen van De Sims 3, is De Sims 4 natuurlijk weer echt terug naar de basis. Dat is altijd weer even wennen, maar hoe verhoudt deze basis zich dan tot die van De Sims 3? Van de ene kant zie je dat er echt een hoop nieuwe dingen bij zijn gekomen. Creëer een Sim is helemaal opnieuw opgebouwd en geeft je nu letterlijk de mogelijkheid om je Sims naar wens te ‘kneden’. Ook de bouw- en koopmodus brengen weer een aantal wijzigingen met zich mee en lijken het bouwen vooral een stuk gemakkelijker en sneller te maken met een hoop nieuwe trucjes. Qua gameplay heb je dan natuurlijk de toevoeging van emoties en dat je Sims een stuk ‘slimmer’ zijn door bijvoorbeeld de mogelijkheid te hebben om op elk moment te kunnen multitasken of weer sterker te reageren op je eigen of andermans emoties. In alle opzichten zijn er zeker een hoop dingen verbeterd en verbeterd.

Aan de andere kant zie en merk je dan wel dat er daarvoor in de plaats een aantal belangrijke functies en dingen zijn weggelaten. De buurt is zo bijvoorbeeld flink verkleind en geeft bovendien laadschermen bij het reizen tussen kavels en tevens is Creëer een Stijl vervangen door een aantal voorgeselecteerde kleuren. Beide ‘oplossingen’ moeten dienen om de game beschikbaar te maken voor computers met lagere hardware. Voor de meeste Simmers echter is dan misschien nog wel het ergste dat peuters afwezig zijn terwijl die toch wel onderhand een vast onderdeel van de serie leken.

Al met al is er dus zowel in positieve, als in negatieve zin een hoop verandert, maar wat telt nu zwaarder? Dat is iets dat voor iedereen wel anders ligt. Sommigen zullen De Sims 4 geweldig vinden, anderen weer niet. Over het algemeen denken wij in ieder geval dat De Sims 4 wel een degelijke vooruitgang is t.o.v. De Sims 3. Het mag dan misschien niet de game zijn waar we allemaal op hadden gehoopt, maar het heeft in ieder geval een goede basis gelegd voor eventuele uitbreidingen die later kunnen volgen. Zeker in de emoties en de gameplay ligt nog een grote potentie om later op door te bouwen, maar ook in het wereldsysteem of koop- en bouwmodus liggen nog altijd om hoop mogelijkheden om uit te breiden. De tijd zal ons in dit geval echter moeten leren wat EA in petto heeft voor toekomst van De Sims 4; voorlopig lijkt er in ieder geval een brede basis gelegd te zijn met De Sims 4.

Meningen van de teamleden

Imme:Tot nu toe ben ik erg tevreden over De Sims 4. In het begin was het wel even wennen aan de nieuwe user interface. Ik bleef steeds zoeken waar alles zat. De nieuwe bouwtools zijn erg leuk om mee te werken, vooral de daken geven je veel meer opties! Ik moet echter nog steeds erg wennen aan de nieuwe tools. Het is zo anders dan in De Sims 3. De cheat moveobjects mis is wel heel erg en de buydebug cheat met onzichtbare lichten had ook niet mis geweest. Zeker gezien het feit dat je Sims in huis er erg donker uit zien. De laadschermen zijn mij persoonlijk erg meegevallen. Het laden duurt nooit erg lang en de kavels zijn erdoor echt een stuk levendiger! Er zijn in De Sims 4 wel een paar objecten die ik mis, zoals vaatwassers, auto’s en fietsen. Dit had het spel weer een stukje realistischer gemaakt. Al met al ben ik zeer tevreden over De Sims 4. Ik zal er zeker weer uren speelplezier aan beleven!

Ray:Ik moest in het begin aan De Sims 4 wennen. Alles is zo anders dan De Sims 3. Ik moet wel eerlijk toegeven dat alles fijn in elkaar zit. Daar ben ik behoorlijk blij mee!

Het laadscherm dat is een minpunt. Ik vind het behoorlijk jammer dat de wereld niet meer open is. Gelukkig duurt het laden niet zo heel erg lang! De kavels die zijn wel lekker druk. Dit is uiteraard handig voor de vertellingen die je kan maken op forums!

De emoties die zijn grandioos gemaakt. Je Sims kunnen allemaal zo verschillend zijn. Dit is zo fantastisch voor dagboeken en projecten!

De kinderen die zien er schattig uit. Ze hebben ook een schattig stemmetje in deze nieuwe Sims. De kleding die de kinderen kunnen dragen zijn ook erg elegant.

Uiteraard is dit een basispakket en we missen een scala een items en andere toevoegingen in dit spel. Dit is erg jammer en moeten we wachten op uitbreidingen! Maar laten we het zo zeggen het begin is gemaakt en het is niet eerlijk om De Sims 4 nu al te vergelijken met De Sims 3 versie! Als we eenmaal uitbreidingen hebben is het een fantastisch spel! Let maar op mijn woorden!

Koen:Vantevoren had ik erg veel zin in de Sims 4. Eindelijk komt er in de Sims 4 de cartoonstijl terug! Want zelf vind ik dat erg fijn om mee te spelen. Maar eenmaal toen ik de Sims 4 had geïnstalleerd en begon te spelen, was mijn plezier in de Sims 4 meteen weg. Ik hecht me snel aan oude dingen en kan moeilijk tegen veranderingen. Zo mis ik in de Sims 4 een buurtoverzicht. Zodat je gelijk kan zien hoe mooi dat de wereld eigenlijk is. Ik heb daar in tegen geen probleem met het laadscherm. Ook de verhalenlijnen van de bekende personages van de Sims waren door elkaar gemixt en er klopte helemaal niks meer van. Het ‘fijne’ gevoel tijdens het spelen van de Sims heb ik daardoor niet meer bij de Sims 4.

FranSor:Ik keek net als ieder ander heel erg uit naar De Sims 4 maar ik was wel een klein beetje teleurgesteld toen ik het spel zelf eindelijk echt mocht spelen. Je moet weer echt terug naar de basis. Hoewel er veel te doen is in het spel doordat er al veel vaardigheden en verzameldingen zijn mis je toch de bijzondere dingen uit de uitbreidingen. Het spel loopt wel lekker soepel en ziet er erg mooi uit. De Sims 4 is veelbelovend en ik kijk heel erg uit naar de toekomst. De fundering is gelegd, nu heb ik wel behoefte aan uitbreidingen

Meningen van onze leden

LindaV:Ik speel met Sims 3 en 4.. kan nog geen afscheid nemen van 3. Dat had ik bij de voorgaande spellen wel altijd. Ik mis vooral verhaalvoortgang en ook de stamboom. De sims zelf vind ik wel echt een verbetering en als de Sims uit 4 in het spel van 3 zouden zitten, zou het voor mij echt perfect zijn 🙂

Iris.:Ik ben er nog niet over uit. Ja er zijn bepaalde dingen die vooruitgang geboekt hebben maar ook heel veel dingen niet. Laadschermen is mee te leven. Dat valt me tot nu toe nog reuze mee. Verder zou ik graag mijn kleuren kiezen voor de kleren, meubels of wat dan ook.
Ik denk dat ik gewoon nog te verwend bent door de Sims 3 en nog even moet wennen.
Edit: Ik word nu al gek van 2 bugs. De eerste is dat ik mijn rekeningen met geen mogelijkheid betaald krijg. Het tweede is dat mijn sim naar het werk gaat, daarna thuis is maar volgens de sims nog op het werk is. Ik word er nu al gestoord van.
EA denkt echt alleen maar aan de centjes…

SpiderLady:Ahm..ik had geen moeite met installatie, alles liep ook goed, alleen gedoe met de camera 😛
die krijg ik niet op sims 3 stand op de 1 of andere manier 😕
Maar…ineens is mijn computer uit en geeft aan dat ik moet rebooten! ik helemaal in de gordijnen, want ik ben een totale noob op dit vlak… uiteindelijk uitgevonden dat ik gewoon op windows moet booten o.i.d….weet ik veel :$
Heeft iemand anders dit gehad met de Sims 4? kan er een virusje opzitten?
Ik durf het spel op dit moment in ieder geval niet te spelen 🙁
nb: ik heb net een nieuwe computer met een goede CPU, grafische kaart, etc
Sims 3 kan ik op de hoogste kwaliteit spelen en ook spellen als WoW, geen probleem

Knoetiee:Ik vind het echt leuk! Ondanks het uiterlijk grafisch iets nepper is is het innerlijk van de sims veel echter. De interacties per emotie is soms echt geniaal! En bouwen is erg leuk alleen moet ik het nog een beetje verder uitpluizen. En die laadschermen duren helemaal niet lang ik denk rond de 7 sec.per laadscherm. Bij mij dan. Maar ik ben tevreden! Want die emoties maken het gewoon veel leuker! 😀

Beoordeling: 7,3

De Sims 4 begint weer helemaal bij het begin en dat is weer even wennen, zowel in positieve zin als in negatieve zin. De Sims 4 speelt fijner en intuïtiever maar heeft af en toe wel erg veel moeten korten. Laadschermen zijn daarbij misschien nog wel de grootste ergernis. Aan de andere kant is Creëer-een-Sim juist weer een schoolvoorbeeld van innovatie.


  • Item gereviewd: De Sims 4
  • Prijs:  59,99

Subonderelen

Creëer-een-Sim:9,0
Koop- en Bouwmodus:7,0
Emoties:8,5
Werelden:5,0
Gameplay:6,8

Door Rudy

Simmer sinds De Sims 1 en inmiddels de beheerder van Sims Nieuws!

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *